Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei

/VIDEO/ „Păcatele” inspectorilor judiciari: Probleme de integritate și trecut penal

missing
21 mai 2024, ora 23:20

Trei foști judecători de la Curtea de Apel Chișinău, cu probleme grave de integritate, examinează etica și corectitudinea actualilor magistrați. Cei trei fac parte din Inspecția Judecătorilor, un organ specializat, pe lângă Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Ludmila Ouș, Victor Pruteanu și Vladimir Brașoveanu sunt inspectorii judiciari care au fost ei înșiși, în trecut, subiecți ai unor anchete penale sau investigații jurnalistice. 

Misiunea Inspecției Judiciare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii 

Inspecția Judiciară este un organ specializat, independent, pe lângă CSM, care asigură verificarea activității organizatorice a instanțelor judecătorești, a sesizărilor și petițiilor adresate CSM în legătură cu activitatea sau etica judecătorilor, precum și verificarea încălcării obligațiilor profesionale de către magistrați. Inspecția mai face verificări în vederea deciderii CSM de a-și da acordul la pornirea urmăririi penale și tragerea la răspunderea penală sau contravențională a judecătorilor. Tot ea verifică temeiurile de respingere de către președinte sau Parlament a unor judecători propuși spre numire sau promovare. 

După ce verifică sesizările adresate CSM, Inspecția Judiciară transmite concluziile Colegiului Disciplinar, care decide dacă a fost comisă o abatere disciplinară și dacă aplică sancțiuni.

Într-un an, pe mesele inspectorilor-judiciari ajung zeci de sesizări și petiții. Nu toate însă se încheie cu sancțiuni disciplinare, aplicate de Colegiul Disciplinar. În 2023, din cele 26 de rapoarte de la Inspecția Judiciară, Colegiul Disciplinar a decis aplicarea sancțiunilor (doar sub formă de avertisment) în 4 cazuri. Au existat și refuzuri de aplicare a sancțiunilor. De exemplu, Inspecția Judiciară a decis să îl scoată basma curată pe magistratul Gheorghe Bălan, după ce în privința sa a fost înregistrată o plângere pentru că a dispus examinarea dosarului lui Vladimir Andonachi cu uşile închise. Balan, nu a fost sancționat disciplinar nici în urma unei plângeri privind eliberarea în bază de garanție a lui Vladimir Andronachi și Anatolie Blonschi. 

Ce criterii trebuie să îndeplinească inspectorii judiciari pentru a accede în funcții

Din Inspecția Judiciară fac parte șapte inspectori-judecători, conduși de un inspector principal, desemnat de CSM din rândul inspectorilor-judecători. În prezent, componența Inspecției Judiciare este completă, iar activitatea acesteia este asigurată de inspectorii Ludmila Ouș, Victor Pruteanu, Natalia Paustovscaia, Tatiana Craiu, Vladimir Brașoveanu și Mariana Martalog. Inspector-judecător principal este fosta avocată Diana Ioniță - aflată în funcție din 2023.

Legea spune că inspector judiciar poate ajunge doar un jurist, cu o vechime de muncă de minim șapte ani, care a obținut voturile a mai mult de jumătate din membrii CSM. Inspectorul judiciar trebuie să se bucure de o reputație ireproșabilă.

Inspectorii judiciari cu trecut penal și probleme de integritate 

Trei dintre actualii inspectori judiciari vin de la Curtea de Apel Chișinău, iar înainte să ajungă în această funcție au avut probleme cu legea. Ludmila Ouș a fost vizată într-un dosar de corupție de rezonanță, Vladimir Brașoveanu a scăpat nepedepsit pentru fals în declarația de avere, iar Victor Pruteanu a fost mai mult timp în atenția opiniei publice datorită unor decizii controversate luate în calitatea sa de judecător. 

Ludmila Ouș - vizată într-un dosar de corupție, iar ulterior achitată

Ludmila Ouș este cel mai nou inspector din cadrul Inspecției Judiciare, funcție în care a fost numită de către CSM în mai 2023. Ouș are o experiență de peste 20 de ani în sistemul judecătoresc. Timp de 12 ani a lucrat magistrată în cadrul Judecătoriei Chișinău, iar în 2014 a fost numită judecătoare la Curtea de Apel Chișinău. Ludmila Ouș a demisionat din funcția de magistrat în noiembrie 2018, când era cercetată în dosarul cunoscut cu numele generic „Mită pentru judecători”. În același dosar figurau în calitate de învinuite alte patru magistrate, un procuror, un avocat, un medic, un asistent judiciar și un inculpat într-un alt dosar. Toți au fost reținuți în octombrie 2018, după ce procurorii au descins cu percheziții în birourile lor, unde au fost instalate camere video ascunse.

Cele cinci judecătoare, între care și Ludmila Ouș, au fost învinuite că ar fi pretins și primit sume de bani în proporții deosebit de mari, pentru a emite decizii favorabile în mai multe cauze penale aflate în examinare. Procuratura Anticorupție a publicat la acea vreme și imagini video în care apare Liubovi Brînză, una din cele cinci judecătoare vizate în dosar, în timp ce numără bani pe care îi distribuie apoi în plicuri. Mai târziu, în birou apare o altă magistrată, care ia unul dintre plicurile pe care i l-a întins Liubovi Brânză.

Dosarul a fost trimis în judecată în aprilie 2019. Magistratele au obținut câștig de cauză la Curtea de Apel Cahul, privind anularea deciziei CSM prin care şi-a dat acordul pentru urmărirea penală a judecătoarelor. Ulterior, au obținut câștig de cauză și la Curtea de Apel Bălți, unde au contestat efectuarea măsurilor speciale de investigaţie și le-a reușit anularea mai multor probe ale acuzării.

În martie 2021, toate cele cinci judecătoare - Ludmila Ouș, Galina Moscalciuc, Liubovi Brânză, Svetlana Tizu și Victoria Hadârcă au fost achitate după ce Procuratura Anticorupție a renunțat la învinuiri.

Singurii care au fost condamnați în dosar au fost medicul Vadim Scarlat, care și-a recunoscut vina, şi asistentul judiciar al lui Liubovi Brânză - Vitalie Furtună. Ultimul a fost recunoscut vinovat de trafic de influență. 

În iulie 2019, după ce oligarhul Vladimir Plahotniuc a fugit din țară, Ludmila Ouș a făcut o serie de dezvăluiri pe marginea dosarului în care a fost vizată. Invitată în emisiunea „Politica Nataliei Morari” de la TV8, ea a povestit că timp de trei ani a fost supusă presiunilor din partea președintelui de atunci al Curții de Apel Chișinău, Ion Pleșca, pentru a lua decizii agreate de putere pe dosarele ex-premierului Vlad Filat și ale fostului deputat democrat Constantin Țuțu. Magistrata totuși nu a depus niciun denunț pe fostul său șef și nici nu a semnalat CSM presupusa influență necorespunzătoare.

La doi ani după ce a fost achitată în dosarul „mită pentru judecători”, Ludmila Ouș a ajuns în fotoliul de inspector judiciar, funcție din care investighează abaterile disciplinare ale magistraților, doar că funcția sa ar putea fi în pericol.

Asta după ce în adresa CSM a fost depusă o plângere împotriva lui Ouș în care este acuzată că ar fi încercat să îl  înfluențeze pe un petiționar să își retragă plângerea în privința magistratului Judecătoriei Chișinău, Gari Bivol. Autorul plângerii ar fi înregistrat toată convorbirea cu Ludmila Ouş. 

TV8 a întrebat-o pe Ludmila Ouș despre plângerea pe numele său. Inspectoarea susține că nu cunoaște nimic despre aceasta și dă asigurări că nu a influențat pe nimeni în nicio privință.

Potrivit declarației de avere pentru anul 2023, Ludmila Ouș a ridicat un salariu de aproape 172 de mii de lei de la Inspecția Judiciară, onorarii de aproape 107 mii de lei din avocatură, salariu de la Camera Notarială și Institutul Național al Justiției, dar și donații de peste 18 mii de lei pentru găzduirea refugiaților ucraineni.

Inspectoarea a mai declarat venituri din pensie, prestări servicii și darea în arendă a unui teren. Ouș a mai indicat în declarația de avere câteva terenuri agricole, două apartamente în Chișinău, un garaj și alte averi imobiliare pe numele soțului ei. Familia Ouș deține două mașini și mai multe conturi bancare în lei sau valută euro. Ludmila Ouș este acționar în cadrul a trei societăți pe acțiuni.

Cariera controversată a inspectorului judiciar Victor Pruteanu 

Victor Pruteanu a devenit inspector judiciar în mai 2020. Până să ocupe acest fotoliu, a fost mai întâi judecător în instanțele de fond din raionul Râșcani și Chișinău, iar din 2004 a judecat dosare la Curtea de Apel Chișinău. În 2016, și-a dat demisia din sistem.  A activat ulterior în cadrul Primăriei mun. Chișinău în calitate de consilier și specialist principal.

Deși a lucrat toată viața la stat, Victor Pruteanu a reușit să adune o avere de apreciat. Potrivit declarației de avere pentru 2023,  el deține un teren extravilan de 6 ari la Ialoveni și o casă de locuit, cumpărată în 2017, la un an după ce a plecat de la Curtea de Apel. 

Pentru anul trecut, inspectorul declară un salariu de aproape 300 de mii de lei și o pensie de la CNA de peste 300 de mii.

Totuși, în anii în care era judecător, Victor Pruteanu indica în declarația de avere mai multe bunuri. De exemplu, în 2016, anul în care a plecat de la Curtea de Apel Chișinău, Pruteanu indica două loturi pomicole și un teren agricol, o altă casă - deținută prin certificat de moștenire, două construcții nelocative și două automobile. Din 2018, majoritatea acestor bunuri nu mai apar în declarații.

Victor Pruteanu s-a făcut remarcat și în o serie de anchete jurnalistice.

În 2018, Ziarul de Gardă scria că Victor Pruteanu i-a acționat în judecată pe doi cetățeni ai R. Moldova solicitând încasarea de la aceștia a unor datorii în sumă de 18 mii de USD, 5900 de euro, respectiv, 16,7 mii de lei, plus dobânzile de întârziere și cheltuielile de judecată. Acești bani nu se regăseau în declarațiile de avere ale fostului judecător.

Pruteanu a făcut parte din lista judecătorilor care au luat decizii în favoarea unor companii care urmau să restituie credite contractate de la cele trei bănci aflate în proces de lichidare, Banca de Economii, Banca Socială și Unibank.

În 2016, Victor Pruteanu era vizat într-o sesizare a guvernatorului Băncii Naționale către Colegiul disciplinar al CSM, prin care se cerea verificarea competenței profesionale a acestuia alături de alți doi colegi, în examinarea unui dosar care se referea la niște credite acordate de BEM.

Victor Pruteanu se regăsește și în lista judecătorilor în privința cărora Ministerul Justiției a inițiat în trecut mai multe acțiuni în regres pentru recuperarea prejudiciului achitat de Republica Moldova în cadrul unor dosare pierdute la CEDO, însă a scăpat de recuperarea prejudiciului cauzat.

De asemenea, judecătorul a fost acuzat în februarie 2013 de procurori că ar fi constrâns o persoană să-i dea drept mită un aparat de aer condiționat. 

Procurorii anticorupție au efectuat percheziții în biroul de la Curtea de Apel al lui Victor Pruteanu, însă doar peste trei luni, cauza penală a fost clasată pe motiv că nu a fost constatată estorcarea de bunuri. După pornirea investigațiilor, Victor Pruteanu a achitat pentru aparatul de aer condiționat.

Victor Pruteanu a făcut parte din completul de judecători care au decis scoaterea din cursa electorală a Partidului „Patria”, condus de Renato Usatîi, la alegerile din 2014. Ulterior, în anul 2020, CEDO a condamnat Republica Moldova pentru eroarea admisă de instanțele naționale.

Vladimir Brașoveanu -  a scăpat nepedepsit pentru fals în declarația de avere

Vladimir Brașoveanu a ajuns inspector judiciar în iunie 2020. Anterior, a fost specialist coordonator în cadrul Ministerului Justiției, magistrat la Judecătoria Chișinău, iar în 2015, a ajuns magistrat la Curtea de Apel. A plecat un an mai târziu, în baza cererii de demisie. În perioada 3 septembrie 2018 – 14 decembrie 2018 a activat în cadrul Asociației Băncilor din Moldova în calitate de consilier al președintelui.

Vladimir Brașoveanu este magistratul care a scăpat nepedepsit pentru fals în declarația de venit pentru anul 2014. Brașoveanu nu a declarat două automobile și o casă de lux.

În urmă cu opt ani, jurnaliștii de la Anticorupție l-au fotografiat pe Vladimir Brașoveanu în curtea casei de lux, situată pe strada Ialoveni din Chișinău, dar pe care nu a indicat-o în declarația de avere.

Foto: Anticorupție.md

Brașoveanu a contestat în judecată actul de constatare al Comisiei Naționale de Integritate prin care s-a constatat încălcarea intenționată a regimului juridic al declarării veniturilor și proprietății. Fostul judecător a declarat că actul de constatare este ilegal, deoarece „au fost niște greșeli mecanice, iar unele au fost admise din lipsă de informații sau din cauza confuziilor dintre noțiunile juridice”.  A obținut câștig de cauză. 

În declarația de avere pentru 2023, Brașoveanu indică un salariu de 313 mii de lei de la CSM, aproape 42 de mii de lei de la un SRL, pensie de peste 300 de mii de lei. Inspectorul indică un teren agricol și unul intravilan, o casă de locuit nefinalizată, un apartament și două mașini. Vladimir Brașoveanu deține cote-părți în două societăți pe acțiuni și un SRL.

Ce spune CSM despre performanțele inspectorilor judiciari?

Activitatea Inspecției Judiciare în actuala componență este criticată de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Membrul CSM Ion Guzun consideră că munca recentă a inspectorilor judiciari nu a oferit rezultatele scontate. 

„În anul 2023, deși s-a depus un efort rezultat prin întocmirea a 30 de rapoarte (constatări ale existenţei elementelor constitutive ale abaterii disciplinare ale judecătorilor), nici până la moment inspecția nu a reacționat la mai multe abuzuri. În unele cazuri de abateri serioase, inspecția a considerat fie că cel care a sesizat nu este o persoană interesată, fie a respins sesizare”, a declarat Ion Guzun.

Potrivit membrului CSM, profesionalismul inspectorilor judiciari, dar și eventualele cazuri de protecționism vor fi verificate în cadrul unei proceduri de evaluare care va avea loc curând. 

„În curând, vom evalua activitatea inspectorilor și cu siguranță vom pune în discuție profesionalismul și protecționismul manifestat de unii inspectori judiciari. Aceasta va fi oportunitatea de a exclude mai multe dubii referitor la cariera recentă a unora dintre ei”,a explicat Ion Guzun. 

Și Aliona Miron, cea mai nouă membră a CSM, susține necesitatea evaluării sistematice a activității inspectorilor judiciari. În opinia lui Miron, Inspecția ar trebui să beneficieze de un număr mai mare de inspectori, dar și de aparat administrativ. 

„Or ei au mai multe atribuții legale, nu doar cele legate de urmărirea disciplinară. Acest lucru face, pe de o parte, să nu se poată respecta termenele legale de soluționare a plângerilor primite, pe de altă parte, împiedică inspectorii să facă controale regulate la instanțe care ar fi un principal instrument de prevenire a comiterii unor încălcări ale legii. În paralel, trebuie întărită responsabilizarea lor, printr-un sistem de evaluare periodic”, este de părere Aliona Miron. 

Asta în condițiile în care, spune membra CSM, este întâlnită adesea situația în care unii justițiabili urmăresc, prin intermediul procedurilor disciplinare, fie influențarea judecătorilor, fie dublarea căilor de atac, fie revizuirea hotărârilor judecătoreşti.

În prezent, activitatea inspectorilor judiciari este evaluată o dată la doi ani. De regulă, cei evaluați negativ sunt revocați din funcții în baza hotărârii CSM. Potrivit Alionei Miron, este binevenit ca inspectorii veniți în funcție să fie de formare judecători sau foști magistrați, în condițiile în care „o persoană venită din afară poate comite greșeli care să determine anularea sau încetarea procedurilor”. Durata mandatului unui inspector judiciar este de șase ani. Acesta poate deține un singur mandat. 

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Încurajarea Transparenței Judiciare prin Instrumente Digitale”, implementat de A.O. „Juriştii pentru drepturile omului” cu suportul National Endowment for Democracy, care nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicat.

Duminică, 20 octombrie, urmărește cea mai importantă bătălie politică a anului 2024! Cei mai buni jurnaliști sunt aici pentru tine, de la 07:00-până la 00:00, suntem în direct! Află primul ce a ales și ce a decis Republica Moldova! ALEGE LIBER, doar la TV8!
Alege liber
Alege liber
Ultima rundă de dezbaterilor electorale la TV8. Mariana Rață și Anatol Golea i-a așteptat în studioul Alege Liber pe: Alexandr Stoianoglo, candidatul PSRM, Andrei Năstase, candidat independent, Renato Usatîi, candidatul Partidului Nostru, Vasile Tarlev, candidatul Partidului Pentru Viitorul Moldovei și pe Natalia Morari, candidat independent.
Alege liber
Alege liber
TV8 dă start dezbaterilor electorale! Mariana Rață și Anatol Golea i-au avut drept invitați în studioul Alege Liber pe: Tudor Ulianovschi, candidat independent /Octavian Țîcu, candidatul Blocului Împreună și Irina Vlah, candidat independent.
Alege liber
Alege liber
PROMO/ Urmăriți cele mai tari dezbateri electorale, de luni, ora 19:55, doar la TV8!
Alege liber
Alege liber
(Partea II) Ediție specială la TV8 cu Mariana Rață și Anatolie Golea: Primele rezultate ale alegerilor locale generale 2023. Turul I
Alege liber
Alege liber
(Partea I) Ediție specială la TV8: Alegeri locale generale 2023!
Alege liber
Alege liber
Ultima rundă de dezbateri electorale la TV8. Invitați în platoul ALEGE LIBER sunt: - Lilian Carp (PAS) - Ion Ceban (MAN) - Victor Chironda (PPDA) - Ștefan Gligor (PS) - Platon Tatiana (FAS)
Alege liber
Alege liber
Dezbaterile electorale continuă la TV8. Astăzi, în platoul ALEGE LIBER au fost invitați candidații pentru funcția de primar al Capitalei: - Andrei Donică (Mișcarea Profesioniștilor Speranța); - Arina Spătaru (Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa); - Vitalie Prohnițchi (Partidul Verde Ecologist); - Alla Popova (Patrioții Moldovei).
Alege liber
Alege liber
Astăzi, TV8 te ajută să-i cunoști pe următorii candidați pentru fotoliul de primar al Capitalei. În următoarea rundă de dezbateri se vor întâlni: - Ion Bulgac (CUB); - Diana Caraman (PCRM); - Ion Purice (PL); - Mihail Poleanschi (Congresul Civic).
Alege liber
Alege liber
Alege liber după ce privești dezbaterile de la TV8. Astăzi, în platoul dezbaterilor au fost invitați candidații pentru funcția de primar al Capitalei: - Vasile Bolea (RENAȘTERE); - Adrian Albu (PSRM); - Oleg Burlacu (PLDM); - Cristina Vulpe (ȘANSA); - Ruslan Popa (NOI). Alege Liber... cu TV8!
Alege liber
Alege liber
Analizăm campania electorală pentru alegerile locale. Vom avea turul doi în Chișinău? Ediție Specială cu Mariana Rață.
Alege liber
Alege liber
ALEGE LIBER! Continuăm dezbaterile electorale între candidații pentru funcția de primar de Chișinău. /Astăzi, toate întrebările vor fi pentru: - Dragoș Galbur (PNM); - Roman Mihăeș (PNL); - Vadim Brînzaniuc (PSDE); - Anatol Usatîi (PDCM).
Alege liber
Alege liber
Număr record de candidați înscriși în cursa pentru fotoliul de primar de Chișinău. Mariana Rață te invită să-i cunoști pe cei 27 de de concurenți. Primii invitați în studioul ALEGE LIBER de la TV8 sunt: - Vasile Costiuc, PP Democrația Acasă - Ruslan Codreanu, Blocul Ruslan Codreanu - Constantin Butucel, PACE - Ion Ștefăniță, Mișcarea Respect Moldova - Ștefan Urîtu, Voința Poporului - Munteanu Andrei, PP NOI
Alege liber
Alege liber
До выборов в местные органы власти осталось менее двух недель. На пост примара муниципия Бельц баллотируется 15 кандидатов. Кто эти люди и как они собираются решать проблемы Бельц? На эти и другие вопросы постараемся ответить в ходе дебатов, организованных телеканалом TV8. Во втором раунде дебатов участвуют кандидат от «Либерально-демократической партии Молдовы (ЛДПМ) Сергей Бурлаку, кандидат от Партии коллективного действия — «Гражданский конгресс» Марк Ткачук и кандидат от партии «Строим Европу дома» (PACE) Ион Страчук. Кандидат от партии ȘANSA Виктория Шапа, кандидат от партии «Альтернативная Сила Спасения Молдовы» Анастасия Светличный и кандидат от «Партии перемен» Николай Григоришин отказались от участия в дебатах.
Alege liber
Alege liber
До выборов в местные органы власти осталось менее двух недель. На пост примара муниципия Бельц баллотируется 15 кандидатов. Кто эти люди и как они собираются решать проблемы Бельц? На эти и другие вопросы постараемся найти ответы в ходе дебатов, организованных телеканалом TV8. В первом раунде дебатов участвуют кандидат от партии "Действие и солидарность" (PAS) Владимир Русу, кандидат от партии "Коалиция в поддержку единства и благосостояния" (CUB) Сергей Попович и кандидат от Партии коммунистов (ПКРМ) Александр Густой. Кандидат от «Нашей партии» Александр Петков и независимый кандидат Марина Кравченко отказались от участия в дебатах.
Alege liber
Alege liber
Ești gata de vot? Mariana Rață și Anatolie Golea, moderatorii dezbaterilor electorale de la TV8, te ajută să te informezi. De luni, 23 octombrie - Alege Liber - Alege TV8! Privește LIVE emisiunea, la ora 20:00!
Alege liber
Alege liber
Maraton de ediții speciale la TV8: Alegeri locale generale 2023

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
 BOP: Cine este favoritul moldovenilor la prezidențiale, dacă mâine ar avea loc alegerile
BOP: Cine este favoritul moldovenilor la prezidențiale, dacă mâine ar avea loc alegerile
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/VIDEO/ Percheziții masive în Moldova: Arme, bani și drone! Planul cu 100 de tineri antrenați în trei țări, inclusiv de Wagner
/VIDEO/ Percheziții masive în Moldova: Arme, bani și drone! Planul cu 100 de tineri antrenați în trei țări, inclusiv de Wagner

/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie

missing
17 octombrie 2024, ora 23:00

Noul editorial Verde în ochi cu Mariana Rață este despre ziua de duminică, 20 octombrie. În ultimele două luni am fost martori ai unei ample campanii de promovare a minciunilor și de corupere a alegătorilor. Colegii noștri de la Ziarul de Gardă au surprins de minune cum exact funcționează această mașinărie din interior.

În luptă au fost aruncați zeci de milioane de euro, mai mulți politicieni-candidați ghidați din umbră de criminalul Ilan Șor și conserve mai vechi ale Kremlinului. În disperare să păstreze R. Moldova în sfera sa de influență, Rusia a înrolat chiar și preoți în armata sa de propagandiști. Nu a ezitat nicio clipă să amestece credința și cele sfinte în noroiul corupției politice și a partizanatului pentru minciună. Iar asta demonstrează, dincolo de cuvinte, că nu au nimic sfânt în ei.

Miza cea mare a acestor eforturi disperate ale Kremlinului este referendumul. Un referendum care ar putea spune verde-n ochi întregii lumi că cetățenii R. Moldova vor în UE. Nu parte a russkii mir, care seamănă ură, război și dezbinare. Ci parte a lumii civilizate care trăiește de peste jumătate de secol în pace și prosperitate.

În ultimele 6 săptămâni am încercat, prin editorialele Verde-n ochi, să vă arăt, prin probe concrete și date oficiale, cum este viața oamenilor care trăiesc în UE. Cum dincolo de propaganda anti-UE, promovată violent de elitele rusești, copiii și soțiile lor își trăiesc Dolce Vita în țări din Occident. La fel ca și copiii unor candidați din această campanie electorală care se opun integrării europene.

V-am arătat ce pensii au bătrânii din UE, față de cei din R. Moldova sau Rusia. V-am explicat de ce corupții lumii se tem de UE. Și cel mai important, v-am arătat cum UE a susținut financiar dezvoltarea R. Moldova. Reparația drumurilor, școlilor, grădinițelor, spitalelor, dezvoltarea afacerilor și a agriculturii.

În cei peste 30 de ani de independenta, Moldova a primit suport extern în valoare de peste 3,5 miliarde de euro. Asta înseamnă cam 1400 de euro pentru fiecare cetățean al acestei țări. Cel mai important donator care a oferit bani Republicii Moldova a fost  este UE. De aici am primit mai mult de jumătate din toată suma.

Săptămâna trecută, Uniunea Europeană ne-a întins din nou mâna și a anunțat un nou sprijin, fără precedent pentru R. Moldova. Suport financiar de 1,8 miliarde de euro. Această sumă e aproape echivalentul întregului suport oferit de UE R. Moldova în cei 30 de ani de independență. Grație acestor bani, Moldova va putea crește, se va putea dezvolta și în sfârșit va deveni atractivă pentru copiii și nepoții noștri.

Avem o datorie față de generațiile care vin. În primul rând, NU avem dreptul să le furăm viitorul. NU avem dreptul să îl vindem și nici nu avem dreptul să îl tratăm cu nepăsare.

„În UE, dar NU acum” este egal cu nidiodată. În trenul schimbărilor mari trebuie să urci atunci când el ajunge în gara ta. Următoarea cursă ar putea să nu mai fie. Am tot auzit în ultimele luni că referendumul din 20 octombrie  este o luptă între UE și Rusia. Greșit. Aceasta este lupta noastră pentru a ne desprinde de un trecut trist, plin de șantaj, sărăcie și abuz. În 2015, R. Moldova a ratat ocazia să fie povestea de succes a Parteneriatului Estic. Am pierdut ocazia din cauza unor politicieni corupți și avari care erau mai preocupați de propriile interese, decât de cele ale țării. Atunci, șansa noastră era în mâinile lor. 

Astăzi, viitorul nostru e în mâinile noastre. Să avem grijă ce facem cu el. Cel mai important lucru este ca după 20 octombrie să ne putem privi în ochi copii și nepoții și să le putem spune sincer și verde în ochi că am ales ce e mai bun pentru ei. 

/VIDEO/ Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
/VIDEO/ Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024

/VIDEO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/VIDEO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
/VIDEO/ Provocare la TV8, în timpul dezbaterilor. Mariana Rață: „Am chemat poliția. Ne cerem scuze de la telespectatori”
/VIDEO/ Provocare la TV8, în timpul dezbaterilor. Mariana Rață: „Am chemat poliția. Ne cerem scuze de la telespectatori”
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/VIDEO/ Incendiu puternic în Chișinău. Subsolul unui bloc de locuit a fost cuprins de flăcări
/VIDEO/ Incendiu puternic în Chișinău. Subsolul unui bloc de locuit a fost cuprins de flăcări

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.