Curricula de care se ghidează școlile auto din țară atunci când pregătesc viitori șoferi ar trebui îmbunătățită. Opinia îi aparține șefului adjunct al Inspectoratului Național de Securitate Publică (INSP) Grigore Guzun și a fost exprimată în cadrul ediției de miercuri, 22 mai, a emisiunii „Moldova Gândește LIVE” de la TV8. Potrivit lui Guzun, ar trebui schimbată metoda de predare.
Specialistul s-a referit în mod special la perioada scurtă în care studiază elevii școlilor auto, dar și la faptul că nu sunt suficient de bine pregătiți practic.
„Noi suntem de acord că este necesar de îmbunătățit curricula de studii, însăși metoda de predare. În aceste 3 luni, elevul are trei ore de condus în Chișinău și cum conduce? Conduce cu 30 de km la oră și pe anumite trasee, iar după 3 luni se duce la centrul de examinare unde este testat și i se dă voie în zborul liber”, a menționat Grigore Guzun.
Astfel, spune șeful adjunct al INSP, șoferii începători sunt mult prea stresați la volan, iar în rezultat, lipsa lor de profesionalism duce de multe ori la situații tragice.
Recent, ministrul Educației, Dan Perciun a declarat într-o conferință de presă că „nicio școală auto din țară nu întrunește standardele de acreditare pentru pregătirea conducătorilor auto la categoria B”. Concluziile au fost făcute de responsabilii de la Ministerul Educației, care au făcut, în premieră, o analiză a calității serviciilor prestate de școlile auto din Republica Moldova.
Evaluarea s-a făcut prin prisma ratei de promovabilitate a examenelor pentru permisele auto.
Abonează-te la canalul nou de Youtube „Moldova Gândește” și activează clopoțelul pentru notificări!