/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 853: Risc de război mondial, demitere la Kiev și explozii filmate pe plajă! CEDO condamnă Rusia

/VIDEO/ Scandal cu iz penal: Un pădurar se plânge că șeful de ocol i-ar cere mită. „Jur pe copiii mei că nu e așa”

missing
18 mai 2024, ora 21:58

În timp ce, de pe toate platformele posibile, autoritățile centrale ne conving despre planurile ambițioase de a acoperi țara cu păduri, în locuri mai umbrite se întâmplă lucruri mai puțin cinstite. Despre un caz ce trezește multe semne de întrebare, dar și de îngrijorare, echipa noastră de filmare a aflat de la un pădurar din raionul Leova. Într-un interviu oferit pentru Moldova gândește, Mihai Diaconu și-a acuzat șeful de ocol și pe adjunctul lui, că-i cer mită ca să-i angajeze oameni pentru lucrări în pădure. Și de la muncitori ar percepe taxe, oferindu-le lemn tăiat suplimentar, pe lângă volumul autorizat pe hârtie. De altfel, cei doi au figurat, acum o jumătate de an, într-o cauză. penală gestionată de Centrul Național Anticorupție, pentru luare de mită. Între timp, șeful ocolului a fost scos de sub urmărire penală. Iar adjunctul său susține că a fost o neînțelegere. 

Cazul a fost făcut public de Centrul Național Anticorupție în data de 6 noiembrie, anul trecut. Atunci, în urma flagrantului, a fost reținut șeful adjunct al ocolului silvic Leova, Veaceslav Roșca, iar șeful său de ocol, Vladimir Chiriac, s-a ales cu statut de bănuit. Cei doi figurau într-un dosar penal, pentru luare de mită, în schimbul angajării unor muncitori la lucrări în pădure. La Roșca s-ar fi găsit 10 mii de lei, oferiți sub controlul celor de la anticorupție. Își amintește de acel fragrant pădurarul Mihail Diaconu, care gestionează sute de hectare de pădure în cadrul acelui ocol.

„Am văzut că s-au ridicat două mașini din deal și s-au dat oamenii de la CNA jos, cu camera și am văzut cum i-au scos banii lui Roșca din buzunar. 10 mii de lei, i-au numărat pe masă. Ei lucrează mai departe, nu i-a deranjat nimeni. Și mai departe cer să le dai”.

Din spusele pădurarului, schemele de estorcare a banilor de la muncitori continuă și acum.

„Fiecare brigadă care este angajată, trebuie să știe că tre să dea 10 mii de lei mită, nu mită, dar ca să se angajeze la lucru. Eu, ca pădurar, trebuie să dau câte o mie de lei pe lună ca să deie la oameni de sus. Asta e vorba. Eu le-am spus atunci că nu eu angajez oamenii, dar Moldsilva. 

- Oamenii pentru ce trebuia să dea bani? Ce avantaj aveau? Că ei veneau la muncă, la pădure. - Păi, da. Dar omul taie pădurea, îi plătește leafa, dar nu-i ajunge, ajunge cât să vină la lucru. Aproape e degeaba. Dar el poate cumpăra creanga, cracii și apoi îi vinde și scoate cheltuielile. De pildă, a ieșit la o tăiere 7-8 metri steri, unul trebuia să le dea lor”.

Diaconu este pădurar de aproape 10 ani. De-a lungul anilor, a avut mai mulți șefi, dar spune că problemele s-au iscat atunci când la conducerea ocolului a venit Vladimir Chiriac, inițial ca maistru apoi ca șef. 

„Iată prin diferite metode se străduie să arate că nu fac lucrul. Vor să mă dea afară. Că eu nu dau mită, pentru ce să le dau?”

Fiindu-i tot mai complicat să lucreze, pădurarul spune că și-a dat demisia. Însă, în urmă cu doi ani a revenit, fiindcă se schimbase conducerea. Recent, a descoperit, în cantonul său, mai mulți copaci tăiați. 

„Le-au tăiat cam prin 2019-2021. M-am dus și am verificat. S-a găsit masa lemnoasă, când mi-au dat pădurea în primire, eu nu am luat această masă. Gaster. Nu este bătută cu ciocanul, cu ștampila, lemnul nu este marcat”.

A făcut o sesizare, apoi încă una, dar încă nu este clar cine a tăiat acei copaci și de ce stocurile au rămas în pădure. 

„Chiar și azi am fost și nimic nu s-a întâmplat, șede pe loc. Ei lucrează bine merci, sunt câțiva oameni care lucrează. Ei taie parchetul, de un hectar, ei schimbă vizirii și mai taie o bucată”.

Împreună cu pădurarul, am reușit să ajungem și noi pe locul unde, acum câțiva ani, persoane necunoscute au tăiat zeci de copaci. Drumul de acces s-a distrus în timp, fiind greu de ajuns la fața locului. 

„Aici sunt numai din astea, lăsate așa. E frasin. Acolo e altă grămadă, la dânșii nu se face marcă, doar la cea igienică. Doar că aici tre să fie clar că e luată la evidență, cu vopsea si cu ciocanul. Pe niciunul nu e. Da, am sesizare de la pădurar, am făcut ordin pe întreprindere, am făcut comisie, a fost la fața locului. Nu pot să spun. Tăierile au fost efectuate mai demult. Noi trebuie să mai ieșim încă o dată în teren, s-a luat act de masa lemnoasă, vă spun cât era. Comisia a fost, tot ce a constatat, s-a întocmit proces-verbal. Încă ne ocupăm de această întrebare, tre să vedem din ce am. Acolo e puiet din salcâm. - Am văzut frasin. - Dar în jur e salcâm”. 

Ca șefă a întreprinderii silvice Iargara, Maria Moisa cunoaște despre conflictul dintre pădurarul Mihai Diaconu și șeful său de ocol, Vladimir Chiriac, dar îi este greu să înțeleagă cine are dreptate. 

„Am raport de la dl Chiriac, am raport de la dl Diaconu, am o mapă plină. Și nu pot să înțeleg cine și pe cine nu primește. - El a zis că dl Chiriac i-a cerut bani ca să angajeze oameni la lucru? - Lăsați-mă, nu am auzit așa ceva pe la noi prin întreprindere. Noi oamenii aceștia cu greu îi găsim”. 

Șefa întreprinderii silvice nu crede nici în acuzațiile celor de la Centrul Național Anticorupție. 

- Șeful adjunct lucrează... - Păi, da. Nu am nicio dovadă că a comis ceva ilegal. - Nu era corect ca dl să fie suspendat până la o decizie? - Dar nu a fost reținut. - Păi, a fost. - A doua a fost deja la lucru, Nu am document. Dvs ați făcut vreo sesizare la procuratură să aflați ce se mai întâmplă? Au fost 2 ședințe și ambele amânate. - Nu știu. Cu Roșca Veaceslav? - Da. - Chiar nu am nicio cunoștință. El a doua zi a fost și lucru și m-am gândit că e ceva... Putem să ridicăm tabelele de pontaj, nu puteam să-i punem că a fost la lucru, iar el nu era”.

Mai este un caz în care trebuie să facă lumină. Este vorba de o cercetare inițiată pe numele pădurarului. 

„A dat în realizare facturi de eliberare a masei lemnoase, la contabilitate, dar în realitate producția a rămas acolo. Nu s-a ridicat producția. Vrem să clarificăm totul. Noi nu vrem pe cineva să dăm afară și așa e greu să găsești oameni, pădurari”.

Și șeful ocolului silvic, Vladimir Chiriac, spune că nu știe nimic despre copacii tăiați și găsiți în pădure

„Ceva din auzite, dar oricum e o anchetă de serviciu. - Nu se văd semne de tăieri legale. - Din câte știu tăierile au fost în 2017... - Am auzit că 2021. - 2021, nu cunosc”. 

L-am întrebat și despre conflictul cu pădurarul, despre acuzațiile că ar cere bani pentru a angaja oameni pentru lucrările din pădure și despre ancheta celor de la anticorupție. 

„- Ce se întâmplă? Care e problema? - Dlui nu are oameni la lucru, pentru că ia amăgit pe toți. Dlui nu face lucrări la timp. - Nu le dă bani? - Nu s-a achitat corect cu dânșii, de asta nu vrea nimeni. - Am auzit o chestie, dar fiți sincer cu mine. Mi s-a spus că oamenii care vin să lucreze trebuie să dea niște bani. - Doamne ferește, la noi - niciodată”.

Chiriac a încercat să explice relațiile ostile cu pădurarul prin faptul că, atunci când i-a devenit șef, i-ar fi stricat planurile. 

„Am vrut să fac regulă, ceva nu mergea. De aici și s-a pornit. Când nu-i dai pace să lucreze cum vrea el... - Nu s-a terminat ancheta. - Păi cum lucrează? Vi se pare corect? - Nu eu suspend, este întreprinderea. - Nu este vorba de vreun ban, de mită? - Mă jur pe copiii mei. E o chestie urâtă”.

Potrivit Centrului național Anticorupție, Vladimir Chiriac a fost scos de sub urmărire penală. Singurul inculpat, rămas în dosar, este adjunctul ocolului silvic, Veaceslav Roșca. 

„Păi s-a întâmplat o neînțelegere. Eu voiam că cumpăr lemn, pădurarul mi-a propus parchetul din care taie Paiu Vasile, poți să iei 10 steri. Când a fost recoltată masa lemnoasă, ne-am înțeles. Și a venit CNA-ul. Eu m-am înțeles să cumpăr, dar el a zis la CNA că eu estorchez bani ca el să poată lucra. Noi nu știm cum să chemăm oamenii la lucru, suntem cointeresați să-i angajăm, dar nu că încă să mai cerem de la ei”.

Dosarul în care Roșca este acuzat de luare de mită a ajuns în instanță. Primele două ședințe au fost amânate. 

Vadim Cioric este șef al Inspectoratului de Protecție a Mediului din Leova din anul 2017. În trecut a activat ca polițist, iar la alegerile locale din anul 2019 a fost candidatul democraților la funcția de primar al orașului Leova, dar nu a reușit să obțină mandatul. Cunoaște foarte bine despre conflictul dintre pădurar și șeful său de ocolo. În timpul discuțiilor, ne-a vorbit și despre o contravenție pe care ar fi comis-o pădurarul Diaconu. 

„În 2018, în luna iunie, am sesizat că se face o tăiere de către pădurarul actual, se făcea o tăiere ilicită, într-un lot masiv, Atunci a fost sancționat contravențional și dat afară de la lucru. Până în 7 mii de lei era volumul tăiat, erau la început. Un voluntar de mediu ne-a sesizat. Mi s-a părut straniu, pentru că toate tăierile sunt până pe 31 mai permise”.

Aflând această informație nouă, l-am contactat pe pădurar pentru a-l întreba despre caz. Mihai Diaconu ne-a spus că atunci s-a produs o confuzie și că persoana trimisă să facă tăieri ar fi încurcat zona. În loc de cea autorizată, a mers în alta. În prezent, Inspectoratul de Protecție a Mediului Leova investighează și cazul sesizat recent de pădurar, cu loturile de lemn tăiat și lăsat în pădure.

„Nu am numărul exact câte sunt acolo, am constatat că este o masă de lucru, gater, ulterior IMP a cerut de la Iargara să ne expună mai multe materiale din ocolul silvic Leova, ca să constatăm dacă există tăiere ilicită ori nu. Este straniu că atunci, adică acum 2 ani, totul era în regulă, iar acum a făcut această sesizare”.

A doua zi după aceste filmări, pădurarul ne-a telefonat și ne-a anunțat că și-a găsit mașina personală fără numere de înmatriculare și cu pneurile aparent tăiate. 

„A doua zi după ce a fost televiziunea, iată mașina mea, cu roata tăiată”. 

Abonează-te la canalul nou de Youtube „Moldova Gândește” și activează clopoțelul pentru notificări! 

Un reportaj de Constantin Niculae și Veronica Gherbovețchii 

Imagine și montaj de Vlad Glinjan

Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova și cum îi susținem pe cei deja prezenți, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți și Dumitru Vicol, analist financiar.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.

Un copil de doar trei ani, lovit de un taxi la Durlești! În ce stare se află micuțul
Un copil de doar trei ani, lovit de un taxi la Durlești! În ce stare se află micuțul
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Provocări cu iz FSB-ist pe axa Paris-Chișinău, cu implicarea cetățenilor moldoveni
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Provocări cu iz FSB-ist pe axa Paris-Chișinău, cu implicarea cetățenilor moldoveni
/VIDEO/ Cel puțin opt morți într-un incendiu la o uzină de la Moscova! Disperați, oamenii care nu au putut ieși, au sărit în gol
/VIDEO/ Cel puțin opt morți într-un incendiu la o uzină de la Moscova! Disperați, oamenii care nu au putut ieși, au sărit în gol
Caz cutremurător la Comrat: Un băiat de 17 ani a murit în timp ce făcea sport. Ce s-a întâmplat
Caz cutremurător la Comrat: Un băiat de 17 ani a murit în timp ce făcea sport. Ce s-a întâmplat
/VIDEO/ Evacuați de urgență, dis-de-dimineață: Locatorii unui bloc, speriați după ce flăcările au cuprins un apartament
/VIDEO/ Evacuați de urgență, dis-de-dimineață: Locatorii unui bloc, speriați după ce flăcările au cuprins un apartament

/VIDEO/ 7 ani de închisoare pentru șoferii ucigași, o pedeapsă aspră? Un cunoscut avocat explică legislația penală: „Nu e din culpă”

missing
25 iunie 2024, ora 10:00

În primele cinci luni din acest an, instanțele au emis circa 230 de sentințe în dosare penale, intentate pentru comiterea accidentelor rutiere. Vorbim aici nu doar despre cei care iau vieți, ci despre orice fel de accidente mai grave ori mai puțin grave. Practic o treime s-au ales cu pedepse condiționate. Iar dacă îngustăm și mai mult tema, atunci pentru cei care comit accidente soldate cu un deces riscă între 3 și 7 ani de închisoare, dacă nu era în stare de ebrietate, desigur. Însă, rareori se întâmplă ca cineva să stea după gratii atâta timp. Un cunoscut avocat, specializat în drept penal, consideră că 7 ani este o pedeapsă dură, pentru o persoană care ia viața cuiva neintenționat.

„Pedeapsa în cazul în care sunt leziuni corporale grave sau s-a provocat decesul persoanei este de la 3 la 7 ani. Deci 7 ani de zile, este termenul maxim care poate fi stabilit de către instanța de judecată. Dar instanța de judecată nu neapărat va stabili 7 ani de zile de privațiune de libertate. Instanța poate să stabilească 3 ani de zile, poate să stabilească 4 ani de zile, 5 ani de zile, și în cazul în care este stabilit o pedeapsă sub formă de privațiune de libertate până la 5 ani de zile prin prisma art.90, instanța poate să suspende executarea pedepsei. 

Deci, sunt multe circumstanțe care trebuie analizate de la caz la caz, și aici chiar trebuie de analiza. Și eu cred că pedeapsa, să dictezi o pedeapsă de 7 ani de zile într-o infracțiune care s-a soldat cu decesul victimei - este o sancțiune destul de dură. Deci, noi trebuie să înțelegem un singur lucru că, infracțiunea respectivă este o infracțiune comisă din inculpă, deci nu e o infracțiune intenționată. Nimeni nu a urmărit scopul să omoare pe cineva. Deci, persoana doar că nu a prevăzut că acțiunile lui pot să omoare pe cineva, și în astfel de situații, deci, legiuitorul de asta și le-a divizat și a stabilit pedepsele diferite. Deci nu poți să dictezi pentru o infracțiune de inculpă aceleași pedepse ca și pentru infracțiunea intenționată, de exemplu, omorul”, a spus avocatul specializat în drept penal, Vladislav Roșca.

Și în cauzele penale, intentate pentru comiterea accidentelor rutiere soldate cu urmări grave, legea oferă inculpaților posibilitatea de a obține reducerea pedepsei.

„Trebuie să luăm în considerare și toate chestiunile care sunt prevăzute atât în codul penal cât și în codul de procedură penală. Circumstanțe atenuante, circumstanțe agravante, repararea prejudiciului, recunoașterea faptei, examinarea cauzei în procedură simplificată, acord de recunoaștere a vinovăției. Sunt foarte multe chestiuni, chiar procesuale care permit și sunt prevăzute expres de lege, permit reducerea pedepsei, cu o pătrime, cu o treime și așa mai departe. Codul de procedură penală prevede dreptul persoanei de a-și recunoaște sau de a nu-și recunoaște vina. Mai mult, bănuitul, învinuitul, inculpatul are dreptul de a face declarații și de a nu face declarații. Fiindcă orice declarație care o face poate fi folosită împotriva sa. Deci, respectiv, este un drept la apărare și fiecare are dreptul să se apere. Deja acuzatorul de stat, procurorul, urmează să dovedească vinovăția. Deci este obligația pozitivă a statului de a dovedi vinovăția. Noi ne bazăm pe prezumția nevinovăției”.

Și, în timp ce unele familii care și-au pierdut apropiații acuză sistemul judiciar de tărăgănare, avocatul Vladislav Roșca afirmă că tergiversarea este des întâlnită în cercetările judecătorești.

„Tergiversarea nu este doar în dosarele respective, tergiversarea este o problemă, astăzi,cred că, globală în justiția RM. În mare parte tergiversarea se datorează comportamentului participanților, fiindcă noi avocații, părțile care participă, participanții într-un proces avem anumite scopuri și posibilități procesuale care ar permite tergiversarea procesului. Este evident faptul că, atâta timp cât aceasta este posibil și atâta timp cât instanța tolerează, chiar și unele abuzuri procesuale, părțile vor uza de aceste abuzuri și vor întreprinde toate aceste acțiuni. Pentru a nu exista astfel de chestiuni, trebuiește instanța să-și modifice comportamentul și să curme abuzurile participanților. Să nu permită să tergiverseze procesele, fiindcă în mare parte toate chestiunile respective, îs abuzuri, de multe ori și care-s tolerate de către instanța de judecată”. 

Potrivit unui răspuns expediat redacției „Moldova gândește”, Agenția de Administrare a Instanțelor Judecătorești a menționat că din anul 2020 și până în prezent, au fost dictate 139 de amenzi pentru comiterea accidentelor rutiere, alte 188 de decizii au vizat muncă neremunerată în folosul comunității, 712 cazuri inculpați s-au ales cu închisoare, alți 795 s-au ales cu pedepse condiționate. Cele mai multe sentințe - 817 - constau în privarea de dreptul de a conduce sau cu anularea acestui drept. De asemenea, alte două persoane au fost private de dreptul de a ocupa funcții publice. 

Un reportaj de Gabriela Ursu 

Imagine de Oleg Cozlov 

Montaj de Vlad Glinjan 

Zi de doliu național în Republica Moldova. Cu cărți în mâini și flori, zeci de oameni au venit să-l petreacă pe maestrul Spiridon Vangheli pe ultimul drum! /Circulația pe podul Mihai Viteazul ar putea fi închisă pentru două luni. Solicitarea a fost făcută de agentul economic, care se ocupă de reparația podului. Pe unde ar putea circula șoferii? /Un tânăr a căzut de pe o stâncă de la o înălțime de circa 30 de metri. Cazul a avut loc în seara de 23 iunie, pe teritoriul mănăstirii Saharna din Rezina. Victima a fost transportată la spital.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Guguță a rămas orfan. Celebrul Spiridon Vangheli a decedat la onorabilă vârsta de 92 de ani. / Fosta șefă a asistenței sociale din Bălți a fost reținută. Aceasta este acuzată că a luat cinci mii de euro mită ca să nu intervină în planul de deposedare de apartamente a doi bătrâni singuratici. /Mașinile fugarului Ilan Șor au fost scoase la licitație în efortul de a recupera prejudiciile aduse de frauda bancară. Cât costă acestea?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apa din Nistru poate fi contaminată, în urma unei scurgeri de reziduri în regiunea transnistreană. Ministerul Mediului de la Chișinău ne recomandă să evităm scăldatul în aval de orașul Tighina, până vor fi gata rezultele unei analize prelevate de Agenția de Mediu. / La un an după lansare, compania finaciară Revolut pleacă din Republica Moldova. Clienții au fost anunțați că din 20 iulie nu vor mai putea face operațiuni prin aplicație. /România a decis a decis donarea unui sistem de apărare aeriană Patriot către Ucraina. Anunțul vine în ziua în care și președintele Iohannis a declarat că se retrage din cursa pentru șefia NATO, în favoarea candidatului olandez.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
O șefă de secție de la asistența socială din Bălți a fost reținută de ofițerii anticorupție. Aceasta și câțiva dintre colegii ei sunt suspectați că a lăsat fără apartamente doi pensionari singuratici. / Deși a fost finalizat, drumul Leova-Bumbăta nu poate fi dat în exploatare. Primarul de la Leova refuză recepția atât timp cât Procuratura Anticorupție investighează cine și cât a furat din acest proiect de infrastructură. / O competiție din Rusia a certat Guvernul de la Chișinău cu mai multe federații sportive din țară. Ministerul Educației amenință că va tăia finanțările celor care au trimis sportivi la Kazan, calificând participarea noastră la competiție drept act de încurajare a agresorului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Italia s-a angajat să sprijine Republica Moldova în parcursul său european, dar și în domeniul cultural. Două acorduri în acest sens au fost semnate, astăzi, la întâlnirea oficială a șefei statului Maia Sandu și omologul său italian, Sergio Mattarella. /Mai mulți bani pentru petroliști. Autoritățile le-au dat voie companiilor petroliere să încaseze cu 11 bani mai mult din vânzarea fiecărui litru de motorină sau benzină. / Liderii Uniunii Europene au încheiat luni discuțiile privind posturile de conducere ale blocului comunitar pentru următorii cinci ani fără a ajunge la un acord, urmând să ia o decizie la summitul de săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Primarul de la Boldurești, acuzat că a accidentat mortal un copil de 14 ani a compărut în fața judecătorilor la prima lui ședință de judecată. Acesta pledează nevinovat și refuză să facă declarații de presă. / Banca Mondială oferă Republicii Moldova 40 de milioane de dolari. Banii sunt destinați pentru sprijinul refugiaților ucraineni, familiilor care îi susțin, dar și dezvoltarea economiei țării. /Exploatați de cea care trebuia să îi apere. O polițistă din Edineț a fost condamnată la 20 de ani de închisoare pentru trafic de copii și de ființe umane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Zi fierbinte la Parlament. Deputații lui Ilan Șor s-au îmbrânzit cu agenții de pază, iar aproape 30 dintre activiștii de la un protest organizat de ei au ajuns la poliție. /O cursă charter plătită de Șor să aducă acasă moldoveni adunați la un eveniment politic la Moscova, a fost deviată spre București. Avionul a mobilizat forțele de ordine și personalul de pe aeroportul Otopeni, după o alertă cu bombă. / Ploaia puternică din această după-amiază a transformat unele străzi din capitală în râuri. A fost afectată și circulația transportului public. Îngropate în noroi după ploaia de aseară au fost și peste 30 de drumuri naționale.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a deschis un dosar penal în cazul fostul șef al Marelui Stat Major, Igor Gorgan, acuzat de spionaj în favoarea Rusiei. / Evaziune fiscală de aproape 20 de milioane de lei. Este vizată o rețea de restaurante din țară. Aceștia evitau să dea bonul fiscal clienților, iar banii în numerar nu îi reflectau în evidența contabilă. / Peste zece localități din raionul Orhei, Cahul și Ceadâr Lunga sunt și astăzi parțial în beznă, după ploaia și furtuna puternică de acum aproape două zile. Între timp, meteorologii au emis un nou Cod galben de instabilitate atmosferică.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Furtuna și ploaia puternică de aseară a făcut două victime. O copilă de 13 ani, dar și regizorul Arcadie Spoială au murit striviți de copaci. Zeci de localități din țară rămân în beznă și la această oră. În capitală a fost anunțată situație de forță majoră. /Gheorghe Cotorobai, învinuit de răpirea și uciderea cu deosebită cruzime a tânărei din Orhei, însărcinată, s-a mai ales cu un capăt de acuzare. Acesta este învinuit de viol. Procurorii au cerut astăzi prelungirea mandatului de arest cu încă 30 de zile. /Politicieni moldoveni au sărbătorit, astăzi, ziua Rusiei chiar în centrul Chișinăului. Deputații, asociați cu fugarul Ilan Șor, dar și fostul premier Vasile Tarlev au onorat invitația ambasadei Rusiei de a participa la recepția organizată cu ocazia sărbătorii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Ploile puternice au făcut prăpăd în mai multe raioane din țară. Sute de hectare de floarea de soarelui, viță de vie, porumb și grâu au fost distruse. /Încă o persoană a fost arestată în dosarul INTERPOL. Aceasta va sta după gratii 30 de zile, dar procurorii nu spun despre cine este vorba. /După câteva tergiversări a finalizării lucrărilor de pe strada Mihai Viteazul, primăria anunță o soluție de alternativă pentru ambuteiajele imense din zonă- un nou traseu care să ocolească zona șantierului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele europene de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. / Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, va ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Apă-Canal Chișinău cere scumpirea apei. Tariful propus pentru apă și canalizare este cu 6 lei mai mare decât cel actual.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
lan Șor și politicienii afiliați lui au fost incluși în categoria „organizațiilor și persoanelor periculoase” de compania care deține rețeau Faceebok și Instagram. Șor amenință Meta cu judecata. / Fostul deputat moldovean, Vadim Vacarciuc, a fost arestat în SUA. Acesta este acuzat de utilizarea neautorizată a documentelor. / Anchetă internă la Ministerul Culturii, după ce unii membri ai ansamblului Joc au dansat la un eveniment organizat la Sankt Petersburg, la care a participat și fugarul Ilan Șor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șeful biroului Interpol Moldova a fost băgat după gratii pentru 30 de zile. Viorel Țentiu este acuzat că face parte dintr-o grupare ce a asigurat refugiu în Republica Moldova pentru persoane influente date în căutare de Interpol. / Generalul acuzat că a spionat pentru ruși a ajuns și în vizorul justiției. Procuratura Generală anunță că-l investighează pe fostul șef al Marelui Stat Major, Igor Gorgan, iar președintele Parlamentului cere procurorilor să facă publice mai multe detalii. / De astăzi moldovenii pot purta toate actele în telefon. Statul a lansat aplicația numită EVO, obligând și instituțiile să recunoască autenticitatea documentelor digitale. Câte acte încap într-un smartphone?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scandal uriaș de spionaj în Armată. Fostul şef al Statului Major al R. Moldova, Igor Gorgan, ar fi informator al spionajul militar rusesc. Sunt datele unei investigații The Insider. Președinția a condamnat actul de trădare. / Au apărut mai multe nume în dosarul schemei de corupție privind manipularea datelor INTERPOL. Printre bănuiți ar fi șeful biroului Interpol din Moldova,șeful Inspectoratului pentru Migrație, un fost viceministru al Justiției și un avocat. Informațiile nu au fost confirmate de autorități. / În India au avut loc cele mai masive alegeri din lume. Au fost 44 de zile de vot, iar la urne au fost chemaţi aproape un miliard de alegători.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Milioane de dolari pentru a ajuta persoane date în căutare de Interpol să obțină azil sau statut de refugiat în Republica Moldova. Procuratura Anticorupție anunță că au fost reținuți patru funcționari de la noi. / Percheziții într-un dosar de corupție la oficiile Serviciului Fiscal din Bălți și raioanele Florești, Fălești, Soroca și Șoldăneși. Oamenii legii au ridicat un milion 500 de mii de lei. / A început sesiunea de Bacalaureat. Primii au intrat în febra examenelor absolvenții de lidceu din școlile alolingve.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Noi percheziții la partidele afiliate lui Ilan Șor. Procurorii au mai ridicat trei milioane de lei de la oamenii din anturajul oligarhului fugar și spun că acesta a pus în aplicare o nouă schemă ilegală de a aduce bani în Republica Moldova. / Ședință de judecată cu proteste și o alertă cu bombă. S-a întâmplat la Judecătoria Centru, cu sediul Buiucani, unde a avut loc o nouă şedinţă în dosarul bașcanei Găgăuziei. Organizatorii dau vina pe poliție pentru alerta cu bombă. / Președintele ucrainean acuză China că ajută Federația Rusă să compromită Summitul de pace privind Ucraina. Evenimentul este programat pentru jumătatea acestei luni, în Elveția.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Președinta, Maia Sandu și premierul Dorin Recean vor fi audiați în calitate de martori în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. Cum a reacționat Președinția? Un polițist a fost făcut colonel după ce a refuzat mită de 20 de mii de dolari. Operațiunea CNA s-a soldat cu reținerea unei femei de afaceri din Ucraina. Germania mai oferă 14 blindate ”Pirahna” Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut de ministrul Apărării de la Berlin după ce omologul său de la Chișinău i-a arătat dorările armatei naționale.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
CSP a ales un procuror general. Câștigătorul concursului este Ion Munteanu. Acesta urmează să fie numit în funcție de șefa statului. /Râuri pe mai multe străzi din capitală după ploile torențiale. Șoferii surprinși de șuvoaie au trecut prin momente de calvar. Între timp, meteorologii au prelungit codul galben de vreme rea. /Dezinformarea publică ar putea fi tratată drept trădare de patrie! Legea propusă de PAS este criticată dur de opoziție, care spune că e un instrument de luptă cu politicienii și presa incomodă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, este la Chișinău. Acesta a anunțat că Statele Unite ne acordă 50 de milioane de dolari pentru curățarea justiției, lupta cu dezinformarea și alegeri libere. Sosirea oficialului a fost marcată de proteste. / O nouă licitație pentru închirierea spațiilor comerciale de la aeroport. Autoritățile au schimbat regulile concursului. / Vom avea mai mulți militari de carieră. Guvernul a aprobat fondarea Colegiului Militar. Noua instituție se deschide la 1 septembrie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă un judecător, achitat în dosarul Laundromat, așteaptă despăgubiri de 300 de mii de lei de la stat. Este vorba despre magistratul Mihail Moraru, care a solicitat 1 milion 250 de mii de lei cu titlu de prejudiciu moral. / Guvernul a anunțat cifrele programului guvernamental Prima casă Plus. Acesta va fi accesibil din luna iulie și va putea fi accesat de mai multe categorii de persoane. / A fost lansată platforma de înregistrare prealabilă pentru persoanele care vor vota peste hotare. Cum funcționează aceasta?

/EXCLUSIV/ „Nu arăt doar părți lustruite ale vieții mele”: Pasha Parfeni dezvăluie ce stă în spatele piesei „Vecinii”
/EXCLUSIV/ „Nu arăt doar părți lustruite ale vieții mele”: Pasha Parfeni dezvăluie ce stă în spatele piesei „Vecinii”
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Provocări cu iz FSB-ist pe axa Paris-Chișinău, cu implicarea cetățenilor moldoveni
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Provocări cu iz FSB-ist pe axa Paris-Chișinău, cu implicarea cetățenilor moldoveni
Un tânăr a căzut în gol 30 de metri, după ce a alunecat de pe o stâncă, la Mănăstirea Saharna
Un tânăr a căzut în gol 30 de metri, după ce a alunecat de pe o stâncă, la Mănăstirea Saharna
/VIDEO/ Sărbătoare în familia TV8. Prezentatorul Vania Băț s-a căsătorit. Imagini de la nuntă
/VIDEO/ Sărbătoare în familia TV8. Prezentatorul Vania Băț s-a căsătorit. Imagini de la nuntă
/VIDEO/ Dublu ghinion: Ambulanță cu victimele unui accident, izbită de un automobil. Sunt doi răniți și un mort
/VIDEO/ Dublu ghinion: Ambulanță cu victimele unui accident, izbită de un automobil. Sunt doi răniți și un mort

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram