Orașul Strășeni s-a transformat astăzi într-o imensă scenă de dans. Acolo a avut loc finala festivalului de dans popular „La vatra horelor”. Îmbrăcați în straie populare și acompaniați de orchestre, dansatorii au organizat un marș prin orașul Strășeni. După care cele zece ansambluri, venite din mai multe regiuni ale țării și din România, au încins hore, bătute și ostropățuri, de a vibrat tot orașul în ritmul dansurilor populare.
Ajunși în centrul orașului, cele zece colective de dans și-au dat mâna, formând o horă imensă.
Ansamblurile de dans au fost însoțite de orchestre de muzică populară și tarafuri tradiționale. Fiecare a prezentat în primul rând dansurile specifice zonei de unde provin. Chiar dacă unii dansatori sunt trecuți și de 70 de ani, toți au bătut talpa cu mult foc și s-au învârtit mai ceva ca cei tineri.
„De la 35 până la 71 de ani, sunt cinci cupluri în ansamblu, în timpul liber vin la repetiții pentru a schimba anturajul, pentru a se simți bine și a primi emoții pozitive”.
Dansul pare să le curgă prin vene dansatorilor seniori. Printre ansamblurile finaliste se numără și ansamblul Cucoara din satul Ratuș, raionul Criuleni. Petru Chetrușcă este coregraf de mai bine de 45 de ani și spune că transmite cu mare mândrie generațiilor viitoare tainele dansurilor populare autentice.
„Tot vorbim de autentic, dar cu părere de rău sunt tot mai puține colective care au la baza lor dansuri autentice, fiind că dintr-o Republică întreagă, cu mare greu au fost selectate zece colective care pun accent pe dansul autentic, la noi în repertoriu majoritatea dansurilor sunt autentice. Accentul este pus pe stilul folcloric, fiind că nu putem da uitării acele dansuri jucate până în anii 2005 la toate nunțile și petrecerile”.
„Este extraordinar, formidabil, o atmosferă foarte frumoasă care ne-a unit din toată republica mai multe ansambluri să arătăm arta frumosului, dansului popular”.
„- Suntem pentru prima dată și este frumos ce se întâmplă aici.
- Cum vă simțiți?
- Foarte bine”.
„Acest eveniment a adunat talente de pe ambele maluri ale Prutului și am invitat spectatorii pentru că este foarte important să dăm o apreciere. Spuneam că fiecare costum popular, fiecare mișcare din această scenă, nu este altceva decât o istorie profundă a neamului nostru și este de datoria noastră, a autorităților, dar și a celor care știu să prețuiască valorile, tradiția, istoria, este de datoria noastră să promovăm aceste lucruri”.
Și pentru că este un festival-concurs, colectivele de dans care vor ieși învingătoare se vor alege cu premii.
„Astăzi se petrece etapa finală și în etapa și în etapa finală au ajuns zece ansambluri. Imediat ce juriul își face treaba vom afla rezultatele și vor fi premiate și ansamblurile. Sunt premii atractive de la cinci la zece mii de lei”.
La eveniment a participat și ministrul Culturii.
„Mă gândesc cât de bine este că aici la Strășeni, anume astăzi ați organizat acest concurs minunat cu acești minunați artiști și tineri și mai învârstă, cu experiență, pentru că noi avem un examen extrem de greu de trecut în acest an, noi avem nevoie de autenticitate”.
Pentru efort, dar și prestații deosebite, dansatorii au fost răsplătiți cu ropote de aplauze.
„Mă bucur că avem din toate colțurile Republicii, inclusiv și de peste Prut, frații noștri care vor să ne demonstreze că nu este mare deosebire între suflet și costum”.
„Suntem veniți de la Criuleni, aici la Strășeni pentru a vedea asemenea lucruri interesante și mă bucur mult că sunt veniți și de la nord, și de la sud și de la centru, au programul foarte bine organizat”.
Pe lângă dansurile populare, festivalul promovează și costumul tradițional moldovenesc. Lidia Bojescu coase zi și noapte și spune că fiecare ie are povestea sa.
„Mai mult mă stărui să le fac basarabene, ale noastre cămăși, cu altiță, cunoașteți că cămașa cu altiță a intrat în dosarul UNESCO. Buneii și străbunii noștri nu puneau nimic la întâmplare pe cămașă, toate aveau un mesaj”.
Festivalul de dans folcloric „La vatra horelor” este organizat de Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, în colaborare cu Consiliul Raional Strășeni, Primăria municipiului Strășeni și Ansamblul Artistic Profesionist „Constantin Arvinte” al Consiliului Județean Iași.