Rusia a efectuat duminică un atac asupra unei stațiuni de pe malul unui lac din apropierea orașului Harkov și a bombardat satele din împrejurimi, ucigând cel puțin 11 persoane și rănind pe altele. Echipele de salvare au raportat că prima lovitură a fost urmată de o a doua în aproximativ 20 de minute, vizând echipele de urgență de la fața locului într-o „dublă lovitură”. În săptămânile recente, Moscova a lansat atacuri cu rachete în regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei, unde trupele ruse au declanșat o ofensivă. Luni dimineața, Moscova a efectuat un nou atac cu drone kamikaze asupra Ucrainei, toate fiind interceptate și distruse, conform declarațiilor din Kiev.
Mandatul de președinte al lui Volodimir Zelenski ar fi trebuit să se încheie astăzi, 20 mai, după ce în urmă cu cinci ani câştiga alegerile prezidenţiale din Ucraina cu 73%, însă legea marţială instituită după declanşarea războiului de către Rusia nu permite convocarea alegerilor, scrie BBC. "Ucraina este conștientă că războiul se va încheia cu negocieri", a recunoscut Oleksandr Lîtvînenko, secretarul Consiliului Național de Securitate. Declarația a fost făcută chiar dacă Volodimir Zelenski a insistat, inclusiv acum câteva luni, că el nu crede că negocierile cu Vladimir Putin ar putea aduce pacea în Ucraina. Între timp, Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, un obișnuit al declarațiilor belicoase, a spus că președintele Volodimir Zelenski este o „țintă militară legitimă”, relatează Kyiv Independent.
UPDATE Ţările G7 analizează un plan al Washingtonului de a urgenta o finanţare de zeci de miliarde de dolari pentru Ucraina înainte de potenţiala revenire a lui Donald Trump la Casa Albă, scrie Mediafax. Planul Washingtonului ar urma să strângă aproximativ 50 de miliarde de dolari pentru Kiev.
UPDATE Ambasadoarea Ucrainei în Statele Unite afirmă că națiunea sa are foarte mare nevoie ca armamentul promis de administrația Biden și aprobat, după o lungă amânare în Congres, să ajungă cât mai repede posibil pe câmpul de luptă, scrie Politico.
UPDATE În timp ce necesităţile cresc, după doi ani ani de război, ajutorul umanitar pentru Ucraina duce lipsă de fonduri, şi-a exprimat dezolarea Karolina Lindholm Billing, reprezentanta Agenţiei ONU pentru refugiaţi (UNHCR) în această ţară.
UPDATE Armata rusă a declarat luni că a preluat controlul total asupra aşezării Bilohorivka din regiunea ucraineană estică Luhansk şi susţine că a ocupat poziţii mai bune în zonă, relatează Reuters, potrivit News.ro.
UPDATE Ucraina ar trebui să poată folosi armele livrate de ţările occidentale pentru a lovi Rusia, a declarat luni ministrul de externe lituanian Gabrielius Landsbergis, într-un interviu acordat canalului francez LCI, relatează AFP.
UPDATE Aliaţilor occidentali le ia prea mult timp pentru a lua decizii privind sprijinul militar pentru Ucraina, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski, într-un interviu acordat în exclusivitate luni pentru Reuters la Kiev. El a descris livrarea de ajutor militar, în special de sisteme de apărare antiaeriană precum sistemele Patriot, pe care Ucraina se bazează foarte mult în războiul său cu Rusia, drept „un mare pas înainte, dar înainte de asta, doi paşi înapoi”.
UPDATE Rusia a lansat o campanie de propagandă care vizează vorbitorii de limbă germană pentru a-i atrage de partea armatei sale și pentru a se înrola în forța mercenară Wagner, în cel mai recent caz în care Rusia se află în căutare de minorități etnice pentru a-i servi drept carne de tun, scrie Adevărul.
UPDATE „Ucraina este clar conștientă că războiul se va încheia prin negocieri. De aceea a fost pregătită și este promovată Formula de pace a președintelui Zelenski. Poziția noastră este foarte simplă și sunt convins că ea va fi susținută de participanții la Summitul pentru pace din Elveția din iunie 2024. Aceasta este o cale diplomatică reală care are toate șansele să contribuie la o pace dreaptă", a declarat Oleksandr Litvinenko, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, la Forumul regiunii Mării Baltice.
UPDATE Rusia bombardează puternic regiunea Harkov, deși Vladimir Putin declara în timpul vizitei din China că armata sa nu este interesată de acest oraș. Inițiativa pe teren, în acest moment, aparține Rusiei, spune la RFI, analistul militar Cătălin Degeratu. Ucraina are arme și muniție, dar nu dispune de trupe odihnite. Aliații vor discuta probabil la summitul din iulie despre posibilitatea trimiterii de personal militar în Ucraina pentru a antrena soldații lui Volodimir Zelensky. Va fi vorba de misiuni stricte de instruire, noncombat, adaugă analistul.
UPDATE Forțele ucrainene au lansat „atacuri coordonate” împotriva unei baze aeriene din sudul Rusiei, care este folosită pentru a efectua atacuri devastatoare cu bombe cu planare asupra pozițiilor ucrainene, a declarat o sursă militară pentru Sky News.
UPDATE Kremlinul a declarat că exerciţiile cu arme nucleare non-strategice vor avea loc ,,în intervalele de timp relevante". Aceste exerciţii au fost ordonate de către preşedintele rus Vladimir Putin la începutul lunii mai, ca răspuns la ameninţările reprezentate de Franţa, Marea Britanie şi SUA, potrivit Mediafax.
UPDATE După capitularea Kievului, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, ar trebui fie arestat și judecat, fie lichidat ca terorist, a declarat agenţiei TASS vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, notează Rador.
UPDATE Șeful Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului francez, Jean-Louis Bourlange, a cerut autorităților să permită Ucrainei să lanseze lovituri cu arme franceze pe teritoriul rusesc, scrie Newsweek.
UPDATE Baschetbalistul ucrainean Vadim Zaplotnițchi, în vârstă de 26 de ani, a fost prins săptămâna trecută în regiunea Cernăuți, în timp ce încerca să treacă ilegal frontiera în România pentru a evita încorporarea și trimiterea pe front. Conform publicației Obiectiv de Suceava, care citează presa ucraineană, Zaplotnițchi era parte a unui grup mai mare care încerca să fugă din țară.
UPDATE Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a îndemnat aliaţii europeni să acţioneze în comun cu SUA pentru a găsi o cale prin care să fie deblocată valoarea activelor ruseşti îngheţate, scrie Adevărul.
UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin i-a telefonat luni noului preşedinte interimar al Iranului, în timp ce Moscova şi-a exprimat clar dorinţa de a menţine şi de a-şi aprofunda relaţiile cu Teheranul, în pofida morţii subite a preşedintelui Ebrahim Raisi, pe care l-a elogiat ca pe un "prieten adevărat".
UPDATE Ucraina controlează în continuarea circa 60% din orașul Vovchansk din regiunea Harkov, în ciuda ofensivei rusești, a declarat luni guvernatorul adjunct Roman Semenukha la televiziunea națională, conform Reuters. „Inamicul continuă să încerce, în special în interiorul Vovchansk, să împingă forțele armate ucrainene din oraș”, a spus el. „Aproximativ 60% din oraș este controlat de forțele armate ucrainene, ceea ce înseamnă că atacurile nu se opresc”.
UPDATE Cel puțin 12 civili au murit și alți 55 au fost răniți în ultima zi în atacurile rusești, potrivit oficialilor ucraineni, relatează The Kyiv Indepedent. Majoritatea victimelor civilor au fost raportate în regiunea Harkov, unde 12 persoane au murit și 40 au fost rănite, conform guvernatorului Oleh Syniehubov.
UPDATE Un tânăr din Moscova, care avea părul vopsit în mai multe culori, printre care galben şi albastru - culorile drapelului ucrainean - a fost amendat de un tribunal local cu 50.000 de ruble (553 de dolari) pentru "discreditarea" armatei ruse, a relatat luni publicaţia independentă Mediazona, potrivit Reuters.
UPDATE Armata rusă a preluat controlul satului Bilohorivka din regiunea Lugansk, în estul Ucrainei, a anunțat luni ministerul apărării de la Moscova, relatează Reuters.
UPDATE Președintele Vladimir Putin l-a numit luni pe fostul viceministru al economiei, Oleg Saveliev, ca adjunct al ministrului apărării, conform unui nou decret, într-un semn suplimentar al intenției sale de a îmbunătăți eficiența economiei de război a Rusiei.
UPDATE Marea Britanie și Finlanda vor semna luni un parteneriat strategic pentru a consolida legăturile și a contracara amenințarea agresiunii rusești, a declarat ministrul britanic de externe David Cameron, potrivit The Guardian. Cele două țări vor declara Rusia drept „cea mai semnificativă și directă amenințare la adresa păcii și stabilității europene”, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului de Externe.
UPDATE Ucraina ar fi scufundat o altă navă în Crimeea. Unian scrie că în timpul atacului asupra orașului Sevastopol ocupat, ar fi putut fi scufundată nava rusă de rachete mici „Ciclon”. Aceasta este informația furnizată de canalul rusesc Telegram „Dosarul spionului”. Conform datelor sale, în noaptea de 19 mai, nava proiectului 22800 „Karakurt” se afla în port. Armata ucraineană a lovit-o cu două rachete balistice ATACMS. În urma atacului, au murit șase militari ai Flotei Mării Negre a Federației Ruse, iar alți 11 au fost răniți. Nava în sine s-a scufundat.
UPDATE Încercările Forțelor Armate Ucrainene de a respinge ofensiva masivă a Federației Ruse în regiunea Harkovului au evidențiat o problemă pe care Kievul încearcă de mult să o rezolve - revocarea interdicției asupra loviturilor cu arme americane pe teritoriul rusesc. Ocupanții au început ofensiva asupra Harkovului din regiunea vecină Belgorod, iar unele figuri oficiale ucrainene susțin că atacul ar fi putut fi atenuat dacă Forțele Armate Ucrainene ar fi permis lovirea țintelor în această regiune a Federației Ruse, relatează The Hill. Publicația a remarcat că în zilele următoare, o delegație formată din cinci membri ai parlamentului ucrainean, sub conducerea lui David Arakhamiya, s-a deplasat la Washington pentru a se întâlni cu reprezentanții administrației președintelui Joe Biden și cu legislatorii din Congres, în încercarea de a convinge SUA să revină asupra interdicției. Dar în timpul unei întâlniri cu presa la Washington, legislatorii ucraineni au arătat o dezamăgire evidentă față de faptul că SUA continuă să se opună acestei politici. Șeful grupului parlamentar ucrainean pentru relațiile cu SUA, David Arakhamiya, a declarat: „Militarii, generalii, nu înțeleg. De aceea ne împing pe noi, politicienii, să oprim această nebunie”.