Moldovenii vor trebui să ia, la referendumul constituțional privind integrarea europeană, care va avea loc în data de 20 octombrie, cea mai importantă decizie, de după independență. Declarația a fost făcută de președinta Maia Sandu în ediția de joi, 16 mai, a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8. În opinia șefei statului, este greșit ca în cazul referendumului să se pună etichete politice.
„Referendumul pentru integrarea europeană nu este pentru mine, nu este despre mine, nu este despre partidul de la guvernare. Eu vreau să vă spun mai mult, această decizie pe care o va lua poporul la 20 octombrie, este cea mai importantă decizie de după independență. Nu a fost una mai importantă. Noi așa trebuie să vedem lucrurile pentru că asta e realitatea și să nu încercăm să etichetăm referendumul ca fiind al meu sau al nu știu cui”, a spus Maia Sandu.
Amintim că pe 20 octombrie suntem chemați la urne pentru a ne alege președintele țării, dar și la referendumul ce va determina cât de mult ne dorim aderarea la Uniunea Europeană. Data alegerilor a fost votată joi, 16 mai, de majoritatea parlamentară. Pe ultima sută de metri, PAS a venit cu un amendament ca să modifice întrebarea ce va fi inclusă la referendum în buletinul de vot.
Fracțiunea socialiștilor și comuniștilor s-a pronunțat împotriva organizării referendumului în aceeași zi cu prezidențialele și a spus că intenționează să se adreseze la Curtea Constituțională pentru a declara neconstituțională întrebarea pusă la referendum. „Ne vom adresa și la Comisia de la Veneția”, au spus ei.
Inițiativa de organizare a referendumului privind aderarea țării noastre la Uniunea Europeană îi aparține șefei statului, Maia Sandu. Aceasta a propus ca scrutinul să aibă loc în aceeași zi cu alegerile prezidențiale. Autoritățile susțin că organizarea alegerilor în aceeași zi va face posibilă economisirea a zeci de milioane de lei din bugetul de stat și va crește rata prezenței la urne.
Mai multe partide din opoziție au anunțat anterior că sunt împotriva organizării referendumului în aceeași zi cu alegerile prezidențiale, spunând că vor boicota plebiscitul. La fel există și ipoteza că referendumul a fost propus pentru a aduce mai multe voturi la prezidențiale Maiei Sandu. Totuși, inițiativa privind organizarea acestuia a primit aviz pozitiv din partea Curții Constituționale.