Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 936: Atac masiv al Rusiei și grâu furat! Kievul e pregătit să ajute Moldova, iar Putin își mărește armata

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 806: Paradă cu arme atomice, vizită cu alertă și demisie la Kiev! Rusia o acuză pe Maia Sandu

09 mai 2024, ora 22:19

Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, s-a deplasat la Kiev pentru a sărbători Ziua Europei în capitala Ucrainei, care este marcată în fiecare an pe 9 mai, informează EFE. Rusia sărbătorește victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, într-un moment în care relațiile cu Occidentul se deteriorează tot mai mult, iar trupele rusești avansează pe frontul din Ucraina. La zece ani de la anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea și la mai bine de doi ani de la invazia în Ucraina, Vladimir Putin transmite lumii, de la parada de Ziua Victoriei, că va continua eforturile de readucere a Rusiei la statutul de putere globală din vremea URSS, cu prețul unui război sângeros ce riscă să escaladeze.

Războiul lui Putin din Ucraina continuă în ciuda sutelor de mii de victime ale armatei roșii, iar evoluția sa este într-o dinamică imprevizibilă. Rușii își intensifică atacurile pe majoritatea fronturilor din Ucraina. Un total de 146 de lupte au avut loc pe linia frontului în ultimele 24 de ore. ​O dronă ucraineană a lovit o rafinărie rusă din Republica Bașchiria, după ce a parcurs o distanță record, au declarat surse ucrainene pentru agențiile internaționale de presă. Între timp, Kremlinul o acuză pe Maia Sandu de nazism, pe același narativ folosit de Rusia la invadarea Ucrainei, iar ministrul polonez al Apărării spune că are pregătit un „rucsac de urgenţă” în caz de război.

UPDATE Politica preşedintei Republicii Moldova, Maia Sandu, este comparabilă cu experimentele celui de-al Treilea Reich în ceea ce priveşte naţionalitatea şi limba oamenilor, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, într-un interviu acordat agenţiei de stat TASS, în care face comparaţii cu nazismul, o naraţiune propagandistică folosită şi în cazul invadării Ucrainei în 2022, scrie Digi24.

UPDATE Guvernul de la Chişinău, prin intermediul consilierului pe comunicare Daniel Vodă, a declarat că Ilan Șor, Marina Tauber și Evghenia Guțul care au participat la parada rusă ,,au preferat să fie alături de Kremlin, elogiind războiul decât alături de moldoveni celebrând pacea”.

UPDATE Germania va oferi Ucrainei 45 de milioane de euro forma unui grant pentru refacerea energetică, a anunţat joi Ministerul ucrainean al Energiei.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a demis pe șeful Administrației Securității de Stat a Ucrainei (UDO), Serhii Rud, potrivit unui decret prezidențial publicat joi seară, 9 mai, a relatat The Kyiv Independent. Președinția ucraineană nu a oferit un motiv pentru demiterea lui Serhii Rud din postul de șef al UDO, dar acest act survine la două zile după dejucarea unui plan de asasinare a lui Zelenski.

UPDATE Pe televizoarele inteligente din unele oraşe din Siberia, Rusia, parada de Ziua Victoriei a fost întreruptă de Anonymous. Hackerii au reuşit să difuzeze un videoclip care îl atacă pe preşedintele Vladimir Putin şi acuză invadarea Ucrainei, potrivit Mediafax. „Ar vrea să ne distragă atenţia de la toate eşecurile sale. El spune că acesta este un război împotriva nazismului, dar el însuşi trebuie judecat pentru fapte precum cele ale lui Hitler”, spun atacatorii. În acest timp, pe ecran a apărut un cod QR care face parte din protest. Rusia nu a fost doar victima hacking-ului. Hackeri conectaţi de Moscova au spart câteva canale prin satelit ucrainene şi letone, reuşind să transmită imagini cu parada militară în direct din Piaţa Roşie.

UPDATE Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a invitat joi Uniunea Europeană să furnizeze ajutorul promis Ucrainei şi să-şi „intensifice” şi mai mult sprijinul său împotriva invaziei ruse, în cadrul unei vizite la Kiev, relatează AFP.

UPDATE ”Ziua Europei este sărbătoarea tuturor celor care prețuiesc și apără Uniunea Europeană, pacea, stabilitatea și prosperitatea pe continentul nostru. Este, în mod special, o sărbătoare pentru poporul moldovean. Republica Moldova va rămâne un partener puternic și de încredere, dar cel mai important, veți deveni parte integrantă a UE”. Declarația a fost făcută de comisarul european pentru Buget și Administrație, Johannes Hahn, aflat la Chișinău, cu prilejul Zilei Europei.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat legile de prelungire a legii marţiale şi a mobilizării generale de la 14 mai la 11 august, potrivit Mediafax.

UPDATE Slovacia a anunţat joi că numărul bărbaţilor ucraineni cu vârsta necesară pentru a servi în armată care trec ilegal graniţa slovacă aproape s-a dublat într-un an, înainte de intrarea în vigoare a unei noi legi privind mobilizarea în Ucraina, relatează AFP, preluată de Agerpres.

UPDATE După Paris şi Belgrad, preşedintele chinez Xi Jinping a aterizat la Budapesta, unde a avut parte de o primire călduroasă în ultima etapă a turneului său european, care a fost marcat de legături economice înfloritoare şi de o convergenţă de opinii cu privire la ofensiva Rusiei în Ucraina. „Am sfidat ordinea geopolitică împreună, într-un context internaţional instabil”, trasându-ne cursul de „state suverane în deplină independenţă”, a scris Xi Jinping, o aluzie la strategia premierului Viktor Orban de a se descurca singur în cadrul Uniunii Europene, scrie Digi24.

UPDATE Un atac ucrainean cu dronă a vizat o rafinărie rusă din republica Başchiria, situată la o distanţă de aproape 1.200 km de graniţa cu Ucraina, a declarat joi pentru AFP o sursă din cadrul forţelor de apărare ucrainene, relatează AFP şi Reuters.

UPDATE Experții de la Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) consideră că cele mai recente lovituri rusești sunt menite să degradeze rețeaua electrică a Ucrainei și să epuizeze apărarea antiaeriană înainte de sosirea asistenței de securitate a SUA, notează ukrainskpravda.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a numit joi pe fostul comandant-șef al armatei, popularul general Valeri Zalujnîi, ambasador al Kievului în Marea Britanie, o funcție diplomatică importantă, însă una care îl va duce în afara țării, relatează Reuters.

UPDATE Președintele Rusiei, Vladimir Putin, și premierul armean, Nikol Paşinian, în cadrul negocierilor purtate cu o zi înainte, au convenit încetarea activității grănicerilor ruși în unele regiuni ale Armeniei. Informația în acest sens a fost confirmată agenţiei TASS de secretarul de presă al preşedintelui rus, Dmitri Peskov. „Da” – a spus el, răspunzând la întrebarea dacă Putin și Paşinian au discutat despre retragerea grănicerilor ruși din unele regiuni ale Armeniei în timpul întâlnirii, notează Rador.

UPDATE Ministerul Energiei din Ucraina și-a anunțat intenția de a dubla importurile de electricitate în ziua de joi, 9 mai. Infrastructura energetică a Ucrainei a fost puternic afectată de un atac rusesc, în noaptea de marți spre miercuri.

UPDATE Ucraina a declarat că toate capacităţile sale hidroenergetice au suferit pagube majore în urma atacurilor aeriene ale Rusiei lansate miercuri. Autorităţile ucrinene au declarat că lucrările de reparaţii necesită foarte mult timp şi resurse financiare. Multe zone din Ucraina s-au confruntat cu întreruperi ale alimentării cu energie electrică din cauza atacurilor ruseşti, care au vizat în primul rând instalaţiile de producere şi transport al energiei electrice din Ucraina.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că Ucraina ar putea opri înaintarea forţelor ruseşti în est dacă ţările aliate ar creşte furnizarea de arme. Liderul ucrainean a făcut aceste comentarii la o conferinţă de presă comună, la Kiev, cu Roberta Metsola, preşedintele Parlamentului European, aflată în vizită în capitala Ucrainei, scrie Mediafax. De la începutul anului, Rusia a avut câştiguri teritoriale mici, dar constante, în estul ţării pe care a invadat-o, în timp ce forţele ucrainene sunt epuizate, iar armele şi muniţia sunt insuficiente, notează Reuters.

UPDATE Moment tensionat joi, la Kiev, în timpul vizitei președintei Parlamentului European în capitala Ucrainei. Conferința de presă susținută de președintele Volodimir Zelenski și Roberta Metsola în curtea palatului prezidențial a fost întreruptă de alarma antiaeriană, care a dat semnalul de evacuare către adăposturile subterane, scrie digi24.ro. Declarațiile președintelui Volodimir Zelenski au fost acoperite de sunetul sirenei antiaeriene, liderul de la Kiev oprindu-se pentru o clipă din discurs, cu o mină descurajată.  

UPDATE Rusia „nu are intenția și nici capacitatea” să agreseze un stat NATO la acest moment, afirmă Mircea Geoană, secretarul general adjunct al Alianței, dar poartă „un război hibrid total”.

UPDATE Ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, a declarat joi că ţările europene ar trebui să îşi coordoneze deciziile pentru a „reduce prezenţa diplomatică rusă”, care, în opinia sa, sprijină activităţile maligne şi subversive ale Moscovei în ţările Uniunii Europene şi NATO, transmite EFE, conform Agerpres.

UPDATE Ministerul britanic al Apărării a informat că Rusia a modificat rachete de tip X-101 . Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, Ilia Evlaș, a remarcat că acest lucru nu va afecta distrugerea acestor rachete de către sistemele de apărare antiaeriană în timpul atacului lor asupra teritoriului Ucrainei.

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că Rusia va face totul pentru a evita o ciocnire între puterile globale, dar că nu va permite nimănui să o ameninţe, într-un discurs care marchează aniversarea a 79 de ani de la victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit despre unitate și nevoia de a pune capăt războiului din țara sa, într-un discurs susținut joi, 9 mai, în prezența președintei Parlamentului European, Roberta Metsola, relatează BBC Rusia.

UPDATE Ministrul polonez al apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a declarat, într-un interviu publicat joi, că are pregătit un „rucsac de urgenţă” în caz de „dezastre naturale sau evenimente neaşteptate” şi şi-a încurajat concetăţenii să facă acelaşi lucru, transmite EFE, citată de Agerpres.

UPDATE Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunţat că a avut, miercuri, conversații telefonice cu cancelarul german, Olaf Scholz, cu premierii danez şi olandez, Mette Frederiksen și Mark Rutte, precum şi cu secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić. Potrivit lui Zelenski, toți cei menţionaţi au confirmat participarea lor la Summitul Global pentru Pace, care va avea loc în Elveţia, în perioada 15-16 iunie 2024. În plus, președintele ucrainean a avut o conversație „lungă și de fond” cu premierul Ungariei, Viktor Orbán. Zelenski l-a invitat pe Orbán la summitul pentru pace și au discutat și despre integrarea Ucrainei în UE, scrie Rador.

UPDATE În zona Liman, în apropiere de satul Vesele, rușii au străpuns apărarea Forțelor Armate ucrainene, informează canalul de Telegram DeepState, apropiat de armata Kievului.Analiștii acesteia scriu că invadatorii au reușit să străpungă pozițiile uneia dintre unitățile ucrainene, care și-a epuizat resursele după o lungă perioadă de apărare. "Și, în general, brigada, care se află în zonă de mai bine de un an fără rotații, este la capătul puterilor", rezumă DeepState situația, potrivit Ziare.com.

UPDATE Ţările NATO ar trebui să convină la următorul lor summit de la Washington asupra unei ţinte de 2,5% din PIB pentru apărare, consideră ministrul de externe britanic David Cameron, conform extraselor dintr-un discurs pe care îl va susţine joi şeful diplomaţiei britanice, transmit agențiile dpa, AFP și Reuters, citate de Agerpres.

UPDATE 9.000 de militari participă la paradă şi, în premieră, soldaţi care iau parte la „operaţiunea specială” din Ucraina, potrivit Ministerului rus al Apărării. Anterior, un tanc T-70, al cărui echipaj a luat parte la asaltul asupra oraşului (ucrainean) Melitopol din 1943, a străbătut străzile oraşului în cadrul festivităţilor de Ziua Victoriei, relatează agenţia TASS. Melitopol este unul dintre oraşele cucerite de ruşi după invazia asupra Ucrainei din februarie 2022, potrivit Spotmedia.

UPDATE În discursul său, Vladimir Putin a acuzat elitele occidentale "arogante" că au uitat rolul decisiv jucat de Uniunea Sovietică în înfrângerea Germaniei naziste şi că au alimentat conflictele din întreaga lume, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

UPDATE Experții de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) consideră că Ucraina ar trebui să preia inițiativa pe câmpul de luptă în acest an, după ce asistența SUA de securitate ajunge pe front.

UPDATE Președintele Vladimir Putin a declarat joi, 9 mai, că Rusia nu va tolera nicio amenințare. Forțele nucleare strategice ale Rusiei sunt „întotdeauna” pregătite de luptă, a subliniat Putin în timpul discursului său din Piața Roșie cu ocazia paradei militare de 9 mai, în contextul tensiunilor legate de conflictul din Ucraina.

UPDATE România poate fi un centru logistic pentru reconstrucţia Ucrainei, spune ministrul Economiei, Ştefan-Radu Oprea. Aproape 80% din exportul de grâne din țara vecină se face prin România.

UPDATE Ambiţia noastră este ca, până în 2030, când vom fi pregătiţi să devenim membru al Uniunii Europene, să fim una dintre ţările cele mai prietenoase cu afacerile din UE, a declarat, joi, 9 mai, premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, la o conferinţă de specialitate.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin a transmis un mesaj de felicitare liderilor mai multor țări, înclusiv și ai Republicii Moldova, cu ocazia împlinirii a 79 de ani de la victoria în cel de-al Doilea Război Mondial.

UPDATE Cel puțin opt persoane au fost rănite în noaptea de miercuri spre joi, într-un atac aerian ucrainean asupra orașului rus Belgorod și a împrejurimilor sale, a anunțat guvernatorul regional, Viaceslav Gladkov. În paralel un alt atac atribuit Kievului a avariat un depozit de carburant în regiunea Krasnodar. Ucraina nu a făcut niciun comentariu pe tema incidentelor, care au avut loc în ajunul zilei în care Rusia marchează victoria asupra Germaniei naziste, în cel de-al Doilea Război Mondial, scriu Reuters și AFP.

UPDATE Sistemele de apărare aeriană ucrainene au distrus 17 din 20 de drone lansate de Rusia spre teritoriul Ucrainei, au comunicat joi forţele aeriene ucrainene, conform Reuters. Dronele au fost distruse deasupra regiunii Odesa din sudul Ucrainei, au transmis pe Telegram forţele aeriene.

UPDATE Viktor Orbán, premierul Ungariei, şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski au avut miercuri, 8 mai, o conversaţie telefonică, a declarat pentru agenţia MTI Bertalan Havasi, şeful biroului de presă al prim-ministrului.

UPDATE Cel puțin opt persoane au fost rănite în noaptea de miercuri spre joi, într-un atac aerian ucrainean asupra orașului rus Belgorod și a împrejurimilor sale, a anunțat guvernatorul regional, Viaceslav Gladkov. În paralel un alt atac atribuit Kievului a avariat un depozit de carburant în regiunea Krasnodar. Ucraina nu a făcut niciun comentariu pe tema incidentelor, care au avut loc în ajunul zilei în care Rusia marchează victoria asupra Germaniei naziste, în cel de-al Doilea Război Mondial, scriu Reuters și AFP.

UPDATE Unitățile Forțelor de Apărare ale Ucrainei au blocat grupurile de asalt ale armatei ruse care au pătruns în orașul Krasnohorivka, regiunea Donețk, notează Korespondent, potrivit Rador Radio România. De cealaltă parte ruși anunță că forțele ucrainene se retrag din oraș.

UPDATE Parada militară a debutat joi, 9 mai, în Piața Roșie din Moscova. La tribuna centrală montată în Piața Roșie se află președintele rus Vladimir Putin. Conform tradiției, veteranii de război și participanții la Marele Război Patriotic (*denumire folosită în Rusia pentru cel de-Al Doilea Război Mondial, n.r.) sunt invitați să asiste la paradă. După cum a declarat ministrul rus al apărării, generalul de armată, Serghei Şoigu, la paradă participă peste nouă mii de militari și 75 de unități de tehnică şi echipament militar, precum și aviația. Președintele Rusiei a transmis în mod tradițional un mesaj de felicitare de la tribuna amplasată în Piaţa Roşie din capitala rusă, potrivit Rador.

UPDATE Grecia a extins notificarea NAVTEX pentru exerciții militare, care interzice în esență circulația navelor în largul coastei din sud-estul Peloponezului, transmite Kathimerini, citată de Rador. Potrivit unor surse, această interdicție este menită să împiedice transbordările de petrol rusesc de pe o navă pe alta, potrivit G4media.

UPDATE Moscova ține astăzi, 9 mai 2024 o o paradă specială în Piața Roșie pentru a marca Ziua Victoriei, la care participă peste 9.000 de militari și 75 de unități ale armatei rusești, inclusiv sisteme de rachete Iskander și Yars. Evenimentul comemorează 79 de ani de la semnarea acordului de pace între Germania din 1945 și Uniunea Sovietică. La paradă vor lua parte lideri de stat din Asia Centrală și alte state foste membre ale URSS, printre care și președintele bielorus Aleksandr Lukașenko. În alte 28 de orașe rusești, se vor desfășura parade militare cu peste 50.000 de militari și aproximativ 1.000 de echipamente militare.

UPDATE Vremea anormal de rece din luna mai nu va împiedica desfăşurarea evenimentului Ziua Victoriei (marcat în Rusia în fiecare an pe data de 9 mai, n.r.) inclusiv parada din Piața Roșie, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Vladimir Putin, într-un interviu acordat emisiunii ‘Moscova. Kremlin. Putin’, realizată de prezentatorul Pavel Zarubin, scrie Rador.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 805: Atac cibernetic în Moldova, paradox istoric, decizie UE și arme chimice! Zelenski: Putin e un nazist
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 804: „Cadou” pentru Putin, amenințare atomică și sportiv ucis! Zelenski cere arme livrate rapid
/HARTĂ/ Cutremur puternic în România: Seismul a fost resimțit și în Republica Moldova
/HARTĂ/ Cutremur puternic în România: Seismul a fost resimțit și în Republica Moldova
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Caruselul lui Șor! Un om din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc, sponsor de milioane al „GagauziyaLand”
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Caruselul lui Șor! Un om din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc, sponsor de milioane al „GagauziyaLand”
/VIDEO/ Maia Sandu a resimțit cutremurul în direct, la postul național de televiziune. Cum a reacționat președinta
/VIDEO/ Maia Sandu a resimțit cutremurul în direct, la postul național de televiziune. Cum a reacționat președinta
/VIDEO/ „Secretul banilor” la TV8: Primul interviu oferit presei de către ministra Finanțelor, Victoria Belous
/VIDEO/ „Secretul banilor” la TV8: Primul interviu oferit presei de către ministra Finanțelor, Victoria Belous
/VIDEO/ Cum a fost resimțit cutremurul la Chișinău: E cel mai puternic din acest an
/VIDEO/ Cum a fost resimțit cutremurul la Chișinău: E cel mai puternic din acest an

Cum finanțează Rusia războiul cu ajutorul cerealelor furate de la ucraineni. Câți bani a obținut din comerțul ilegal

missing
16 septembrie 2024, ora 22:49

Pe lângă atacurile nemiloase asupra orașelor ucrainene, Rusia încearcă prin toate modalitățile să împiedice eforturile Kievului de a face față războiului care a intrat în al treilea an. 

Încă de acum doi ani, Rusia și aliații săi au vândut cereale ucrainene luate din teritoriile ocupate de soldații ruși. Din aceste tranzacții, Moscova și partenerii s-au ales cu aproape un miliard de dolari, relatează The Wall Street Journal, conform Epravda și Adevărul

„Afacerea” se bucură de succes, iar printre clienți se numără firmele responsabile pentru „operațiunea militară specială”, dar și o companie afiliată Gărzii Revoluționare Iraniene, afaceristul din Crimeea Mihailo Hanga, care colaborează cu Siria și Israel prin intermediul firmei sale Agro-Fregat, și o companie care desfășoară activități comerciale cu Emiratele Arabe Unite. 

În primele șase luni ale acestui an, Rusia a trimis 15 vase cu 81.000 de tone de grâu în Turcia de la Mariupol. Conform autorităților de la Ankara, vasele nu pot părăsi terminalele ucrainene ocupate. 

În plus, Turcia a transmis că colaborează cu Ucraina pentru a împedica comerțul ilegal de cereale. 

Demn de menționat este faptul că greu de apreciat valoarea exactă a produselor furate de Rusia. Totuși, conform ministrului adjunct al Agriculturii, Markian Dmitrasevich, încă din 2022, minimum 4 milioane de tone de cereale din teritoriile ucrainene ocupate au fost puse în vânzare pe piețele internaționale, produse ce valorau în jur de 800 de milioane de dolari. 

 În plus, conform sursei citate, cerealele furate de Moscova ar valora 6,4 miliarde de dolari. 

Conform guvernului american, trei dintre vasele implicate în această „afacere” sunt deținute de United Shipbuilding Corporation, societate deținută de statul rus, care a fabricat și navele de război utilizate pentru a lansa atacuri asupra țării devastate de război. 

O firmă rusă care se ocupă cu vânzarea cerealelor din zona ocupată a regiunii Zaporojie a făcut o donație în valoare de 111.000 de dolari către un batalion al forțelor lui Putin. 

Implicate în comerțul ilegal ar fi și nave străine. În luna iunie, procurorul ucrainean Igor Ponochovni a și-a îndreptat atenția spre nava turcă Usko MFU, suspectată că a transportat în urmă cu un an cereale furate din portul Sevastopol. 

În luna noiembrie, vasul a dus în Turcia 2.100 de tone de semințe de floarea-soarelui și de grâu. Întreaga încărcătura ar valora 500.000 de milioane de dolari. 

Noua ediție „Verde-n ochi” cu Mariana Rață este despre una dintre cele mai importante manipulări folosite de cei care sunt împotriva apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Interviu exclusiv cu fostul președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti. /Detalii din culisele luptei politice cu Plahotniuc, dar și despre confruntarea cu Putin.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitatul din această seară a emisiunii Cutia Neagră este președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
A început febra pregătirilor pentru alegerile și referendumul din toamnă. Cât de pregătiți suntem pentru votul prin corespondență, dar și cum putem face față provocărilor - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Iurie Ciocan, fost președinte CEC; Pavel Postică, vicepreședinte CEC.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
EXCLUSIV: Interviu pe sfârșit de mandat cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon. Detalii neștiute despre război, amenințări, reforma justiției, dar și noul sediu al ambasadei SUA.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.

/VIDEO/ Moldova sau Veneția? Imagini ca în filme din raioane: Mașini scoase cu macaraua de sub apă și drumuri transformate în râuri
/VIDEO/ Moldova sau Veneția? Imagini ca în filme din raioane: Mașini scoase cu macaraua de sub apă și drumuri transformate în râuri
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Caruselul lui Șor! Un om din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc, sponsor de milioane al „GagauziyaLand”
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Caruselul lui Șor! Un om din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc, sponsor de milioane al „GagauziyaLand”
/VIDEO/ Terifiant! Două tinere luate de apă au ajuns sub roțile unei mașini, pe o stradă din Chișinău. Alți locuitori înoată pe drumuri
/VIDEO/ Terifiant! Două tinere luate de apă au ajuns sub roțile unei mașini, pe o stradă din Chișinău. Alți locuitori înoată pe drumuri
/VIDEO/ „Secretul banilor” la TV8: Primul interviu oferit presei de către ministra Finanțelor, Victoria Belous
/VIDEO/ „Secretul banilor” la TV8: Primul interviu oferit presei de către ministra Finanțelor, Victoria Belous
/VIDEO/ Chișinău, oraș sub ape. Bîc a ieșit din maluri, iar Centrul Capitalei s-a transformat în râu. La Durlești a curs cu găleata
/VIDEO/ Chișinău, oraș sub ape. Bîc a ieșit din maluri, iar Centrul Capitalei s-a transformat în râu. La Durlești a curs cu găleata

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.