Kievul vrea să atace Rusia cu arme din Occident și încearcă să-i convingă pe partenerii din vest să-i permită acest lucru, chiar dacă majoritatea aliaţilor țării vecine se împotrivesc. Între timp, astăzi, o cunoscută agenție de presă internațională a scris că președintele rus, Vladimir Putin, ar fi pregătit să oprească războiul din Ucraina, dar numai după recunoașterea teritoriilor cucerite de Moscova.
Volodimir Zelenski, care se află astăzi la Harkov, unul dintre cele mai fierbinți puncte ale frontului, a condamnat atacurile rusești de ieri cu rachete şi bombe aeriene din regiune. Acesta a vorbit din nou despre deficitul de apărare antiaeriană cu care se confruntă Ucraina, dar şi despre interdicţia impusă de majoritatea aliaților din vest, care nu permit Kievului să lovească teritoriul inamic cu arme occidentale.
„Asemenea atacuri rusești sunt posibile doar pentru că Ucraina are încă restricţii de a se apăra. Avem un deficit de sisteme pentru apărare aeriană, sisteme care sunt disponibile în lume. E deficit al rachetelor cu rază lungă de acțiune și o incapacitate de a distruge sursa terorii rusești de lângă hotarele noastre, inclusiv lansatoarele de rachetă care lovesc Ucraina și populația civilă. Demersurile președintelui ucrainean sunt susținute și de soldați care luptă în regiunea Harkiv”, a menționat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
„Faptul că aliații nu vor să tragem în teritoriul agresorului, cred că este inacceptabil, cel puțin pentru mine. Nu noi am venit la ei, ci ei au venit la noi. Mai multe sisteme de lansare de rachete, tunuri, obuziere trag în noi de cealaltă parte a graniței. Dacă nu tragem asupra teritoriului rus, nu există nicio modalitate de a le produce pagube”.
Majoritatea aliaţilor Ucrainei, inclusiv Statele Unite, au interzis până acum țării vecine să folosească armele pe care le trimit pentru a lovi în interiorul Federaţiei Ruse, de teama unor eventuale represalii directe din partea Moscovei. Acum câteva zile, un grup bipartizan de congresmeni americani a cerut Pentagonului să renunțe la restricție, spunând că aceasta i-a împiedicat pe ucraineni „să se poată apăra”.
Și președintele Camerei Reprezentanţilor din SUA, Mike Johnson, pare să susțină această idee, dar nu există deocamdată o schimbare oficială în actuala politică americană. Statele Unite au furnizat recent Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune, pe care, se presupune, țara vecină le-ar fi folosit pentru a lovi ținte rusești din Crimeea ocupată.
Problema e că restricțiile impuse de Washington ar împiedica efectuarea unui atac similar în interiorul teritoriului rusesc. Asta în timp ce Berlinul a refuzat să furnizeze Ucrainei rachetele sale Taurus, cu o rază de acțiune de peste 500 de kilometri.
Pe de altă parte, astăzi, ministrul rus de Externe a acuzat Ucraina că a folosit deja armele furnizate de Statele Unite, pentru a lovi ținte în afara a ceea ce el a numit zona de conflict și împotriva infrastructurii civile.
„Armele americane au fost deja folosite asupra unei varietăți de obiecte din afara zonei de conflict. Faptul că americanii încearcă să facă niște declarații liniștitoare pentru opinia lor publică sau pentru membrii NATO, sau să arate că decizia nu a fost încă luată - toate acestea sunt, după părerea mea, trucuri”.
În timp ce invazia rusă continuă în țara vecină de mai bine de doi ani, surse rusești au declarat pentru agenția Reuters că președintele rus Putin ar fi gata acum de o încetare a focului, dar numai după negocieri, la care să se recunoască teritoriile cucerite de Rusia până acum. Totuși, sursele citate de presa internațională au spus că Putin va continua invazia dacă Kievul și Occidentul nu acceptă discuții.