Chișinăul se află în prezent în proces de elaborare a unui mecanism prin care să informeze partea transnistreană despre „ceea ce fac reprezentanții ministerelor atunci când merg la Bruxelles”. Astfel, regiunea transnistreană urmează să afle în detaliu care sunt regulamentele UE și cum acestea ne vor afecta viața după aderare. Declarația a fost făcută de viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, în cadrul ediției de joi, 9 mai, a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.
„Să știe și ei ce ne așteaptă în momentul aderării, în speranța că vor lua acest proces în serios și se vor pregăti și ei în rând cu noi”, a explicat Cristina Gherasimov.
Viceprim-ministra pentru Integrare Europeană a mai spus că economia regiunii transnistrene este deja foarte bine ancorată în piața UE.
„Aproape 70% din exporturile lor merg spre piața UE și 56% din importuri. Deci economic regiunea transnistreană beneficiază foarte mult din relația pe care o avem cu statele europene și Bruxelles. Ei deja sunt interesați pentru că le aduce beneficii, plus că cetățenii noștri care își au reședința în stânga Nistrului la fel călătoresc, văd beneficiile și presupunem că și-ar dori să le aibă în continuare”, a mai menționat Cristina Gherasimov.
Marți, 7 mai, la „Новая неделя” de la TV8, ambasadorul UE la Chișinău, Jānis Mažeiks a declarat că în luna iunie, când ar putea începe negocierile de aderare. Gherasimov a confirmat același lucru. Potrivit viceprim-ministrei pentru Integrare Europeană, acest lucru s-ar putea întâmpla spre sfârșitul lui iunie.
Republica Moldova și Ucraina au obținut în iunie 2022 statut de țară candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană. Ulterior, în decembrie 2023, Consiliul European a decis să dea undă verde negocierilor de aderare la UE pentru Republica Moldova și Ucraina.
Abonați-vă la canalul nou de Youtube „Cutia Neagră cu Mariana Rață” și activați clopoțelul pentru notificări despre noile investigații, emisiuni despre corupție și dezvăluiri despre scheme ilegale - https://bit.ly/3JkDiPf