Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 927: Atac la Kiev, explozii în Rusia, rachete din Iran și film scandalos! CIA: Ordinea lumii e amenințată

/VIDEO/ Câte un milion pe an! O biserică din Capitală, aproape gata după 17 ani

missing
06 mai 2024, ora 10:00

Construcția unei biserici poate dura ani buni și poate înghiți milioane de lei. Este și cazul lăcașului de cult, situat în sectorul Ciocana al Capitalei, despre care vorbim în următorul reportaj. Lucrările au început în 2007 și abia acum par să se apropie de sfârșit. Parohului i-a fost dificil să ne spună suma exactă, cheltuită pentru ridicarea bisericii, dar a estimat că e vorba de circa un milion de lei pentru fiecare an. Banii, în mare parte, au fost donați de enoriași, dar și Guvernul României a oferit un suport financiar, dat fiind faptul că biserica se subordonează Mitropoliei Basarabiei. Cine deține acest lăcaș?, l-am întrebat pe preot. Ne-a răspuns că este al comunității, și nu al lui. 

Locul pe care a prins viață biserica „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul” este un teren pe care comunitatea religioasă - o structură juridică - l-a primit, cu drept de folosință, de la Primăria Chișinău. Din spusele parohului, autoritățile au propus câteva locații, dar, în cele din urmă, a fost aleasă bucata de pământ, situată la intersecția străzii Ion Dumeniuc cu bulevardul Mircea cel Bătrân din capitală. 

„Este un loc foarte bun pentru biserică pentru că este pe bulevardul principal, iar credincioșii au acces. Era cândva un loc abandonat. Blocuri erau doar câteva, însă nu era un loc populat la fel de mult ca acum”, a menționat parohul Bisericii „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul”, Alexei Semionov.

Construcția bisericii durează de aproape 17 ani. Lucrările abia acum par să se apropie de sfârșit. 

„Comunitatea s-a format în 2003, iar actele au fost gata în 2004. Imediat am amenajat un vagon, am pus o troiță, o cruce, ca să fie clar ce va fi aici. Am început slujbele în acel vagon, pe care l-am amenajat ca paraclis. Construcția, piatra de temelie, a fost pusă în 2007, am mai adunat fonduri între timp, apoi au început lucrările”. 

În toți acești ani, în mare parte, enoriașii au fost cei care au donat bani pentru construcția bisericii. 

„Construcția unei biserici presupune mult efort, dar și multă credință, din partea preotului și a credincioșilor, ca să ajungă la etapa unde am ajuns noi. Îmi amintesc cum a început, banii pe contul parohiei nu ne-au ajuns nici măcar pentru săparea cotlovanului, cărarea pământului. Dar mila lui Dumnezeu ne-a trimis oameni și, după ce am pus piatra de temelie, am reușit până la sfârșitul anului, să ridicăm demisolul unde am trecut cu slujbele”.

Cheltuielile pentru fiecare an de construcție a bisericii s-au ridicat la circa un milion de lei. Parohul ne dă asigurări că anual se fac dări de seamă pentru modul în care au fost folosiți mijloacele financiare. 

„Mi-e greu să zic, totuși în fiecare an facem bilanțul, adunările cu darea de seamă. Am reușit să fac câte ceva, în jur de un milion de lei pe an, s-au cheltuit. Când arhitectul la început a făcut devizul de cheltuieli, dar pe parcurs cheltuielile au fost și mai mari, îmi părea enorm”. 

Anul acesta, Slujba de Înviere ar putea să fie oficiată în biserica nouă. Chiar dacă încă mai este de lucru. Cea mai costisitoare lucrare este pictarea pereților. 

„Ceea ce vedem la moment sunt lucrări de finisare, care sunt foarte scumpe, acum, cu credincioșii, în Postul mare, am mai adunat sume pentru acoperirea unor cheltuieli de strictă necesitate. Am hotărât ca până la Înviere să trecem în biserica de sus, așa cum o vedem. S-a placat podeaua, policandrul trebuie să-l instalăm, catapeteasma, care a costat destul de mult. Mobilierul și pictura, care este deosebit de costisitoare. Cea mai costisitoare”. 

Această biserică se subordonează Bisericii Ortodoxe Române, iar acest fapt a presupus și unele investiții susținute de Guvernul de la București. 

„- În mod normal, proprietarul unei biserici este comunitatea, credincioșii, nu este nici preotul, nici eparhia, nici mitropolia. Așa prevede statutul. Când primăria ne-a alocat aceste teren în folosință a fost pentru comunitate. - Comunitatea trebuie să aibă un reprezentant... - Exact, este preotul-paroh, apoi consiliul parohial, dar ei reprezintă comunitatea. Azi sunt eu paroh, mâine vine altul, dar biserica aparține comunității, acest lucru este foarte important”.

Un reportaj de Constantin Niculae și Veronica Gherbovețchii 

Imagine și montaj de Vlad Glinjan 

Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova și cum îi susținem pe cei deja prezenți, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți și Dumitru Vicol, analist financiar.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.

Combaterea fenomenului corupției, responsabilitatea tuturor. Kovesi: „Nu există nicio țară curată”
Combaterea fenomenului corupției, responsabilitatea tuturor. Kovesi: „Nu există nicio țară curată”
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa: Instituțiile UE. Cum funcționează cadrul instituțional unic în lume
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa: Instituțiile UE. Cum funcționează cadrul instituțional unic în lume
/VIDEO/ Imagini cu drona: Cum a găsit poliția băiatul de 13 ani, dispărut la Soroca
/VIDEO/ Imagini cu drona: Cum a găsit poliția băiatul de 13 ani, dispărut la Soroca
/PROMO/ An școlar nou, provocări vechi. Despre restanțele în educație - sâmbătă, la „Moldova gândește”
/PROMO/ An școlar nou, provocări vechi. Despre restanțele în educație - sâmbătă, la „Moldova gândește”
/VIDEO/ Administratorul canalului de Telegram care publica imagini intime cu femei, în căutare de mai multă vreme. 7 cauze penale pornite
/VIDEO/ Administratorul canalului de Telegram care publica imagini intime cu femei, în căutare de mai multă vreme. 7 cauze penale pornite

/PROMO/ An școlar nou, provocări vechi. Despre restanțele în educație - sâmbătă, la „Moldova gândește”

missing
07 septembrie 2024, ora 09:15

Septembrie este, în primul rând, despre revenirea elevilor și profesorilor în școli. Iar noul an de studii a început cu probleme vechi. 

Criză de cadre didactice, școli închise, calitatea studiilor sunt doar câteva dintre ele. 

Sâmbătă, 7 septembrie, la „Moldova gândește”, discutăm cea mai durută temă pentru acasă: educația de azi și mâine. De la 19:45, doar la TV8!

Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitatul din această seară a emisiunii Cutia Neagră este președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
A început febra pregătirilor pentru alegerile și referendumul din toamnă. Cât de pregătiți suntem pentru votul prin corespondență, dar și cum putem face față provocărilor - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Iurie Ciocan, fost președinte CEC; Pavel Postică, vicepreședinte CEC.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
EXCLUSIV: Interviu pe sfârșit de mandat cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon. Detalii neștiute despre război, amenințări, reforma justiției, dar și noul sediu al ambasadei SUA.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Trădare de țară? Fugarul Ilan Șor și-a adunat aliații la Moscova și i-a trimis acasă cu MILIOANE DE DOLARI. Cum urmau să fie folosiți banii, dar și ce pericole ne poate aduce “Pobeda” de la Moscova - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.

/VIDEO/ Coșmar de dimineață, la Botanica: Un bătrân, lovit mortal de o mașină. Șoferul a încercat să fugă
/VIDEO/ Coșmar de dimineață, la Botanica: Un bătrân, lovit mortal de o mașină. Șoferul a încercat să fugă
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa: Instituțiile UE. Cum funcționează cadrul instituțional unic în lume
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa: Instituțiile UE. Cum funcționează cadrul instituțional unic în lume
/VIDEO/ Incendiu groaznic la Slobozia. Flăcările distrug casele oamenilor și au nimicit animalele domestice
/VIDEO/ Incendiu groaznic la Slobozia. Flăcările distrug casele oamenilor și au nimicit animalele domestice
/PROMO/ An școlar nou, provocări vechi. Despre restanțele în educație - sâmbătă, la „Moldova gândește”
/PROMO/ An școlar nou, provocări vechi. Despre restanțele în educație - sâmbătă, la „Moldova gândește”
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Mesajul emoționant al jurnalistei TV8 Mariana Rață: "Pentru mine, Europa înseamnă acasă"
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Mesajul emoționant al jurnalistei TV8 Mariana Rață: "Pentru mine, Europa înseamnă acasă"

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.