/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 849: Atacuri nocturne în Krasnodar și noile amenințări ale lui Putin

/VIDEO/ „Păcatele” inspectorilor judiciari: Probleme de integritate și trecut penal

missing
21 mai 2024, ora 23:20

Trei foști judecători de la Curtea de Apel Chișinău, cu probleme grave de integritate, examinează etica și corectitudinea actualilor magistrați. Cei trei fac parte din Inspecția Judecătorilor, un organ specializat, pe lângă Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Ludmila Ouș, Victor Pruteanu și Vladimir Brașoveanu sunt inspectorii judiciari care au fost ei înșiși, în trecut, subiecți ai unor anchete penale sau investigații jurnalistice. 

Misiunea Inspecției Judiciare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii 

Inspecția Judiciară este un organ specializat, independent, pe lângă CSM, care asigură verificarea activității organizatorice a instanțelor judecătorești, a sesizărilor și petițiilor adresate CSM în legătură cu activitatea sau etica judecătorilor, precum și verificarea încălcării obligațiilor profesionale de către magistrați. Inspecția mai face verificări în vederea deciderii CSM de a-și da acordul la pornirea urmăririi penale și tragerea la răspunderea penală sau contravențională a judecătorilor. Tot ea verifică temeiurile de respingere de către președinte sau Parlament a unor judecători propuși spre numire sau promovare. 

După ce verifică sesizările adresate CSM, Inspecția Judiciară transmite concluziile Colegiului Disciplinar, care decide dacă a fost comisă o abatere disciplinară și dacă aplică sancțiuni.

Într-un an, pe mesele inspectorilor-judiciari ajung zeci de sesizări și petiții. Nu toate însă se încheie cu sancțiuni disciplinare, aplicate de Colegiul Disciplinar. În 2023, din cele 26 de rapoarte de la Inspecția Judiciară, Colegiul Disciplinar a decis aplicarea sancțiunilor (doar sub formă de avertisment) în 4 cazuri. Au existat și refuzuri de aplicare a sancțiunilor. De exemplu, Inspecția Judiciară a decis să îl scoată basma curată pe magistratul Gheorghe Bălan, după ce în privința sa a fost înregistrată o plângere pentru că a dispus examinarea dosarului lui Vladimir Andonachi cu uşile închise. Balan, nu a fost sancționat disciplinar nici în urma unei plângeri privind eliberarea în bază de garanție a lui Vladimir Andronachi și Anatolie Blonschi. 

Ce criterii trebuie să îndeplinească inspectorii judiciari pentru a accede în funcții

Din Inspecția Judiciară fac parte șapte inspectori-judecători, conduși de un inspector principal, desemnat de CSM din rândul inspectorilor-judecători. În prezent, componența Inspecției Judiciare este completă, iar activitatea acesteia este asigurată de inspectorii Ludmila Ouș, Victor Pruteanu, Natalia Paustovscaia, Tatiana Craiu, Vladimir Brașoveanu și Mariana Martalog. Inspector-judecător principal este fosta avocată Diana Ioniță - aflată în funcție din 2023.

Legea spune că inspector judiciar poate ajunge doar un jurist, cu o vechime de muncă de minim șapte ani, care a obținut voturile a mai mult de jumătate din membrii CSM. Inspectorul judiciar trebuie să se bucure de o reputație ireproșabilă.

Inspectorii judiciari cu trecut penal și probleme de integritate 

Trei dintre actualii inspectori judiciari vin de la Curtea de Apel Chișinău, iar înainte să ajungă în această funcție au avut probleme cu legea. Ludmila Ouș a fost vizată într-un dosar de corupție de rezonanță, Vladimir Brașoveanu a scăpat nepedepsit pentru fals în declarația de avere, iar Victor Pruteanu a fost mai mult timp în atenția opiniei publice datorită unor decizii controversate luate în calitatea sa de judecător. 

Ludmila Ouș - vizată într-un dosar de corupție, iar ulterior achitată

Ludmila Ouș este cel mai nou inspector din cadrul Inspecției Judiciare, funcție în care a fost numită de către CSM în mai 2023. Ouș are o experiență de peste 20 de ani în sistemul judecătoresc. Timp de 12 ani a lucrat magistrată în cadrul Judecătoriei Chișinău, iar în 2014 a fost numită judecătoare la Curtea de Apel Chișinău. Ludmila Ouș a demisionat din funcția de magistrat în noiembrie 2018, când era cercetată în dosarul cunoscut cu numele generic „Mită pentru judecători”. În același dosar figurau în calitate de învinuite alte patru magistrate, un procuror, un avocat, un medic, un asistent judiciar și un inculpat într-un alt dosar. Toți au fost reținuți în octombrie 2018, după ce procurorii au descins cu percheziții în birourile lor, unde au fost instalate camere video ascunse.

Cele cinci judecătoare, între care și Ludmila Ouș, au fost învinuite că ar fi pretins și primit sume de bani în proporții deosebit de mari, pentru a emite decizii favorabile în mai multe cauze penale aflate în examinare. Procuratura Anticorupție a publicat la acea vreme și imagini video în care apare Liubovi Brînză, una din cele cinci judecătoare vizate în dosar, în timp ce numără bani pe care îi distribuie apoi în plicuri. Mai târziu, în birou apare o altă magistrată, care ia unul dintre plicurile pe care i l-a întins Liubovi Brânză.

Dosarul a fost trimis în judecată în aprilie 2019. Magistratele au obținut câștig de cauză la Curtea de Apel Cahul, privind anularea deciziei CSM prin care şi-a dat acordul pentru urmărirea penală a judecătoarelor. Ulterior, au obținut câștig de cauză și la Curtea de Apel Bălți, unde au contestat efectuarea măsurilor speciale de investigaţie și le-a reușit anularea mai multor probe ale acuzării.

În martie 2021, toate cele cinci judecătoare - Ludmila Ouș, Galina Moscalciuc, Liubovi Brânză, Svetlana Tizu și Victoria Hadârcă au fost achitate după ce Procuratura Anticorupție a renunțat la învinuiri.

Singurii care au fost condamnați în dosar au fost medicul Vadim Scarlat, care și-a recunoscut vina, şi asistentul judiciar al lui Liubovi Brânză - Vitalie Furtună. Ultimul a fost recunoscut vinovat de trafic de influență. 

În iulie 2019, după ce oligarhul Vladimir Plahotniuc a fugit din țară, Ludmila Ouș a făcut o serie de dezvăluiri pe marginea dosarului în care a fost vizată. Invitată în emisiunea „Politica Nataliei Morari” de la TV8, ea a povestit că timp de trei ani a fost supusă presiunilor din partea președintelui de atunci al Curții de Apel Chișinău, Ion Pleșca, pentru a lua decizii agreate de putere pe dosarele ex-premierului Vlad Filat și ale fostului deputat democrat Constantin Țuțu. Magistrata totuși nu a depus niciun denunț pe fostul său șef și nici nu a semnalat CSM presupusa influență necorespunzătoare.

La doi ani după ce a fost achitată în dosarul „mită pentru judecători”, Ludmila Ouș a ajuns în fotoliul de inspector judiciar, funcție din care investighează abaterile disciplinare ale magistraților, doar că funcția sa ar putea fi în pericol.

Asta după ce în adresa CSM a fost depusă o plângere împotriva lui Ouș în care este acuzată că ar fi încercat să îl  înfluențeze pe un petiționar să își retragă plângerea în privința magistratului Judecătoriei Chișinău, Gari Bivol. Autorul plângerii ar fi înregistrat toată convorbirea cu Ludmila Ouş. 

TV8 a întrebat-o pe Ludmila Ouș despre plângerea pe numele său. Inspectoarea susține că nu cunoaște nimic despre aceasta și dă asigurări că nu a influențat pe nimeni în nicio privință.

Potrivit declarației de avere pentru anul 2023, Ludmila Ouș a ridicat un salariu de aproape 172 de mii de lei de la Inspecția Judiciară, onorarii de aproape 107 mii de lei din avocatură, salariu de la Camera Notarială și Institutul Național al Justiției, dar și donații de peste 18 mii de lei pentru găzduirea refugiaților ucraineni.

Inspectoarea a mai declarat venituri din pensie, prestări servicii și darea în arendă a unui teren. Ouș a mai indicat în declarația de avere câteva terenuri agricole, două apartamente în Chișinău, un garaj și alte averi imobiliare pe numele soțului ei. Familia Ouș deține două mașini și mai multe conturi bancare în lei sau valută euro. Ludmila Ouș este acționar în cadrul a trei societăți pe acțiuni.

Cariera controversată a inspectorului judiciar Victor Pruteanu 

Victor Pruteanu a devenit inspector judiciar în mai 2020. Până să ocupe acest fotoliu, a fost mai întâi judecător în instanțele de fond din raionul Râșcani și Chișinău, iar din 2004 a judecat dosare la Curtea de Apel Chișinău. În 2016, și-a dat demisia din sistem.  A activat ulterior în cadrul Primăriei mun. Chișinău în calitate de consilier și specialist principal.

Deși a lucrat toată viața la stat, Victor Pruteanu a reușit să adune o avere de apreciat. Potrivit declarației de avere pentru 2023,  el deține un teren extravilan de 6 ari la Ialoveni și o casă de locuit, cumpărată în 2017, la un an după ce a plecat de la Curtea de Apel. 

Pentru anul trecut, inspectorul declară un salariu de aproape 300 de mii de lei și o pensie de la CNA de peste 300 de mii.

Totuși, în anii în care era judecător, Victor Pruteanu indica în declarația de avere mai multe bunuri. De exemplu, în 2016, anul în care a plecat de la Curtea de Apel Chișinău, Pruteanu indica două loturi pomicole și un teren agricol, o altă casă - deținută prin certificat de moștenire, două construcții nelocative și două automobile. Din 2018, majoritatea acestor bunuri nu mai apar în declarații.

Victor Pruteanu s-a făcut remarcat și în o serie de anchete jurnalistice.

În 2018, Ziarul de Gardă scria că Victor Pruteanu i-a acționat în judecată pe doi cetățeni ai R. Moldova solicitând încasarea de la aceștia a unor datorii în sumă de 18 mii de USD, 5900 de euro, respectiv, 16,7 mii de lei, plus dobânzile de întârziere și cheltuielile de judecată. Acești bani nu se regăseau în declarațiile de avere ale fostului judecător.

Pruteanu a făcut parte din lista judecătorilor care au luat decizii în favoarea unor companii care urmau să restituie credite contractate de la cele trei bănci aflate în proces de lichidare, Banca de Economii, Banca Socială și Unibank.

În 2016, Victor Pruteanu era vizat într-o sesizare a guvernatorului Băncii Naționale către Colegiul disciplinar al CSM, prin care se cerea verificarea competenței profesionale a acestuia alături de alți doi colegi, în examinarea unui dosar care se referea la niște credite acordate de BEM.

Victor Pruteanu se regăsește și în lista judecătorilor în privința cărora Ministerul Justiției a inițiat în trecut mai multe acțiuni în regres pentru recuperarea prejudiciului achitat de Republica Moldova în cadrul unor dosare pierdute la CEDO, însă a scăpat de recuperarea prejudiciului cauzat.

De asemenea, judecătorul a fost acuzat în februarie 2013 de procurori că ar fi constrâns o persoană să-i dea drept mită un aparat de aer condiționat. 

Procurorii anticorupție au efectuat percheziții în biroul de la Curtea de Apel al lui Victor Pruteanu, însă doar peste trei luni, cauza penală a fost clasată pe motiv că nu a fost constatată estorcarea de bunuri. După pornirea investigațiilor, Victor Pruteanu a achitat pentru aparatul de aer condiționat.

Victor Pruteanu a făcut parte din completul de judecători care au decis scoaterea din cursa electorală a Partidului „Patria”, condus de Renato Usatîi, la alegerile din 2014. Ulterior, în anul 2020, CEDO a condamnat Republica Moldova pentru eroarea admisă de instanțele naționale.

Vladimir Brașoveanu -  a scăpat nepedepsit pentru fals în declarația de avere

Vladimir Brașoveanu a ajuns inspector judiciar în iunie 2020. Anterior, a fost specialist coordonator în cadrul Ministerului Justiției, magistrat la Judecătoria Chișinău, iar în 2015, a ajuns magistrat la Curtea de Apel. A plecat un an mai târziu, în baza cererii de demisie. În perioada 3 septembrie 2018 – 14 decembrie 2018 a activat în cadrul Asociației Băncilor din Moldova în calitate de consilier al președintelui.

Vladimir Brașoveanu este magistratul care a scăpat nepedepsit pentru fals în declarația de venit pentru anul 2014. Brașoveanu nu a declarat două automobile și o casă de lux.

În urmă cu opt ani, jurnaliștii de la Anticorupție l-au fotografiat pe Vladimir Brașoveanu în curtea casei de lux, situată pe strada Ialoveni din Chișinău, dar pe care nu a indicat-o în declarația de avere.

Foto: Anticorupție.md

Brașoveanu a contestat în judecată actul de constatare al Comisiei Naționale de Integritate prin care s-a constatat încălcarea intenționată a regimului juridic al declarării veniturilor și proprietății. Fostul judecător a declarat că actul de constatare este ilegal, deoarece „au fost niște greșeli mecanice, iar unele au fost admise din lipsă de informații sau din cauza confuziilor dintre noțiunile juridice”.  A obținut câștig de cauză. 

În declarația de avere pentru 2023, Brașoveanu indică un salariu de 313 mii de lei de la CSM, aproape 42 de mii de lei de la un SRL, pensie de peste 300 de mii de lei. Inspectorul indică un teren agricol și unul intravilan, o casă de locuit nefinalizată, un apartament și două mașini. Vladimir Brașoveanu deține cote-părți în două societăți pe acțiuni și un SRL.

Ce spune CSM despre performanțele inspectorilor judiciari?

Activitatea Inspecției Judiciare în actuala componență este criticată de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Membrul CSM Ion Guzun consideră că munca recentă a inspectorilor judiciari nu a oferit rezultatele scontate. 

„În anul 2023, deși s-a depus un efort rezultat prin întocmirea a 30 de rapoarte (constatări ale existenţei elementelor constitutive ale abaterii disciplinare ale judecătorilor), nici până la moment inspecția nu a reacționat la mai multe abuzuri. În unele cazuri de abateri serioase, inspecția a considerat fie că cel care a sesizat nu este o persoană interesată, fie a respins sesizare”, a declarat Ion Guzun.

Potrivit membrului CSM, profesionalismul inspectorilor judiciari, dar și eventualele cazuri de protecționism vor fi verificate în cadrul unei proceduri de evaluare care va avea loc curând. 

„În curând, vom evalua activitatea inspectorilor și cu siguranță vom pune în discuție profesionalismul și protecționismul manifestat de unii inspectori judiciari. Aceasta va fi oportunitatea de a exclude mai multe dubii referitor la cariera recentă a unora dintre ei”,a explicat Ion Guzun. 

Și Aliona Miron, cea mai nouă membră a CSM, susține necesitatea evaluării sistematice a activității inspectorilor judiciari. În opinia lui Miron, Inspecția ar trebui să beneficieze de un număr mai mare de inspectori, dar și de aparat administrativ. 

„Or ei au mai multe atribuții legale, nu doar cele legate de urmărirea disciplinară. Acest lucru face, pe de o parte, să nu se poată respecta termenele legale de soluționare a plângerilor primite, pe de altă parte, împiedică inspectorii să facă controale regulate la instanțe care ar fi un principal instrument de prevenire a comiterii unor încălcări ale legii. În paralel, trebuie întărită responsabilizarea lor, printr-un sistem de evaluare periodic”, este de părere Aliona Miron. 

Asta în condițiile în care, spune membra CSM, este întâlnită adesea situația în care unii justițiabili urmăresc, prin intermediul procedurilor disciplinare, fie influențarea judecătorilor, fie dublarea căilor de atac, fie revizuirea hotărârilor judecătoreşti.

În prezent, activitatea inspectorilor judiciari este evaluată o dată la doi ani. De regulă, cei evaluați negativ sunt revocați din funcții în baza hotărârii CSM. Potrivit Alionei Miron, este binevenit ca inspectorii veniți în funcție să fie de formare judecători sau foști magistrați, în condițiile în care „o persoană venită din afară poate comite greșeli care să determine anularea sau încetarea procedurilor”. Durata mandatului unui inspector judiciar este de șase ani. Acesta poate deține un singur mandat. 

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Încurajarea Transparenței Judiciare prin Instrumente Digitale”, implementat de A.O. „Juriştii pentru drepturile omului” cu suportul National Endowment for Democracy, care nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicat.

Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?

/VIDEO/ Monument celebru, vandalizat: Stonehenge din Marea Britanie a fost stropit cu vopsea
/VIDEO/ Monument celebru, vandalizat: Stonehenge din Marea Britanie a fost stropit cu vopsea
/PROMO/ Uciși în accidente, batjocoriți în instanțe - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Uciși în accidente, batjocoriți în instanțe - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/FOTO/ Mașinile fugarului Ilan Șor, scoase la licitație: Cum arată și prețul de pornire
/FOTO/ Mașinile fugarului Ilan Șor, scoase la licitație: Cum arată și prețul de pornire
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Provocări cu iz FSB-ist pe axa Paris-Chișinău, cu implicarea cetățenilor moldoveni
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Provocări cu iz FSB-ist pe axa Paris-Chișinău, cu implicarea cetățenilor moldoveni
Nou câștig pentru tânărul gay, agresat în armată: Prejudiciul uriaș pe care-l va achita un bărbat care l-a amenințat cu moartea
Nou câștig pentru tânărul gay, agresat în armată: Prejudiciul uriaș pe care-l va achita un bărbat care l-a amenințat cu moartea

24 iunie - zi de doliu național. Președinta: „Spiridon Vangheli a dus faima Moldovei pe toate meridianele”

missing
Foto: Vadim Șterbate
21 iunie 2024, ora 19:25

24 iunie este declarată zi de doliu național, în memoria marelui scriitor, Spiridon Vangheli. Anunțul a fost făcut de președinta Maia Sandu, pe Facebook. În mesaj, șefa statului a subliniat că am rămas fără Tatăl lui Guguță, însă îi vom avea mereu pe Guguță și pe ceilalți eroi creați de maestru, care ne-a adus în literatura universală.

"Spiridon Vangheli, scriitorul care întreaga sa viață a făcut literatură mare pentru cei mici, a părăsit Coliba Albastră a copilăriei și a plecat la cele veșnice.

Spiridon Vangheli a dus faima Moldovei pe toate meridianele. Guguță a fost mai mult decât un personaj literar. Ochii lui Guguță au văzut lumea așa cum trebuie să fie ea - sinceră, frumoasă și omenoasă. Încercăm să regăsim întreaga noastră viață bunătatea și blândețea lumii lui Guguță.

În semn de tristețe și pentru a-i aduce un omagiu lui Spiridon Vangheli, ziua de 24 iunie, când vor avea loc funeraliile, va fi decretată zi de doliu național. Sincere condoleanțe familiei, Dumnezeu să-l odihnească în pace!", a scris Sandu.

Amintim că Spiridon Vangheli s-a stins din viață astăzi, la o săptămână după ce a împlinit 92 de ani.

„Am aflat cu mare tristețe această veste, tatăl spiritual al lui Guguță a decedat, domnul Spiridon Vangheli, suntem alături de familie, suntem alături de toți iubitorii de carte, de toți concetățenii noștri, de toți cei care îl iubesc pe Guguță”, ne-a spus Sergiu Prodan.

Opera lui Spiridon Vangheli a fost tradusă în peste 40 de limbi și cărțile sale sunt citite de copii din peste 68 de țări. În 1974, la Rio de Janeiro, Brazilia, Vangheli a primit Diploma de Onoare Andersen, fiind recunoscut ca unul dintre cei mai buni povestitori din lume.

Spiridon Vangheli a fost onorat cu titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” și, în 2012, i-a fost acordat titlul de cetățean de onoare al municipiului Chișinău.

De asemenea, scriitorul a fost distins cu Diploma Internațională de Onoare „Andersen”, Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române, Premiul special al Uniunii Scriitorilor din România, titlul de maestru al artei și cel de scriitor al poporului, dar și decorat și de Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale cu medalia de aur „Pentru creaţie”.

Apa din Nistru poate fi contaminată, în urma unei scurgeri de reziduri în regiunea transnistreană. Ministerul Mediului de la Chișinău ne recomandă să evităm scăldatul în aval de orașul Tighina, până vor fi gata rezultele unei analize prelevate de Agenția de Mediu. / La un an după lansare, compania finaciară Revolut pleacă din Republica Moldova. Clienții au fost anunțați că din 20 iulie nu vor mai putea face operațiuni prin aplicație. /România a decis a decis donarea unui sistem de apărare aeriană Patriot către Ucraina. Anunțul vine în ziua în care și președintele Iohannis a declarat că se retrage din cursa pentru șefia NATO, în favoarea candidatului olandez.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
O șefă de secție de la asistența socială din Bălți a fost reținută de ofițerii anticorupție. Aceasta și câțiva dintre colegii ei sunt suspectați că a lăsat fără apartamente doi pensionari singuratici. / Deși a fost finalizat, drumul Leova-Bumbăta nu poate fi dat în exploatare. Primarul de la Leova refuză recepția atât timp cât Procuratura Anticorupție investighează cine și cât a furat din acest proiect de infrastructură. / O competiție din Rusia a certat Guvernul de la Chișinău cu mai multe federații sportive din țară. Ministerul Educației amenință că va tăia finanțările celor care au trimis sportivi la Kazan, calificând participarea noastră la competiție drept act de încurajare a agresorului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Italia s-a angajat să sprijine Republica Moldova în parcursul său european, dar și în domeniul cultural. Două acorduri în acest sens au fost semnate, astăzi, la întâlnirea oficială a șefei statului Maia Sandu și omologul său italian, Sergio Mattarella. /Mai mulți bani pentru petroliști. Autoritățile le-au dat voie companiilor petroliere să încaseze cu 11 bani mai mult din vânzarea fiecărui litru de motorină sau benzină. / Liderii Uniunii Europene au încheiat luni discuțiile privind posturile de conducere ale blocului comunitar pentru următorii cinci ani fără a ajunge la un acord, urmând să ia o decizie la summitul de săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Primarul de la Boldurești, acuzat că a accidentat mortal un copil de 14 ani a compărut în fața judecătorilor la prima lui ședință de judecată. Acesta pledează nevinovat și refuză să facă declarații de presă. / Banca Mondială oferă Republicii Moldova 40 de milioane de dolari. Banii sunt destinați pentru sprijinul refugiaților ucraineni, familiilor care îi susțin, dar și dezvoltarea economiei țării. /Exploatați de cea care trebuia să îi apere. O polițistă din Edineț a fost condamnată la 20 de ani de închisoare pentru trafic de copii și de ființe umane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Zi fierbinte la Parlament. Deputații lui Ilan Șor s-au îmbrânzit cu agenții de pază, iar aproape 30 dintre activiștii de la un protest organizat de ei au ajuns la poliție. /O cursă charter plătită de Șor să aducă acasă moldoveni adunați la un eveniment politic la Moscova, a fost deviată spre București. Avionul a mobilizat forțele de ordine și personalul de pe aeroportul Otopeni, după o alertă cu bombă. / Ploaia puternică din această după-amiază a transformat unele străzi din capitală în râuri. A fost afectată și circulația transportului public. Îngropate în noroi după ploaia de aseară au fost și peste 30 de drumuri naționale.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a deschis un dosar penal în cazul fostul șef al Marelui Stat Major, Igor Gorgan, acuzat de spionaj în favoarea Rusiei. / Evaziune fiscală de aproape 20 de milioane de lei. Este vizată o rețea de restaurante din țară. Aceștia evitau să dea bonul fiscal clienților, iar banii în numerar nu îi reflectau în evidența contabilă. / Peste zece localități din raionul Orhei, Cahul și Ceadâr Lunga sunt și astăzi parțial în beznă, după ploaia și furtuna puternică de acum aproape două zile. Între timp, meteorologii au emis un nou Cod galben de instabilitate atmosferică.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Furtuna și ploaia puternică de aseară a făcut două victime. O copilă de 13 ani, dar și regizorul Arcadie Spoială au murit striviți de copaci. Zeci de localități din țară rămân în beznă și la această oră. În capitală a fost anunțată situație de forță majoră. /Gheorghe Cotorobai, învinuit de răpirea și uciderea cu deosebită cruzime a tânărei din Orhei, însărcinată, s-a mai ales cu un capăt de acuzare. Acesta este învinuit de viol. Procurorii au cerut astăzi prelungirea mandatului de arest cu încă 30 de zile. /Politicieni moldoveni au sărbătorit, astăzi, ziua Rusiei chiar în centrul Chișinăului. Deputații, asociați cu fugarul Ilan Șor, dar și fostul premier Vasile Tarlev au onorat invitația ambasadei Rusiei de a participa la recepția organizată cu ocazia sărbătorii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Ploile puternice au făcut prăpăd în mai multe raioane din țară. Sute de hectare de floarea de soarelui, viță de vie, porumb și grâu au fost distruse. /Încă o persoană a fost arestată în dosarul INTERPOL. Aceasta va sta după gratii 30 de zile, dar procurorii nu spun despre cine este vorba. /După câteva tergiversări a finalizării lucrărilor de pe strada Mihai Viteazul, primăria anunță o soluție de alternativă pentru ambuteiajele imense din zonă- un nou traseu care să ocolească zona șantierului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele europene de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. / Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, va ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Apă-Canal Chișinău cere scumpirea apei. Tariful propus pentru apă și canalizare este cu 6 lei mai mare decât cel actual.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
lan Șor și politicienii afiliați lui au fost incluși în categoria „organizațiilor și persoanelor periculoase” de compania care deține rețeau Faceebok și Instagram. Șor amenință Meta cu judecata. / Fostul deputat moldovean, Vadim Vacarciuc, a fost arestat în SUA. Acesta este acuzat de utilizarea neautorizată a documentelor. / Anchetă internă la Ministerul Culturii, după ce unii membri ai ansamblului Joc au dansat la un eveniment organizat la Sankt Petersburg, la care a participat și fugarul Ilan Șor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șeful biroului Interpol Moldova a fost băgat după gratii pentru 30 de zile. Viorel Țentiu este acuzat că face parte dintr-o grupare ce a asigurat refugiu în Republica Moldova pentru persoane influente date în căutare de Interpol. / Generalul acuzat că a spionat pentru ruși a ajuns și în vizorul justiției. Procuratura Generală anunță că-l investighează pe fostul șef al Marelui Stat Major, Igor Gorgan, iar președintele Parlamentului cere procurorilor să facă publice mai multe detalii. / De astăzi moldovenii pot purta toate actele în telefon. Statul a lansat aplicația numită EVO, obligând și instituțiile să recunoască autenticitatea documentelor digitale. Câte acte încap într-un smartphone?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scandal uriaș de spionaj în Armată. Fostul şef al Statului Major al R. Moldova, Igor Gorgan, ar fi informator al spionajul militar rusesc. Sunt datele unei investigații The Insider. Președinția a condamnat actul de trădare. / Au apărut mai multe nume în dosarul schemei de corupție privind manipularea datelor INTERPOL. Printre bănuiți ar fi șeful biroului Interpol din Moldova,șeful Inspectoratului pentru Migrație, un fost viceministru al Justiției și un avocat. Informațiile nu au fost confirmate de autorități. / În India au avut loc cele mai masive alegeri din lume. Au fost 44 de zile de vot, iar la urne au fost chemaţi aproape un miliard de alegători.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Milioane de dolari pentru a ajuta persoane date în căutare de Interpol să obțină azil sau statut de refugiat în Republica Moldova. Procuratura Anticorupție anunță că au fost reținuți patru funcționari de la noi. / Percheziții într-un dosar de corupție la oficiile Serviciului Fiscal din Bălți și raioanele Florești, Fălești, Soroca și Șoldăneși. Oamenii legii au ridicat un milion 500 de mii de lei. / A început sesiunea de Bacalaureat. Primii au intrat în febra examenelor absolvenții de lidceu din școlile alolingve.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Noi percheziții la partidele afiliate lui Ilan Șor. Procurorii au mai ridicat trei milioane de lei de la oamenii din anturajul oligarhului fugar și spun că acesta a pus în aplicare o nouă schemă ilegală de a aduce bani în Republica Moldova. / Ședință de judecată cu proteste și o alertă cu bombă. S-a întâmplat la Judecătoria Centru, cu sediul Buiucani, unde a avut loc o nouă şedinţă în dosarul bașcanei Găgăuziei. Organizatorii dau vina pe poliție pentru alerta cu bombă. / Președintele ucrainean acuză China că ajută Federația Rusă să compromită Summitul de pace privind Ucraina. Evenimentul este programat pentru jumătatea acestei luni, în Elveția.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Președinta, Maia Sandu și premierul Dorin Recean vor fi audiați în calitate de martori în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. Cum a reacționat Președinția? Un polițist a fost făcut colonel după ce a refuzat mită de 20 de mii de dolari. Operațiunea CNA s-a soldat cu reținerea unei femei de afaceri din Ucraina. Germania mai oferă 14 blindate ”Pirahna” Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut de ministrul Apărării de la Berlin după ce omologul său de la Chișinău i-a arătat dorările armatei naționale.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
CSP a ales un procuror general. Câștigătorul concursului este Ion Munteanu. Acesta urmează să fie numit în funcție de șefa statului. /Râuri pe mai multe străzi din capitală după ploile torențiale. Șoferii surprinși de șuvoaie au trecut prin momente de calvar. Între timp, meteorologii au prelungit codul galben de vreme rea. /Dezinformarea publică ar putea fi tratată drept trădare de patrie! Legea propusă de PAS este criticată dur de opoziție, care spune că e un instrument de luptă cu politicienii și presa incomodă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, este la Chișinău. Acesta a anunțat că Statele Unite ne acordă 50 de milioane de dolari pentru curățarea justiției, lupta cu dezinformarea și alegeri libere. Sosirea oficialului a fost marcată de proteste. / O nouă licitație pentru închirierea spațiilor comerciale de la aeroport. Autoritățile au schimbat regulile concursului. / Vom avea mai mulți militari de carieră. Guvernul a aprobat fondarea Colegiului Militar. Noua instituție se deschide la 1 septembrie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă un judecător, achitat în dosarul Laundromat, așteaptă despăgubiri de 300 de mii de lei de la stat. Este vorba despre magistratul Mihail Moraru, care a solicitat 1 milion 250 de mii de lei cu titlu de prejudiciu moral. / Guvernul a anunțat cifrele programului guvernamental Prima casă Plus. Acesta va fi accesibil din luna iulie și va putea fi accesat de mai multe categorii de persoane. / A fost lansată platforma de înregistrare prealabilă pentru persoanele care vor vota peste hotare. Cum funcționează aceasta?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doctoriță din Chișinău condamnată pentru malpraxis. Aceasta a fost găsită vinovată de tratarea superficială a situației medicale a unei gravide, care s-a soldat, în consecință, cu traumarea nou-născutului. / Probleme cu legea și pentru doi medici de la Orhei. Sunt suspectați că eliberau certificate medicale contra unor sume de până la 1 mie 500 de lei și au fost astăzi percheziționați de ofițerii CNA. / Mașinile electrice vor avea plăcuțe verzi cu numere de înmatriculare. Cât costă schimbarea acestora?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șefa Procuraturii Anticorupție este așteptată în Parlament, pentru a oferi explicații în cazul învinuirilor aduse fostei membre a Comisiilor Prevetting și Vetting, care și-a dat demisia. Deputații vor să știe mai exact, care sunt dovezile că Tatiana Răducanu ar avea legătură cu fugarii Veaceslav Platon și Ilan Șor. / Încă un judecător, cercetat în dosarul Laundromat pentru complicitate la spălarea banilor, și scos ulterior de sub urmărire penală, va fi despăgubit de stat. Acesta va primi jumătate de milion de lei. / Ministerul Educației cere pedepse pentru ultragierea personalului didactic. Se întâmplă la câteva zile după ce directoarea unei școli și-a pus capăt zilelor, după ce a fost atacată și denigrată de un grup de părinți.

/EXCLUSIV/ „Să refaci o piesă legendară e un risc”: Cum au reînviat Kapushon, Valera Leovskii și Ian Raiburg piesa „Ce seară minunată”
/EXCLUSIV/ „Să refaci o piesă legendară e un risc”: Cum au reînviat Kapushon, Valera Leovskii și Ian Raiburg piesa „Ce seară minunată”
/PROMO/ Uciși în accidente, batjocoriți în instanțe - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Uciși în accidente, batjocoriți în instanțe - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/VIDEO/ O femeie, grațiată în 2021, acuzată de un moldovean că nu și-a onorat promisiunile pentru munca în Germania. „Eu nu fac angajări”
/VIDEO/ O femeie, grațiată în 2021, acuzată de un moldovean că nu și-a onorat promisiunile pentru munca în Germania. „Eu nu fac angajări”
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Provocări cu iz FSB-ist pe axa Paris-Chișinău, cu implicarea cetățenilor moldoveni
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Provocări cu iz FSB-ist pe axa Paris-Chișinău, cu implicarea cetățenilor moldoveni
/EXCLUSIV/ „Nu arăt doar părți lustruite ale vieții mele”: Pasha Parfeni dezvăluie ce stă în spatele piesei „Vecinii”
/EXCLUSIV/ „Nu arăt doar părți lustruite ale vieții mele”: Pasha Parfeni dezvăluie ce stă în spatele piesei „Vecinii”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram