/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 815: As ucis, scut estic și atacuri reciproce! Zelenski se așteaptă la o ofensivă mai amplă a Rusiei

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 806: Paradă cu arme atomice, vizită cu alertă și demisie la Kiev! Rusia o acuză pe Maia Sandu

09 mai 2024, ora 22:19

Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, s-a deplasat la Kiev pentru a sărbători Ziua Europei în capitala Ucrainei, care este marcată în fiecare an pe 9 mai, informează EFE. Rusia sărbătorește victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, într-un moment în care relațiile cu Occidentul se deteriorează tot mai mult, iar trupele rusești avansează pe frontul din Ucraina. La zece ani de la anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea și la mai bine de doi ani de la invazia în Ucraina, Vladimir Putin transmite lumii, de la parada de Ziua Victoriei, că va continua eforturile de readucere a Rusiei la statutul de putere globală din vremea URSS, cu prețul unui război sângeros ce riscă să escaladeze.

Războiul lui Putin din Ucraina continuă în ciuda sutelor de mii de victime ale armatei roșii, iar evoluția sa este într-o dinamică imprevizibilă. Rușii își intensifică atacurile pe majoritatea fronturilor din Ucraina. Un total de 146 de lupte au avut loc pe linia frontului în ultimele 24 de ore. ​O dronă ucraineană a lovit o rafinărie rusă din Republica Bașchiria, după ce a parcurs o distanță record, au declarat surse ucrainene pentru agențiile internaționale de presă. Între timp, Kremlinul o acuză pe Maia Sandu de nazism, pe același narativ folosit de Rusia la invadarea Ucrainei, iar ministrul polonez al Apărării spune că are pregătit un „rucsac de urgenţă” în caz de război.

UPDATE Politica preşedintei Republicii Moldova, Maia Sandu, este comparabilă cu experimentele celui de-al Treilea Reich în ceea ce priveşte naţionalitatea şi limba oamenilor, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, într-un interviu acordat agenţiei de stat TASS, în care face comparaţii cu nazismul, o naraţiune propagandistică folosită şi în cazul invadării Ucrainei în 2022, scrie Digi24.

UPDATE Guvernul de la Chişinău, prin intermediul consilierului pe comunicare Daniel Vodă, a declarat că Ilan Șor, Marina Tauber și Evghenia Guțul care au participat la parada rusă ,,au preferat să fie alături de Kremlin, elogiind războiul decât alături de moldoveni celebrând pacea”.

UPDATE Germania va oferi Ucrainei 45 de milioane de euro forma unui grant pentru refacerea energetică, a anunţat joi Ministerul ucrainean al Energiei.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a demis pe șeful Administrației Securității de Stat a Ucrainei (UDO), Serhii Rud, potrivit unui decret prezidențial publicat joi seară, 9 mai, a relatat The Kyiv Independent. Președinția ucraineană nu a oferit un motiv pentru demiterea lui Serhii Rud din postul de șef al UDO, dar acest act survine la două zile după dejucarea unui plan de asasinare a lui Zelenski.

UPDATE Pe televizoarele inteligente din unele oraşe din Siberia, Rusia, parada de Ziua Victoriei a fost întreruptă de Anonymous. Hackerii au reuşit să difuzeze un videoclip care îl atacă pe preşedintele Vladimir Putin şi acuză invadarea Ucrainei, potrivit Mediafax. „Ar vrea să ne distragă atenţia de la toate eşecurile sale. El spune că acesta este un război împotriva nazismului, dar el însuşi trebuie judecat pentru fapte precum cele ale lui Hitler”, spun atacatorii. În acest timp, pe ecran a apărut un cod QR care face parte din protest. Rusia nu a fost doar victima hacking-ului. Hackeri conectaţi de Moscova au spart câteva canale prin satelit ucrainene şi letone, reuşind să transmită imagini cu parada militară în direct din Piaţa Roşie.

UPDATE Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a invitat joi Uniunea Europeană să furnizeze ajutorul promis Ucrainei şi să-şi „intensifice” şi mai mult sprijinul său împotriva invaziei ruse, în cadrul unei vizite la Kiev, relatează AFP.

UPDATE ”Ziua Europei este sărbătoarea tuturor celor care prețuiesc și apără Uniunea Europeană, pacea, stabilitatea și prosperitatea pe continentul nostru. Este, în mod special, o sărbătoare pentru poporul moldovean. Republica Moldova va rămâne un partener puternic și de încredere, dar cel mai important, veți deveni parte integrantă a UE”. Declarația a fost făcută de comisarul european pentru Buget și Administrație, Johannes Hahn, aflat la Chișinău, cu prilejul Zilei Europei.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat legile de prelungire a legii marţiale şi a mobilizării generale de la 14 mai la 11 august, potrivit Mediafax.

UPDATE Slovacia a anunţat joi că numărul bărbaţilor ucraineni cu vârsta necesară pentru a servi în armată care trec ilegal graniţa slovacă aproape s-a dublat într-un an, înainte de intrarea în vigoare a unei noi legi privind mobilizarea în Ucraina, relatează AFP, preluată de Agerpres.

UPDATE După Paris şi Belgrad, preşedintele chinez Xi Jinping a aterizat la Budapesta, unde a avut parte de o primire călduroasă în ultima etapă a turneului său european, care a fost marcat de legături economice înfloritoare şi de o convergenţă de opinii cu privire la ofensiva Rusiei în Ucraina. „Am sfidat ordinea geopolitică împreună, într-un context internaţional instabil”, trasându-ne cursul de „state suverane în deplină independenţă”, a scris Xi Jinping, o aluzie la strategia premierului Viktor Orban de a se descurca singur în cadrul Uniunii Europene, scrie Digi24.

UPDATE Un atac ucrainean cu dronă a vizat o rafinărie rusă din republica Başchiria, situată la o distanţă de aproape 1.200 km de graniţa cu Ucraina, a declarat joi pentru AFP o sursă din cadrul forţelor de apărare ucrainene, relatează AFP şi Reuters.

UPDATE Experții de la Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) consideră că cele mai recente lovituri rusești sunt menite să degradeze rețeaua electrică a Ucrainei și să epuizeze apărarea antiaeriană înainte de sosirea asistenței de securitate a SUA, notează ukrainskpravda.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a numit joi pe fostul comandant-șef al armatei, popularul general Valeri Zalujnîi, ambasador al Kievului în Marea Britanie, o funcție diplomatică importantă, însă una care îl va duce în afara țării, relatează Reuters.

UPDATE Președintele Rusiei, Vladimir Putin, și premierul armean, Nikol Paşinian, în cadrul negocierilor purtate cu o zi înainte, au convenit încetarea activității grănicerilor ruși în unele regiuni ale Armeniei. Informația în acest sens a fost confirmată agenţiei TASS de secretarul de presă al preşedintelui rus, Dmitri Peskov. „Da” – a spus el, răspunzând la întrebarea dacă Putin și Paşinian au discutat despre retragerea grănicerilor ruși din unele regiuni ale Armeniei în timpul întâlnirii, notează Rador.

UPDATE Ministerul Energiei din Ucraina și-a anunțat intenția de a dubla importurile de electricitate în ziua de joi, 9 mai. Infrastructura energetică a Ucrainei a fost puternic afectată de un atac rusesc, în noaptea de marți spre miercuri.

UPDATE Ucraina a declarat că toate capacităţile sale hidroenergetice au suferit pagube majore în urma atacurilor aeriene ale Rusiei lansate miercuri. Autorităţile ucrinene au declarat că lucrările de reparaţii necesită foarte mult timp şi resurse financiare. Multe zone din Ucraina s-au confruntat cu întreruperi ale alimentării cu energie electrică din cauza atacurilor ruseşti, care au vizat în primul rând instalaţiile de producere şi transport al energiei electrice din Ucraina.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că Ucraina ar putea opri înaintarea forţelor ruseşti în est dacă ţările aliate ar creşte furnizarea de arme. Liderul ucrainean a făcut aceste comentarii la o conferinţă de presă comună, la Kiev, cu Roberta Metsola, preşedintele Parlamentului European, aflată în vizită în capitala Ucrainei, scrie Mediafax. De la începutul anului, Rusia a avut câştiguri teritoriale mici, dar constante, în estul ţării pe care a invadat-o, în timp ce forţele ucrainene sunt epuizate, iar armele şi muniţia sunt insuficiente, notează Reuters.

UPDATE Moment tensionat joi, la Kiev, în timpul vizitei președintei Parlamentului European în capitala Ucrainei. Conferința de presă susținută de președintele Volodimir Zelenski și Roberta Metsola în curtea palatului prezidențial a fost întreruptă de alarma antiaeriană, care a dat semnalul de evacuare către adăposturile subterane, scrie digi24.ro. Declarațiile președintelui Volodimir Zelenski au fost acoperite de sunetul sirenei antiaeriene, liderul de la Kiev oprindu-se pentru o clipă din discurs, cu o mină descurajată.  

UPDATE Rusia „nu are intenția și nici capacitatea” să agreseze un stat NATO la acest moment, afirmă Mircea Geoană, secretarul general adjunct al Alianței, dar poartă „un război hibrid total”.

UPDATE Ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, a declarat joi că ţările europene ar trebui să îşi coordoneze deciziile pentru a „reduce prezenţa diplomatică rusă”, care, în opinia sa, sprijină activităţile maligne şi subversive ale Moscovei în ţările Uniunii Europene şi NATO, transmite EFE, conform Agerpres.

UPDATE Ministerul britanic al Apărării a informat că Rusia a modificat rachete de tip X-101 . Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, Ilia Evlaș, a remarcat că acest lucru nu va afecta distrugerea acestor rachete de către sistemele de apărare antiaeriană în timpul atacului lor asupra teritoriului Ucrainei.

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că Rusia va face totul pentru a evita o ciocnire între puterile globale, dar că nu va permite nimănui să o ameninţe, într-un discurs care marchează aniversarea a 79 de ani de la victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit despre unitate și nevoia de a pune capăt războiului din țara sa, într-un discurs susținut joi, 9 mai, în prezența președintei Parlamentului European, Roberta Metsola, relatează BBC Rusia.

UPDATE Ministrul polonez al apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a declarat, într-un interviu publicat joi, că are pregătit un „rucsac de urgenţă” în caz de „dezastre naturale sau evenimente neaşteptate” şi şi-a încurajat concetăţenii să facă acelaşi lucru, transmite EFE, citată de Agerpres.

UPDATE Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunţat că a avut, miercuri, conversații telefonice cu cancelarul german, Olaf Scholz, cu premierii danez şi olandez, Mette Frederiksen și Mark Rutte, precum şi cu secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić. Potrivit lui Zelenski, toți cei menţionaţi au confirmat participarea lor la Summitul Global pentru Pace, care va avea loc în Elveţia, în perioada 15-16 iunie 2024. În plus, președintele ucrainean a avut o conversație „lungă și de fond” cu premierul Ungariei, Viktor Orbán. Zelenski l-a invitat pe Orbán la summitul pentru pace și au discutat și despre integrarea Ucrainei în UE, scrie Rador.

UPDATE În zona Liman, în apropiere de satul Vesele, rușii au străpuns apărarea Forțelor Armate ucrainene, informează canalul de Telegram DeepState, apropiat de armata Kievului.Analiștii acesteia scriu că invadatorii au reușit să străpungă pozițiile uneia dintre unitățile ucrainene, care și-a epuizat resursele după o lungă perioadă de apărare. "Și, în general, brigada, care se află în zonă de mai bine de un an fără rotații, este la capătul puterilor", rezumă DeepState situația, potrivit Ziare.com.

UPDATE Ţările NATO ar trebui să convină la următorul lor summit de la Washington asupra unei ţinte de 2,5% din PIB pentru apărare, consideră ministrul de externe britanic David Cameron, conform extraselor dintr-un discurs pe care îl va susţine joi şeful diplomaţiei britanice, transmit agențiile dpa, AFP și Reuters, citate de Agerpres.

UPDATE 9.000 de militari participă la paradă şi, în premieră, soldaţi care iau parte la „operaţiunea specială” din Ucraina, potrivit Ministerului rus al Apărării. Anterior, un tanc T-70, al cărui echipaj a luat parte la asaltul asupra oraşului (ucrainean) Melitopol din 1943, a străbătut străzile oraşului în cadrul festivităţilor de Ziua Victoriei, relatează agenţia TASS. Melitopol este unul dintre oraşele cucerite de ruşi după invazia asupra Ucrainei din februarie 2022, potrivit Spotmedia.

UPDATE În discursul său, Vladimir Putin a acuzat elitele occidentale "arogante" că au uitat rolul decisiv jucat de Uniunea Sovietică în înfrângerea Germaniei naziste şi că au alimentat conflictele din întreaga lume, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

UPDATE Experții de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) consideră că Ucraina ar trebui să preia inițiativa pe câmpul de luptă în acest an, după ce asistența SUA de securitate ajunge pe front.

UPDATE Președintele Vladimir Putin a declarat joi, 9 mai, că Rusia nu va tolera nicio amenințare. Forțele nucleare strategice ale Rusiei sunt „întotdeauna” pregătite de luptă, a subliniat Putin în timpul discursului său din Piața Roșie cu ocazia paradei militare de 9 mai, în contextul tensiunilor legate de conflictul din Ucraina.

UPDATE România poate fi un centru logistic pentru reconstrucţia Ucrainei, spune ministrul Economiei, Ştefan-Radu Oprea. Aproape 80% din exportul de grâne din țara vecină se face prin România.

UPDATE Ambiţia noastră este ca, până în 2030, când vom fi pregătiţi să devenim membru al Uniunii Europene, să fim una dintre ţările cele mai prietenoase cu afacerile din UE, a declarat, joi, 9 mai, premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, la o conferinţă de specialitate.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin a transmis un mesaj de felicitare liderilor mai multor țări, înclusiv și ai Republicii Moldova, cu ocazia împlinirii a 79 de ani de la victoria în cel de-al Doilea Război Mondial.

UPDATE Cel puțin opt persoane au fost rănite în noaptea de miercuri spre joi, într-un atac aerian ucrainean asupra orașului rus Belgorod și a împrejurimilor sale, a anunțat guvernatorul regional, Viaceslav Gladkov. În paralel un alt atac atribuit Kievului a avariat un depozit de carburant în regiunea Krasnodar. Ucraina nu a făcut niciun comentariu pe tema incidentelor, care au avut loc în ajunul zilei în care Rusia marchează victoria asupra Germaniei naziste, în cel de-al Doilea Război Mondial, scriu Reuters și AFP.

UPDATE Sistemele de apărare aeriană ucrainene au distrus 17 din 20 de drone lansate de Rusia spre teritoriul Ucrainei, au comunicat joi forţele aeriene ucrainene, conform Reuters. Dronele au fost distruse deasupra regiunii Odesa din sudul Ucrainei, au transmis pe Telegram forţele aeriene.

UPDATE Viktor Orbán, premierul Ungariei, şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski au avut miercuri, 8 mai, o conversaţie telefonică, a declarat pentru agenţia MTI Bertalan Havasi, şeful biroului de presă al prim-ministrului.

UPDATE Cel puțin opt persoane au fost rănite în noaptea de miercuri spre joi, într-un atac aerian ucrainean asupra orașului rus Belgorod și a împrejurimilor sale, a anunțat guvernatorul regional, Viaceslav Gladkov. În paralel un alt atac atribuit Kievului a avariat un depozit de carburant în regiunea Krasnodar. Ucraina nu a făcut niciun comentariu pe tema incidentelor, care au avut loc în ajunul zilei în care Rusia marchează victoria asupra Germaniei naziste, în cel de-al Doilea Război Mondial, scriu Reuters și AFP.

UPDATE Unitățile Forțelor de Apărare ale Ucrainei au blocat grupurile de asalt ale armatei ruse care au pătruns în orașul Krasnohorivka, regiunea Donețk, notează Korespondent, potrivit Rador Radio România. De cealaltă parte ruși anunță că forțele ucrainene se retrag din oraș.

UPDATE Parada militară a debutat joi, 9 mai, în Piața Roșie din Moscova. La tribuna centrală montată în Piața Roșie se află președintele rus Vladimir Putin. Conform tradiției, veteranii de război și participanții la Marele Război Patriotic (*denumire folosită în Rusia pentru cel de-Al Doilea Război Mondial, n.r.) sunt invitați să asiste la paradă. După cum a declarat ministrul rus al apărării, generalul de armată, Serghei Şoigu, la paradă participă peste nouă mii de militari și 75 de unități de tehnică şi echipament militar, precum și aviația. Președintele Rusiei a transmis în mod tradițional un mesaj de felicitare de la tribuna amplasată în Piaţa Roşie din capitala rusă, potrivit Rador.

UPDATE Grecia a extins notificarea NAVTEX pentru exerciții militare, care interzice în esență circulația navelor în largul coastei din sud-estul Peloponezului, transmite Kathimerini, citată de Rador. Potrivit unor surse, această interdicție este menită să împiedice transbordările de petrol rusesc de pe o navă pe alta, potrivit G4media.

UPDATE Moscova ține astăzi, 9 mai 2024 o o paradă specială în Piața Roșie pentru a marca Ziua Victoriei, la care participă peste 9.000 de militari și 75 de unități ale armatei rusești, inclusiv sisteme de rachete Iskander și Yars. Evenimentul comemorează 79 de ani de la semnarea acordului de pace între Germania din 1945 și Uniunea Sovietică. La paradă vor lua parte lideri de stat din Asia Centrală și alte state foste membre ale URSS, printre care și președintele bielorus Aleksandr Lukașenko. În alte 28 de orașe rusești, se vor desfășura parade militare cu peste 50.000 de militari și aproximativ 1.000 de echipamente militare.

UPDATE Vremea anormal de rece din luna mai nu va împiedica desfăşurarea evenimentului Ziua Victoriei (marcat în Rusia în fiecare an pe data de 9 mai, n.r.) inclusiv parada din Piața Roșie, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Vladimir Putin, într-un interviu acordat emisiunii ‘Moscova. Kremlin. Putin’, realizată de prezentatorul Pavel Zarubin, scrie Rador.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 805: Atac cibernetic în Moldova, paradox istoric, decizie UE și arme chimice! Zelenski: Putin e un nazist
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 804: „Cadou” pentru Putin, amenințare atomică și sportiv ucis! Zelenski cere arme livrate rapid
/VIDEO/ Scandal cu iz penal: Un pădurar se plânge că șeful de ocol i-ar cere mită. „Jur pe copiii mei că nu e așa”
/VIDEO/ Scandal cu iz penal: Un pădurar se plânge că șeful de ocol i-ar cere mită. „Jur pe copiii mei că nu e așa”
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: „Laundromat. Notele de plată pentru stat”
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: „Laundromat. Notele de plată pentru stat”
/VIDEO/ Credința și sportul merg mână în mână la Costuleni: După liturghie, preotul a provocat tinerii la o sesiune de flotări
/VIDEO/ Credința și sportul merg mână în mână la Costuleni: După liturghie, preotul a provocat tinerii la o sesiune de flotări
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 815: As ucis, scut estic și atacuri reciproce! Zelenski se așteaptă la o ofensivă mai amplă a Rusiei
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 815: As ucis, scut estic și atacuri reciproce! Zelenski se așteaptă la o ofensivă mai amplă a Rusiei
Maia Sandu va dona premiul de 25.000 de euro, „Robert Blum pentru Democraţie 2024”, primit în Germania
Maia Sandu va dona premiul de 25.000 de euro, „Robert Blum pentru Democraţie 2024”, primit în Germania

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 815: As ucis, scut estic și atacuri reciproce! Zelenski se așteaptă la o ofensivă mai amplă a Rusiei

18 mai 2024, ora 20:35

Volodimir Zelenski a spus că se așteaptă la o ofensivă rusă mai amplă în nord și în est, cu scopul de a cuceri orașul Harkov. „Ei și-au lansat operațiunea, care poate consta în mai multe valuri. Iar acesta este primul lor val", a declarat Zelenski, într-un moment în care Rusia tocmai a obținut cele mai mari câștiguri teritoriale de la sfârșitul anului 2022. El a dat totuși asigurări, într-un interviu pentru AFP, că, în pofida avansurilor rusești din ultimele zile în regiunea Harkov, situația este mai bună pentru forțele sale decât era în urmă cu o săptămână, când trupele Kremlinului au trecut granița prin surprindere.

Între timp, Rusia a acuzat sâmbătă Kievul că a atacat regiunea rusă Belgorod, situată la graniță, cu bombe ghidate franceze Hammer şi cu rachete anti-radar americane HARM, transmite AFP. Lipsa de forță de luptă cu care se confruntă Ucraina a atins un punct critic, iar poziția sa pe câmpul de luptă în ultimele săptămâni s-a înrăutățit considerabil, pe măsură ce Rusia și-a accelerat ofensiva pentru a profita de întârzierile în transporturile de arme americane, relatează NYT. Rusia a afirmat sâmbătă că a capturat un sat de lângă oraşul Vovceansk, în regiunea ucraineană Harkov, unde armata rusă a lansat săptămâna trecută o ofensivă, informează AFP. Trimiterea de instructori militari în Ucraina se va întâmpla la un moment dat, spune șeful Statului Major Întrunit al SUA.

UPDATE Ucraina a cerut administrației Biden să-i furnizeze informații detaliate despre obiective militare din teritoriul Rusiei și să-i permită posibilitatea de a folosi arme occidentale împotriva acestora, relatează The Insider, care citează The Wall Street Journal (WSJ) și The New York Times (NYT).

UPDATE Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul mult mediatizatei contraofensive ucrainene din vara anului 2023, potrivit lui Pasi Paroinen, analist la Black Bird Group, un grup de voluntari cu sediul în Finlanda care analizează imaginile din satelit şi conţinutul social media din timpul războiului, scrie Mediafax.

UPDATE Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că țara sa ar putea deveni un centru strategic pentru Ucraina în ceea ce privește reconstrucția și că se pregătește deja în acest sens, relatează Deutsche Welle. În cadrul unei conferințe comune cu cancelarul german Olaf Scholz, ea a subliniat că susținerea Ucraineni în lupta împotriva agresiunii rusești înseamnă și susținerea Moldovei.

UPDATE Președintele chinez Xi Jinping și omologul său rus Vladimir Putin s-au declarat drept poli de stabilitate și au făcut din nou aluzii la pace în Ucraina. Cu toate acestea, unii analiști atrag atenția că războiul din Ucraina este în interesul celor două părți. Liderul de la Kremlin este considerat pe scară largă un paria din cauza agresiunii sale militare din Ucraina. Însă liderul de la Beijing vede lucrurile invers, văzându-l pe omologul său rus drept un partener-cheie pentru impunerea unei ordini mondiale care să nu fie dominată de SUA. Așadar, Xi a întins covorul roșu pentru oaspetele său rus și i-a oferit chiar și o scurtă îmbrățișare în fața camerelor de filmat, constată corespondenta BBC News la Beijing, Laura Bicker.

UPDATE Aproape zece mii de persoane au fost constrânse să-şi părăsească locuinţele din regiunea Harkov, în nord-estul Ucrainei, în urma unor atacuri terestre ale forţelor armate ruse, relatează AFP.

UPDATE Problemele legate de vize și răcirea pieței muncii sunt cele mai recente obstacole în calea obținerii și menținerii unui loc de muncă pentru refugiații ucraineni, transmite Bloomberg.

UPDATE Fostul apropiat al lui Aleksei Navalnîi, Leonid Volkov, a promis că „nu renunță niciodată” la lupta împotriva lui Vladimir Putin, astfel că „sacrificiul suprem” al regretatului lider al opoziției ruse „nu va fi în zadar”, relatează BBC. Leonid Volkov a spus că nimeni nu-l poate înlocui pe Aleksei Navalnîi, dar „toată lumea” o vede pe soția acestuia, Iulia Navalnaia, drept noul lider „carismatic” al mișcării de opoziție, deși „ea nu a vrut niciodată să fie în acest rol public”. Volkov a adăugat că moartea prietenului său lasă „o rană deschisă în inimile noastre”, precizând că „întotdeauna am știut că luptăm împotriva unui dictator nebun, fascist, care nu recunoaște nicio linie roșie”. Prietenul și aliatul lui Navalnîi a declarat la BBC că Putin „ucide mii de oameni”, indiferent dacă îi sunt adversari politici acasă, în Europa sau în Ucraina.

UPDATE În umbra războiului din Ucraina, cele două mari puteri autocratice ale lumii — China și Rusia — își găsesc putere una în cealaltă. Joi, 16 mai, președintele rus Vladimir Putin și președintele chinez Xi Jinping s-au întâlnit la Beijing, iar această vizită reflectă nu doar dependența Rusiei de China în fața sancțiunilor occidentale, ci o convergență tot mai mare de valori și priorități politice, scrie The Washington.

UPDATE Ucraina a pierdut unul dintre cei mai buni piloți ai săi, primul adjunct al comandantului unei escadrile de aviație a Forțelor Armate ale Ucrainei.După cum se precizează în mesajul Brigăzii 831 de Aviație Tactică a Forțelor Aeriene ale Ucrainei este vorba despre locotenent colonelul Denis Vasiliuk, scrie Ziare.com. Eroul a murit în timp ce efectua o misiune de luptă pe cerul ucrainean. Vasiliuk era pilot de luptă și din februarie 2022 și a efectuat zeci de misiuni de luptă. Este titular al Ordinului Curajului. 

UPDATE Ministerul rus al Apărării a acuzat sâmbătă armata ucraineană că a folosit bombe ghidate franceze Hammer şi rachete antiradar americane HARM pentru atacuri în regiunea Belgorod, situată la graniţa cu Ucraina, relatează France-Presse, preluată Agerpres.

UPDATE O rachetă ucraineană a fost distrusă deasupra Belgorodului, a anunţat Ministerul rus al Apărării. Rusia a spus că racheta tactică Tochka-U a fost lansată în jurul orei 21.15, ora locală. „Sistemele de apărare aeriană de serviciu au distrus o rachetă tactică deasupra teritoriului regiunii Belgorod”, a adăugat acesta. Belgorod a fost vizat de mai multe ori, atacurile fiind în creștere în ultimele săptămâni. 

UPDATE Forţele ruse au capturat zeci de civili dintr-un oraş din regiunea Harkov, a declarat un oficial ucrainean. Prizonierii sunt interogaţi de ruşi, mai susţin ucrainenii. Ei sunt ţinuţi în beciurile unor clădiri, potrivit Mediafax.

UPDATE Atacurile cu drone asupra infrastructurii energetice rusești au dezactivat 14% din capacitatea de rafinare a petrolului a Federației Ruse și au condus la o creștere a prețurilor interne la combustibil. Agenția Bloomberg scrie despre acest subiect, referindu-se la evaluarea Departamentului de Informații al Ministerului Apărării al SUA. 

UPDATE Forțele de securitate din Cecenia sunt acuzate de răpirea a 80-90 de persoane, dintre care 50 membre ale aceleiași familii, după publicarea unei înregistrări video cu incendierea unei mașini inscripționate cu porecla unuia dintre fiii despotului local Ramzan Kadîrov, scrie Libertatea.

UPDATE Polonia va cheltui 10 miliarde de zloţi (2,55 miliarde de dolari) în cadrul unui program de securizare a frontierei sale estice, în încercarea de a-şi consolida apărarea împotriva a ceea ce consideră a fi o ameninţare în creştere din partea Rusiei şi a Belarusului, relatează Reuters. "Am luat decizia de a investi 10 miliarde de zloţi", adică circa 2,34 de miliarde de euro, "în securitatea noastră şi mai ales în securizarea frontierei noastre estice", a declarat Tusk, prezentând un proiect numit "Scutul estic".

UPDATE Dmitri Medvedev, vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei și aliat al președintelui Vladimir Putin, a vorbit despre crearea unei eventuale „zone sanitare” fie la granița cu Polonia, fie în interiorul acesteia.

UPDATE Decizia Franţei de a invita Rusia să participe la cea de-a 80-a aniversare a debarcărilor din Ziua Z a alimentat tensiunile cu naţiunile aliate, în timp ce liderii se pregătesc să se adune pe plajele din Normandia pe 6 iunie, scrie Mediafax.

UPDATE Rusia a confiscat toate activele, conturile, proprietăţile şi acţiunile unei mari bănci. Un tribunal rus a ordonat ca activele, conturile, proprietăţile şi acţiunile Deutsche Bank din Rusia să fie sechestrate, ca parte a unui proces care implică banca germană.

UPDATE Un avion de război al ruşilor a fost doborât în Doneţk. Ucrainenii au făcut anunţul care nu a fost confirmat de ruşi. Un avion de atac a fost doborât, a informat Brigada 110 a armatei ucrainene, potrivit Sky News. Militarii ucrainenii au mai spus că avionul a fost distrus în Doneţk. Sursa menţionată susţine că este al patrulea Su-25 care a fost doborât, adăugând că ucrainenii vor continua să atace avionele ruşilor care trec prin spaţiul aerian al Ucrainei. „Cerul nostru va deveni un iad pentru piloţii ocupanţi. Va fi un coşmar pentru ei", au ameninţat ucrainenii.

UPDATE Oficialii occidentali de securitate suspectează că Rusia este responsabilă de distrugerea cablurilor submarine de internet și a conductelor de gaze naturale, de atacuri asupra căilor ferate și comploturi de a lovi complexe militare. Kremlinul a negat că s-ar afla în spatele acestor incidente, scrie Adevărul.

UPDATE Ajutorul american de 61 de miliarde de dolari, aprobat în aprilie, a fost o gură de aer pentru forțele ucrainene care își apără teritoriul de ruși. Dar Ucraina nu este singurul beneficiar al acordului. Analiștii spun că SUA obțin informații neprețuite privind problemele unora dintre cele mai importante sisteme militare, relatează Busineess Insider.

UPDATE Preşedinta Georgiei, Salome Zourabichvili, a blocat legea „agenţilor străini” care a provocat proteste uriaşe în ţară. Ea a spus că legea serveşte intereselor Rusiei. Totuşi, politicienii din majoritatea parlamentară pot relua procedurilor pentru a vota legea din nou, scrie Mediafax.

UPDATE Pentru comandantul ucrainean de arme Oleksandr Kozacenko, mult-aşteptata muniţie americană nu poate veni suficient de repede, în timp ce el şi tovarăşii săi se luptă pentru a opri atacurile ruseşti necruţătoare, relatează Reuters.

UPDATE Oficialii ucraineni le-au cerut omologilor americani și din NATO să ajute la antrenarea a 150.000 de noi recruți mai aproape de linia frontului pentru o desfășurare mai rapidă, dezvăluie The New York Times. NATO ia în considerare trimiterea de instructori în Ucraina, un pas care ar putea atrage Statele Unite și Europa mai direct în război, comentează sursa citată. 

UPDATE Zelenski a spus vineri că, „la acest moment, avem 25% din ceea ce este necesar pentru a apăra Ucraina, și mă refer la sistemele de apărare aeriană". „Putem avea trei miliarde pentru a cumpăra două (sisteme Patriot) pentru regiunea Harkov, astfel încât bombele să nu mai cadă pe soldații noștri?", a afirmat Zelenski într-un interviu pentru France Presse. „120, 130 de avioane F-16 sau alte avioane moderne. În total, avem nevoie de o flotă cu atâtea F-16 pentru a ajunge la paritate" cu Rusia, a adăugat el.

UPDATE Un atac cu drone ucrainene a ucis o persoană și a rănit o alta în regiunea Belgorod din sudul Rusiei, a afirmat vineri guvernatorul regional Viaceslav Gladkov. Gladkov a afirmat pe Telegram că drona a lovit satul Novaya Naumovka, chiar în apropierea graniței, unde cei doi locuitori îngrijeau o grădină. Ministerul rus al Apărării a transmis ulterior că unitățile de apărare aeriană au interceptat și distrus 14 rachete cu lansare multiplă provenind din Ucraina. 

UPDATE Rusia construiește un nou gazoduct către China. Capacitatea ar fi similară celei a Nord Stream 1. Rusia şi China ar urma să semneze „în viitorul apropiat” un contract privind gazoductul Power of Siberia 2, care va transporta gaze ruseşti către China.

UPDATE Ucraina reia serviciile consulare pentru bărbații apți de încorporare din străinătate. Ucraina va relua sâmbătă serviciile consulare pentru bărbații de vârstă combatantă care locuiesc în străinătate, la o lună după ce a anunțat suspendarea acestora.

UPDATE Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 1210 soldați, 13 tancuri, 43 de alte blindate de luptă, 36 de tunuri, 1 sistem antiaerian, 1 avion de luptă, 65 diferite vehicule și 6 echipamente speciale.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 814: Armă secretă, teroare la Harkov și noi explozii în Crimeea! Zelenski: Am trecut la contraofensivă
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 813: Dronă în România și risc de război mondial! Zelenski e la Harkov, iar Putin și-a vizitat aliatul
/VIDEO/ Flacăra olimpică, în mâinile unui moldovean! Victor Chetrari a alergat cu ea prin Franța
/VIDEO/ Flacăra olimpică, în mâinile unui moldovean! Victor Chetrari a alergat cu ea prin Franța
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: „Laundromat. Notele de plată pentru stat”
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: „Laundromat. Notele de plată pentru stat”
/VIDEO/ Nu a spart doar „codul”, dar și trofeul: Momentul în care premiul Eurovision al lui Nemo e făcut bucăți
/VIDEO/ Nu a spart doar „codul”, dar și trofeul: Momentul în care premiul Eurovision al lui Nemo e făcut bucăți
/VIDEO/ Scandal cu iz penal: Un pădurar se plânge că șeful de ocol i-ar cere mită. „Jur pe copiii mei că nu e așa”
/VIDEO/ Scandal cu iz penal: Un pădurar se plânge că șeful de ocol i-ar cere mită. „Jur pe copiii mei că nu e așa”
/VIDEO/ Surpriză! Piesa ce a câștigat Eurovision 2024, cântată în română. Dara: „Ce are talentul cu alegerile personale?”
/VIDEO/ Surpriză! Piesa ce a câștigat Eurovision 2024, cântată în română. Dara: „Ce are talentul cu alegerile personale?”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram