Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1021: Alertă la Tiraspol, bilanț macabru și optimismul Rusiei. Zelenski dezvăluie de cine se teme Putin

/VIDEO/ Scandal cu iz penal: Un pădurar se plânge că șeful de ocol i-ar cere mită. „Jur pe copiii mei că nu e așa”

missing
18 mai 2024, ora 21:58

În timp ce, de pe toate platformele posibile, autoritățile centrale ne conving despre planurile ambițioase de a acoperi țara cu păduri, în locuri mai umbrite se întâmplă lucruri mai puțin cinstite. Despre un caz ce trezește multe semne de întrebare, dar și de îngrijorare, echipa noastră de filmare a aflat de la un pădurar din raionul Leova. Într-un interviu oferit pentru Moldova gândește, Mihai Diaconu și-a acuzat șeful de ocol și pe adjunctul lui, că-i cer mită ca să-i angajeze oameni pentru lucrări în pădure. Și de la muncitori ar percepe taxe, oferindu-le lemn tăiat suplimentar, pe lângă volumul autorizat pe hârtie. De altfel, cei doi au figurat, acum o jumătate de an, într-o cauză. penală gestionată de Centrul Național Anticorupție, pentru luare de mită. Între timp, șeful ocolului a fost scos de sub urmărire penală. Iar adjunctul său susține că a fost o neînțelegere. 

Cazul a fost făcut public de Centrul Național Anticorupție în data de 6 noiembrie, anul trecut. Atunci, în urma flagrantului, a fost reținut șeful adjunct al ocolului silvic Leova, Veaceslav Roșca, iar șeful său de ocol, Vladimir Chiriac, s-a ales cu statut de bănuit. Cei doi figurau într-un dosar penal, pentru luare de mită, în schimbul angajării unor muncitori la lucrări în pădure. La Roșca s-ar fi găsit 10 mii de lei, oferiți sub controlul celor de la anticorupție. Își amintește de acel fragrant pădurarul Mihail Diaconu, care gestionează sute de hectare de pădure în cadrul acelui ocol.

„Am văzut că s-au ridicat două mașini din deal și s-au dat oamenii de la CNA jos, cu camera și am văzut cum i-au scos banii lui Roșca din buzunar. 10 mii de lei, i-au numărat pe masă. Ei lucrează mai departe, nu i-a deranjat nimeni. Și mai departe cer să le dai”.

Din spusele pădurarului, schemele de estorcare a banilor de la muncitori continuă și acum.

„Fiecare brigadă care este angajată, trebuie să știe că tre să dea 10 mii de lei mită, nu mită, dar ca să se angajeze la lucru. Eu, ca pădurar, trebuie să dau câte o mie de lei pe lună ca să deie la oameni de sus. Asta e vorba. Eu le-am spus atunci că nu eu angajez oamenii, dar Moldsilva. 

- Oamenii pentru ce trebuia să dea bani? Ce avantaj aveau? Că ei veneau la muncă, la pădure. - Păi, da. Dar omul taie pădurea, îi plătește leafa, dar nu-i ajunge, ajunge cât să vină la lucru. Aproape e degeaba. Dar el poate cumpăra creanga, cracii și apoi îi vinde și scoate cheltuielile. De pildă, a ieșit la o tăiere 7-8 metri steri, unul trebuia să le dea lor”.

Diaconu este pădurar de aproape 10 ani. De-a lungul anilor, a avut mai mulți șefi, dar spune că problemele s-au iscat atunci când la conducerea ocolului a venit Vladimir Chiriac, inițial ca maistru apoi ca șef. 

„Iată prin diferite metode se străduie să arate că nu fac lucrul. Vor să mă dea afară. Că eu nu dau mită, pentru ce să le dau?”

Fiindu-i tot mai complicat să lucreze, pădurarul spune că și-a dat demisia. Însă, în urmă cu doi ani a revenit, fiindcă se schimbase conducerea. Recent, a descoperit, în cantonul său, mai mulți copaci tăiați. 

„Le-au tăiat cam prin 2019-2021. M-am dus și am verificat. S-a găsit masa lemnoasă, când mi-au dat pădurea în primire, eu nu am luat această masă. Gaster. Nu este bătută cu ciocanul, cu ștampila, lemnul nu este marcat”.

A făcut o sesizare, apoi încă una, dar încă nu este clar cine a tăiat acei copaci și de ce stocurile au rămas în pădure. 

„Chiar și azi am fost și nimic nu s-a întâmplat, șede pe loc. Ei lucrează bine merci, sunt câțiva oameni care lucrează. Ei taie parchetul, de un hectar, ei schimbă vizirii și mai taie o bucată”.

Împreună cu pădurarul, am reușit să ajungem și noi pe locul unde, acum câțiva ani, persoane necunoscute au tăiat zeci de copaci. Drumul de acces s-a distrus în timp, fiind greu de ajuns la fața locului. 

„Aici sunt numai din astea, lăsate așa. E frasin. Acolo e altă grămadă, la dânșii nu se face marcă, doar la cea igienică. Doar că aici tre să fie clar că e luată la evidență, cu vopsea si cu ciocanul. Pe niciunul nu e. Da, am sesizare de la pădurar, am făcut ordin pe întreprindere, am făcut comisie, a fost la fața locului. Nu pot să spun. Tăierile au fost efectuate mai demult. Noi trebuie să mai ieșim încă o dată în teren, s-a luat act de masa lemnoasă, vă spun cât era. Comisia a fost, tot ce a constatat, s-a întocmit proces-verbal. Încă ne ocupăm de această întrebare, tre să vedem din ce am. Acolo e puiet din salcâm. - Am văzut frasin. - Dar în jur e salcâm”. 

Ca șefă a întreprinderii silvice Iargara, Maria Moisa cunoaște despre conflictul dintre pădurarul Mihai Diaconu și șeful său de ocol, Vladimir Chiriac, dar îi este greu să înțeleagă cine are dreptate. 

„Am raport de la dl Chiriac, am raport de la dl Diaconu, am o mapă plină. Și nu pot să înțeleg cine și pe cine nu primește. - El a zis că dl Chiriac i-a cerut bani ca să angajeze oameni la lucru? - Lăsați-mă, nu am auzit așa ceva pe la noi prin întreprindere. Noi oamenii aceștia cu greu îi găsim”. 

Șefa întreprinderii silvice nu crede nici în acuzațiile celor de la Centrul Național Anticorupție. 

- Șeful adjunct lucrează... - Păi, da. Nu am nicio dovadă că a comis ceva ilegal. - Nu era corect ca dl să fie suspendat până la o decizie? - Dar nu a fost reținut. - Păi, a fost. - A doua a fost deja la lucru, Nu am document. Dvs ați făcut vreo sesizare la procuratură să aflați ce se mai întâmplă? Au fost 2 ședințe și ambele amânate. - Nu știu. Cu Roșca Veaceslav? - Da. - Chiar nu am nicio cunoștință. El a doua zi a fost și lucru și m-am gândit că e ceva... Putem să ridicăm tabelele de pontaj, nu puteam să-i punem că a fost la lucru, iar el nu era”.

Mai este un caz în care trebuie să facă lumină. Este vorba de o cercetare inițiată pe numele pădurarului. 

„A dat în realizare facturi de eliberare a masei lemnoase, la contabilitate, dar în realitate producția a rămas acolo. Nu s-a ridicat producția. Vrem să clarificăm totul. Noi nu vrem pe cineva să dăm afară și așa e greu să găsești oameni, pădurari”.

Și șeful ocolului silvic, Vladimir Chiriac, spune că nu știe nimic despre copacii tăiați și găsiți în pădure

„Ceva din auzite, dar oricum e o anchetă de serviciu. - Nu se văd semne de tăieri legale. - Din câte știu tăierile au fost în 2017... - Am auzit că 2021. - 2021, nu cunosc”. 

L-am întrebat și despre conflictul cu pădurarul, despre acuzațiile că ar cere bani pentru a angaja oameni pentru lucrările din pădure și despre ancheta celor de la anticorupție. 

„- Ce se întâmplă? Care e problema? - Dlui nu are oameni la lucru, pentru că ia amăgit pe toți. Dlui nu face lucrări la timp. - Nu le dă bani? - Nu s-a achitat corect cu dânșii, de asta nu vrea nimeni. - Am auzit o chestie, dar fiți sincer cu mine. Mi s-a spus că oamenii care vin să lucreze trebuie să dea niște bani. - Doamne ferește, la noi - niciodată”.

Chiriac a încercat să explice relațiile ostile cu pădurarul prin faptul că, atunci când i-a devenit șef, i-ar fi stricat planurile. 

„Am vrut să fac regulă, ceva nu mergea. De aici și s-a pornit. Când nu-i dai pace să lucreze cum vrea el... - Nu s-a terminat ancheta. - Păi cum lucrează? Vi se pare corect? - Nu eu suspend, este întreprinderea. - Nu este vorba de vreun ban, de mită? - Mă jur pe copiii mei. E o chestie urâtă”.

Potrivit Centrului național Anticorupție, Vladimir Chiriac a fost scos de sub urmărire penală. Singurul inculpat, rămas în dosar, este adjunctul ocolului silvic, Veaceslav Roșca. 

„Păi s-a întâmplat o neînțelegere. Eu voiam că cumpăr lemn, pădurarul mi-a propus parchetul din care taie Paiu Vasile, poți să iei 10 steri. Când a fost recoltată masa lemnoasă, ne-am înțeles. Și a venit CNA-ul. Eu m-am înțeles să cumpăr, dar el a zis la CNA că eu estorchez bani ca el să poată lucra. Noi nu știm cum să chemăm oamenii la lucru, suntem cointeresați să-i angajăm, dar nu că încă să mai cerem de la ei”.

Dosarul în care Roșca este acuzat de luare de mită a ajuns în instanță. Primele două ședințe au fost amânate. 

Vadim Cioric este șef al Inspectoratului de Protecție a Mediului din Leova din anul 2017. În trecut a activat ca polițist, iar la alegerile locale din anul 2019 a fost candidatul democraților la funcția de primar al orașului Leova, dar nu a reușit să obțină mandatul. Cunoaște foarte bine despre conflictul dintre pădurar și șeful său de ocolo. În timpul discuțiilor, ne-a vorbit și despre o contravenție pe care ar fi comis-o pădurarul Diaconu. 

„În 2018, în luna iunie, am sesizat că se face o tăiere de către pădurarul actual, se făcea o tăiere ilicită, într-un lot masiv, Atunci a fost sancționat contravențional și dat afară de la lucru. Până în 7 mii de lei era volumul tăiat, erau la început. Un voluntar de mediu ne-a sesizat. Mi s-a părut straniu, pentru că toate tăierile sunt până pe 31 mai permise”.

Aflând această informație nouă, l-am contactat pe pădurar pentru a-l întreba despre caz. Mihai Diaconu ne-a spus că atunci s-a produs o confuzie și că persoana trimisă să facă tăieri ar fi încurcat zona. În loc de cea autorizată, a mers în alta. În prezent, Inspectoratul de Protecție a Mediului Leova investighează și cazul sesizat recent de pădurar, cu loturile de lemn tăiat și lăsat în pădure.

„Nu am numărul exact câte sunt acolo, am constatat că este o masă de lucru, gater, ulterior IMP a cerut de la Iargara să ne expună mai multe materiale din ocolul silvic Leova, ca să constatăm dacă există tăiere ilicită ori nu. Este straniu că atunci, adică acum 2 ani, totul era în regulă, iar acum a făcut această sesizare”.

A doua zi după aceste filmări, pădurarul ne-a telefonat și ne-a anunțat că și-a găsit mașina personală fără numere de înmatriculare și cu pneurile aparent tăiate. 

„A doua zi după ce a fost televiziunea, iată mașina mea, cu roata tăiată”. 

Abonează-te la canalul nou de Youtube „Moldova Gândește” și activează clopoțelul pentru notificări! 

Un reportaj de Constantin Niculae și Veronica Gherbovețchii 

Imagine și montaj de Vlad Glinjan

Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.

Două cutremure într-o singură zi lângă Moldova: Ce magnitudine au avut
Două cutremure într-o singură zi lângă Moldova: Ce magnitudine au avut
/VIDEO/ Jurnalista TV8, Stela Mihailovici,  premiată pentru investigații realizate la „Cutia Neagră PLUS”
/VIDEO/ Jurnalista TV8, Stela Mihailovici, premiată pentru investigații realizate la „Cutia Neagră PLUS”
/VIDEO/ Doi șoferi, opriți pe acostament, loviți de un camion scăpat de sub control la Grigoriopol. Momentul șocant al impactului
/VIDEO/ Doi șoferi, opriți pe acostament, loviți de un camion scăpat de sub control la Grigoriopol. Momentul șocant al impactului
/PROMO/ De la subminarea credinței, la conspirații cu usturoi: Falsurile săptămânii la control - de la 19:55, la Alo, TV8
/PROMO/ De la subminarea credinței, la conspirații cu usturoi: Falsurile săptămânii la control - de la 19:55, la Alo, TV8
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1020: Portal Kombat, Sea Baby, eșecul lui Putin, atentat mortal și preț uluitor! Trump: „Putin a pierdut”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1020: Portal Kombat, Sea Baby, eșecul lui Putin, atentat mortal și preț uluitor! Trump: „Putin a pierdut”

/VIDEO/ Jumătate dintre puieți s-au uscat în primul an. Cum arată o plantare nouă, din Fundul Galbenei, pe teren degradat

missing
09 decembrie 2024, ora 14:33

O parcelă împădurită anul trecut, cu o suprafață de circa 5,5 hectare, în comuna Fundul Galbenei, are o rată de prindere modestă. De sub 60 la sută. Silvicultorii spun că e din cauza secetei, în condițiile în care puieții sunt la mila cerului și depind de ploi sută la sută. Pentru a acoperi golurile, se fac mereu completări, inclusiv în această perioadă. Acest lucru înseamnă din nou muncă și din nou resurse financiare. Ajunși la fața locului, ne-a fost destul de greu să distingem, de la margine, puieții de salcâm. Terenul e copleșit de buruieni, dar, spun cei responsabili de întreținerea lui, că intervin manual, cu sapa, angajând pentru aceste lucrări și zilieri, atunci când îi găsesc. 

„Suntem în localitatea Fundul Galbenei, pe o zonă împădurită în anul 2023. Pur și simplu, am vrut să vedem dacă zona asta a fost împădurită și câți copaci, dacă îi găsim, s-au prins. Am găsit aici un stâlp pe care sunt niște indicatori, probabil silvici, dar la ce am atras atenția este că aici scrie 23, ceea ce înseamnă că a fost împădurită în 2023.” 

Pentru claritate, am invitat, la fața locului, persoanele responsabile de întreținerea acestei plantații forestiere.

„Conform hărții realizată de Moldsilva, aici au fost împădurite 5.57 hectare. Am contactat responsabilul de zonă și așteptăm să vedem ce ne va spune când va sosi aici, dacă va sosi.” 

„- Bună ziua. - Bună ziua încă odată. La telefon cu cine am discutat? - Cu dumnealui. - Bună ziua, Constantin sunt. Puteți să-mi povestiți și mie despre plantația asta, când a fost înființată? - Toamna 2023. - Și ce s-a plantat aici? - Salcâm. - Vreți să-mi spuneți că acel copac e plantat acum un an? - Anul ăsta au mers lucrări de completare a suprafețelor. - Cât s-a prins de prima dată? - Când s-a făcut proba, undeva vreo 50 de procente, 54. - Deci jumătate, da? - Da. De-atâta acum intervenim și ăstia sunt puieți plantați acum. Mulți s-au uscat. - De ce s-au uscat, ați identificat problema? - Problema este seceta, căldurile. - Dar faptul că arată așa nu este o problemă? - Dar care e problema? - Păi se sufocă copacii, din cauza plantelor astea. 

- Și ce propuneți dumneavoastră, să mergem să-i udăm? - Nu, dar trebuie curățată, trebuie întreținută. - Păi uitați-vă fâșia cum este curățată. - Atât, doar fâșia asta se curăță? - Doar 25 la sută din suprafată se prelucrează. - Și restul rămâne așa? - Restul așa rămâne, noi nu avem în plan lucrări mecanizate. - Dumneavoastră ca specialist, pentru că eu nu sunt specialist, credeți că acești copaci vor ajunge la maturitate? - Da, sigur. Acum vă arătăm puieți uscați pe care i-am scos și i-am înlocuit. - I-ați plantat și i-ați recepat, da? - Da, ei se recepează, deoarece cand se prind, ei mai repede pornesc din rădăcină.

- Din câte am citit, ca o împădurire să fie cu succes, ea trebuie să fie peste 70 de procente. - Avem și cu 80 și ceva, totul depinde de soluri. Sunt soluri mai bune, sunt soluri mai rele. Aici avem peste 20 de mii de puieți. Și din toți s-au prins jumătate, da? - Undeva în jumătate. - Dar arătați-mi măcar un salcâm care a crescut normal, măcar unul în toată plantația asta. - Avem în partea cealaltă. - Rândurile se cunosc atunci când au frunze, dar acum cam greu. - Iată ăsta tot e de anul trecut, ia uite ce creștere are el. - Creșterea e slabă. - Aici nu e vinovat silvicultorul că el nu crește. - Păi în situația asta, dați să plantăm alți pomi dacă salcâmul nu merge. - Altă specie care să meargă în pământurile astea sărace, noi nu avem. Cu toate că socotim salcâmul ca specie invazivă”.

Pe lângă calitatea solului, vina a fost dată și pe faptul că zona e una greu accesibilă și dificil de prelucrat. 

„- Aici lucrări mecanizate, real nu se pot face. - Păi și de ce a fost aleasă zona asta pentru împădurire dacă e imposibil de...? - Pe care ni le dau primăriile, acelea le plantăm. De obicei primăriile dau pământurile care sunt degradate și nu le pot vinde. Nouă nu ne dau terenuri bune, pentru că în primul rând nu se permite chestia asta.

- Și ziceți că aici o să fie pădure, da? - Da. - În câți ani? - Termenul la noi este de cinci ani. - Cinci ani? - Timp de cinci ani, dacă pădurea ajunge la un metru jumătate și consistența e 0.8, 0.9, atunci noi automat îl transferăm înapoi la primărie. Sperăm ca anul viitor creșterea să fie mai bună. A fost căldura și ei au mai tânjit. - Păi poate să fie căldură și anul viitor, la fel. - Rădăcina e altfel tasată în pământ, altfel ramificată. - Iată eu vă promit că o să vin și peste cinci ani aici. - Peste doi ani. Aici nu e vina silvicultorului, plantarea e făcută conform normelor”.

Conform normelor, înainte de plantare, e nevoie ca solul să fie analizat de specialiști, lucru care nu s-a întâmplat în acest caz. 

„- Pur și simplu, analiza la sol nu a făcut-o nimeni ca să vadă ce specie merge aici. Astea sunt primele nuanțe, iar la noi pedologia nu lucrează. - Și cine trebuie să ceară analizele astea? - Analizele sunt costisitoare. - Dar cine trebuie să le ceară? - Cine achită. - Moldsilva? - Moldsilva nu o să achite așa analize, pentru că sunt prea costisitoare și pălește tare la buzunar”.

De cealaltă parte, directorul general al agenției Moldsilva, într-o altă discuție, a insistat că solurile sunt supuse probelor înainte de plantare. 

„Se fac. Specialiștii și experții ies la fața locului și deja dacă s-a făcut alăturat, nu se face pe fiecare masiv sau pe fiecare parcelă aparte. - Deci probe se iau. - Se iau”, spune directorul Agenției Moldsilva, Victor Durbală.

Pe lângă problemele climatice, plantațiile tinere se lovesc de încă o problemă în drumul lor spre a deveni păduri.

„- Toate lucrările se fac manual. Plantarea manuală... - Mergeți cu sapa pur și simplu și... - Da. - Și aveți oameni? - Asta e problemă mare cu oamenii, căutăm și ieșim din situație. -Toate înființările astea de păduri, ele se fac din banii dumneavoastră, din bani lui, din banii mei. Dacă ziceți că 50 la sută s-au prins, înseamnă că cincizeci la sută din suma care s-a băgat aici, s-a pierdut, da? - Da. Dacă socotim valoare, da. - Păi și dacă luăm câte plantații se fac în Moldova în fiecare an, sunt foarte mulți bani care se risipesc. - Dacă nu greșesc, aici s-au făcut completări cu 9 mii, aproape 9 mii de puieți.”

Fiind la fața locului, din comunicarea cu silvicultorii, am identificat o problemă, cu care ar putea să se confrunte o bună parte dintre primării după ce vor prelua gestionarea terenurilor împădurite. 

„- Iată, am identificat o problemă. După cinci ani de zile, dacă aici devine pădure o dați la primărie și primăria nu are bani să angajeze pădurar sau să facă lucrările, ce se întâmplă cu pădurea asta? - Ei au pădurar. - Care au, că eu am întâlnit primării care nu au bani nici pentru salarii. - Sunt primării care au efectuat și lucrări de curățire, lucrări de îngrijire. - Dar dacă nu au, ce facem în situația asta, sau le împădurim așa pentru statistică? - Asta de-amu nu e problema noastră, asta e problema celor de sus. - Dar dumneavoastră șefilor nu le spuneți? Uite avem o problemă, creștem pădurea, o îngrijim, o dăm primăriei, dar dacă primăria nu are bani, ce facem cu ea, o abandonăm? Și asta înseamnă că în 15 ani de zile tot așa o să arate. - Poate și mai rău.”

Primarul comunei, pe care l-am găsit mai târziu, la telefon, încă nu este la curent cu cheltuielile pentru întreținerea viitoarei păduri. 

„- Primăria Fundul Galbenei ar avea bani să întrețină cinci hectare de pădure? - Nu știu, depinde și ce bani sunt necesari la întreținere, nu cunosc. Ar fi bine să mă consult cu dumnealor în primul rând. - Deci dumneavoastră nu cunoașteți. - Nu. Ni s-a spus că după cinci, șapte ani, el va trece la balanța primăriei și noi putem să facem defrișări acolo, dar de întreținere nu am discutat.

- Dar vedeți o idee bună că terenurile astea împădurite se întorc la balanța primăriei? - Da, e o idee bună. Acum nu știu care sunt condițiile, când se încep defrișările, cum pot să meargă acestea. - Din punct de vedere economic vedeți o idee bună. - Da, din punct de vedere economic, din punct de vedere juridic, nu știu.Dar nu o să fie o greutate în plus, pe spatele dumneavoastră ca să întrețineți suprafața asta? - Dacă ne obligă să o întreținem, da, o să fie în plus. pentru că la noi bugetul e foarte mic și...nu cred că o să dispunem de suplimente financiare ca să acoperim întreținerea. - Acolo trebuie pază, trebuie pădurar. - Da, da. Dar acum nu vă pot da un răspuns. nu am studiat cazul dat”, ne-a spus primarul comunei Fundul Galbenei, Dumitru Rusu.

Pentru a clarifica situația cu această plantație, l-am abordat pe cunoscutul activist de mediu, Petru Vânari, să explice cum ar trebui întreținută o pădure tânără

„- Ce vezi tu aici bine și ce vezi rău în imaginile astea ? - Eu văd bine că, în primul rând, terenul degradat s-a împădurit și sper ca acest proces să decurgă până ajungem noi la speciile autohtone, aici fiind specia pionier salcâm. Văd bine că au fost îngrijiți, că au fost prășiți, s-au înlăturat buruienile la rădăcinile lor. Respectiv, decopleșirea lor a avut loc, din 23 până acum. Văd bine, la fel, că buruianul poate să-și joace un rol în timpul de vară. În timpul caniculei când valurile de căldură afectează foarte mult puieții. - Dar aici e relativ, poate să facă bine, poate să facă rău. 

- Eu cred că el, dacă aici în mod vizibil lipsește la rădăcină și e la distanță de puiet, mare obstacol nu este. Ce îmi pare ciudat sau suspicios este că, din câte am înțeles nu sunt prelevate probe de sol înainte de a planta specia salcâm, ori noi în Republica Moldova fiind cumva la fundul Mării Sarmatice istoric vorbind, avem o concentrație mare de carbonați de calciu în sol. - Și asta ce înseamnă? - Asta înseamnă că, salcâmul fiind din continentul american și nu de aici, el nu este adaptat acestor compuși în sol și atunci când se întâlnesc între ei, salcâmul se oprește din crescut. Și asta se poate întâmpla și la primul an după plantare și la al zecelea an după plantare.” 

Fosta ministră a mediului, Iordanca-Rodica Iordanov, crede că e nevoie de mai multă irigare a terenurilor plantate. 

„Irigarea este reală. În cazul în care se restabilesc acele iazuri din păduri sau în cazul în care e posibil să fie adusă apa în terenurile care au fost plantate. Dar există și această luptă pentru existență în cazul în care planta va ști că este permanent susținută prin irigare sau prin stropirea artificială, atunci ea nu va lupta”. 

În continuarea acestei teme, expertul Petru Vânari consideră că reușita programului național de împădurire, lansat acum doi ani, depinde de implicarea întregii societăți. În caz contrar, riscă să rămână un program cu multe cheltuieli și rezultate puține. 

„- Cred că marea problemă pe care eu o văd acum la programul de împădurire, sunt cumva dublele standarde. Pe de-o parte noi spunem că ar trebui să ne preocupăm toți, pe de altă parte, această preocupare nu este sistematizată de stat. Este sistematizată doar în rândul funcționarilor publici, atunci când sunt aceste mari evenimente și vedem cum angajații ministerelor. - Pentru poze, da? - Oarecum și sper eu cu scop educativ oarecum, dar în mare parte noi avem studenți, avem elevi, avem alți bugetari care, din păcate, nu sunt antrenați în acest proces. Ori acest proces nu este neapărat pentru stat, el se referă la beneficiile de viață ale noastre ale tuturor și mai mult ca atât, ale generațiilor viitoare. Noi credem că în acest proces ar trebui să se implice toți.”

În cadrul împăduririi de toamnă, campanie care se apropie de final, miza a fost de a planta circa 4.300 de hectare. Majoritatea terenurilor au fost oferite de primării, în baza unor contracte cu ocoalele silvice, pentru o perioadă medie de 6 ani. Autoritățile centrale au îndemnat întreaga societate să se implice, oferind public contactele responsabililor locali de aceste procese. În continuare, rata de împădurire a țării este sub 12 la sută, mult sub rata Uniunii Europene care este de circa 40 la sută. 

Un reportaj de Constantin Niculae
Imagine de Vlad Glinjan
Montaj de Constantin Niculae

Nemulțumiți de faptul ca de anul viitor, salariile le vor fi majorate cu doar 9 la sută, pedagogii vor ieși vineri la protest. Sindicatele din educație cer pentru început o majorare de cel puțin 15 la sută. /Pe data de 16 decembrie va fi clar dacă rușii vor continua să livreze gaz în regiunea transnistreana. Luni este ultima zi în care Gazprom poate solicita tranzit prin intermediul altui gazoduct decât cel al Ucrainei. /Ion Ceban acuza administrația pieței centrale de colectare ilegală de taxe și cere demisia directorului actual. Ce spun comercianții, aflați în jurnal.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Decizie fără precedent în România. Curtea Constituțională a anulat alegerile prezidențiale, urmând ca procesul electoral să fie reluat de la zero. /Ping pong de acuzații între cei demiși după majorarea tarifelor la gaz. În timp ce fostul ministru al Energiei il învinuiește pe șeful de la Energocom de situația creată, cel din urmă afirmă ca Parlicov trebuie să-și asume acest eșec. /Regiunea transnistreană a anunțat stare de urgență economică, în condițiile în care nu se știe dacă de la 1 ianuarie, Rusia va mai livra gaz malului stâng. Cum se răsfrânge această situație asupra malului drept, aflati în continuare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Premierul l-a demis din funcție pe ministrul Energiei, Victor Parlicov și a cerut ca șeful Energocom, dar si Oleg Tofilat să fie eliberați din functii. Recean urmeaza să ceară în Parlament instituirea strării de urgență în energetică. /Socialiștii și comuniștii cer demisia guvernului Recean. 26 de deputați au înaintat, în Parlament, documentul, acuzând executivul ca nu a reușit să evite criza energetică din țară. /ANI îl acuză pe deputatul neafiliat, Vasile Bolea de faptul că nu a declarat venituri în valoare de peste 200 de mii de lei în declarația de avere din 2018-2019, pe cand era deputat socialist.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mai multe categorii de bugetari, între care și profesorii se vor alege cu o majorare de salarii de doar 9%, în 2025. Aceasta aeste prevăzută în proiectul legii bugetului, aprobat de Guvern la câteva zile după majorarea cu 30 la sută a tarifului la gaz. /Ministra sanătății a cerut demisia medicului de pe ambulanță implicat în scandalul de la Ialoveni. Cei de la CNAMUP afirmă că investigația e încă în desfăsurare, iar o decizie pe acest caz încă nu a fost luată. /Un incendiu a mistuit astăzi un apartament cu două camere din sectorul Ciocana al capitalei. Pentru a evita o tragedie, pompierii i-au evacuat pe toți vecinii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Autoritățile au gestionat prost situația din domeniul energetic, iar între instituțiile responsabile s-a înregistrat lipsă de comunicare. Sunt concluziile făcute de experții energetici în urma audierilor de azi din parlament pe subiectul majorarii prețurilor la gazele naturale. /Încă o dronă rusească a căzut pe teritoriul Republicii Moldova. De data aceasta, dispozitivul a fost gasit la Orhei. Ucraina va primi un nou ajutor militar de la SUA în valoare de 725 milioane de dolari. Se întâmpla cu două luni înainte de investirea lui Donald Trump, a cărui poziție față de războiul din țara vecină, încă nu este clară.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scumpirile la gaz vor afecta nu doar consumatorii casnici, dar și întreprinderile mari. Companiile farmaceutice ar putea să renunțe la fabricarea unor medicamente, iar hotelurile ar putea deveni mai scumpe cu 10 la sută. /Săptămâna trecute, peste 180 de copii cu vârsta de până la 5 ani au fost internați în spitalele din Chișinău cu infecții respiratorii. Numărul cazurilor a crescut, în ultima perioadă, anunță direcția generală asistență medicală din cadrul Primăriei. /Legislativul din Romania va fi format din 7 partide. Au fost anunțate rezultatele preliminare, care arată că PSD, AUR, PNL, USR, SOS România, UDMR și Partidul Oamenilor Tineri vor face parte din Senat și Camera Deputaților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
ANRE a scumpit gazul cu 3 lei și 62 de bani, majorare care vine la pachet și cu scumpirea căldurii centralizate din Chișinău și Bălți. Decizia a fost luată pe fundalul unui protest organizat de socialiști și simpatizanții lor. /În acest context, socialiștii și comuniștii pregătesc o nouă moțiune de cenzură împotriva guvernului Recean si vor alegeri anticipate. Ei consideră că guvernarea nu este capabila să gestioneze situația actuală din domeniul energetic. /Maia Sandu se arată îngrijorată de instaurarea unei guvernări pro-ruse în România dupa alegerile prezidențiale și parlamentare. Cu ce îndemn a venit președinta.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Curtea Constituțională a validat rezultatele alegerilor prezidențiale și cel de-al ldoilea mandat al Maiei Sandu. În timp ce magistrații examinau demersul, afară, socialiștii și simpatizanții lor au organizat un protest scurt prin care au cerut renumararea voturilor. /Curtea de Apel Bălți va rămâne fără judecători. 12 magistrați de acolo, între care și președintele interimar demisionează. Se anunță plecări și la Cahul, dar și la Comrat. /Localnicii din Bîrnova, Ocnița s-au trezit azi dimineață cu bubuituri și explozii, iar un punct de trecere al frontierei moldovenești si-a sistat temporar activitatea. Rușii au atacat cu rachete hidrocentrala de la Novodnestrovsc, de lângă granița cu Republica Moldova.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rușii ar putea lăsa fără gaz regiunea transnistreană de la 1 ianuarie. Asta ar putea duce la o catastrofă umanitară în stânga Nistrului și la scumpiri simțitoare pentru cetățenii de pe malul drept, afirmă premierul Dorin Recean. /ANRE va decide vineri dacă majorează tarifele la gaz, iar săptămâna viitoare, legislativul va organiza dezbateri publice pe acest subiect. Experții cred că majorările au fost impuse de Gazprom pentru a nu lăsa stânga Nistrului fără gaz. /Bunurile obținute fraudulos vor putea fi confiscate chiar dacă vor fi înregistrate pe persoane terțe. Guvernul a votat azi mai multe modificări la mecanismul de confiscare a bunurilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
În prag de iarnă, am putea plăti mai mult pentru gaz. „Moldovagaz” a depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică o cerere de majorare a prețului. Cu cât am putea plăti mai mult! /Procuratura anticorupție anunță că Interpol a acceptat cererea de revizuire a refuzului din 2020 de a-l anunța pe Vladimir Plahotniuc în căutare internațională. O decizie în acest sens ar urma să fie luată în câteva luni. /Risc de explozie la Vadul lui Vodă, unde pompierii au scos dintr-o casă cuprinsă de flăcări mai multe butelii cu gaz. Din fericire, nimeni nu a avut de suferit.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șoc și surpriză la alegerile din România. Candidatul independent Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale. Pe locul doi s-a clasat Elena Lasconi, care a fost și în topul preferințelor alegătorilor din Republica Moldova. /La 5 ani de când a fugit din țară, ANI a constatat nereguli in averea lui Ilan Șor. Acesta nu ar fi declarat peste 10 milioane de lei pe vremea când era primar și deputat. /Un marș de solidaritate față de femeile din țara noastră, supuse violenței a fost organizat astăzi în capitală. De la an la an, statisticele devin tot mai îngrijorătoare, afirmă ONG-urile.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Secțiile de votare din afara țării, pentru prezidențialele din România, au fost deschise. Moldovenii cu cetățenie romana vor putea vota de astăzi și până duminică la cele 59 de birouri electorale deschise pe teritoriul țării noastre. /Avocatul Poporului pentru drepturile copilului s-a autosesizat în cazul fetiței din Tohatin, batută cu cruzime de mama ei și a solicitat statului să intervină pentru a proteja copila de violență. /Parlamentul urmează să modifice legea specială a fermierilor, votată acum două luni. Ar urma sa fie lărgit cercul agricultorilor eligibili, iar perioada de înghețare a datoriilor va fi extinsă. Anunțul a fost făcut aseară de președintele Comisiei parlamentare pentru agricultură!
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții la viceguvernatorului Găgăuziei, Ilia Uzun. Acesta este vizat într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani. Avem detalii, dar și reacția viceguvernatorului! /Guvernul î-l trimite pe ministrul Energiei la Gazprom după gaz rusesc pentru regiunea transnistreană. Este prima vizită a unui ministru în Federația Rusă după declanșarea războiului de invazie a Ucrainei. /Prima ninsoare din acest an a venit la pachet și cu primele incidente în trafic. Zeci de salvatori și echipe de intervenție au muncit în teren pentru a scoate din șanțuri automobilele derapate de pe șosele, dar și pentru a împrăștia material antiderapant.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Remanierile de la Guvern sunt corecte, afirma președinta Maia Sandu, ca răspuns la criticile aduse ultimelor schimbări din Executiv. /Ministerul apărării anunță ca urmează sa achizitioneze doua sisteme noi de identificare și nimicire a dronelor. Totuși acestea nu sunt suficiente și ar mai fi nevoie de câteva, susțin autoritățile. /Guvernul a ratificat acordul cu Italia care prevede ca moldovenii cu stagiu de muncă atât în Moldova cât și în statul italian, vor fi calificați pentru a beneficia de pensii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
O dronă a fost găsită de un trecător în capitala. Dispozitivul a fost descoperit in zona Arenei Chișinău și a fost preluat de geniști pentru examinare. /Analiștii politici de la noi consideră ineficiente remanierile guvernului și se arată sceptici față de schimbarile făcute. Ce așteptări aveau aceștia! /Astăzi se împlinesc 1000 de zile de când ucrainenii trăiesc în teroarea semănată de invazia rusă în țara vecină. Cu această ocazie, Volodimir Zelenski a publicat un filmuleț în care a arătat prin ce încercări a trecut Ucraina în tot acest timp.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Discuțiile pe marginea remanierilor s-au finalizat. Premierul Dorin Recean urmează să anunțe din clipă în clipă cine sunt miniștrii care își pierd fotoliile. /Tot astăzi, șefa statului Maia Sandu s-a întalnit la Președinție cu liderii partidelor politice. S-a discutat despre reforma justiției și lupta împotriva corupției. Ce au declarat liderii de partide la ieșire! /Un copil de 3 ani și un barbat de 42 de ani au murit intoxicați cu gaz în propria lor locuință. S-a întâmplat în satul Gura Bîcului, Anenii Noi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi cameramani ai postului de televiziune Studio-L din Căușeni au fost reținuți de forțele nerecunoscute de la Tiraspol, în timp ce își exercitau misiunea jurnalistică. /Zvonurile încep să se confirme. Ministrul Justiției, cel de la Interne, dar al Agriculturii sunt cei care ar putea fi schimbați. Informația a fost confirmată de către deputatul PAS, Adrian Belâi. Luni, premierul urmează să anunțe noii miniștri. /S-a decis.Parlamentul a votat în lectură finală decizia de a oferi compensații la energie sub formă de plată monetară. Beneficiarii vor trebui să ridice banii până la 30 iunie. Altfel, vor rămâne fără compensații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi cameramani ai postului de televiziune Studio-L din Căușeni au fost reținuți de forțele nerecunoscute de la Tiraspol, în timp ce își exercitau misiunea jurnalistică. /Zvonurile încep să se confirme. Ministrul Justiției, cel de la Interne, dar al Agriculturii sunt cei care ar putea fi schimbați. Informația a fost confirmată de către deputatul PAS, Adrian Belâi. Luni, premierul urmează să anunțe noii miniștri. /S-a decis.Parlamentul a votat în lectură finală decizia de a oferi compensații la energie sub formă de plată monetară. Beneficiarii vor trebui să ridice banii până la 30 iunie. Altfel, vor rămâne fără compensații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Conturi bancare cu peste 100 milioane de dolari, provenite din spălarea de bani cunoscută drept „Laundromatul rusesc”, au fost înghețate în străinătate, în baza probelor aduse procurorii anticorupție de la Chișinău. De asemenea, pentru alte 90 de milioane de dolari, urmează să fie pus sechestru. /Întreprinderile de stat trebuie să implementeze măsuri anticorupție mai riguroase, în conformitate cu bunele practici europene. Asta relevă un raport, prezentat astăzi de Comitetul Consultativ Independent Anticorupție. Cu ce recomandări vin experții în domeniu! /Un bărbat de 72 de ani din Drochia ar fi încercat să-l omoare pe presupusul amant al soției. Acesta a fost reținut în flagrant, fiind denunțat la poliție de cel pe care îl angajase inițial să comită crima.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Dosarul de trădare de patrie în care este vizat șeful serviciului juridic al Parlamentului, un ofițer al Poliției de Frontieră și soția acestuia, care ar fi fost complice, a fost trimis în instanță. /Notă de protest Kremlinului, înmânată Ambasadorului Federației Ruse la Chișinău. Oleg Ozerov a fost chemat astăzi la Ministerul de Externe. Autoritățile moldovenești i-au cerut Rusiei să se abțină de la orice ingerință în afacerile interne ale Republicii Moldova. /Un șef de secție de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” este cercetat de ofițerii anticorupție, pentru că ar fi perceput sistematic plăți ilegale de la pacienți. Care este reacția instituției!

/VIDEO/ Doliu în familia lui Nicolae Glib: Soția maestrului a murit, după ce s-a aflat în comă
/VIDEO/ Doliu în familia lui Nicolae Glib: Soția maestrului a murit, după ce s-a aflat în comă
/VIDEO/ Jurnalista TV8, Stela Mihailovici,  premiată pentru investigații realizate la „Cutia Neagră PLUS”
/VIDEO/ Jurnalista TV8, Stela Mihailovici, premiată pentru investigații realizate la „Cutia Neagră PLUS”
/VIDEO/ Jumătate dintre puieți s-au uscat în primul an. Cum arată o plantare nouă, din Fundul Galbenei, pe teren degradat
/VIDEO/ Jumătate dintre puieți s-au uscat în primul an. Cum arată o plantare nouă, din Fundul Galbenei, pe teren degradat
/PROMO/ De la subminarea credinței, la conspirații cu usturoi: Falsurile săptămânii la control - de la 19:55, la Alo, TV8
/PROMO/ De la subminarea credinței, la conspirații cu usturoi: Falsurile săptămânii la control - de la 19:55, la Alo, TV8
Două cutremure într-o singură zi lângă Moldova: Ce magnitudine au avut
Două cutremure într-o singură zi lângă Moldova: Ce magnitudine au avut

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.