Ar fi primit 10000 de dolari pentru organizarea migrației ilegale. Doi polițiști de frontieră și doi civili sunt cercetați penal după ce ar fi ajutat un militar ucrainean de 21 de ani să intre ilegal în Republica Moldova. Civilii l-ar fi instruit pe tânăr cum să se comporte și i-ar fi asigurat deplasarea până la bariera punctului de trecere a frontierei, iar polițiști i-ar fi asigurat intrarea în țară.
Potrivit procurorilor PCCOCS, doi polițiști de frontieră și doi bărbați civili ar fi facilitat intrarea ilegală în Moldova a unui militar ucrainean, contra sumei de 10.000 dolari americani. Banii au fost transmiși în trei tranșe. Astfel, militarul cu vârsta de 21 de ani a transferat electronic prima tranșă de circa 2.000 de dolari către un membru al grupului infracțional din Ucraina. Ulterior, în Odesa, acesta i-a înmânat 3.500 de dolari unui civil din stânga Nistrului, după ce au intrat în contact în cadrul unui grup de comunicare de pe aplicația Telegram. În final, acesta a prezentat a treia tranșă de 4.500 de dolari, după traversarea ilegală a frontierei de Est.
Cauza penală a fost pornită la sesizarea Poliției de Frontieră, Astfel, anterior traversării frontierei, cei doi bărbați civili l-ar fi instruit pe militarul privitor la comportamentul care urma să-l manifeste și i-ar fi asigurat deplasarea cu mijlocul de transport personal până la bariera punctului de trecere a frontierei. Sosit acolo, cei doi polițiști de frontieră bănuiți ar fi asigurat intrarea acestuia în Moldova.
Ca urmare a documentării și acumulării probatoriului, miercuri oamenii legii au desfășurat percheziții cu sprijinul angajaților „Fulger” la domiciliile, automobilele personale și birourile de serviciu ale polițiștilor de frontieră și în privința civilului. În rezultat, au fost ridicate obiecte relevante cauzei, care vor fi supuse cercetărilor.
Urmare a perchezițiilor, a fost reținut bărbatul civil percheziționat, iar după escortarea lui la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), procurorii vor decide asupra formulării și prezentării învinuirii. Acțiunile de urmărire penală continuă, pentru stabilirea tuturor circumstanțelor cauzei, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.
Cazul a fost documentat de ofițerii Serviciului protecție internă și anticorupție al MAI (SPIA al MAI), sub conducerea procurorilor PCCOCS.