În era urbanizării, stânele au ajuns obiective turistice pentru copiii de la Chișinău. Un cioban din raionul Orhei și-a inclus stâna într-un traseu turistic și nu regretă, având în vedere că unii copii ajunși deja la vârsta școlară văd pentru prima dată o turmă de oi. Tot la stână copii învață cum se face untul în condiții de casă și au parte de un picnic, unde savurează plăcinte gătite în sânul naturii și compot din cămara ciobanilor.
Excursia la stâna de la Breanova începe cu hrănitul oilor. Și pentru că e primăvară, privirile copiilor sunt atrase de mieii care zburdă pe lângă mamele lor.
„Eu văd prima dată o oiță și asta este o amintire care nu trebuie să fie uitată niciodată”.
„Animăluțele sunt foarte blânde când nu sunt speriate de noi. Dar când am venit ele toate s-au speriat de noi”.
După ce s-au jucat și au hrănit animalele, copiii au pornit într-o drumeție de un kilometru ca să admire stâna de sus. Cel mai harnic a fost Samuel, care a ajuns primul în deal.
„- Am alergat pe alt drum și am ajuns mai repede. - Ce mergeți voi să faceți aici în câmp? - Să bem compot, să vedem cum se face untul și să mâncăm pâine cu unt”.
Ajunși în vârful dealului, micuții au fost întâmpinați cu placinte fiebinți și compot răcoritor pregătite de mama și sora proprietarului de stână.
„- Faceți un picnic? - Da! - Și mâncați și plăcinte de casă? - Da! - Și cum sunt ele? - Foarte gustoase! Foarte bune!”.
„- Sunt foarte fericită, pentru că mereu mâncam doar în casă, dar aici sunt la aer curat”.
După prânz a început atelierul de unt. Pentru a omite orice interpretare eronată, întâi de toate li s-a spus că furnizorul de materie primă nu sunt oile, ci vaca ținută pe lângă stână.
„De obicei, bătrânii noștri îl făceau pe genunchi. Uite așa. Așa îl batem până devine unt. Ca să ușurăm procesul și pentru că borcanele sunt prea mici, îl putem bate și așa”.
„Untul deja începe să se facă și degrabă putem deja să îl consumăm.- Și cum înțelegi că untul este gata?- Deja se văd granulele astea micuțe”.
După ce au spălat untul în mai multe ape, copiii l-au întins pe pâine și l au savurat cu plăcere.
„Untul este bun, aproape ca acela de la magazin, dar este mai sănătos și mai bun”.
„- Este cel mai bun unt pe care l-am gustat în viața mea.- O să faci și tu unt acasă?- Desigur că da”.
Proprietarul stânei spune că a muncit o noapte ca să amenajeze leagănul de lângă ceea ce al numește zona de picnic pentru copii.
„Este o mare plăcere să-i vedem pe ei foarte curioși, foarte îndrăzneți, foarte prinși. Nu am pierdut nici un copil. Prin activitate toți au fost conectați, am reușit să le păstrăm focusul și, în sfârșit, ne odihnim”, a menționat antreprenorul, Cristian Băietrău.
Grupul de copiii au fost primii turiști de anul acesta la stâna de oi. În săptămânile următoare sunt așteptate mai multe grupuri. Transportul de la Chișinău, o masă în sânul naturii și excursia costă aproximativ 400 de lei.