Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 937: Ideea lui Zelenski, bilanț șocant și decizia Facebook! Alerta lansată de Germania pentru Moldova

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 818: Lupte grele în Est! Zelenski are o propunere pentru România, iar Rusia confiscă active occidentale

21 mai 2024, ora 23:45

Volodimir Zelenski a avut discuții cu comandantul-șef despre situaţia din regiunile Doneţk şi Harkov, transmite Libertatea. „Menținem controlul peste tot”, a spus președintele ucrainean, acuzând că „ucigașii ruşi folosesc în mod activ bombe aeriene ghidate” în mai multe zone de luptă și că face totul pentru a se asigura că va primi sisteme de apărare antirachetă sol-aer Patriot. Totodată, liderul de la Kiev propune ca România să intercepteze rachetele ruseşti deasupra teritoriului ucrainean, iar Polonia a arestat nouă persoane în legătură cu acte de sabotaj comise în țară la ordinul serviciilor ruse, a declarat luni seara prim-ministrul Donald Tusk, citat de Reuters.

Între timp, Kremlinul a confiscat activele unor companii occidentale din Rusia prin decrete semnate de preşedintele Vladimir Putin şi ordine judecătorești legate de procese pentru proiecte oprite sau fonduri blocate pe fondul sancţiunilor occidentale. Totodată, statele membre ale Uniunii Europene au aprobat, marţi, un plan vizând utilizarea profiturilor generate de activele ruseşti înghețate pentru a ajuta Ucraina, transmite Bloomberg, iar Spania pregătește un nou pachet de ajutor pentru Ucraina, a anunțat ministrul spaniol al Apărării. Armata ucraineană a declarat marţi că a distrus ultima navă de război a Rusiei, echipată cu rachete de croazieră, staţionată în peninsula Crimeea, ocupată de Moscova, în timpul unei operaţiuni desfăşurate în weekend, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat marţi, 21 mai, că armata Kievului obţine ”rezultate tangibile” în regiunea Harkov (nord-est), unde armata rusă desfăşoară o ofensivă din 10 mai, potrivit AFP.

UPDATE Lituania a decis să cumpere tancuri Leopard fabricate în Germania şi sisteme de rachete antiaeriene IRIS-T, a declarat marţi ministrul lituanian al apărării, Laurynas Kasciunas, scrie G4media.

UPDATE Armata ucraineană a lovit nava de rachete Ciclon Project 22800 a Flotei ruse a Mării Negre cu baza în Sevastopolul ocupat temporar, a anunțat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei. Lovitura a avut loc în noaptea de 19 mai. Nava de rachete de mici dimensiuni Ciclone a fost pusă la apă în 2016 la Kerci. A fost lansată în 2020 și s-a alăturat Flotei ruse a Mării Negre la 12 iulie 2023. A servit ca navă de apărare antiaeriană în Golful Sevastopol, deoarece a fost înarmată cu sistemul de rachete sol-aer Pantsir-S. Cu toate acestea, în timpul atacului cu rachete, rușii nu au tras niciun foc de armă de pe această navă, scrie Ziare.com.

UPDATE Ucrainenii care luptă împotriva Rusiei previn cel de-al Treilea Război Mondial, a declarat un istoric proeminent, comparând cel de-al treilea an de război la scară largă în Ucraina cu perioada de dinaintea celui de-al Doilea Război Mondial. Făcând o paralelă între 2024 și 1938, Timothy Snyder, profesor de istorie la Universitatea Yale, specializat în Europa de Est și Uniunea Sovietică, a declarat că Ucraina ar putea fi comparată cu Cehoslovacia „care a decis să lupte”, relatează Newsweek.

UPDATE Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a propus marţi, la Kiev, ca dacă aliaţii Ucrainei nu furnizează Kievului „toate mijloacele necesare”, inclusiv sisteme antiaeriene, atunci să doboare, de pe teritoriile lor, rachete trase de Rusia împotriva Ucrainei, relatează AFP, citată de News.ro.

UPDATE Ministrul german de Externe Annalena Baerbock a sosit în această dimineaţă la Kiev, scrie Mediafax. Din motive de securitate, a fost vorba despre o vizită neanunţată. Baerbock avea planificată şi o vizită la Harkov, dar călătoria a fost anulată din aceleaşi motive de securitate. La sosirea sa în capitala Ucrainei, ministrul german a făcut referire la situaţia dificilă a ţării şi a asigurat solidaritate cu Ucraina.

UPDATE În timpul atacului ucrainean asupra portului din Sevastopol, Crimeea, corveta rusească Cyclone, cunoscută și sub numele de „Proiectul 22800 Karakurt” ar fi fost lovită de rachete americane ATACMS și trimisă pe fundul Mării Negre, care a devenit un veritabil „cimitir” de nave rusești, relatează canalul rusesc Telegram al "Dosar de spionaj", potrivit NewsWeek.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le cere partenerilor occidentali să se implice mai direct în război, ajutând la interceptarea rachetelor ruseşti deasupra teritoriului Ucrainei şi permiţând Kievului să folosească arme occidentale împotriva echipamentelor militare inamice desfăşurate în apropierea graniţei. Într-un interviu pentru Reuters, liderul de la Kiev, deşi spune că înţelege teama de escaladare cu Rusia, se plânge că aliaţilor occidentali le ia prea mult timp pentru a lua decizii cheie privind sprijinul militar pentru Ucraina.

UPDATE Rachetele convenționale ale lui Putin ar avea nevoie de 90 de minute pentru a ajunge la Londra dacă ar fi lansate de pe teritoriul rusesc. Generalul Sir Richard Barrons a declarat că vor veni probabil în valuri de 60 până la 90 de rânduri, dacă Putin ar da ordinul de lansare. Întrebat dacă Marea Britanie ar putea contracara un atac, el a spus: "Nu, bineînțeles că nu. Marea Britanie nu are apărarea antiaeriană și antirachetă pe care o are Ucraina, deocamdată. Nu am avut nevoie de ea".

UPDATE Guvernul de la Moscova a dat instrucțiuni Gazprom să nu plătească dividende pentru 2023, conform unui decret publicat pe site-ul companiei de stat. Compania a raportat primele pierderi anuale începând din 1999, iar vânzările către Europa au scăzut la jumătate anul trecut, potrivit Digi24.

UPDATE Observatorii internaționali sugerează că desfășurarea rusă în apropierea orașului de graniță Sumy este un efort de a atrage forțele ucrainene departe de alte zone - în special din regiunea Harkov, la aproximativ 150 de kilometri sud de-a lungul graniței.

UPDATE Rusia a acuzat marți Statele Unite că plănuiesc să desfășoare arme în spațiu, la o zi după ce Consiliul de Securitate al ONU a respins un proiect de rezoluție rusă pe această temă. scrie NewsWeek. Aceste acuzații și contraacuzații reaprind temerile privind o posibilă cursă a înarmărilor în spațiu, o preocupare care părea depășită după Războiul Rece.

UPDATE Volodimir Zelenski va continua să fie președintele legitim al Ucrainei pentru ONU chiar și după expirarea mandatului său prezidenţial, a declarat în cadrul unui briefing purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU, Stephane Dujarric. Potrivit acesteia, Zelenski va rămâne în continuare pentru ONU ‘persoana cu care secretarul general al ONU, Antonio Guterres, va comunica atunci când va fi necesar şi îl va contacta pe liderul ucrainean’, acesta a fost răspunsul dat de purtătorul de cuvânt al ONU, la întrebarea dacă organizaţia îl va considera pe Zelenski drept reprezentant legal al Ucrainei în timpul negocierilor de pace, relatează Agenţia de presă TASS, citată de Rador.

UPDATE Autoritățile poloneze au arestat nouă persoane care au fost acuzate că încercau să organizeze acte de sabotaj în mai multe țări europene la instrucțiunile serviciilor de informații rusești, a anunțat premierul țării, Donald Tusk. Printre aceștia se numără cetățeni din Ucraina, Belarus și Polonia, transmite BBC. Șeful guvernului polonez a declarat pentru TVN 24 că cei arestați au încercat să organizeze sabotaje nu doar în Polonia, ci și în țările europene vecine – Lituania, Letonia și, posibil, Suedia, scrie G4media.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a afirmat,  marţi, că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski cere Occidentului să se implice mai mult în conflictul cu Rusia deoarece forţele armate ale Ucrainei sunt într-o situaţie extrem de grea pe front, transmite Reuters, potrivit Agerpres. 

UPDATE Un tribunal din Sankt Petersburg l-a condamnat pe omul de știință, în vârstă de 77 de ani, Anatoli Maslov, la 14 ani de închisoare cu executare într-o colonie de maximă securitate. Acesta a fost găsit vinovat de trădare, a anunţat Serviciul comun de presă al instanțelor orașului. Audierile din acest dosar au avut loc cu ușile închise din cauza clasificării ‘Top Secret’. Parchetul a cerut o pedeapsă de 17 ani de închisoare cu executare pentru omul de știință. Maslov nu şi-a recunoscut vinovăția, scrie Rador.

UPDATE Ucraina a anunţat luni că îşi va trimite sportivii la Jocurile Olimpice 2024 de la Paris, în pofida continuării războiului cu Rusia, a anunţat ministrul Sporturilor, Matvei Bidnîi, la Kiev, conform DPA, potrivit Agerpres.

UPDATE Președintele României, Klaus Iohannis, a discutat, marți, cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski despre viitorul Summit NATO şi consolidarea securităţii la Marea Neagră.  

UPDATE Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat marţi, 21 mai, acuză SUA că ar fi, parțial, vinovate de accidentul de elicopter în care a murit preşedintele iranian Ebrahim Raisi. Oficialul susține că sancţiunile americane au înrăutăţit siguranţa aviaţiei.

UPDATE La Harkov, în urma căderii resturilor de drone rusești Shahed, au izbucnit incendii, fiind avariate 25 de camioane și autobuze și trei autoturisme. Șapte persoane au fost rănite, a anunțat Oleg Sinegubov, șeful Harkiv OVA, pe Telegram, citat de Ukrainskaia Pravda. „Inamicul a bombardat Harkov toată noaptea. Epavele Shahed au căzut în patru locații. La 02:09, două case private și un garaj au luat foc, ca urmare trei persoane au fost rănite: un bărbat de 61 de ani, o femeie de 69 de ani și o femeie de 72 de ani”.

UPDATE O persoană a murit și trei au fost rănite într-un atac ucrainean cu dronă asupra satului Oktyabrsky din regiunea Belgorod, susține guvernatorul rus Vyacheslav Gladkov, informează Reuters.

UPDATE Ucraina ar trebui să poată folosi armele livrate de ţările occidentale pentru a lovi Rusia, a declarat luni ministrul de externe lituanian Gabrielius Landsbergis, într-un interviu acordat canalului francez LCI, relatează AFP. 

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 817: Planul G7, atacuri sângeroase și „dublă lovitură”! Zelenski e contrazis, iar Medvedev îl amenință
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 816: Sfatul lui Băsescu pentru Moldova, atacuri mortale și navă distrusă! Avertizarea lansată de Estonia
/VIDEO/ Sponsorul GagauziyaLand, verificat la partid. Ce spune Gaidarji despre relația cu Cavcaliuc
/VIDEO/ Sponsorul GagauziyaLand, verificat la partid. Ce spune Gaidarji despre relația cu Cavcaliuc
/VIDEO/ „Lupta generațiilor” revine la TV8: Emisiunea are un moderator celebru și multe surprize
/VIDEO/ „Lupta generațiilor” revine la TV8: Emisiunea are un moderator celebru și multe surprize
/VIDEO/ Caz șocant la Căușeni: O mamă și-ar fi ucis copilul de doar 5 ani
/VIDEO/ Caz șocant la Căușeni: O mamă și-ar fi ucis copilul de doar 5 ani
/VIDEO/ Verde-n ochi: Unde sunt banii de la UE? Cum au fost cheltuiți 2,2 miliarde de euro în Moldova
/VIDEO/ Verde-n ochi: Unde sunt banii de la UE? Cum au fost cheltuiți 2,2 miliarde de euro în Moldova
/VIDEO/ Peste 65 de delegații internaționale, reunite la Chișinău. Participă la a cincea ediție a Platformei de Sprijin pentru Moldova
/VIDEO/ Peste 65 de delegații internaționale, reunite la Chișinău. Participă la a cincea ediție a Platformei de Sprijin pentru Moldova

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 937: Ideea lui Zelenski, bilanț șocant și decizia Facebook! Alerta lansată de Germania pentru Moldova

17 septembrie 2024, ora 22:07

Germania avertizează că dacă Ucraina pierde războiul, Moldova ar putea fi următoarea ţintă a Rusiei. Sprijinul pentru Ucraina garantează supravieţuirea Republicii Moldova, a declarat marţi ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, în cadrul unei conferinţe la Chișinău. Sistemele ruse de apărare aeriană au distrus, noaptea trecută, 16 drone ucrainene în zona de graniță a regiunilor Briansk și Kursk, a anunțat, marți, Ministerul rus al Apărării.

Proprietarul Facebook, Instagram şi WhatsApp a declarat că interzice o listă de rețele media de stat ruseşti din cauza „activității de interferență străină”. SUA a avertizat anterior cu privire la utilizarea Russia Today (RT) de către Rusia pentru a câştiga influență în Occident. UE ia în considerare un plan de împrumuturi de până la 40 miliarde de euro pentru Ucraina, în contextul opoziției Ungariei la un împrumut comun cu SUA.

UPDATE Sprijinul pentru Ucraina garantează supravieţuirea Republicii Moldova, a declarat marţi ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, în cadrul unei conferinţe menite să abordeze preocupările legate de extinderea interferenţei ruse în regiune. „Tot ceea ce facem pentru a sprijini Ucraina înseamnă, de asemenea, încurajarea stabilizării în ceea ce priveşte Moldova”, a declarat Annalena Baerbock, potrivit Reuters. „Este clar care este cea mai mare îngrijorare a oamenilor de aici: că, dacă Ucraina cade, Moldova este următoarea ţară la rând”, scrie AlephNews.

UPDATE Ideea unei ofensive în regiunea rusă Kursk a fost propusă inițial de președintele Volodimir Zelenski, au declarat doi oficiali militari ucraineni de rang înalt pentru Politico, citat de BBC. Acesta a lansat ideea pentru prima dată la începutul acestui an, iar comandantul-șef ucrainean de atunci, Valeri Zalujnîi, a replicat că „nu există un al doilea pas clar” în planul operațiunii post-frontieră, notează Politico.

UPDATE Moscova a anunţat marţi, 17 septembrie, că a respins cinci noi tentative ale forţelor de la Kiev de a trece frontiera şi a intra în regiunea Kursk. Astfel, numărul atacurilor armatei ucrainene a ajuns la 26 în ultimele şase zile, informează Reuters.

UPDATE Comitetul de Investigații al Federației Ruse (TFR) a constatat o creștere semnificativă în comparație cu anul trecut a numărului de dosare penale pentru infracțiuni din sfera complexului militar-industrial, relatează agenția rusă de presă Interfax. „În total, pe parcursul primelor opt luni din acest an, departamentul a inițiat 497 de dosare penale pentru infracțiuni în domeniul industriei de apărare și executarea ordinelor de apărare a statului (n.r. - în aceeași perioadă a anului trecut, numărul de dosare penale inițiate a fost 357)”, se arată în comunicatul TFR.

 

UPDATE Guvernul suedez a anunţat marţi că va spori cu 13 miliarde de coroane (1,15 miliarde de euro) cheltuielile pentru apărare în 2025 ca urmare a degradării continue a contextului internaţional, relatează AFP, potrivit Agerpres.

UPDATE Propagandistul rus Alexander Korobov, cunoscut sub numele de Crab, a fost eliminat la Belgorod pe 15 septembrie 2024, conform raportărilor Serviciului de Informații al Apărării din Ucraina.

UPDATE Unii dintre aliații Ucrainei au început să poarte discuții despre modul în care lupta împotriva invaziei Rusiei s-ar putea încheia, stârnind îngrijorări în alte câteva capitale occidentale că aceste eforturi ar putea forța Kievul să accepte o încetare a focului prematură, scrie Ziare.com.

UPDATE Sub comanda șefului adjunct al Administrației Prezidențiale ruse, Serghei Kirienko, Moscova a dezvoltat un proiect de dezinformare, intitulat „Komanda И/Team I/Echipa I”, destinat emigranților ruși și rezidenților țărilor europene, conform unei anchete jurnalistice la care au colaborat Süddeutsche Zeitung, Westdeutscher Rundfunk, Norddeutscher Rundfunk și Delfi Estonia, scrie Novaia Gazeta, conform Rador. Conform sursei citate, Echipa I funcționează pe principiul 'fabricii de troli' - angajații săi creează videoclipuri de propagandă, meme-uri și desene animate. Echipa are, de asemenea, proprii roboți care scriu comentarii pro-ruse. În plus, Team I este, de asemenea, angajată în crearea de site-uri web false, scriu jurnaliştii.

UPDATE Marina ucraineană a efectuat recent o lovitură cu rachete asupra depozitelor de muniții din apropierea orașului ucrainean Mariupol, ocupat de ruși, potrivit unui comunicat din 17 septembrie.

UPDATE Numărul ucrainenilor și rușilor uciși sau răniți în războiul care durează de doi ani și jumătate în Ucraina a ajuns la aproximativ un milion, un bilanț șocant, scrie Wall Street Journal. Determinarea numărului exact de morți și răniți este un demers dificil în ceea ce privește acest conflict, în condițiile în care Moscova și Kievul au refuzat să publice estimari oficiale sau au avansat uneori cifre care sunt greu de crezut. Conform unui articol New York Times din această vară, armata rusă recrutează 25-30.000 de oameni pe lună, ceea ce este aproximativ egal cu numărul celor pe care îi pierde, scrie HotNews. Numărul mare și în creștere rapidă al pierderilor de ambele părți va avea un efect devastator pe termen lung pentru aceste două țări care se confruntau cu scăderi ale populației încă înainte de război, în principal din cauza tulburărilor economice și a tulburărilor sociale, mai notează WSJ.

UPDATE Comandanți de rang înalt ai armatei ucrainene au pus sub semnul întrebării atacul transfrontalier în Rusia, au declarat oficiali militari ucraineni pentru Politico. Printre aceștia, s-au numărat fostul șef al forțelor armate ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, în prezent ambasador al Ucrainei la Londra, respectiv comandantul Brigăzii de Asalt Aerian 80, Emil Ișkulov, extrem de respectat, demis în iulie, în pofida protestelor unor ofițeri de rang înalt.

UPDATE Moscova își propune să dezvolte o rețea de internet prin satelit, un sistem similar celui creat de Elon Musk. Conform planului, până în 2030 Rusia ar trebui să pună pe orbită aproape 300 de sateliți. Conștientă de avantajele rețelei de internet prin satelit Starlink, Rusia plănuiește să creeze un sistem asemănător. Un proiect ambițios, care va necesita resurse uriașe. Costul acestui program este estimat la aproximativ 445 de miliarde de ruble, adică aproximativ 4,87 miliarde de dolari, relatează Meduza. Până la finele anului 2030 compania privată rusă Bureau 1440 ar trebui să aibă pe orbită 292 de sateliți din cei 383 care vor fi lansați, notează Spotmedia.

UPDATE Uniunea Europeană şi statele sale membre au oferit până în prezent Ucrainei de când a început războiul cu Rusia o asistenţă de 118 miliarde de euro, iar până la sfârşitul anului statele membre vor instrui încă aproximativ 15.000 de soldaţi ucraineni, după ce au instruit deja circa 60.000, a declarat marţi un vicepreşedinte al Comisiei Europene, comisarul Valdis Dombrovskis, relatează agenţia HINA, potrivit Agerpres.

UPDATE În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 157 de lupte pe linia frontului. Cele mai multe confruntări au fost semnalate în sectoarele Pokrovsk și Kurahove, unde trupele ruse au atacat de peste 80 de ori pozițiile forțelor ucrainene, a anunțat marți Statul Major al Kievului, notează Spotmedia.

UPDATE Moscova a criticat marţi, 17 septembrie, autorităţile de la Chişinău pentru reducerea numărului de secţii de votare de pe teritoriul Federaţiei Ruse în vederea alegerilor prezidenţiale şi a referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană preconizate să aibă loc simultan la 20 octombrie, informează EFE.

UPDATE Apărarea aeriană ucraineană a doborât 34 din cele 51 de drone Shahed lansate de Rusia în timpul nopții. 12 drone au dispărut de pe radare în mai multe regiuni ucrainene, iar două s-au întors în Rusia, dar nu au existat date despre victime sau daune. Apărarea aeriană a acționat în regiunile Nikolaiev, Herson, Sumî, Poltava și Harkov.

UPDATE Comisarul pentru Drepturile Omului din Parlamentul Ucrainei, Dmitro Lubineț, a semnalat o altă crimă de război comisă de trupele ruse. Potrivit acestuia, rușii au executat cu o sabie un prizonier ucrainean care avea mâinile legate. O fotografie cu trupul însângerat al soldatului ucrainean ucis a fost postată pe rețelele de socializare marți dimineață. Sabia cu care a fost străpuns avea inscripția „Pentru Kursk”, relatează Ukrainska Pravda. Locul în care a avut loc execuția nu este cunoscut, notează Spotmedia.

UPDATE Administrația Vladimir Putin a justificat, marți, decizia suplimentării personalului militar activ prin necesitatea contracarării ”amenințărilor” generate de țările occidentale, în contextul tensiunilor cu NATO din cauza războiului din Ucraina. 

UPDATE Andrei Derkaci, 57 de ani, fost membru al parlamentului ucrainean care a fost acuzat că lucrează pentru o rețea de agenți ai Kremlinului pentru a facilita o preluare de către Rusia a țării, a fost numit senator în Consiliul Federației Ruse, a informat filiala rusească a Radio Europa Liberă (RFE/ RL).

UPDATE Serviciile ruse de securitate (FSB) anunţă marţi, 17 septembrie, că au ucis, în Rusia, un presupus agent al spionajului militar ucrainean (GUR), relatează AFP.

UPDATE Liderul cecen Ramzan Kadîrov a publicat un videoclip pe canalul său de Telegram în care s-a lăudat cu noua achiziție. Kadîrov le-a arătat celor care îl urmăresc pe rețelele de socializare cum se plimbă pe străzile capitalei cecene, Groznîi, pe o motocicletă Minsk, notează siteul postului național de televiziune din Belarus ONT .

UPDATE Ramzan Kadîrov, cunoscut pentru susținerea sa vocală a campaniei militare a Rusiei în Ucraina, pentru amenințările repetate la adresa Occidentului și pentru ispravele soldaților săi „Tik-Tokari”, mai ales în primul an de război, se află acum în stare foarte gravă în spital, după ce organele interne i-au cedat. Conform canalului de Telegram VChK-OGPU, Kadîrov a fost internat de urgență în septembrie 2023 la Spitalul Clinic Central din Moscova, suferind de pancreatită acută. Complicațiile bolii au dus la cedarea mai multor organe interne, starea sa actuală fiind catalogată de medicii ruși ca fiind extrem de gravă, notează NewsWeek.

UPDATE Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei și fostul președinte al țării, Dmitri Medvedev, a propus crearea unei „baze de date publice deschise” cu inamicii Federației Ruse „care indică datele lor personale”.

UPDATE Pachetele de ajutor militar american pentru Ucraina au fost mai mici în ultimele luni, deoarece stocurile de arme și echipamente pe care Pentagonul este dispus să le trimită Kievului din propriul inventar s-au diminuat. Schimbarea vine pe fondul îngrijorărilor cu privire la pregătirea militară a SUA care va fi afectată, în timp ce producătorii de arme americani încearcă să țină pasul cu cererea uriașă creată de războiul împotriva Rusiei, scrie CNN.

UPDATE Generalul Serghei Lipovoi, 61 de ani, eroul al Rusiei, șeful organizației „Ofițerii Rusiei”, a amenințat cu lovituri asupra țintelor militare România, Polonia și Bulgaria, în această ordine, într-un interviu pentru agenția News Rusia, în contextul discuțiilor privind posibilitatea ca Ucrainei să i se permită utilizarea rachetelor occidentale cu rază lungă de acțiune pentru a lovi „adânc” în teritoriul rus.

UPDATE Șeful NATO intervine în scandalul donării de rachete cu rază lungă de acțiune către Ucraina. Toate deciziile trebuie să fie luată de aliaţi în mod individual, a declarat luni secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, relatează Reuters.

UPDATE Țările care se opun Moscovei cheltuiesc din ce în ce mai mult pe combustibil ieftin produs din petrol rusesc. Aliații occidentali au cumpărat combustibil în valoare de aproximativ 2 miliarde de dolari, fabricat din petrol rusesc, în prima jumătate a anului 2024, folosind o lacună în sancțiuni care permite Moscovei să-și plătească soldații din Ucraina, conform unui raport care urmează să apară, obținut de Politico.

UPDATE Rusia spune că forțele sale au capturat două sate din regiunea sa Kursk, ca parte a unei contraofensive în curs împotriva incursiunii Ucrainei, scrie The Independent. Ucraina spune că forțele sale controlează aproximativ 100 de sate din Kursk pe o suprafață de peste 1.300 km pătrați, cifre pe care surse ruse le contestă.

UPDATE Guvernul finlandez este bucuros ca Suedia să conducă înființarea forțelor terestre NATO în Finlanda pentru a spori apărarea împotriva Rusiei vecine, au declarat luni cele două țări nordice, notează Reuters.

UPDATE Moartea a doi dintre cei mai buni operatori de drone din armata rusă în Ucraina a stârnit furia bloggerilor militari pro-Kremlin care spun că specialiștii au fost trimiși la luptă ca infanteriști de rând, scrie Business Insider. Într-un videoclip înregistrat cu puțin timp înainte să moară, cei doi ruși spun că au fost trimiși într-o misiune sinucigașă drept pedeapsă pentru că s-au certat cu comandantul lor, scrie Digi24.

UPDATE UE se pregătește să acorde Ucrainei noi împrumuturi în valoare de până la 40 de miliarde de euro până la sfârșitul anului, indiferent de participarea SUA, după ce planul G7 de a utiliza activele rusești înghețate pentru a ajuta Kievul a eșuat, relatează Financial Times (FT).

UPDATE Un cetățean rus rezident în Sarasota, Florida, a fost arestat luni sub acuzația de contrabandă, spălare de bani și export ilegal în Rusia de tehnologie care ar putea fi utilizată în producția de drone, a anunțat Departamentul de Justiție al SUA, relatează Reuters.

UPDATE Uniunea Europeană ar trebui să se gândească la emiterea de datorii comune pentru a finanţa investiţiile considerabile în apărarea aeriană, în ideea de a-şi proteja mai bine spațiul aerian de posibilele atacuri ruseşti, potrivit unui nou raport al centrului de reflexie Bruegel, preluat de Bloomberg, scrie Agerpres.

UPDATE Fiecare ţară NATO va putea lua o decizie individuală cu privire la posibilitatea de a permite Ucrainei să utilizeze arme occidentale pentru lovituri cu rază lungă de acţiune în Rusia, a declarat şeful NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu acordat postului de radio LBC din Marea Britanie, scrie Kyiv Independent. El a subliniat importanţa consultărilor în privinţa unor astfel de decizii. „Este de competenţa fiecărui aliat să ia aceste decizii, dar este important să ne consultăm îndeaproape cu privire la aceste aspecte”, a declarat Stoltenberg, potrivit Mediafax.

UPDATE Compania americană Meta, care deține platformele Facebook, Instagram și WhatsApp, a anunțat luni că blochează accesul presei de stat din Rusia pe platformele sale la nivel global, cu scopul de a preveni orice „activitate de interferență străină”. Măsura adoptată vizează RT, Rossiya Segodnya şi altele, compania susținând că aceste rețele media au folosit tactici înșelătoare pentru a desfășura operațiuni de influență sub acoperire online.

UPDATE În timp ce Georgia se pregătește de alegerile parlamentare din octombrie, care ar putea schimba drastic direcția politică a țării, există tot mai multe îngrijorări legate de riscul din ce în ce mai mare ca statul învecinat cu Rusia să devină o dictatură, ceea ce ar bloca procesul de aderare la Uniunea Europeană pentru Tbilisi în viitorul apropiat, scrie Deutsche Welle.

UPDATE Vizitele lui Vladimir Putin în Tuva și apoi în Mongolia de la începutul lunii septembrie au avut un scop ascuns pe lângă cel oficial - să comunice cu șamanii, susține jurnalistul rus Mihail Zigar într-un amplu articol din revista germană Der Spiegel. În acest context, la Moscova circulă un zvon precum că Putin s-ar fi întâlnit cu șamanii din Tuva și Mongolia pentru a cere „binecuvântarea” în privința folosirii armei nucleare - „arma zeilor”, notează Zîgar. Fără acordul lor, Putin nu ar putea să facă un pas atât de serios de teamă să nu înfurie spiritele. Și se presupune că s-a întors din Mongolia mulțumit de „răspunsurile” primite. Jurnalistul rus pune acest zvon pe seama unei „mari fantezii” și menționează că niciuna dintre surse sale nu l-au confirmat, deși întâlnirea cu șamanii a avut loc.

UPDATE Sistemele rusești de apărare aeriană au distrus în cursul nopții 16 drone ucrainene deasupra regiunilor de frontieră Bryansk și Kursk, a afirmat marți Ministerul rus al Apărării. Cincisprezece dintre drone au fost doborâte deasupra orașului Bryansk și una deasupra orașului Kursk, a indicat ministerul pe aplicația de mesagerie Telegram.

UPDATE Statele Unite ale Americii și alți aliați străini ar putea crește considerabil eficiența eforturilor ucrainene de generare și reconstituire a forțelor prin furnizarea către forțele ucrainene a mai multor echipamente mecanizate, cum ar fi transportoare blindate de trupe M113, vehicule de luptă pentru infanterie Bradley și tancuri de luptă principale, notează ISW. De exemplu, Brigada 155 Infanterie din Ucraina a fost recent transformată într-o brigadă de infanterie mecanizată, după ce brigada a fost echipată cu tancuri Leopard, spune Institutul pentru Studiul Războiului. Generarea unui număr mai mare de infanteriști ucraineni fără o creștere proporțională a echipamentelor mecanizate nu va spori substanțial nici puterea de luptă a Ucrainei și nici capacitățile sale de război.

UPDATE Ucraina a luat măsuri pentru a face față deficitului de forțe de luptă, dar întârzierile și insuficiența ajutorului militar occidental acordat Ucrainei continuă să limiteze capacitatea acesteia de a genera unități de luptă eficiente care să poată apăra zonele esențiale și să conteste inițiativa la nivel de teatru de război, afirmă think-tank-ul american Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a condamnat ”violenţa politică” în urma unei presupuse tentative de asasinare a candidatului republican în alegerile prezidenţiale american Donald Trump, condamnată de asemenea de către Kremlin şi premierul britanic Keir Starmer, relatează AFP. 

UPDATE Presa ucraineană a publicat imagini cu ceea ce susține a fi un atac al Serviciului de informații militare al Ucrainei asupra unei baze rusești din orașul Alep, folosită pentru fabricarea și testarea unor drone militare, notează Biziday.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 935: Atac în Rusia, bloc bombardat la Harkov și prognoza lui Budanov. ISW: Kievul avansează la Kursk
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 936: Atac masiv al Rusiei și grâu furat! Kievul e pregătit să ajute Moldova, iar Putin își mărește armata
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Caruselul lui Șor! Un om din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc, sponsor de milioane al „GagauziyaLand”
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Caruselul lui Șor! Un om din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc, sponsor de milioane al „GagauziyaLand”
/VIDEO/ „Lupta generațiilor” revine la TV8: Emisiunea are un moderator celebru și multe surprize
/VIDEO/ „Lupta generațiilor” revine la TV8: Emisiunea are un moderator celebru și multe surprize
/VIDEO/ Moldova sau Veneția? Imagini ca în filme din raioane: Mașini scoase cu macaraua de sub apă și drumuri transformate în râuri
/VIDEO/ Moldova sau Veneția? Imagini ca în filme din raioane: Mașini scoase cu macaraua de sub apă și drumuri transformate în râuri
/VIDEO/ Verde-n ochi: Unde sunt banii de la UE? Cum au fost cheltuiți 2,2 miliarde de euro în Moldova
/VIDEO/ Verde-n ochi: Unde sunt banii de la UE? Cum au fost cheltuiți 2,2 miliarde de euro în Moldova
/VIDEO/ Terifiant! Două tinere luate de apă au ajuns sub roțile unei mașini, pe o stradă din Chișinău. Alți locuitori înoată pe drumuri
/VIDEO/ Terifiant! Două tinere luate de apă au ajuns sub roțile unei mașini, pe o stradă din Chișinău. Alți locuitori înoată pe drumuri

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.