De 9 mai cetățenii din Republica Moldova celebrează pacea și unitatea familiei europene. Șefa statului, Maia Sandu, împreună cu președintele Parlamentului, Igor Grosu și alături de cetățeni au au început ziua cu depuneri de flori la Complexul Memorial „Eternitate”.
Mesajele de comemorare transmise de înalții oficiali au fost completate și de mesajele veteranilor dedicate Zilei Europei și păcii.
„Astăzi este o zi când s-a terminat colapsul din 1945. Noi veteranii cunoaștem prețul păcii, de asta suntem aici, ca să aducem un omagiu pentru cei care s-au sacrificat pentru a aduce pacea în Europa. Știm ce se face acum în lume și în Ucraina, speră ca asta la noi nu se va întâmpla. De asta trebuie să vorbim despre prețul acelor războaie din 1941-1945 și 1992, ce preț am plătit noi veteranii, țara, societatea și știm care este prețul acestei păci. Permiteți-mi să vă felicit cu Ziua Europei și haideți să menținem pacea. Am eu o vorbă «mai bine o pace mai proastă decât un război bun»”, a susținut un veteran al războiului de pe Nistru din 1992.
Întrebată de jurnalista TV8, Viorica Tataru de ce doar Rusia și-a asumat victoria pentru cel de-al Doilea Război Mondial, o bunicuță a răspuns:
„Mai mult Rusia a luptat și socoate că doar ea, dar ca atare, mai multe țări au luptat, noi știm istoria. Ea toată vremea crede că e mai puternică decât toți, dar mai sunt și alte popoare. Niciodată nu au spus că au luptat și alte țări, ca a luptat și Moldova, moldovenii. Tatăl meu invalid de război – dar niciodată nu au zis că am fost și noi pe front”.
De dimineață, președinta Maia Sandu, președintele Parlamentului, Igor Grosu, și comisarul european, Johannes Hahn, au depus flori la Memorialul „Eternitate”. Oficialii au declarat că pe 9 mai îi comemorează pe cei căzuți în al Doilea Război Mondial și sărbătoresc Europa, integrarea europeană fiind cel mai scurt drum al Republicii Moldova spre o pace durabilă.
La fel ca anul trecut, acțiunea de comemorare a început de la Monumentul Maica Îndurerată, apoi oficialii au trecut pe la plăcile cu numele soldaților decedați și la final au depus flori la focul veșnic.
După cei trei oficiali, flori au mai depus și ministrul de Interne, Adrian Efros, ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, șeful SIS, Alexandru Musteață, dar și ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks.