Criză demografică acută în Italia. Rata natalității este în continuă scădere, iar sistemele de asistență socială riscă să nu mai facă față îmbătrânirii populației. Deși experții spun că e nevoie de măsuri urgente la nivel național, actorii politici nu au ajuns consens, scrie Euronews.
Specialiștii italieni avertizează că dacă criza demografică din țara lor va continua, populația Italiei, de 59 de milioane de locuitori în prezent, ar putea scădea până în 2030 cu aproape 1 milion. Ei spun că situația este alarmantă și cere implicarea întregii societăți.
„Este o problemă care nu se referă doar la o componentă politică sau doar la o anumită categorie de persoane, îi privește pe toți și întregul spectru politic, dar și pe toate categoriile sociale, de la imigranți la vârstnici”.
Statisticile oficiale arată că, în 2023, rata fertilității a scăzut la 1,2 copii per femeie, de la 1,24 în 2022.
„Una dintre particularitățile țării noastre este persistența acestei crize. Din 2008 până astăzi, am pierdut în jur de 200.000 de nou-născuți. Două treimi dintre ei - din cauza faptului că potențialii părinți lipsesc. Asta din cauza scăderii nașterilor, fenomen ce datează de acum 30 de ani”.
Numai în 2023, guvernul a alocat aproximativ 1 miliard de euro pentru măsuri menite să ajute femeile să facă față maternității și muncii. Mulți sunt însă de părere că acest lucru este insuficient.
„Vorbim despre o provocare foarte dificilă de proporții istorice pentru întreaga lume occidentală. În mod ideal, Europa ar trebui să intervină de exemplu prin organizarea unei conferințe interguvernamentale”.
Italia are una dintre cele mai scăzute rate ale natalității din UE, iar situația pare să se înrăutățească pe an ce trece.