Și-au dat demisia, deoarece nu au avut curajul să treacă evaluarea externă. Asta crede ministra Justiției despre judecătorii de la Curtea de Apel, care au plecat din sistem. Totuși, Veronica Mihailov-Moraru susține că aceste riscuri au fost anticipate și că au fost luate măsuri pentru ca instituția să nu ajungă în colaps. Ea dă asigurări că funcțiile vacante vor fi suplinite cu alți judecători integri și profesioniști, care vor fi transferați de la alte instanțe.
„Legea le oferă acest drept, dar pe de altă parte cred că înțelegem că sunt rezerve în vederea asumării și de curaj de a trece prin acest exercițiu de evaluare extraordinară. Concluziile și le face fiecare pentru sine. Aceste potențiale riscuri au fost anticipate, vor fi create anumite incomodități, dar cred că pentru cetățeni, în primul rând, este mai important ca cauzele lor să fie examinate de judecători integri și profesioniști, decât de judecători asupra cărora eventual pot plana anumite riscuri de integritate”.
Și ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks, crede că o parte din magistrați au plecat fiind siguri că nu vor trece de vetting. Declarația a fost făcută la emisiunea „ Novaia Nedelea”, de la TV8.
„Probabil, nu știu care a fost motivația la fiecare, dar cred că o parte din ei au făcut acest lucru pentru că știau că nu vor trece de acest proces”.
Ministerul Justiției susține că funcțiile vacante de la Curtea de Apel Chișinău vor fi suplinite cu judecători de la instanțele de fond.
„Reamintesc faptul că au fost luate și anumite măsuri din timp. CSM în ultimele luni a desfășurat mai multe concursuri privind admiterea de noi judecători și astfel cred că, treptat, situația va fi echilibrată”.
Curtea de Apel Chișinău a rămas cu numai o treime din numărul necesar de judecători, după ce, ieri, Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat cererile de demisie a 20 de magistrați. Aceștia au preferat să plece din sistem decât să fie supuși examinării la integritatea morală și financiară. Plecarea magistraților creează o situație fără precedent. Astfel, din cele 57 de funcții de judecător la Curtea de Apel Chișinău, aproape două treimi sunt vacante. CSM a inițiat un concurs pentru suplinirea acestora, cu titlu permanent sau temporar. Legea le permite magistraților să plece din sistem, dacă nu vor să fie supuși evaluării. Conform regulamentului, judecătorii demiși în urma vetting-ului, nu vor putea să lucreze în calitate de judecători, procurori și să ocupe alte funcții de demnitate publică timp de 5-7 ani. De asemenea, ei nu vor putea primi pensii și indemnizații speciale.