Licori produse în Moldova, savurate în Italia. Vinurile a 12 mici producători moldoveni au fost prezentate înalților oficiali care s-au reunit la Roma, la cea de-a 34-a sesiune a Conferinței Regionale FAO pentru Europa. Potrivit ministrului Agriculturii, evenimentul este o platformă ideală pentru a întări legături și a construi parteneriate valoroase.
Cu sprijinul oferit de Ambasada Republicii Moldova în Italia, Guvernul a găzduit o recepție unde participanții au avut oportunitatea să exploreze și să aprecieze selecția noastră de vinuri, de la 12 producători mici.
„Prin această inițiativă, reiterăm angajamentul țării noastre pentru excelență în vinificație, o tradiție cultivată cu mândrie de vinificatorii noștri. Evenimentul este o platformă ideală pentru a întări legături și a construi parteneriate valoroase. Vinul, în Republica Moldova, este mai mult decât o băutură – este modul nostru de a întâmpina oaspeții și de a-i invita la dialog”, a menționat Vladimir Bolea.
Secretarul de stat Andrian Digolean a evidențiat succesele micilor producători de vinuri și perspectivele lor de dezvoltare. Oficialul a subliniat în mod special Feteasca Neagră, un soi emblematic care a câștigat recunoaștere internațională, aducând faima vinurilor moldovenești pe mapamond.
Calitatea vinurilor noastre a uimit oficialii, care au apreciat complexitatea și rafinamentul fiecărui sortiment, recunoscând potențialul extraordinar al Vinului Moldovei.
Menționăm că ieri, Vladimir Bolea a prezentat viziunea Republicii Moldova pentru o agricultură sustenabilă la Conferința Regională FAO pentru Europa. În calitate de președinte a celei de-a 34-a Sesiuni a Conferinței, vicepremierul a vorbit despre importanța inovațiilor și a digitalizării în agricultură, ca răspuns la schimbările climatice și la necesitatea unei gestionări durabile a resurselor naturale.
Vladimir Bolea a subliniat angajamentul Guvernului Republicii Moldova de a integra practici sustenabile în sectorul agricol și de a promova digitalizarea acestuia: „Gestionarea durabilă a resurselor naturale și integrarea tehnologiilor digitale sunt esențiale pentru a face față provocărilor generate de schimbările climatice”, a declarat oficialul.
Tot ieri, la Roma, a fost semnat un Memorandum de Înțelegere între MAIA și Ministerul Agriculturii, Suveranității Alimentare și Silviculturii al Republicii Italiene, de către miniștrii Vladimir Bolea și Francesco Lollobrigida.
Memorandumul are ca obiectiv principal promovarea cooperării economice, sociale și tehnologice între Republica Moldova și Italia în sectorul agricol și dezvoltarea rurală. Documentul prevede schimbul de cunoștințe și experiență în diverse aspecte ale agriculturii, inclusiv diversificarea produselor, digitalizarea și inovația, bunăstarea animalelor, sustenabilitatea mediului și gestionarea riscurilor.
Astfel, colaborarea dintre țările noastre va include și îmbunătățirea infrastructurii și serviciilor agricole prin organizarea vizitelor de studiu, programelor de formare pentru funcționari și participarea la seminarii, ateliere și conferințe.