Două grupuri de localități din Republica Moldova au decis să fuzioneze, în baza unei legi noi adoptate astăzi în lectură finală de Parlament. Documentul permite unirea voluntară a mai multor sate sau orașe, pentru a forma unități administrative mai mari și mai eficiente.
Primul grup va fi format din orașul Leova și satele Sîrma, Tochile-Răducani și Sărata-Răzeși. Al doilea grup reunește Călinești, Chetriș și Hîncești din raionul Fălești.
Potrivit unui comunicat Parlamentului, aceste localități au fost selectate deoarece îndeplinesc toate criteriile prevăzute de lege: au hotar comun, sunt la o distanță de cel mult 25 de kilometri față de centrul administrativ și au împreună cel puțin 3.000 de locuitori.
Comasarea poate avea loc doar dacă este aprobată de consiliile locale implicate. Procesul este unul voluntar și are drept scop consolidarea capacităților administrative și atragerea mai ușoară a investițiilor.
Localitățile care aleg să se unească pot beneficia de sprijin financiar din partea statului. Suma variază între 100.000 de lei și 1 milion de lei, în funcție de dimensiunea noii unități create. Banii pot fi folosiți pentru proiecte de infrastructură, cum ar fi modernizarea drumurilor, sistemelor de apă, canalizare și salubrizare.
„Amalgamarea va aduce mai multe investiții directe în infrastructură locală – sisteme de aprovizionare cu apă, drumuri, canalizare, salubrizare și va spori accesul la fonduri naționale și europene pentru proiecte concrete. La fel, va facilita accesul populației la servicii publice, prin intermediul centrelor unice de prestare a serviciilor în fiecare localitate, și va încuraja cetățenii să participe la procesul decizional”, se arată într-un comunicat al Parlamentului.
Legea privind organizarea administrativ-teritorială a fost adoptată în ambele lecturi și face parte dintr-un proces mai amplu de reformă a administrației publice locale. Inițiativa a fost lansată la sfârșitul anului 2024, iar până acum 34 de primării din cele 898 existente în țară au început deja procedura de unificare.