„Aeroportul Internațional Chișinău” va fi inclus în lista bunurilor care nu pot fi privatizate, potrivit unui amendament înregistrat de președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Radu Marian.
Autorul inițiativei a precizat că „modificarea va garanta că Aeroportul rămâne în proprietatea statului și va corecta o nedreptate comisă în timpul guvernărilor precedente”.
„De asemenea, modificarea va permite Agenției Proprietăți Publice (APP) să relanseze licitația pentru închirierea spațiilor de la Aeroport și să aplice condiții mai avantajoase pentru a atrage cât mai multe companii serioase. De exemplu, să extindă și termenul de transmitere în chirie a spațiilor de la 3 la 5 ani. Pentru a face acest lucru, e nevoie de o modificare a legii în Parlament, și anume a include Aeroportul în lista bunurilor statului nepasibile pentru privatizare”, a susținut Radu Marian.
Un alt amendament înregistrat de deputat prevede amânarea cu trei ani a intrării în vigoare a prezentării garanției pentru agenții economici care activează în regim de perfecționare activă. Este vorba despre antreprenorii care procesează materia primă pentru a-i crește valoarea adăugată, fără a plăti dreptul de import.
Menționăm că, licitația pentru spațiile comerciale din Aeroportul Chișinău va fi relansată, dar nu fără modificări menite să atragă un număr mai mare de companii internaționale. Potrivit Agenției Proprietății Publice (APP), ajustările se vor face la caietul de sarcini, iar durata contractului de închiriere va fi extinsă de la 3 la 5 ani pentru firma care va câștiga licitația.
Astfel, APP va recomanda administrației aeroportului să includă explicații suplimentare și mai detaliate ale criteriilor din caietul de sarcini, pentru a nu lăsa loc de interpretări.
De asemenea, se vrea reducerea numărului de aeroporturi în care participanții trebuie să își demonstreze activitatea, de la 10 la 7, dar și divizarea licitației în 2 loturi distincte, pe domenii, un lot pentru Travel Retail (magazine) și un alt lot pentru Food and Beverages (restaurante).
APP a mai anunțat că ar putea fi extins termenul de transmitere în chirie a spațiilor de la 3 la 5 ani. Deși termenul inițial de 3 ani este conform normelor legale existente, Agenția va propune ajustarea legii pentru a include Aeroportul Internațional Chișinău în lista bunurilor nepasibile de privatizare. Această modificare ar garanta că aeroportul rămâne în proprietatea statului și ar permite prelungirea termenului de închiriere pentru spații comerciale.