Militarii ucraineni sunt capabili să reducă numărul bombardamentelor asupra orașului Harkov, efectuate de aviația armatei de ocupație, dar pentru aceasta au nevoie de permisiunea aliaților occidentali pentru a folosi sistemele lor de apărare antiaeriană asupra țintelor aflate pe teritoriul rus. În prezent, Rusia nu are de gând să captureze Harkovul, a declarat Vladimir Putin la o conferință de presă după vizita sa în China, scrie Meduza.
Totuși, conform unui raport al Institutului pentru Studiul Războiului, în ultimele săptămâni avioanele rusești au atacat tot mai des Harkovul și împrejurimile sale cu ajutorul bombelor ghidate și au lansat lovituri cu rachete, cu scopul de a slăbi apărarea ucraineană și de a forța locuitorii să părăsească orașul. Și aseară, armata rusă a continuat să terorizeze orașul. Primarul Igor Terehov spune că la Harkov s-au auzit explozii și i-a îndemnat pe locuitori să nu părăsească adăposturile și să fie precauți. Între timp, 4 avioane de război rusești de peste 117.000.000$, distruse în atacul cu drone din Crimeea, iar preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că, pentru prima dată de la începutul războiului, Forțele Armate nu duc lipsă de artilerie.
UPDATE Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că pentru prima dată, forțele armate ucrainene au suficiente obuze de artilerie. El a anunțat acest lucru vineri, 17 mai, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliştii, scrie cotidianul rusesc Kommersant. Potrivit acestuia, acum nici o brigadă nu se plânge de lipsa obuzelor. Joi, el a spus că întreaga lume este de vină pentru ofensiva Rusiei de lângă Harkov, care nu a oferit Ucrainei suficiente arme.
UPDATE Cu 19 zile înainte ca Vladimir Putin să ordone trupelor sale să invadezeUcraina în februarie 2022, Rusia a lansat în spațiu un nou satelit experimental numit Cosmos-2553. Doi ani mai târziu, surse de spionaj americane l-au descris ca fiind prototipul unei arme nucleare anti-satelit capabile să amenințe securitatea SUA și să modifice echilibrele mondiale: arma secretă a Kremlinului despre care se vorbește la Washington cu îngrijorare crescândă de câteva luni, relatează La Repubblica.
UPDATE Consiliul Uniunii Europene a decis, vineri, oprirea activităților a patru companii media acuzate că difuzează propagandă pro-rusă și încearcă destabilizarea vecinilor Ucrainei și a instituțiilor europene, în contextul invaziei militare ruse, scrie Gândul. ”Consiliul UE a decis astăzi suspendarea activităților a patru companii media care difuzează și susțin propaganda rusă și războiul de agresiune împotriva Ucrainei: Voice of Europe, RIA Novosti, Izvestia și Rossiyskaya Gazeta. Aceste companii media sunt permanent sub controlul direct sau indirect al conducerii Federației Ruse și au fost esențiale și utile în avansarea și sprijinirea războiului de agresiune al Rusiei contra Ucrainei și în destabilizarea țărilor vecine”, anunță instituția, într-un comunicat.
UPDATE Statele Unite se află de mult timp într-un ”război indirect” cu Rusia, a afirmat vineri Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe, în timp ce Administrația de la Beijing consideră că, prin mentalitatea specifică Războiului Rece, Washingtonul este responsabil de izbucnirea conflictului din Ucraina.
UPDATE Conform bazei de date a Parlamentului de la Kiev, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a promulgat o lege care permite unor categorii de condamnați să se înroleze în armată. De asemenea, a fost promulgată şi o lege separată care prevede majorarea amenzilor pentru cei care nu respectă regulile de mobilizare în armată, scrie Rador.
UPDATE Țările din NATO echipează Ucraina cu un număr de rachete suplimentare cu rază lungă de acțiune pe care de altfel armata acestei țări le-a folosit deja pentru a lovi aerodromurile rusești, sediile navale, podurile și alte ținte de mare valoare. Aceste rachete furnizate de Occident conferă un impuls major capacității de foc a Ucrainei. Astfel, au explicat pentru Business Insider foști ofițeri americani, aceste muniții ar putea ajuta Kievul să țintească locații esențiale pentru operațiunile Rusiei și chiar pună forțele de luptă și de sprijin ale acesteia în situația de a nu avea „unde să se ascundă”.
UPDATE Ucraina a apelat în ultimele săptămâni la o armă neobișnuită pentru a lansa atacuri cât mai adânc pe teritoriul Rusiei: un avion mic controlat de la distanță și plin de explozibili, care seamănă cu unele variante de Cessna, potrivit Business Insider.
UPDATE Ucraina a lansat în noaptea de joi spre vineri un atac masiv asupra unor instalații petroliere din regiunile din sud-vestul Rusiei, Kremlinul susținând că a neutralizat peste 100 de drone aeriene și navale, relatează AFP și Kyiv Independent.
UPDATE Președintele Volodimir Zelenski, într-o conversație telefonică cu premierul polonez Donald Tusk, a fost de acord să înceapă imediat pregătirea unui acord bilateral de securitate, a postat liderul ucrainean pe Twitter (X), relatează „Evropeyska Pravda”.
UPDATE Liderul cecen Ramzan Kadîrov a cerut atacarea Estoniei cu rachete hipersonice rusești Kinjal după ce statul baltic a adoptat o lege care vizează activele rusești înghețate, informează Kommersant.
UPDATE Kievul pregăteşte trupe pentru a apăra regiunea nordică Sumy, potrivit comandantului-şef al forţelor armate ucrainene. Oleksandr Sîrski spune că se aşteaptă ca luptele să se intensifice pe măsură ce Rusia continuă să atace Harkovul - următoarea posibilă ţintă fiind Sumy, la aproximativ 170 km nord-vest, scrie Mediafax.
UPDATE Rusia va răspunde cu aceeași monedă la orice comportament nuclear ambiguu din partea Occidentului, a declarat vineri ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov într-un amplu interviu acordat agenţiei oficiale de presă TASS, informează Reuters, transmite Agerpres.
UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, într-o discuție cu jurnaliștii, că rușii nu au ajuns la „linia concretă de apărare” și că cei care au spus că a liniile de apărare au fost străpunse în Harkov spun „prostii”. Președintele a menționat că rușii au ajuns doar la prima linie de fortificații, potrivit Ukrainska Pravda.
UPDATE Forțele Armate Ucrainene pot reduce numărul de avioane inamice care bombardează Harkovul, dar pentru a face acest lucru au nevoie de permisiunea țărilor occidentale pentru a folosi sistemele de apărare aeriană occidentale în spațiul aerian rusesc. Despre aceasta a comunicat RBK-Ucraina cu referire la un raport al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW). Raportul confirmă faptul că, în ultimele săptămâni, avioanele rusești au atacat din ce în ce mai mult orașul Harkiv și împrejurimile lui cu bombe planor și cu diverse rachete pentru a slăbi apărarea ucraineană și a forța locuitorii să părăsească orașul, potrivit Libertatea Cuvântului.
UPDATE Rusia este pregătită pentru negocieri cu Ucraina, a declarat președintele Vladimir Putin jurnaliștilor ruși care îl însoțesc în vizita din China. Liderul de la Kremlin susține că Rusia nu a refuzat să negocieze cu Ucraina – spre deosebire de Kiev – dar și că „este necesar să înțelegem cu cine anume poate fi tratat acolo“, scrie TASS.
UPDATE Președintele Vladimir Putin a declarat vineri că forțele ruseşti care avansează în regiunea Ucrainei, Harkiv creează o „zonă tampon” pentru a proteja regiunile de graniță cu Rusia, dar a spus că ocuparea orașului Harkiv nu face parte din planul actual al armatei ruse, scrie Rador.
UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski anunță că rușii avansează pe front în Nord, în zona Harkov, dar situația s-a stabilizat și că cel mai avansat punct al rușilor în teritoriul ucrainean este de 10 kilometri, conform RBC, scrie Mediafax.
UPDATE Un înalt diplomat rus a declarat vineri că SUA a intrat de mult într-o stare de război indirect cu Rusia și se joacă cu focul în Ucraina, comportându-se astfel încât situația să scape de sub control. Comentariile ministrului adjunct de externe Serghei Riabkov dintr-un interviu acordat agenției de presă de stat TASS reflectă îngrijorarea crescândă a administraţiei ruseşti cu privire la ceea ce consideră o escaladare periculoasă a Occidentului în Ucraina, în condiţiile în care forțele ruseşti avansează în mai multe locuri, scrie Rador.
UPDATE Guvernatorul regiunii Harkov a declarat vineri că forțele rusești sunt pe cale să distrugă orașul Vovchansk și avansează spre orașul Loukiantsi. Armata rusă a recurs adesea la distrugerea orașelor ucrainene pentru a le cuceri, precum Bahmut anul trecut și Avdiivka în februarie, folosind bombardamente masive pentru îndepărta forțele de apărare, notează France Presse.
UPDATE Imagini din satelit arată că o lovitură ucraineană cu arme cu rază lungă, pe care Rusia a anunțat că a interceptat-o, a distrus săptămâna aceasta trei avioane de luptă rusești și un depozit de combustibil de la baza aeriană Belbek din Crimeea, cea care apără Flota Mării Negre.
UPDATE Săptămâna viitoare, țările din G7 sunt așteptate să susțină inițiativa Uniunii Europene privind confiscarea veniturilor din activele rusești blocate în favoarea Ucrainei. Reuters a relatat aceste informații, citând surse. Se subliniază că statele din G7 vor susține propunerea UE în cadrul întâlnirii la nivel de miniștri ai finanțelor din 24 până în 25 mai 2024. Un oficial care a vorbit sub protecția anonimatului a explicat că discuțiile se vor concentra asupra utilizării veniturilor provenite din activele rusești blocate, nu asupra acestor active în sine. Totuși, se menționează că orice decizie trebuie să aibă sprijinul țărilor membre ale Uniunii Europene și o „bază legală solidă”.
UPDATE Preşedintele Volodimir Zelenski, care joi a fost la Harkov, în condiţiile în care regiunea se află de o săptămână sub asaltul trupelor ruse, spune că ucrainenii au trecut la contraofensivă, iar rezultatele ar trebui să se vadă, însă situaţia este în continuare ameninţătoare, bombardamentele ruşilor continuă şi chiar şeful administraţiei din oraşul Vovceansk a fost rănit. Aflat la Harkov, Zelenski a organizat acolo o reuniune a Consiliului de Apărare, cu principalii comandanţi militari şi ai serviciilor de informaţii şi securitate.
UPDATE Noaptea trecută, dronele au lovit rafinăria de petrol din orașul rusesc Tuapse (regiunea Krasnodar). La fața locului a izbucnit un incendiu. Canalul de Telegram Astra a arătat imagini în care se vede cum focul și fumul învăluie rafinăria. Locuitorii locali susțin că atacul cu drone a vizat exact rafinăria din Tuapse. Cu toate acestea, reprezentanții cartierului general operativ local afirmă că a fost doar o „flacără ca urmare a căderii” unei drone pe teritoriul rafinăriei.
UPDATE În această noapte, Crimeea ocupată și Novorossiysk (regiunea Krasnodar) s-au confruntat cu un atac masiv al dronelor aeriene și a dronelor marine. La 01:30, oficialul instalat de Moscova la Sevastopol, Mihail Razvojaev, a declarat că militarii resping atacul dronelor aeriene cu ajutorul armelor de foc. Curând, în oraș, s-a înregistrat o cădere parțială a curentului electric. Razvojaev a explicat că aceasta se datorează opririi unei părți a echipamentului la stația electrică „Sevastopol” - conform spuselor sale, pe aceasta au căzut fragmente ale dronelor doborâte.
UPDATE Vizita lui Vladimir Putin în China este prezentată de ambele țări ca fiind o coordonare a eforturilor pașnice, în timp ce în realitate Beijingul și Moscova se pregătesc să facă față Occidentului. Despre acest lucru scrie publicația britanică The Telegraph, analizând primele declarații ale lui Putin și Xi Jinping. „În comentariile făcute în fața camerelor înainte de începerea întâlnirilor închise, cei doi lideri au vorbit despre stabilitatea globală și rezolvarea conflictelor, cum ar fi războiul din Ucraina. Dar când s-au așezat la masă pentru negocieri joi dimineață, a devenit clar că nu totul era despre pace”, se menționează în articol. Publicația subliniază faptul că în Beijing, Putin a adus în special noul său ministru al apărării, Andrei Belousov. Cu toate acestea, predecesorul său, Serghei Șoigu, care a fost transferat în Consiliul de Securitate al Rusiei, face, de asemenea, parte din delegație. Alături de conducătorii Rosatom și Roscosmos.