În timp ce, de pe toate platformele posibile, autoritățile centrale ne conving despre planurile ambițioase de a acoperi țara cu păduri, în locuri mai umbrite se întâmplă lucruri mai puțin cinstite. Despre un caz ce trezește multe semne de întrebare, dar și de îngrijorare, echipa noastră de filmare a aflat de la un pădurar din raionul Leova. Într-un interviu oferit pentru Moldova gândește, Mihai Diaconu și-a acuzat șeful de ocol și pe adjunctul lui, că-i cer mită ca să-i angajeze oameni pentru lucrări în pădure. Și de la muncitori ar percepe taxe, oferindu-le lemn tăiat suplimentar, pe lângă volumul autorizat pe hârtie. De altfel, cei doi au figurat, acum o jumătate de an, într-o cauză. penală gestionată de Centrul Național Anticorupție, pentru luare de mită. Între timp, șeful ocolului a fost scos de sub urmărire penală. Iar adjunctul său susține că a fost o neînțelegere.
Cazul a fost făcut public de Centrul Național Anticorupție în data de 6 noiembrie, anul trecut. Atunci, în urma flagrantului, a fost reținut șeful adjunct al ocolului silvic Leova, Veaceslav Roșca, iar șeful său de ocol, Vladimir Chiriac, s-a ales cu statut de bănuit. Cei doi figurau într-un dosar penal, pentru luare de mită, în schimbul angajării unor muncitori la lucrări în pădure. La Roșca s-ar fi găsit 10 mii de lei, oferiți sub controlul celor de la anticorupție. Își amintește de acel fragrant pădurarul Mihail Diaconu, care gestionează sute de hectare de pădure în cadrul acelui ocol.
„Am văzut că s-au ridicat două mașini din deal și s-au dat oamenii de la CNA jos, cu camera și am văzut cum i-au scos banii lui Roșca din buzunar. 10 mii de lei, i-au numărat pe masă. Ei lucrează mai departe, nu i-a deranjat nimeni. Și mai departe cer să le dai”.
Din spusele pădurarului, schemele de estorcare a banilor de la muncitori continuă și acum.
„Fiecare brigadă care este angajată, trebuie să știe că tre să dea 10 mii de lei mită, nu mită, dar ca să se angajeze la lucru. Eu, ca pădurar, trebuie să dau câte o mie de lei pe lună ca să deie la oameni de sus. Asta e vorba. Eu le-am spus atunci că nu eu angajez oamenii, dar Moldsilva.
- Oamenii pentru ce trebuia să dea bani? Ce avantaj aveau? Că ei veneau la muncă, la pădure. - Păi, da. Dar omul taie pădurea, îi plătește leafa, dar nu-i ajunge, ajunge cât să vină la lucru. Aproape e degeaba. Dar el poate cumpăra creanga, cracii și apoi îi vinde și scoate cheltuielile. De pildă, a ieșit la o tăiere 7-8 metri steri, unul trebuia să le dea lor”.
Diaconu este pădurar de aproape 10 ani. De-a lungul anilor, a avut mai mulți șefi, dar spune că problemele s-au iscat atunci când la conducerea ocolului a venit Vladimir Chiriac, inițial ca maistru apoi ca șef.
„Iată prin diferite metode se străduie să arate că nu fac lucrul. Vor să mă dea afară. Că eu nu dau mită, pentru ce să le dau?”
Fiindu-i tot mai complicat să lucreze, pădurarul spune că și-a dat demisia. Însă, în urmă cu doi ani a revenit, fiindcă se schimbase conducerea. Recent, a descoperit, în cantonul său, mai mulți copaci tăiați.
„Le-au tăiat cam prin 2019-2021. M-am dus și am verificat. S-a găsit masa lemnoasă, când mi-au dat pădurea în primire, eu nu am luat această masă. Gaster. Nu este bătută cu ciocanul, cu ștampila, lemnul nu este marcat”.
A făcut o sesizare, apoi încă una, dar încă nu este clar cine a tăiat acei copaci și de ce stocurile au rămas în pădure.
„Chiar și azi am fost și nimic nu s-a întâmplat, șede pe loc. Ei lucrează bine merci, sunt câțiva oameni care lucrează. Ei taie parchetul, de un hectar, ei schimbă vizirii și mai taie o bucată”.
Împreună cu pădurarul, am reușit să ajungem și noi pe locul unde, acum câțiva ani, persoane necunoscute au tăiat zeci de copaci. Drumul de acces s-a distrus în timp, fiind greu de ajuns la fața locului.
„Aici sunt numai din astea, lăsate așa. E frasin. Acolo e altă grămadă, la dânșii nu se face marcă, doar la cea igienică. Doar că aici tre să fie clar că e luată la evidență, cu vopsea si cu ciocanul. Pe niciunul nu e. Da, am sesizare de la pădurar, am făcut ordin pe întreprindere, am făcut comisie, a fost la fața locului. Nu pot să spun. Tăierile au fost efectuate mai demult. Noi trebuie să mai ieșim încă o dată în teren, s-a luat act de masa lemnoasă, vă spun cât era. Comisia a fost, tot ce a constatat, s-a întocmit proces-verbal. Încă ne ocupăm de această întrebare, tre să vedem din ce am. Acolo e puiet din salcâm. - Am văzut frasin. - Dar în jur e salcâm”.
Ca șefă a întreprinderii silvice Iargara, Maria Moisa cunoaște despre conflictul dintre pădurarul Mihai Diaconu și șeful său de ocol, Vladimir Chiriac, dar îi este greu să înțeleagă cine are dreptate.
„Am raport de la dl Chiriac, am raport de la dl Diaconu, am o mapă plină. Și nu pot să înțeleg cine și pe cine nu primește. - El a zis că dl Chiriac i-a cerut bani ca să angajeze oameni la lucru? - Lăsați-mă, nu am auzit așa ceva pe la noi prin întreprindere. Noi oamenii aceștia cu greu îi găsim”.
Șefa întreprinderii silvice nu crede nici în acuzațiile celor de la Centrul Național Anticorupție.
- Șeful adjunct lucrează... - Păi, da. Nu am nicio dovadă că a comis ceva ilegal. - Nu era corect ca dl să fie suspendat până la o decizie? - Dar nu a fost reținut. - Păi, a fost. - A doua a fost deja la lucru, Nu am document. Dvs ați făcut vreo sesizare la procuratură să aflați ce se mai întâmplă? Au fost 2 ședințe și ambele amânate. - Nu știu. Cu Roșca Veaceslav? - Da. - Chiar nu am nicio cunoștință. El a doua zi a fost și lucru și m-am gândit că e ceva... Putem să ridicăm tabelele de pontaj, nu puteam să-i punem că a fost la lucru, iar el nu era”.
Mai este un caz în care trebuie să facă lumină. Este vorba de o cercetare inițiată pe numele pădurarului.
„A dat în realizare facturi de eliberare a masei lemnoase, la contabilitate, dar în realitate producția a rămas acolo. Nu s-a ridicat producția. Vrem să clarificăm totul. Noi nu vrem pe cineva să dăm afară și așa e greu să găsești oameni, pădurari”.
Și șeful ocolului silvic, Vladimir Chiriac, spune că nu știe nimic despre copacii tăiați și găsiți în pădure
„Ceva din auzite, dar oricum e o anchetă de serviciu. - Nu se văd semne de tăieri legale. - Din câte știu tăierile au fost în 2017... - Am auzit că 2021. - 2021, nu cunosc”.
L-am întrebat și despre conflictul cu pădurarul, despre acuzațiile că ar cere bani pentru a angaja oameni pentru lucrările din pădure și despre ancheta celor de la anticorupție.
„- Ce se întâmplă? Care e problema? - Dlui nu are oameni la lucru, pentru că ia amăgit pe toți. Dlui nu face lucrări la timp. - Nu le dă bani? - Nu s-a achitat corect cu dânșii, de asta nu vrea nimeni. - Am auzit o chestie, dar fiți sincer cu mine. Mi s-a spus că oamenii care vin să lucreze trebuie să dea niște bani. - Doamne ferește, la noi - niciodată”.
Chiriac a încercat să explice relațiile ostile cu pădurarul prin faptul că, atunci când i-a devenit șef, i-ar fi stricat planurile.
„Am vrut să fac regulă, ceva nu mergea. De aici și s-a pornit. Când nu-i dai pace să lucreze cum vrea el... - Nu s-a terminat ancheta. - Păi cum lucrează? Vi se pare corect? - Nu eu suspend, este întreprinderea. - Nu este vorba de vreun ban, de mită? - Mă jur pe copiii mei. E o chestie urâtă”.
Potrivit Centrului național Anticorupție, Vladimir Chiriac a fost scos de sub urmărire penală. Singurul inculpat, rămas în dosar, este adjunctul ocolului silvic, Veaceslav Roșca.
„Păi s-a întâmplat o neînțelegere. Eu voiam că cumpăr lemn, pădurarul mi-a propus parchetul din care taie Paiu Vasile, poți să iei 10 steri. Când a fost recoltată masa lemnoasă, ne-am înțeles. Și a venit CNA-ul. Eu m-am înțeles să cumpăr, dar el a zis la CNA că eu estorchez bani ca el să poată lucra. Noi nu știm cum să chemăm oamenii la lucru, suntem cointeresați să-i angajăm, dar nu că încă să mai cerem de la ei”.
Dosarul în care Roșca este acuzat de luare de mită a ajuns în instanță. Primele două ședințe au fost amânate.
Vadim Cioric este șef al Inspectoratului de Protecție a Mediului din Leova din anul 2017. În trecut a activat ca polițist, iar la alegerile locale din anul 2019 a fost candidatul democraților la funcția de primar al orașului Leova, dar nu a reușit să obțină mandatul. Cunoaște foarte bine despre conflictul dintre pădurar și șeful său de ocolo. În timpul discuțiilor, ne-a vorbit și despre o contravenție pe care ar fi comis-o pădurarul Diaconu.
„În 2018, în luna iunie, am sesizat că se face o tăiere de către pădurarul actual, se făcea o tăiere ilicită, într-un lot masiv, Atunci a fost sancționat contravențional și dat afară de la lucru. Până în 7 mii de lei era volumul tăiat, erau la început. Un voluntar de mediu ne-a sesizat. Mi s-a părut straniu, pentru că toate tăierile sunt până pe 31 mai permise”.
Aflând această informație nouă, l-am contactat pe pădurar pentru a-l întreba despre caz. Mihai Diaconu ne-a spus că atunci s-a produs o confuzie și că persoana trimisă să facă tăieri ar fi încurcat zona. În loc de cea autorizată, a mers în alta. În prezent, Inspectoratul de Protecție a Mediului Leova investighează și cazul sesizat recent de pădurar, cu loturile de lemn tăiat și lăsat în pădure.
„Nu am numărul exact câte sunt acolo, am constatat că este o masă de lucru, gater, ulterior IMP a cerut de la Iargara să ne expună mai multe materiale din ocolul silvic Leova, ca să constatăm dacă există tăiere ilicită ori nu. Este straniu că atunci, adică acum 2 ani, totul era în regulă, iar acum a făcut această sesizare”.
A doua zi după aceste filmări, pădurarul ne-a telefonat și ne-a anunțat că și-a găsit mașina personală fără numere de înmatriculare și cu pneurile aparent tăiate.
„A doua zi după ce a fost televiziunea, iată mașina mea, cu roata tăiată”.
Abonează-te la canalul nou de Youtube „Moldova Gândește” și activează clopoțelul pentru notificări!
Un reportaj de Constantin Niculae și Veronica Gherbovețchii
Imagine și montaj de Vlad Glinjan