Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1056: Risc în Europa și atac masiv în Rusia! Moscova amenință Moldova, iar Biden îl ironizează pe Putin

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 805: Atac cibernetic în Moldova, paradox istoric, decizie UE și arme chimice! Zelenski: Putin e un nazist

08 mai 2024, ora 23:01

Armata rusă a lansat miercuri dimineață un nou atac aerian de amploare asupra infrastructurii energetice din mai multe părți ale Ucrainei. Au fost vizate instalații de generare și transport din regiunile Poltava, Kirovograd, Zaporojie, Lvov, Ivano-Frankovsk și Vinița, a adăugat el. Cel puțin 6 oameni au fost răniți, au anunţat autorităţile ucrainene, iar trei centrale termice au fost grav avariate. Ucraina a răspuns atacând în cursul nopții cu o rachetă ATACMS un depozit de carburant din orașul Lugansk, situat la 85 de kilometri distanță de frontiera cu Rusia.

Rusia a avertizat miercuri Franţa că, dacă preşedintele Emmanuel Macron va trimite trupe în Ucraina, atunci acestea vor fi văzute ca ţinte legitime de către armata rusă. Pe de altă parte, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a comparat invazia rusă a Ucrainei cu ocuparea ţării sale de către nazişti, într-un discurs adresat națiunii şi difuzat la 8 mai, zi în care Ucraina şi Uniunea Europeană sărbătoresc victoria aliaţilor asupra nazismului în cel de-al Doilea Război Mondial, informează Politico. Șeful forțelor armate britanice, amiralul Sir Tony Radakin, a avertizat că tensiunile din întreaga lume „ajung la punctul de fierbere”, potrivit London Business News.

UPDATE Într-un interviu pentru BBC, Mihai Popşoi a declarat că în spatele atacului cibernetic de la Poşta Moldovei, care a avut loc în februarie 2024, s-ar afla Federaţia Rusă. De asemenea, hackerii ruşi sunt cei care au atacat site-ul postului public de televiziune de la Chişinău, potrivit acestuia.Capacităţile de apărare cibernetică ale Republicii Moldova sunt "încă modeste", dar autorităţile le consolidează cu ajutorul partenerilor externi, a declarat şeful diplomaţiei moldovene în interviu, citat de Agerpres.

UPDATE Preşedintele ceh Petr Pavel a subliniat miercuri, într-un discurs susţinut cu ocazia marcării a 79 de ani de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa, că, după o „reflecţie profundă”, fosta Germanie nazistă învinsă a devenit o ţară democratică, angajată în favoarea păcii şi a stabilităţii în Europa, transmite agenția DPA, citată de Agerpres. Este un „paradox istoric”, a remarcat preşedintele ceh, deoarece Rusia - care ea însăşi a fost invadată de Germania nazistă şi a făcut parte din coaliţia antihitleristă alături de Marea Britanie şi SUA - este astăzi ţară agresoare prin războiul său declanşat împotriva Ucrainei.

UPDATE Ambasadorii statelor UE au ajuns miercuri la un acord de principiu pentru ca veniturile rezultate din activele ruseşti îngheţate în urma sancţiunilor impuse Rusiei după invadarea Ucrainei să fie folosite pentru finanţarea ajutorului militar oferit armatei ucrainene, a anunţat preşedinţia belgiană a Consiliului UE, scrie Digi24.

UPDATE Uniunea Europeană (UE) continuă să sancţioneze Rusia la peste doi ani după ce a invadat Ucraina, iar ambasadorii Celor 27 se reunesc miercuri seara la Bruxelles pentru a discuta despre un nou pachet de sancţiuni, al 14-lea de la începutul războiului, relatează RFI, comform News.ro.

UPDATE Premierul român Marcel Ciolacu a declarat miercuri, 8 mai, într-o conferință de presă la Buzău, că va avea o discuție cu președintele Klaus Iohannis în perioada următoare privind posibilitatea ca România să trimită Ucrainei singurul sistem de apărare antiaeriană Patriot care este funcțional.

UPDATE Armenia încetează finanțarea activităților Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), condusă de Rusia, a declarat, miercuri, secretarul de purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe de la Erevan, Ani Badalian, informează agenția rusă de presă Interfax.

UPDATE Ucraina anchetează cu privire la aproximativ 50 de rachete balistice nord-coreene găsite pe teritoriul ucrainean, în contextul în care axa Phenian-Moscova se consolidează neîncetat.

UPDATE Parlamentul de la Kiev a adoptat miercuri un proiect de lege care permite anumitor categorii de deţinuţi să meargă să lupte pe front în schimbul unei amnistii, într-un moment în care Ucraina încearcă să mobilizeze mai mulţi soldaţi împotriva trupelor Rusiei, relatează AFP, conform Agerpres.

UPDATE Vicepremierul italian Matteo Salvini a declarat miercuri că preşedintele francez Emmanuel Macron este un politician "periculos" care ar trebui "să se trateze", după ce liderul de la Elysee a vorbit din nou despre posibilitatea trimiterii unor trupe în Ucraina pentru a susţine armata acesteia în războiul cu Rusia, relatează AFP, citată de Agerpres.

UPDATE Ucraina a arătat miercuri că a ajuns să producă drone de atac cu rază lungă de acțiune la fel ca Rusia. Moscova folosește acest tip de arme de la începutul invaziei sale în Ucraina.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski anunță că a avut miercuri o convorbire cu premierul ungar Viktor Orban, pe care l-a invitat să participe la summitul pentru pace care va avea loc în iunie în Elveţia. „Poziția Ungariei este importantă pentru noi”, a scris Zelenski într-o postare pe X.

UPDATE Ungaria nu va participa la planul pe termen lung al NATO de a ajuta Ucraina, a declarat miercuri ministrul ungar de externe, numind planul o „misiune nebunească”. Aliații din cadrul NATO au convenit în luna aprilie să inițieze planificarea unui sprijin militar pe termen lung pentru Ucraina împotriva invaziei ruseşti, prin înființarea unui fond în valoare de 100 de miliarde de euro. Conform planurilor, NATO ar prelua unele activități de coordonare de la o coaliție condusă de SUA, cunoscută sub numele de grupul Ramstein, scrie Rador.

UPDATE Șeful Administrației Militare Regionale Harkov, Oleh Sinegubov, a afirmat că “Rușii au lovit un teren de sport unde se jucau copii. Trei dintre aceștia sunt în stare extrem de gravă și au fost transportați la spital“. Potrivit acestuia, cei care au fost răniți sunt copiii de 12, 13 și 15 ani, care jucau fotbal, scrie Biziday. Sinegubov a mai transmis că trupele ruse au lovit și zone rezidențiale, în urma atacului desfășurat azi. Sunt persoane rănite, însă nu a fost publicat un bilanț clar până la această oră. Presa locală relatează despre cel puțin doi răniți, în afară de cei trei copii.

UPDATE A nins miercuri, 8 mai, la Moscova, iar orașul s-a acoperit cu o pătură albă, în ajunul Zilei Victoriei asupra Germaniei naziste, cea mai importantă sărbătoare a Rusiei, relatează EFE.

UPDATE Poliția de frontieră poloneză a anunțat miercuri că a arestat un dezertor din armata rusă, care a trecut ilegal în Polonia din Belarus, un aliat apropiat al Moscovei, relatează AFP.

UPDATE Forţele aeriene ucrainene au raportat că au doborât 39 din cele 55 de rachete lansate asupra mai multor regiuni şi 20 din cele 21 de drone Shahed lansate de ruşi, scrie Mediafax. „De ziua comemorării şi a victoriei asupra nazismului în cel de-al Doilea Război Mondial, nazistul Putin a lansat un atac masiv cu rachete asupra Ucrainei. Întreaga lume trebuie să înțeleagă cine este cine. Lumea nu trebuie să dea o șansă noului nazism””, a declarat miercuri dimineaţă preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

Image

UPDATE Doi suspecți care au gradul de colonel în administrația de stat a Ucrainei au fost reținuți de Serviciul de Securitate (SSU) pentru implicare într-un complot de asasinare a lui Volodimir Zelenski și a mai multor oficiali de la Kiev, scrie Spotmedia.

UPDATE Premierul român Marcel Ciolacu a declarat miercuri, 8 mai, într-o conferință de presă la Buzău, că va avea o discuție cu președintele Klaus Iohannis în perioada următoare privind posibilitatea ca România să trimită Ucrainei singurul sistem de apărare antiaeriană Patriot care este funcțional, scrie Libertatea.

UPDATE Poliția de frontieră poloneză a anunțat miercuri că a arestat un dezertor din armata rusă, care a trecut ilegal în Polonia din Belarus, un aliat apropiat al Moscovei, relatează AFP.

UPDATE Belgorod a fost supus atacurilor ucrainene încă din primele zile ale invaziei rusești pe scară largă a Ucrainei. Dar războiul a venit cu adevărat în oraș chiar la sfârșitul anului 2023, pe 30 decembrie, când Ucraina a lansat un atac masiv asupra centrului orașului rusesc, ucigând 24 de persoane și rănind peste 100. Meduza a publicat mărturiile mai multor locuitori din orașul aflat la doar 38 km de granița cu Ucraina, pe care le-au obținut jurnaliștii care publică pe site-ul independent Bereg, scrie Libertatea.

UPDATE A nins miercuri, 8 mai, la Moscova, iar orașul s-a acoperit cu o pătură albă, în ajunul Zilei Victoriei asupra Germaniei naziste, cea mai importantă sărbătoare a Rusiei, relatează EFE.

UPDATE Șeful Administrației Militare Regionale Harkov, Oleh Sinegubov, a afirmat că “Rușii au lovit un teren de sport unde se jucau copii. Trei dintre aceștia sunt în stare extrem de gravă și au fost transportați la spital“. Potrivit acestuia, cei care au fost răniți sunt copiii de 12, 13 și 15 ani, care jucau fotbal, scrie Biziday. Sinegubov a mai transmis că trupele ruse au lovit și zone rezidențiale, în urma atacului desfășurat azi. Sunt persoane rănite, însă nu a fost publicat un bilanț clar până la această oră. Presa locală relatează despre cel puțin doi răniți, în afară de cei trei copii.

UPDATE Ucraina continuă să pregătească noi vizite ale partenerilor săi și să lucreze la acorduri de securitate pentru Kiev și pentru Europa, a anunțat președintele ucrainean Volodimir Zelenski în discursul său de marți seară. „Pregătim întâlniri și documente care se vor remarca cu siguranță în următoarele săptămâni. Noi vizite în Ucraina ale partenerilor noștri. Noi acorduri de securitate pentru țara noastră și pentru viața în Europa în general. Și desigur, vom continua să pregătim începerea negocierilor cu Uniunea Europeană în iunie”, a spus liderul de la Kiev.

UPDATE Lituania este pregătită să trimită soldați în Ucraina, în cadrul unei misiuni de instruire, a declarat pentru Financial Times premierul lituanian Ingrida Šimonytė. Ea a spus că are autorizația parlamentului pentru a trimite trupe în Ucraina în scopuri de pregătire, scrie ziarul citat.

UPDATE Ucraina a atacat în cursul nopții un depozit de carburant din orașul Lugansk, situat la 85 de kilometri distanță de frontiera cu Rusia. Atacul a fost efectuat cu o rachetă ATACMS, relatează canalele rusești de Telegram citate de Kyiv Post. Potrivit canalului ASTRA, cinci muncitori au fost răniți, iar mai multe locuințe din apropiere au rămas fără energie electrică după distrugerea liniei de tensiune de la depozit. Obiectivul lovit are 10 unități de stocare mari și 28 de unități mici. Distrugerea unei singure unități mari poate genera o pagubă de până la șase milioane de dolari, iar o unitate mică costă până la un milion de dolari, potrivit Spotmedia.

UPDATE Militarii Armatei Naționale din Republica Moldova participă alături de camarazii din România la exercițiul ”Wind Spring –2024”, care se desfășoară în perioada 8–24 mai la Centrul Național de Instruire Întrunită din Cincu, România, conform Știripesurse.

UPDATE În ultimele 24 de ore, rușii au lansat 84 de atacuri pe toată linia frontului, iar forțele ucrainene au lovi un post de comandă rusesc, un depozit de combustibil și lubrifianți și cinci zone în care erau concentrate trupele ruse, a anunțat miercuri Statul Major al armatei ucrainene. În total, trupele ruse au lansat o rachetă și 47 de lovituri aeriene asupra pozițiilor ucrainene și a zonelor populate. Peste 120 de localități din regiunile Harkov, Donețk, Zaporojie și Herson au fost bombardate de artileria inamică, scrie Spotmedia.

UPDATE Liderul cecen Ramzan Kadîrov a declarat, marți, cu ocazia ceremoniei de învestire a lui Putin de la Kremlin, că rușii trebuie să preia controlul asupra orașelor ucrainene Odesa și Harkov în luna mai. Ulterior, președintele ucrainean Volodimir Zelenski ar trebui „forțat” să semneze un tratat cu Rusia, mai spune Kadîrov, scrie Digi24.

UPDATE Soldatul american Gordon Black, arestat în oraşul rusesc Vladivostok cel puţin până la 2 iulie, a fost acuzat oficial de furt de natură să provoace pagube semnificative. El a fost reţinut la începutul lunii mai. Ministerul rus de Interne a anunțat marţi că o femeie de 32 de ani a depus o plângere împotriva suspectului în vârstă de 34 de ani. Cei doi se cunoscuseră în Coreea de Sud, unde el are baza, iar rusoaica lucra și au început o relaţie. Black a venit apoi în Vladivostok pentru a o vizita, cei doi s-au certat, iar ulterior ea a depus o plângere la poliţie în care îl acuză de furt de bani, a precizat ministerul. El a fost arestat într-un hotel local, după ce îşi cumpărase un bilet de avion pentru a se întoarce acasă. Pentagonul a precizat marţi că, înainte de arestarea sa în Rusia, sergentul de stat major nu numai că a încălcat regulile armatei, călătorind în Vladivostok fără autorizaţie, dar a făcut acest lucru după ce a trecut prin China. Pentagonul a mai spus că nu există nicio dovadă că Black ar fi plănuit să rămână în Rusia după încheierea concediului, scrie Spotmedia.

UPDATE Serviciile de informații militare britanice au raportat că Forțele Spațiale Militare Ruse au început să instaleze un al doilea focos pe principalele lor rachete lansate din aer, Kh-101, relatează BBC.

UPDATE Fostul premier bulgar Nikolai Denkov avertizează într-unt interviu pentru "El Periodico" asupra pericolului ca "alte state" să încerce să controleze Executivul, având în vedere rolul important pe care îl va juca în curând în tranzitarea de gaze către UE, conform Rador.

UPDATE Estonia a votat o rezoluţie prin care a declarat Biserica Ortodoxă Rusă instituție care sponsorizează agresiunea militară a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, informează Kyiv Independent.

UPDATE Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a acuzat miercuri, în ajunul Zilei Victoriei asupra Germaniei naziste sărbătorită în Rusia pe 9 mai, că „descendenţii lui Napoleon şi Hitler” vor să învingă din nou Rusia cu ajutorul anglo-saxonilor, informează agenția EFE, citată de Agerpres.

UPDATE Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat, în cadrul unei conferinţe, că dacă Franţa trimite trupe în Ucraina, acestea vor reprezenta ţinte legitime pentru Moscova, scrie Mediafax. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a avertizat că o eventuală implicare a Alianţei Nord-Atlantice în războiul din Ucraina ar fi o mişcare periculoasă.

UPDATE Zelenski a declarat marți că statul insular Capul Verde a devenit prima țară africană care a fost de acord să participe la „summitul mondial pentru pace” menit să găsească o soluție la războiul de mai bine de doi ani dintre Ucraina și Rusia. Summitul, la care Rusia nu a fost invitată, va avea loc în Elveția la 15-16 iunie, iar Ucraina speră să obțină un amplu sprijin pentru a convinge Moscova să fie de acord cu termenii pe care Kievul îi consideră acceptabili. Ucraina a depus mari eforturi pentru a atrage de partea sa țări din Sudul Global, deși Rusia beneficiază de vechi legături cu acestea din perioada sovietică.

UPDATE Unitatea ucraineană de forțe speciale Kraken a difuzat marți o înregistrare video din orașul asediat Ceasiv Iar, din regiunea estică Donețk, care prezintă imagini cu luptele continue ce se dau în mijlocul unui peisaj devastat, dar susține că în prezent nu există niciun soldat rus în oraș, scrie The Kyiv Independent.

UPDATE Rusia folosește arme chimice pentru a-i alunga pe soldații ucraineni din tranșee și în linia de foc. Pe front în Ucraina este folosit la scară industrială. Colonelul în retragere al armatei britanice Hamish de Bretton-Gordon scrie despre acest lucru într-o rubrică pentru Telegraph. El spune că a văzut direct cât de mortale pot fi armele chimice ale lui Putin. „Incapabil să rupă spiritul și rezistența trupelor de la Kiev cu arme convenționale, Kremlinul recurge la atacuri cu gaze în stilul Primului Război Mondial. În timp ce oamenii de stat occidentali sunt ocupați să evite escaladarea pe care Putin și bătăușii săi o amenință aproape zilnic, Rusia a înșelat, liderii noștri, făcându-i să ignore amenințarea chimică”, scrie el.

UPDATE Rusia a desemnat Freedom House, o organizație nonprofit americană care militează pentru democrație la nivel internațional, drept organizație „indezirabilă”, a anunțat marți Biroul Procurorului General al Rusiei, potrivit The Kyiv Independent. Legea rusă privind "organizațiile indezirabile" a fost adoptată în 2015, prin intermediul acesteia fiind efectiv interzisă cooperarea cu aproximativ 160 de ONG-uri incluse de atunci pe listă.

UPDATE Cel puțin șase oameni, inclusiv o fetiță de șase ani și o femeie în vârstă de 91 de ani, au fost răniți marți în Nikopol, într-o zi cu intense bombardamente rusești asupra sud-estului regiunii Dnipropetrovsk, au anunțat autoritățile regionale, potrivit The Kyiv Independent. Într-o postare pe Telegram, guvernatorul Serhii Lisak a anunțat că 14 drone kamikaze și artileria rusească au lovit orașul Nikopol și comunitățile din jur. Inițial, el a precizat că patru persoane au fost rănite - două femei de 91 de ani și, respectiv, 50 de ani, precum și doi bărbați, de 37 și, respectiv, 40 de ani. Unul dintre bărbați se afla în stare gravă. Zece case, trei garaje și mai multe clădiri agricole au fost avariate în urma bombardamentelor rusești. Într-o postare ulterioară, Lisak a anunțat că numărul răniților a crescut la șase, printre care și o fetiță de șase ani.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 803: Planul NATO pentru Moldova, ordinul lui Putin și alertă în Europa! Rusia amenință Marea Britanie
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 804: „Cadou” pentru Putin, amenințare atomică și sportiv ucis! Zelenski cere arme livrate rapid
/VIDEO/ 175 de ani de la nașterea „Luceafărului poeziei românești”. Topul melodiilor compuse de basarabeni pe versurile lui Eminescu
/VIDEO/ 175 de ani de la nașterea „Luceafărului poeziei românești”. Topul melodiilor compuse de basarabeni pe versurile lui Eminescu
/VIDEO/ Soluții anticriză marca „Șor”, istorie rescrisă de Kremlin și „scutul” nevăzut al neutralității - la „Alo, TV8”
/VIDEO/ Soluții anticriză marca „Șor”, istorie rescrisă de Kremlin și „scutul” nevăzut al neutralității - la „Alo, TV8”
/VIDEO/ Cărți la ușă: Povestea unei bibliotecare din Soroca, care aduce bucurie bătrânilor în pauza de masă
/VIDEO/ Cărți la ușă: Povestea unei bibliotecare din Soroca, care aduce bucurie bătrânilor în pauza de masă
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/VIDEO/ Krasnoselski a mers în Rusia. Sandu: Chișinăul nu e impediment în soluționarea crizei energetice
/VIDEO/ Krasnoselski a mers în Rusia. Sandu: Chișinăul nu e impediment în soluționarea crizei energetice

/VIDEO/ Plajă din Malibu, transformată în sat pentru pompieri: Au venit să lupte cu incendiile din Los Angeles

missing
15 ianuarie 2025, ora 09:03

O plajă din Malibu s-a transformat într-un sat imens ce găzduiește mii de pompieri veniți din toată America de Nord pentru a lupta împotriva incendiilor care au pus stăpânire pe zona din jurul Los Angeles-ului relatează AFP, scrie b1tv.ro.

Aproximativ 5.000 de bărbați și femei în uniformă de pompieri manâncă, dorm și se recuperează acolo, înainte de a porni din nou în lupta cu flăcările care au transformat locuințe întregi în scrum, lăsând întreaga doar amintirea orașului care a fost odată. Incendiile au omorât cel puțin 24 de persoane în decurs de o săptămână și împiedică alte peste 90.000 să se întoarcă acasă.

„Este un orășel care a fost construit de la zero”, a spus Edwin Zuniga despre „Plaja Zuma”, situată la câțiva kilometri sub colinele în flăcări ale regiunii.

Ember, patrupedul care le oferă sprijin moral pompierilor

Incendiile au forțat cetățeni și autorități să coopereze și să își ofere reciproc ajutor pentru a învinge focul și pentru a trece, cu cât mai puține victime și pagube, peste aceste momente extrem de dificile pentru comunitate.

Printre pompieri, câinele Ember circulă vesel printre rânduri, oferind sprijin emoțional în schimbul mângâierii, după ore întregi de luptă cu flăcarile.

„Când oamenii mângâie câinii, tensiunea arterială scade și se simt bine pentru un minut”, a spus proprietara câinelui, Bari Boersma.

Mâncarea este pregătită de deținuți care au fost recrutați să ofere ajutor

Mâncarea este pregătită de pompieri în uniforme portocalii, culoare care indică faptul că sunt deținuți, recrutați din închisoare de California pentru a servi statul în cazul unui dezastru natural.

„Este o onoare și un privilegiu să fiu aici, să servesc comunitatea, să-mi fac datoria față de societate, să fiu recunoscător oamenilor”, a afirmat Bryan Carlton, în vârstă de 55 de ani. În cele 12 ore de muncă, deținutul pregătește peste 1.500 de litri de cafea.

Los Angeles se luptă cu o a doua săptămână de vânturi intense care agravează incendiile de vegetație și îngreunează munca pompierilor. Cel puțin 24 de persoane au murit și peste 12.000 de clădiri de pe o suprafață de peste 40.000 de acri (aproximativ 16.200 de hectare) au fost făcute scrum.

Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.

TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni reporter de investigație sau editor video la „Cutia Neagră PLUS”
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni reporter de investigație sau editor video la „Cutia Neagră PLUS”
/VIDEO/ Soluții anticriză marca „Șor”, istorie rescrisă de Kremlin și „scutul” nevăzut al neutralității - la „Alo, TV8”
/VIDEO/ Soluții anticriză marca „Șor”, istorie rescrisă de Kremlin și „scutul” nevăzut al neutralității - la „Alo, TV8”
/VIDEO/ Detenție pe viață pentru Gheorghe Cotorobai, acuzat de omorul Anei-Maria: Primele declarații ale condamnatului
/VIDEO/ Detenție pe viață pentru Gheorghe Cotorobai, acuzat de omorul Anei-Maria: Primele declarații ale condamnatului
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/DOC/ Declarația de avere de la Maia Sandu: Salariul de președintă și fără cont în SUA. Câți bani a primit pentru deplasări
/DOC/ Declarația de avere de la Maia Sandu: Salariul de președintă și fără cont în SUA. Câți bani a primit pentru deplasări

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.