Zeci de mii de armeni au ieșit ieri în stradă, nemulțumiți de decizia guvernului de a restitui mai multe teritorii din zona de frontieră Azerbaidjanului, ţară vecină şi rivală Armeniei, ca parte a unui acord de pace. Protestatarii au fost conduși de un înalt cleric armean și au cerut demisia premierului Nikol Paşinian.
Mulţi dintre protestatari sunt locuitori din regiunea Tavush, o parte din care urmează să fie restituită Azerbaidjanului. Ei au fost conduşi de un înalt cleric armean și au mers pe jos timp de mai multe zile dintr-un sat din nordestul ţării, pe o distanţă de aproximativ 160 km, ca să ajungă în final la Erevan, unde s-au adunat în Piaţa Republicii. Acolo li s-au alăturat membrii partidelor de opoziţie şi organizaţiilor de refugiaţi din Karabah. Oamenii au fluturat steaguri armene și au cerut demisia prim-ministrului.
„Tuturor universităților, instituțiilor școlare și, în special, afacerilor: organizați acte de nesupunere, chiar dacă doar pentru câteva zile, pentru a ne putea atinge obiectivele. Acești oameni și-au dorit întotdeauna să facă asta”.
„Nimeni nu are dreptul să dea patria noastră inamicului, să renunţe la pământul udat în sângele a mii dintre copiii noştri. Astăzi lupta bisericii este una sfântă! Trebuie să ne alăturăm cu toţii acestei lupte!”
„Demarcarea este o vânzare. Nikol Paşinian a luat banii. Cu cât este îndepărtat mai devreme, cu atât mai bine pentru oameni”.
„Cum este posibil acest lucru? Vom renunța și la Tavush, Jermuk, Goris mai departe? Frații și surorile noștri locuiesc acolo, nu? E ca și cum cineva ar veni și ar spune că trebuie să renunți la jumătate din casa ta și că el va veni să locuiască acolo. Acest lucru nu se poate întâmpla. Toate acestea îmi repugnă”.
Armenia și Azerbaidjan au purtat două războaie în ultimele trei decenii pentru regiunea Nagorno-Karabah, o enclavă majoritar armeană recunoscută internațional ca teritoriu azer. Anul trecut, Azerbaidjanul și-a proclamat victoria în urma unei ofensive militare fulgerătoare, ceea ce a provocat un exod al celor o sută de mii de etnici armeni care locuiau în enclavă. Ulterior, Baku şi Erevan au reluat schimburile diplomatice şi au început recent să delimiteze fizic frontiera lor comună. În contextul în care cele două state se îndreaptă acum către un acord de pace, guvernul de la Erevan a declarat luna trecută că va returna Azerbaidjanului patru sate nelocuite, din regiunea Tavush, de la hotar cu Georgia. Controlul acestoa a fost preluat de Ervan în anii 90.