Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 814: Armă secretă, teroare la Harkov și noi explozii în Crimeea! Zelenski: Am trecut la contraofensivă

17 mai 2024, ora 23:42

Militarii ucraineni sunt capabili să reducă numărul bombardamentelor asupra orașului Harkov, efectuate de aviația armatei de ocupație, dar pentru aceasta au nevoie de permisiunea aliaților occidentali pentru a folosi sistemele lor de apărare antiaeriană asupra țintelor aflate pe teritoriul rus. În prezent, Rusia nu are de gând să captureze Harkovul, a declarat Vladimir Putin la o conferință de presă după vizita sa în China, scrie Meduza.

Totuși, conform unui raport al Institutului pentru Studiul Războiului, în ultimele săptămâni avioanele rusești au atacat tot mai des Harkovul și împrejurimile sale cu ajutorul bombelor ghidate și au lansat lovituri cu rachete, cu scopul de a slăbi apărarea ucraineană și de a forța locuitorii să părăsească orașul. Și aseară, armata rusă a continuat să terorizeze orașul. Primarul Igor Terehov spune că la Harkov s-au auzit explozii și i-a îndemnat pe locuitori să nu părăsească adăposturile și să fie precauți. Între timp, 4 avioane de război rusești de peste 117.000.000$, distruse în atacul cu drone din Crimeea, iar preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că, pentru prima dată de la începutul războiului, Forțele Armate nu duc lipsă de artilerie.

UPDATE Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că pentru prima dată, forțele armate ucrainene au suficiente obuze de artilerie. El a anunțat acest lucru vineri, 17 mai, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliştii, scrie cotidianul rusesc Kommersant. Potrivit acestuia, acum nici o brigadă nu se plânge de lipsa obuzelor. Joi, el a spus că întreaga lume este de vină pentru ofensiva Rusiei de lângă Harkov, care nu a oferit Ucrainei suficiente arme.

UPDATE Cu 19 zile înainte ca Vladimir Putin să ordone trupelor sale să invadezeUcraina în februarie 2022, Rusia a lansat în spațiu un nou satelit experimental numit Cosmos-2553. Doi ani mai târziu, surse de spionaj americane l-au descris ca fiind prototipul unei arme nucleare anti-satelit capabile să amenințe securitatea SUA și să modifice echilibrele mondiale: arma secretă a Kremlinului despre care se vorbește la Washington cu îngrijorare crescândă de câteva luni, relatează La Repubblica.

UPDATE Consiliul Uniunii Europene a decis, vineri, oprirea activităților a patru companii media acuzate că difuzează propagandă pro-rusă și încearcă destabilizarea vecinilor Ucrainei și a instituțiilor europene, în contextul invaziei militare ruse, scrie Gândul. ”Consiliul UE a decis astăzi suspendarea activităților a patru companii media care difuzează și susțin propaganda rusă și războiul de agresiune împotriva Ucrainei: Voice of Europe, RIA Novosti, Izvestia și Rossiyskaya Gazeta. Aceste companii media sunt permanent sub controlul direct sau indirect al conducerii Federației Ruse și au fost esențiale și utile în avansarea și sprijinirea războiului de agresiune al Rusiei contra Ucrainei și în destabilizarea țărilor vecine”, anunță instituția, într-un comunicat.

UPDATE Statele Unite se află de mult timp într-un ”război indirect” cu Rusia, a afirmat vineri Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe, în timp ce Administrația de la Beijing consideră că, prin mentalitatea specifică Războiului Rece, Washingtonul este responsabil de izbucnirea conflictului din Ucraina.

UPDATE Conform bazei de date a Parlamentului de la Kiev, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a promulgat o lege care permite unor categorii de condamnați să se înroleze în armată. De asemenea, a fost promulgată şi o lege separată care prevede majorarea amenzilor pentru cei care nu respectă regulile de mobilizare în armată, scrie Rador.

UPDATE Țările din NATO echipează Ucraina cu un număr de rachete suplimentare cu rază lungă de acțiune pe care de altfel armata acestei țări le-a folosit deja pentru a lovi aerodromurile rusești, sediile navale, podurile și alte ținte de mare valoare. Aceste rachete furnizate de Occident conferă un impuls major capacității de foc a Ucrainei. Astfel, au explicat pentru Business Insider foști ofițeri americani, aceste muniții ar putea ajuta Kievul să țintească locații esențiale pentru operațiunile Rusiei și chiar pună forțele de luptă și de sprijin ale acesteia în situația de a nu avea „unde să se ascundă”.

UPDATE Ucraina a apelat în ultimele săptămâni la o armă neobișnuită pentru a lansa atacuri cât mai adânc pe teritoriul Rusiei: un avion mic controlat de la distanță și plin de explozibili, care seamănă cu unele variante de Cessna, potrivit Business Insider.

UPDATE Ucraina a lansat în noaptea de joi spre vineri un atac masiv asupra unor instalații petroliere din regiunile din sud-vestul Rusiei, Kremlinul susținând că a neutralizat peste 100 de drone aeriene și navale, relatează AFP și Kyiv Independent.

UPDATE Președintele Volodimir Zelenski, într-o conversație telefonică cu premierul polonez Donald Tusk, a fost de acord să înceapă imediat pregătirea unui acord bilateral de securitate, a postat liderul ucrainean pe Twitter (X), relatează „Evropeyska Pravda”.

UPDATE Liderul cecen Ramzan Kadîrov a cerut atacarea Estoniei cu rachete hipersonice rusești Kinjal după ce statul baltic a adoptat o lege care vizează activele rusești înghețate, informează Kommersant.

UPDATE Kievul pregăteşte trupe pentru a apăra regiunea nordică Sumy, potrivit comandantului-şef al forţelor armate ucrainene. Oleksandr Sîrski spune că se aşteaptă ca luptele să se intensifice pe măsură ce Rusia continuă să atace Harkovul - următoarea posibilă ţintă fiind Sumy, la aproximativ 170 km nord-vest, scrie Mediafax.

UPDATE Rusia va răspunde cu aceeași monedă la orice comportament nuclear ambiguu din partea Occidentului, a declarat vineri ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov într-un amplu interviu acordat agenţiei oficiale de presă TASS, informează Reuters, transmite Agerpres.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, într-o discuție cu jurnaliștii, că rușii nu au ajuns la „linia concretă de apărare” și că cei care au spus că a liniile de apărare au fost străpunse în Harkov spun „prostii”. Președintele a menționat că rușii au ajuns doar la prima linie de fortificații, potrivit Ukrainska Pravda.

UPDATE Forțele Armate Ucrainene pot reduce numărul de avioane inamice care bombardează Harkovul, dar pentru a face acest lucru au nevoie de permisiunea țărilor occidentale pentru a folosi sistemele de apărare aeriană occidentale în spațiul aerian rusesc. Despre aceasta a comunicat RBK-Ucraina cu referire la un raport al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).  Raportul confirmă faptul că, în ultimele săptămâni, avioanele rusești au atacat din ce în ce mai mult orașul Harkiv și împrejurimile lui cu bombe planor și cu diverse rachete pentru a slăbi apărarea ucraineană și a forța locuitorii să părăsească orașul, potrivit Libertatea Cuvântului.

UPDATE Rusia este pregătită pentru negocieri cu Ucraina, a declarat președintele Vladimir Putin jurnaliștilor ruși care îl însoțesc în vizita din China. Liderul de la Kremlin susține că Rusia nu a refuzat să negocieze cu Ucraina – spre deosebire de Kiev – dar și că „este necesar să înțelegem cu cine anume poate fi tratat acolo“, scrie TASS. 

UPDATE Președintele Vladimir Putin a declarat vineri că forțele ruseşti care avansează în regiunea Ucrainei, Harkiv creează o „zonă tampon” pentru a proteja regiunile de graniță cu Rusia, dar a spus că ocuparea orașului Harkiv nu face parte din planul actual al armatei ruse, scrie Rador.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski anunță că rușii avansează pe front în Nord, în zona Harkov, dar situația s-a stabilizat și că cel mai avansat punct al rușilor în teritoriul ucrainean este de 10 kilometri, conform RBC, scrie Mediafax.

UPDATE Un înalt diplomat rus a declarat vineri că SUA a intrat de mult într-o stare de război indirect cu Rusia și se joacă cu focul în Ucraina, comportându-se astfel încât situația să scape de sub control. Comentariile ministrului adjunct de externe Serghei Riabkov dintr-un interviu acordat agenției de presă de stat TASS reflectă îngrijorarea crescândă a administraţiei ruseşti cu privire la ceea ce consideră o escaladare periculoasă a Occidentului în Ucraina, în condiţiile în care forțele ruseşti avansează în mai multe locuri, scrie Rador.

UPDATE Guvernatorul regiunii Harkov a declarat vineri că forțele rusești sunt pe cale să distrugă orașul Vovchansk și avansează spre orașul Loukiantsi. Armata rusă a recurs adesea la distrugerea orașelor ucrainene pentru a le cuceri, precum Bahmut anul trecut și Avdiivka în februarie, folosind bombardamente masive pentru îndepărta forțele de apărare, notează France Presse.

UPDATE Imagini din satelit arată că o lovitură ucraineană cu arme cu rază lungă, pe care Rusia a anunțat că a interceptat-o, a distrus săptămâna aceasta trei avioane de luptă rusești și un depozit de combustibil de la baza aeriană Belbek din Crimeea, cea care apără Flota Mării Negre.

UPDATE Săptămâna viitoare, țările din G7 sunt așteptate să susțină inițiativa Uniunii Europene privind confiscarea veniturilor din activele rusești blocate în favoarea Ucrainei. Reuters a relatat aceste informații, citând surse. Se subliniază că statele din G7 vor susține propunerea UE în cadrul întâlnirii la nivel de miniștri ai finanțelor din 24 până în 25 mai 2024. Un oficial care a vorbit sub protecția anonimatului a explicat că discuțiile se vor concentra asupra utilizării veniturilor provenite din activele rusești blocate, nu asupra acestor active în sine. Totuși, se menționează că orice decizie trebuie să aibă sprijinul țărilor membre ale Uniunii Europene și o „bază legală solidă”.

UPDATE Preşedintele Volodimir Zelenski, care joi a fost la Harkov, în condiţiile în care regiunea se află de o săptămână sub asaltul trupelor ruse, spune că ucrainenii au trecut la contraofensivă, iar rezultatele ar trebui să se vadă, însă situaţia este în continuare ameninţătoare, bombardamentele ruşilor continuă şi chiar şeful administraţiei din oraşul Vovceansk a fost rănit. Aflat la Harkov, Zelenski a organizat acolo o reuniune a Consiliului de Apărare, cu principalii comandanţi militari şi ai serviciilor de informaţii şi securitate.

UPDATE Noaptea trecută, dronele au lovit rafinăria de petrol din orașul rusesc Tuapse (regiunea Krasnodar). La fața locului a izbucnit un incendiu. Canalul de Telegram Astra a arătat imagini în care se vede cum focul și fumul învăluie rafinăria. Locuitorii locali susțin că atacul cu drone a vizat exact rafinăria din Tuapse. Cu toate acestea, reprezentanții cartierului general operativ local afirmă că a fost doar o „flacără ca urmare a căderii” unei drone pe teritoriul rafinăriei.

UPDATE În această noapte, Crimeea ocupată și Novorossiysk (regiunea Krasnodar) s-au confruntat cu un atac masiv al dronelor aeriene și a dronelor marine. La 01:30, oficialul instalat de Moscova la Sevastopol, Mihail Razvojaev, a declarat că militarii resping atacul dronelor aeriene cu ajutorul armelor de foc. Curând, în oraș, s-a înregistrat o cădere parțială a curentului electric. Razvojaev a explicat că aceasta se datorează opririi unei părți a echipamentului la stația electrică „Sevastopol” - conform spuselor sale, pe aceasta au căzut fragmente ale dronelor doborâte.

UPDATE Vizita lui Vladimir Putin în China este prezentată de ambele țări ca fiind o coordonare a eforturilor pașnice, în timp ce în realitate Beijingul și Moscova se pregătesc să facă față Occidentului. Despre acest lucru scrie publicația britanică The Telegraph, analizând primele declarații ale lui Putin și Xi Jinping. „În comentariile făcute în fața camerelor înainte de începerea întâlnirilor închise, cei doi lideri au vorbit despre stabilitatea globală și rezolvarea conflictelor, cum ar fi războiul din Ucraina. Dar când s-au așezat la masă pentru negocieri joi dimineață, a devenit clar că nu totul era despre pace”, se menționează în articol. Publicația subliniază faptul că în Beijing, Putin a adus în special noul său ministru al apărării, Andrei Belousov. Cu toate acestea, predecesorul său, Serghei Șoigu, care a fost transferat în Consiliul de Securitate al Rusiei, face, de asemenea, parte din delegație. Alături de conducătorii Rosatom și Roscosmos.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 813: Dronă în România și risc de război mondial! Zelenski e la Harkov, iar Putin și-a vizitat aliatul
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 812: Explozii în Crimeea și situație dificilă pe front! Zelenski cere accelerarea livrărilor de arme
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
 BOP: Cine este favoritul moldovenilor la prezidențiale, dacă mâine ar avea loc alegerile
BOP: Cine este favoritul moldovenilor la prezidențiale, dacă mâine ar avea loc alegerile
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/VIDEO/ Percheziții masive în Moldova: Arme, bani și drone! Planul cu 100 de tineri antrenați în trei țări, inclusiv de Wagner
/VIDEO/ Percheziții masive în Moldova: Arme, bani și drone! Planul cu 100 de tineri antrenați în trei țări, inclusiv de Wagner

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei

17 octombrie 2024, ora 22:09

Rusia continuă în cea de-a 967-a zi a războiului să atace Ucraina cu drone. Armata Kievului a anunțat că a doborât zeci de vehicule aeriene fără pilot. Președintele Volodimir Zelenski este așteptat joi să prezinte „planul de victorie” în cadrul unui summit UE de la Bruxelles. NATO nu are în prezent planuri de a invita Ucraina în alianță în viitorul imediat, spune ambasadorul SUA la NATO, Julianne Smith.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) trage un semnal de alarmă. Dacă Rusia ar reuși să încheie războiul din Ucraina în favoarea sa, următoarea pe listă ar fi Republica Moldova, iar Vladimir Putin ia în calul invazia totală. Deocamdată Ucraina rezistă, dar întrebarea este - cât timp, notează experții, care subliniază că ajutorul occidental pentru Ucraina și Republica Moldova este esențial pentru a contracara influența și agresiunea rusă.

UPDATE „Moldova este acum un al doilea front în războiul Rusiei împotriva Ucrainei și Occidentului – unul luptat nu cu gloanțe, ci cu buletine de vot și foi de presă. Și așa cum a fost prematur să se proclame că Rusia a eșuat în Ucraina când nu a capturat imediat Kievul și nu l-a înlăturat pe președintele ucrainean Volodymyr Zelensky la sfârșitul lui februarie 2022, ar fi la fel de periculos să se concluzioneze că Rusia a eșuat dacă nu asigură înfrângerea lui Sandu. pe 20 octombrie. Lupta Moldovei de a-și alege propriul curs va fi o luptă mult mai lungă — și una pe care Occidentul trebuie să o susțină în continuare”, scrie jurnalistul William H. Hill în publicația Foreign Affairs, potrivit Cotidianul.

UPDATE Cetățenii Republicii Moldova votează duminică în cadrul unor alegeri prezidenţiale şi al unui referendum UE care vin într-un moment crucial în lupta dintre Rusia şi Occident pentru viitorul acestei națiuni sărace, relatează Reuters. Presa occidentală este cu ochii pe alegerile din Republica Moldova și relatează lupta crucială a Chișinăului de a se desprinde de trecut, alegând vestul occidental, dar și al Rusiei care nu vrea să scape Republica Moldova din 'ghiare', conform Reuters.

UPDATE Strategii de la Institutul pentru Studiul Războiului susțin că Rusia ar putea să invadeze Republica Moldova, dacă va învinge în Ucraina. Se știe deja că Rusia are o mică armată de propagandiști în Republica Moldova care promovează fake news-uri la adresa Uniunii Europene dar și a conducerii de la Chișinău. „Viitorul Moldovei ca stat independent și suveran este direct legat de rezultatul războiului Rusiei în Ucraina și afectează planificarea NATO pentru apărarea flancului său estic”, avertizează experții ISW, citați de Știripesurse. Potrivit analizei ISW, dacă Rusia ar avansa în războiul din Ucraina și ar ocupa regiunile Nikolaev și Odesa, armata lui Putin s-ar unii cu cei 1.500 de soldați ruși din Transnistria, care deocamdată nu reprezintă o amenințare majoră. Moscova vrea, deocamdată să se concentreze pe destabilizarea Republicii Moldova prin influențe politice și economice.

UPDATE Preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, unul dintre cei mai mari susţinători ai Ucrainei în Uniunea Europeană, le-a solicitat joi partenerilor săi europeni să accepte cererile "Planului de victorie" al Ucrainei, atât posibilitatea de a ataca teritoriul rus, cât şi aderarea la NATO, relatează EFE, potrivit Agerpres. 

UPDATE Armata ucraineană a testat cu success în această vară corveta Hetman Ivan Mazepa. Nava este capabilă să transporte elicopterul naval multifuncțional SH-60 Seahawk, care este proiectat pentru operațiuni de căutare și salvare, misiuni antisubmarin și alte sarcini, notează Digi24.

UPDATE Teoria actuală a preşedintelui rus Vladimir Putin privind victoria în Ucraina vizează prelungirea războiului şi susţine că trupele ruse pot rezista mai mult decât sprijinul occidental pentru Ucraina şi pot înfrânge rezistența ucraineană, câștigând un război de uzură, notează Institutul pentru Studiul Războiului. „Putin şi comandamentul militar rus au angajat armata rusă într-un efort ofensiv de un an de zile de-a lungul liniei frontului din estul şi nord-estul Ucrainei, care urmăreşte să epuizeze forţele ucrainene şi să împiedice Ucraina să acumuleze efectivele şi materialele necesare pentru a desfășura operațiuni contraofensive care să conteste inițiativa Rusiei la nivelul întregului teatru”, se arată în raportul ISW.

UPDATE Temerile privind o ofensivă rusă mai amplă în regiunea Zaporojie cresc, deoarece forțele ruse ar fi înregistrat progrese de-a lungul graniței dintre regiunile Donețk și Zaporojie și ar fi intensificat atacurile aeriene asupra capitalei regionale, scrie Kyiv Independent. Armata rusă a început să înainteze spre nord și sud de Ceasiv Iar, în regiunea Donețk, crescând presiunea asupra pozițiilor forțelor ucrainene din această zonă de importanță strategică. Situația este descrisă de armata ucraineană ca fiind „liniștea dinaintea furtunii”, scrie Adevărul.

UPDATE Campania ofensivă rusă din vara și toamna anului 2024 nu și-a atins obiectivele pe întregul teatru de operațiuni și este puțin probabil să facă acest lucru înainte de sosirea iernii. Aceasta este opinia lui Igor Ghirkin-Strelkov, fost ofițer FSB și fost lider al milițiilor din Republica Populară Donețk (RPD). Evaluarea sa privind situația de pe frontul războiului ruso-ucrainean a fost publicată într-un raport al Institutului american pentru studiul războiului (ISW), scrie Ziare.com.

UPDATE Un avion rus a fost detectat deasupra Mării Baltice, ceea ce a determinat ridicarea de la sol a două avioane germane de luptă Eurofighter Typhoon. Avionul rus care a pus probleme este o aeronavă de recunoaștere Il-20, după cum au anunțat Forțele Aeriene Germane, citate de Deutsche Welle.

UPDATE Furnizorilor ruși de servicii de internet le-ar putea fi interzisă utilizarea serviciului SpeedTest al companiei americane Ookla pentru măsurarea vitezei internetului, anunță Moscow Times. Academia Internațională de Comunicații din Rusia a propus această inițiativă, care a fost aprobată de Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, și de FSB. Anastasia Ositis, șefa Academiei Internaționale de Comunicații, a explicat propunerea organizației prin faptul că Ookla colaborează cu serviciile de informații americane, care l-ar putea utiliza pentru a crea un sistem de control de testare a rețelelor de comunicații din întreaga lume.

UPDATE Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat că Ucraina se va alătura Alianţei ca al 33-lea sau al 34-lea membru în viitor, informează Ukrainska Pravda. „În acest moment, se pare că va fi Ucraina numărul 33. Dar poate apare altcineva în faţa ei. Dar Ucraina va fi membră a NATO în viitor. Asta este ceea ce am decis la Washington. Aşadar, întrebarea nu se referă la termen”, a declarat secretarul general al NATO, notează Mediafax.

UPDATE Miniştrii apărării din NATO se află la Bruxelles pentru o întâlnire de două zile care începe joi, axată pe războiul din Ucraina, planurile viitoare de apărare ale alianţei şi producţia industriei de apărare, informează DPA.

UPDATE Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) susține că Rusia a modernizat dronele Shahed. Dronele zboară acum mai repede și la altitudini mai mari"ISW citează declarația unui militar care activează într-o unitate mobilă de apărare aeriană a forțelor armate ucrainene.

UPDATE Rusia a recrutat aproximativ 200 de femei din Asia și din Africa pentru a asambla drone Shahed în zona economică specială Alabuga din Republica Tatarstan, Rusia, scrie publicația Novaya Gazeta, citată de Rador. Cum anume sunt atrase femeile din străinătate? Femeile africane și asiatice, cu vârsta cuprinsă între 18 și 22 de ani, sunt recrutate prin intermediul Alabuga Start World, care se prezintă ca fiind un program de relocare pentru femei din 88 de țări, inclusiv din Uganda, Rwanda, Kenya, Sudanul de Sud, Sierra Leone, Nigeria și Sri Lanka. Femeilor li se promite instruire, pregătire și muncă în sectorul ospitalității sau catering: la curățenie, ca șoferi, chelnerițe și muncitori. În plus, cei care doresc să se mute în Rusia, li se promite că vor primi plata pentru zboruri și cazare într-un hostel, precum și plăți chiar de la începutul sejurului. Nou-veniților li se promit sume de 700 de dolari pe lună, iar atunci când ajung în Rusia li se spune că de fapt suma a scăzut la salarii de 500 de dolari. 

UPDATE Forţele ruse au vizat infrastructură energetică în regiunea Nikolaev din sudul Ucrainei, într-un atac cu 56 de drone şi o rachetă lansat în cursul nopţii de miercuri spre joi asupra teritoriului ucrainean, relatează Reuters.

UPDATE Războiul lui Putin din Ucraina, care se îndreaptă spre borna de 1.000 de zile, a trimis o undă de șoc pe întregul continent. Experții în securitate trag un semnal de alarmă, dezvăluind catastrofa care se observă în rândul statelor europene membre NATO, unde timp de decenii s-au redus cheltuielile militare. Europa nu se poate apăra în fața lui Putin, dacă nu ar beneficia de sprijinul crucial al Statelor Unite.

UPDATE Colonelul Nikita Klenkov, comandant adjunct al unei unități din agenția de informații militare a Rusiei (GRU), a fost împușcat mortal în regiunea Moscova, de un atacator necunoscut. Klenkov, 44 de ani, ar fi fost comandantul adjunct al unității GRU 43292, care servește drept centru de pregătire pentru forțele de operațiuni speciale, scrie Moscow Times. Canalul rus de Telegram Baza a raportat că Klenkov a fost împușcat pe un drum din orașul Melenki, la est de Moscova, când se afla la volan. Atacatorul ar fi tras opt focuri de armă. Potrivit TASS, Klenkov „s-a întors acasă cu o săptămână în urmă” din prima linie a frontului din Ucraina, potrivit Spotmedia.

UPDATE O călătorie transatlantică de o zi, în plină campanie electorală americană: vizita lui Joe Biden la Berlin, vineri, se va axa pe situația Ucrainei, într-un moment în care bombardamentele ruseşti împotriva infrastructurii sale esenţiale sunt în creştere, iar armata Kievului dă înapoi pe frontul de est, relatează AFP, conform Agerpres. Joe Biden va avea, de asemenea, o întâlnire în patru cu omologul său francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz şi premierul britanic Keir Starmer, potrivit programului vizitei transmis de Casa Albă. Călătoria are loc în momentul în care preşedintele Biden a anunţat miercuri un nou ajutor american pentru Ucraina în valoare de 425 de milioane de dolari în cursul unei discuţii telefonice cu preşedintele Volodimir Zelenski.

UPDATE Armata ucraineană a anunțat joi că a doborât 22 din 56 de drone rusești în timpul unui atac din timpul nopții, potrivit Reuters. Forțele aeriene au declarat că au pierdut urma a 27 de drone care probabil au căzut pe teritoriul ucrainean în urma măsurilor active de război electronic, iar două drone au mers în Belarus. Conform sursei citate, s-au înregistrat cinci lovituri asupra infrastructurii din regiunile din apropierea liniei frontului în timpul atacului.

UPDATE Comandantul forțelor armate ucrainene, generalul Oleksandr Sîrskîi, a declarat miercuri că Marea Britanie lucrează la propriile sale propuneri privind punerea în aplicare a „planului de victorie” al Ucrainei, potrivit HotNews.

UPDATE Ministrul Apărării, Pat Conroy, a anunţat joi că Australia va dona Ucrainei un lot de tancuri vechi Abrams, de producţie americană. Chiar înaintea reuniunii NATO care se desfăşoară la Bruxelles în cursul zilei de joi, Australia şi anunţat disponibilitatea de a livra Ucrainei un lot de 49 de tancuri vechi de luptă americane M1A1 Abrams în faţa ofensivei ruse, potrivit abc. Deşi Australia nu este oficial unul dintre cei 32 de membri ai Alianţei Nord-Atlantice, este unul dintre cei mai apropiați parteneri ai săi. Tancurile M1A1 Abrams de 60 de tone, echipate cu un tun de 120 de milimetri, au fost construite între 1985 şi 1993 şi au fost suferit o revizie generală înainte de achiziționarea lor de către Australia, la mijlocul anilor 2000.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 966: Alerta pentru Moldova, oraș evacuat și atac masiv! Planul victoriei are 5 puncte și 3 anexe secrete
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 965: Alerta lui Zelenski și mesajul NATO pentru Putin! Germania dezvăluie planurile Rusiei în Europa
/VIDEO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/VIDEO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
/VIDEO/ Provocare la TV8, în timpul dezbaterilor. Mariana Rață: „Am chemat poliția. Ne cerem scuze de la telespectatori”
/VIDEO/ Provocare la TV8, în timpul dezbaterilor. Mariana Rață: „Am chemat poliția. Ne cerem scuze de la telespectatori”
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/VIDEO/ Incendiu puternic în Chișinău. Subsolul unui bloc de locuit a fost cuprins de flăcări
/VIDEO/ Incendiu puternic în Chișinău. Subsolul unui bloc de locuit a fost cuprins de flăcări

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.