Statul nu va interveni pentru a opri majorarea ratei de referință pentru creditele din programul „Prima Casă”, întrucât aceasta este calculată automat, în funcție de condițiile pieței. Totuși, inflația este în scădere, iar în noiembrie rata ar putea fi revizuită în favoarea clienților. Declarațiile au fost făcute de ministra Dezvoltării Economice, Doina Nistor.
„Rata de referință va crește începând cu întâi iulie. Aceasta se datorează unor condiții externe. Este vorba despre relațiile și condițiile pieței. Această rată nu depinde nici de Guvern, nici de Banca Națională a Moldovei, este exclusiv o formulă matematică”, a explicat ministra, înainte de ședința Guvernului.
„Vestea bună este că presiunile inflaționiste scad și ne așteptăm ca la următoarea revizuire în noiembrie, rata să fie în sens invers (să scadă)”, a adăugat ea.
Doina Nistor a subliniat totuși că programul „Prima Casă” rămâne o opțiune viabilă pentru tinerele familii care vor să cumpere o locuință, menționând că până acum au fost finanțate 30.018 contracte în valoare de 3,8 miliarde de lei, dintre care peste 60% au fost garantate prin ODA.
„Deocamdată este un mecanism contractual de piață care a fost prevăzut în contract, dar monitorizăm situația”, a precizat ea.
TV8.md amintește că majorarea ratei de referință din 1 iulie va afecta peste 10.000 de beneficiari ai programului, care vor achita lunar cu câteva sute sau chiar peste o mie de lei mai mult. Potrivit economistului Stas Madan, pentru un credit de un milion de lei pe 25 de ani, rata lunară va crește de la aproximativ 7.000 la 8.400 de lei.
Expertul financiar Viorel Gîrbu critică structura programului, susținând că acesta a fost „construit defectuos” din start, prin raportarea la rata dobânzilor la depozite și nu la rata de bază. El subliniază că, în luna mai, rata comercială medie era de 7,14%, în timp ce în cadrul „Prima Casă” depășește 9%.
Astfel, singurul avantaj al programului este că beneficiarii pot cumpăra case, fără să aibă asigurat aportul inițial. Altfel spus, fără să aibă măcar câteva mii de euro puși deoparte.
De-a lungul celor șapte ani de la lansare, programul „Prima Casă” a mai trecut printr-o provocare similară. În vara anului 2022 rata de referință a crescut de la 4 la 9,5%. Majorarea semnificativă a ratelor a scos oamenii în stradă. Sub presiunea protestelor, Guvernul a căzut de acord să compenseze această majorare, asumându-și 50 la sută din creșterea costurilor.