Pace, prosperitate, stabilitate și detașare de trecut. Moldovenii care au venit astăzi în Piața Marii Adunări Naționale pentru a marca Ziua Europei, susțin că își văd viitorul lor, al copiilor și al nepoților în Uniunea Europeană. Aceștia susțin că trebuie să mulțumim trecutului, dar să ne îndreptăm privirile spre viitor, spre un viitor prosper în marea familie europeană.
În discuție cu jurnalista TV8, Viorica Tătaru, mulți oameni au spus că au reușit să treacă prin multe, inclusiv foamete, comunism, independență, sărăcie sau migrație, dar fiecare timp este o experiență și o lecție de viață.
„Tot ce facem noi astăzi va arăta cum va fi ziua de mâine. Noi suntem o parte a Europei contemporane, moderne. Ce-a fost în trecut primim cu mulțumire, cu bucurie și asta e. Avem o experiență cu trecutul am primit-o și ce facem acum o altă experiență e viață un viitor prosper, frumos, european!”
„Avem libertate. Noi am trăit timpuri când era interzis să mergi undeva. -De ce totuși oamenii își doresc să se întoarcă în acele timpuri? - Pentru că vor liniște. Eram liniștiți că avem loc de muncă, dar nu erau atâtea evenimente de care poate nici nu știam. Suntem vârsta care am văzut de toate”.
Astfel, Ziua Europei pentru ei este un motiv de bucurie și de speranță, deoarece cred că viitorul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană.
„Cu gânduri de pace, de bine, de realizare a tuturor speranțelor noastre care noi de ani de zile le promovăm, dar mergem greu. (...) UE pentru mine înseamnă în primul rând stabilitate, înseamnă prosperitate, detașarea de un trecut pe alocuri groaznic care ni se impune și acum o întoarcere la acest trecut și libertatea, libertatea gândirii, a trăirii”.
„Mesajul nostru este pentru pace, libertate, prosperitate și comemorarea celor căzuți în al doilea război mondial. Noi vrem să fim în Europa, noi suntem în Europa, dar trebuie să conștientizăm, să muncim pentru acesta pentru că Europa este scăparea noastră, noi deja am trăit viața, dar nepoții și copiii noștri să trăiască în familia mare europeană”.
„Noi dorim în Europa, o viață mai bună, o viață cu copii acasă, că toții copii sunt peste hotare să ne bucurăm de ei. Europa pentru noi înseamnă un trai mai bun, un trai decent”.