Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1218: Planul Safe, 28.743 de drone, bilanț negru și summit istoric la Haga. Rusia acuză Chișinăul

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 822: Atacuri la Harkov, moarte la hipermarket și bilanț negru! Zelenski îi răspunde lui Putin

25 mai 2024, ora 21:34

Președintele Volodimir Zelenski a anunțat că soldații ucraineni „au reușit să preia controlul luptei asupra zonei de frontieră în care invadatorii ruși au intrat”, în regiunea nord-estică Harkov. Între timp, în noaptea de vineri spre sâmbătă, forțele ruse au lansat noi atacuri cu rachete asupra regiunii Harkov, mai multe mașini și clădiri, inclusiv un liceu, fiind avariate. Cel puţin două persoane au fost ucise şi 24 rănite sâmbătă într-un atac rusesc asupra unui hipermarket de produse de construcţii din Harkov. 

Într-un interviu pentru publicațai The Economist, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că „este timpul ca aliații să ia în considerare ridicarea unora dintre restricțiile pe care le-au pus asupra utilizării armelor transferate Ucrainei”, referindu-se la lovirea unor „ținte militare legitime” de pe teritoriul Rusiei. Autoapărarea Ucrainei este ligitimă și legală, afirmă Stoltenberg.

UPDATE Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a reacționat la declarația dictatorului rus, Vladimir Putin, care a pus sub semnul întrebării legitimitatea conducerii de la Kiev. Într-un interviu pentru publicaţia kazahă „Vlast”, Zelenski a subliniat că ucrainenii își cunosc Constituția și legile, iar declarațiile lui Putin despre „ilegitimitatea lui Zelenski” sunt „plictisitoare și neinteresante pentru oamenii adecvaţi”, notează Rador.

UPDATE Statul Major ucrainean anunţă, într-o serie de comunicate, că armata rusă a pierdut 500.000 de oameni în lupte, ucişi sau răniţi, de la începutul războiului, 24 februarie 2022, relatează Le Monde, preluat de News.ro. Ziarul francez precizează că aceste date nu pot fi verificate şi subliniază că nici Moscova şi nici Kievul nu-şi comunică pierderile de la începutul războiului. La sfârşitul lunii trecute, ministerul britanic al Apărării estima că rușii au pierdut în Ucraina 450.000 de soldați, uciși sau răniți.

UPDATE Secretarul de stat american Antony Blinken va merge, marți, la Chișinău, a confirmat Departamentul de Stat de la Washington. El va purta discuții pe tema sprijinului american față de progresele Republicii Moldova pe drumul aderării la Uniunea Europeană, precum și pe tema securității energetice, se mai arată în comunicatul Departamentului de Stat american, scrie Rador.

UPDATE G7 va explora modalități de utilizare a veniturilor viitoare provenite din activele rusești înghețate pentru a spori finanțarea pentru Ucraina devastată de război, au declarat sâmbătă șefii de finanțe din Grupul celor șapte democrații industriale, fără a oferi detalii despre cum se va proceda, potrivit Mediafax.

 

UPDATE Trupele ruse au lovit sâmbătă după-amiază hipermarketul cu materiale de construcții “Epicentr”, aflat în zona rezidențială a Harkovului. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că este posibil ca “peste 200” de oameni să se fi aflat în magazin la momentul atacului. Cel puțin doua persoane au murit și 33 au fost rănite în urma atacului rusesc, dar bilanțul al putea crește. Pe rețelele de socializare circulă imagini cu un incendiu puternic care a cuprins hipermarketul.

UPDATE Băncile italiene trebuie să înceteze afacerile pe care le derulează în Rusia, deoarece rămânerea în această ţară aduce şi o "problemă de reputaţie", a declarat sâmbătă guvernatorul Băncii Centrale a Italiei, Fabio Panetta.

UPDATE Miniştrii Finanţelor din G7, reuniţi în Italia, se declară sâmbătă ”hotărâţi să crească sancţiunile financiare şi economice” impuse Rusiei în vederea unei ”reduceri” a veniturilor ruse. Ei propun o ”continuare a ţintirii veniturilor energetice ale Rusiei şi viitoarelor capacităţi de extracţie ale acesteia”, potrivit unui proiect al unui comunicat final obţinut de AFP.

UPDATE Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, propune activarea Articolului 5 al NATO, cel care privește apărarea colectivă, din cauza acțiunilor Rusiei. Stoltenberg susține că bruiajul sau atacurile cibernetice comise de Rusia ar putea duce la activarea Articolului 5.

UPDATE Șeful Direcției Principale de Informații (GUR) a Ministerului Apărării de la Kiev, Kirilo Budanov, susţine că dronele maritime Magura V5 vor depăşi în curând dominaţia navelor convenționale, scrie RBC, conform Rador Radio România.

UPDATE Rusia interferează din ce în ce mai mult cu operarea terminalelor de internet prin satelit Starlink din Ucraina, pe care Forțele Armate ucrainene le folosesc pentru comunicații, colectarea informațiilor și lovituri cu drone, scrie The New York Times.

UPDATE Armata ucraineană a lovit o instalație a sistemului rus de avertizare asupra atacurilor cu rachete din teritoriul Krasnodar, a declarat Dmitri Rogozin, senator din regiunea Zaporojie și fost șef al Roscosmos. Potrivit acestuia, obiectivul a fost avariat, scrie cotidianul rus Kommersant. Rogozin l-a numit „un element-cheie al sistemului de comandă și control al luptei pentru forțele nucleare strategice”. El a publicat o fotografie a obiectivului pe Telegram, dar nu a oferit detalii despre acesta.

UPDATE Multe dintre munițiile ghidate prin satelit fabricate de SUA și trimise în Ucraina nu au reușit să reziste la tehnologia rusă de bruiaj, ceea ce a determinat Kievul să înceteze să mai folosească anumite tipuri de armament furnizat de Occident după ce ratele de eficacitate s-au prăbușit, potrivit unor oficiali militari ucraineni de rang înalt și unor evaluări interne ucrainene confidențiale obținute de The Washington Post.

UPDATE Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a declarat, într-un interviu pentru șase jurnaliști de la publicații independente din Asia Centrală, că pierderile suferite în timpul ofensivei rusești din Harkov sunt estimate opt militari ruși la un ucrainean, relatează BBC Rusia. „Priviți. «Avansul» lor în direcția Harkov. Care a fost... cât timp a trecut? 20 de zile? Două săptămâni. Un pic mai mult. Victimele - una din opt. Un ucrainean - opt ruși”, a declarat Zelenski, vorbind despre victime militare. „Lui Putin nu-i pasă absolut deloc de înțelegerea vieții umane, nu-i pasă de poporul său, atât de civili, cât și de militari”, a mai spus, în acest context, Volodimir Zelenski.

UPDATE Ministrul polonez de externe, Radosław Sikorski, a declarat că Polonia susţine dreptul Ucrainei de a lansa atacuri asupra instalațiilor militare aflate pe teritoriul Rusiei. Într-un interviu pentru „The Guardian”, Sikorski a mai subliniat că ţările occidentale ar trebui să înceteze să îşi impună limite în privinţa ajutorului destinat Ucrainei. 

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova, a comentat apelul secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, de a permite Kievului să atace teritoriul Rusiei. Ea a menționat că toți cei invitați la presupusa conferință de pace din Elveția ar trebui să știe despre acest fapt. Este util pentru cei invitați la presupusa conferință de pace din Elveția să afle despre apelul secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, de a ridica restricțiile asupra atacurilor ucrainene lansate la adresa Federației Ruse, a declarat Maria Zaharova, scrie Rador.

UPDATE Premierul român Marcel Ciolacu a dat asigurări, sâmbătă, că România este o ţară sigură şi că Rusia nu o va ataca, chiar dacă la graniţe avem un război. Ciolacu a vorbit și despre îngrijorarea Rusiei legată de faptul că în România se lucrează 24 de ore din 24 pe autostrada Moldovei, relatează News.ro. „Am văzut astăzi, de dimineaţă, o îngrijorare a Rusiei că lucrează o companie cu 3.000 de angajaţi pe autostrada Moldovei şi o îngrijorare mare a administraţiei ruseşti, de ce în acest moment o companie, aceeaşi care lucrează şi aici (pe autostrada A1, între Margina şi Holdea - n.red. ), lucrează cu 3.000 de angajaţi, 24 de ore din 24 pe Autostrada Moldovei. Dânşii sunt îngrijoraţi, eu mă bucur că ne ţinem de cuvânt şi facem autostrada Moldovei”, a declarat, sâmbătă, Marcel Ciolacu, în timpul vizitei pe şantierul tronsonului de autostradă între Margina (judeţul Timiş) şi Holdea (judeţul Hunedoara).

UPDATE O reînarmare pe termen lung a Europei, în care Marea Britanie poate juca cel mai apropiat rol posibil, este necesară pentru a învinge ambiţiile imperiale ale Rusiei, a declarat ministrul polonez de externe, într-un interviu acordat publicaţiei The Guardian. Radosław Sikorski a cerut un vot majoritar pentru sancţiunile UE şi pentru o brigadă mecanizată a UE de 5.000 de oameni şi a declarat că Polonia este dispusă să susţină un program la nivelul UE pentru a stimula persoanele care se sustrag de la încorporare în Ucraina să se întoarcă în ţara lor natală.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski mulţumeşte lui ”Joe Biden, Congresului american şi poporului american” după ce Statele unite au anunţat vineri seara trimiterea de armament în valoare de 275 de milioane de dolari, pentru a ”ajuta Ucraina să respingă ofensiva Rusiei în apropiere de Harkov”, notează Digi24.

UPDATE Ucraina a refuzat tancuri de luptă Leopard 1A5 învechite din Danemarca și Germania, din cauza numeroaselor defecţiuni pe care le aveau, susţine radiodifuzorul danez DR, citând documente ale Ministerului Apărării, scrie Spot Media.

UPDATE Președintele rus a declarat vineri că liderul de la Kiev nu are nicio legitimitate după expirarea mandatului său de președinte, astfel că acest lucru este un obstacol legal în cazul în care Rusia și Ucraina ar purta discuții de pace. În schimb, Ruslan Ștefanciuk, președintele parlamentului Ucrainei, a declarat săptămâna aceasta că oricine pune la îndoială legitimitatea președintelui este un „inamic al Ucrainei” care răspândește informații false, scrie Spotmedia.

UPDATE Rusia se poate folosi de acordul de încetare a focului pentru a pregăti o nouă ofensivă în Ucraina, scrie Institutului American pentru Studiul Războiului (ISW) în raportul zilnic despre evoluția războiului, relatează BBC Rusia. Precizările vin în contextul în care agenția Reuters a relatat pe 24 mai, citând patru surse rusești, că președintele rus Vladimir Putin este gata să oprească războiul din Ucraina printr-un armistiţiu negociat care să recunoască actualele linii de pe câmpul de luptă. ISW a subliniat că nu poate verifica cât de exact reflectă informațiile din sursele Reuters poziția reală a președintelui rus cu privire la problema încetării focului. În ultimele șase luni, presa occidentală a relatat de mai multe ori, citând surse apropiate Kremlinului, că Putin este interesat să negocieze o încetare a focului.

UPDATE De la începutul războiului și până acum, peste o jumătate de milion de soldați ruși au fost uciși sau răniți, potrivit Statului Major General al Ucrainei. Doar în ultimele 24 de ore, 1.140 de militari ruși au fost „eliminați”.

UPDATE Miniştrii Finanţelor din G7, reuniţi în Italia, urmează să pună, sâmbătă, bazele unui acord de principiu asupra folosirii veniturilor generate de activele ruse blocate în vederea ajutării Kievului. Decizia finală urmează să fie luată la summitul şefilor de stat şi de guverne, prevăzută la mijlocul lui iuniue, relatează AFP.

UPDATE Recentele arestări a cinci ofițeri militari ruși sunt probabil doar o primă serie dintre zecile de militari care vor fi întemnițați într-o epurare amplă plănuită de către serviciile de securitate, au declarat oficiali guvernamentali rusi și surse apropiate de Kremlin și Ministerul Apărării pentru publicația independentă The Moscow Times.

UPDATE Armata rusă a revendicat sâmbătă cucerirea unui alt sat din estul Ucrainei, situat în apropierea localităţii Ocheretîne, unde a înregistrat progrese rapide în ultimele săptămâni, relatează AFP.  

UPDATE Sprijinul Chinei pentru Moscova este un factor crucial în războiul Rusiei împotriva Ucrainei, a declarat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg într-un interviu acordat ziarului german Welt am Sonntag. „China susține că doreşte să menţină relaţii bune cu Occidentul. În acelaşi timp, însă, Beijingul alimentează războiul din Europa. Nu poţi să joci la două capete”, a spus Stoltenberg, potrivit Spotmedia.

UPDATE Ministerul rus al Apărării a anunțat sâmbătă dimineață că trei drone ucrainene au fost doborâte în timpul nopții – două deasupra regiunii Belgorod și una deasupra regiunii Kursk, relatează BBC Rusia. „În cursul nopții trecute, au fost stopate încercările regimului de la Kiev de a efectua atacuri teroriste cu ajutorul unor drone de tip aeronavă împotriva unor obiective de pe teritoriul Federației Ruse. Sistemele de apărare antiaeriană de serviciu au distrus două vehicule aeriene ucrainene fără pilot deasupra teritoriului regiunii Belgorod, iar un UAV a fost interceptat deasupra teritoriului regiunii Kursk”, a anunțat Ministerul Apărării din Rusia într-un mesaj pe Telegram, scrie Spotmedia.

UPDATE Forțele ruse au lansat, în noaptea de vineri spre sâmbătă, atacuri cu rachete asupra regiunii ucrainene Harkov, o instituție de învățământ fiind avariată, au anunțat autoritățile regionale, citate de The Kyiv Independent și Ukrainska Pravda. În jurul orei locale 1.00 (aceeași oră în România), Rusia a lansat patru atacuri cu rachete împotriva regiunii ucrainene. Potrivit biroului procurorului din Harkov, regiunea a fost atacată cu rachete balistice S-300.

UPDATE Președintele Volodimir Zelenski a anunțat, în mesajul său zilnic, că armata ucraineană a preluat „controlul luptei” în zona zonei de frontieră a regiunii Harkov, unde intraseră trupele ruse, relatează Ukrainska Pravda. „Am ținut o ședință de securitate la Harkov, cu militari, șefii serviciilor speciale, autoritățile regionale și ale orașului. Acum soldații noștri au reușit să preia controlul de luptă asupra zonei de frontieră în care invadatorii ruși au intrat”, a spus liderul de la Kiev.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a transmis vineri, 24 mai, că Vladimir Putin a fost invitat să viziteze Coreea de Nord. Ba mai mult, Peskov a precizat, de asemenea, că se fac pregătiri în acest sens, relatează AFP, conform News.ro.

UPDATE Statele Unite au alocat un alt transport de arme Ucrainei, de 275 de milioane de dolari, „pentru a ajuta la respingere atacurilor rusești din regiunea Harkov”, a confirmat secretarul de stat Anthony Blinken, într-o declarație publicată de Departamentul Apărării. Ajutorul include muniție pentru sistemele de rachete cu lansare multiplă HIMARS, obuze de artilerie de 155 mm și 105 mm, rachete Javelin și rachete cu lansare tubulară, urmărite optic, ghidate cu fir, sisteme AT-4, muniții aeriene de precizie, arme de calibru mic și cartușe pentru arme de calibru mic, grenade și mine antitanc.

UPDATE Preşedintele Volodimir Zelenski a mers vineri în oraşul Harkov, situat în nord-estul Ucrainei, care se confruntă cu intensificarea atacurilor aeriene ruseşti, pe fondul unei ofensive a forţelor Moscovei în nordul regiunii, relatează AFP şi Reuters.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 821: Lupte grele și condiția lui Putin pentru un armistițiu! Rusia e cu ochii pe R. Moldova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 820: Lupte grele, dezastru la Harkov și cadoul lui Kadîrov. Rusia se ia de Moldova și acuză România
Fulger mortal la Ungheni: O femeie a decedat pe loc. Cum s-a produs tragedia
Fulger mortal la Ungheni: O femeie a decedat pe loc. Cum s-a produs tragedia
/VIDEO/ 8 ANI DE TV8. Margareta Cemârtan, copilul rupt din Moldova și exilat în Siberia: „Libertatea e un cuvânt mare”
/VIDEO/ 8 ANI DE TV8. Margareta Cemârtan, copilul rupt din Moldova și exilat în Siberia: „Libertatea e un cuvânt mare”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1217: Atac mortal, monstru infernal și replici Trump-Medvedev. Jurnalistă TV8: Zelenski e la Summitul NATO
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1217: Atac mortal, monstru infernal și replici Trump-Medvedev. Jurnalistă TV8: Zelenski e la Summitul NATO
/VIDEO/ De la propagandă clasică la deepfake: Cum recunoaștem adevărul în era digitală la „Alo, TV8”
/VIDEO/ De la propagandă clasică la deepfake: Cum recunoaștem adevărul în era digitală la „Alo, TV8”
Fond pentru susținerea filmelor autohtone: Cum vrea statul să dezvolte cinematografia
Fond pentru susținerea filmelor autohtone: Cum vrea statul să dezvolte cinematografia

externe

/LIVE TEXT/ Război în Orientul Mijlociu, ziua 628: Trump vs Pentagon, armistițiu Israel-Iran și morți în Gaza. SUA redeschide ambasada

25 iunie 2025, ora 11:29

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat marți seara că țara sa a obținut o „victorie istorică” împotriva Iranului și a programului său nuclear. Teheranul, la rândul său, a susținut că a forțat inamicul său de la Ierusalim să „înceteze unilateral” acțiunile militare și și-a reafirmat „drepturile legitime” de a-și continua programul atomic în scopuri civile. Totodată, Donald Trump le-a spus congresmenilor în această săptămână că siturile iraniene bombardate de SUA adăposteau un „program de dezvoltare a armelor nucleare”, deși agențiile de informații americane au afirmat că un astfel de program nu există. De asemenea, o evaluare confidențială a Pentagonului contrazice versiunea oficială a Casei Albe cu privire la eficiența loviturilor americane asupra infrastructurii nucleare iraniene. Pe acest fundal, SUA redeschide miercuri ambasada din Ierusalim.

Între timp, șapte soldaţi israelieni au fost ucişi într-un al treilea incident în sudul Fâşiei Gaza, iar autoritățile de la Teheran au anunțat că au spânzurat trei bărbați prezentați ca spioni plătiți de Israel.

UPDATE SUA redeschide miercuri ambasada din Ierusalim. Decizia a fost luată ca urmare a armistițiului dintre Israel și Iran. Ordinele de izolare pentru angajații guvernului SUA și membrii familiilor acestora au fost ridicate, a mai anunțat ambasada. Totuși, angajaților guvernului SUA și membrilor familiilor acestora le este interzis să călătorească în afara zonei metropolitane Tel Aviv, a Ierusalimului și a zonelor Beer Sheba până la o nouă notificare.

UPDATE Rusia a atacat Ucraina cu 28.743 de drone de luptă de tip Shahed, o marcă dezvoltată de Iran, de la începutul războiului, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Numai în iunie, au avut loc 2.736 de astfel de atacuri, a declarat el într-un discurs adresat marţi Parlamentului olandez, pe care l-a publicat ulterior pe reţelele sociale, transmite Digi24.

UPDATE După publicarea unei evaluări confidențiale a Pentagonului care contrazice versiunea oficială a Casei Albe cu privire la eficiența loviturilor americane asupra infrastructurii nucleare iraniene, președintele Donald Trump și emisarul său special pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, au reacționat vehement, acuzând o tentativă de subminare a unei operațiuni militare pe care o consideră „fără precedent”, transmite Adevărul. „Este o trădare. Nu contează care e conținutul informației sau în favoarea cui se presupune că ar merge — simplul fapt că a fost divulgată este revoltător. Ar trebui anchetat și pedepsit,” a spus Witkoff într-o intervenție la Fox News, pe 24 iunie. Reacția sa vine la scurt timp după ce CNN a relatat, pe baza unei evaluări a Agenției de Informații a Apărării (DIA), că atacurile americane asupra celor trei facilități nucleare majore din Iran — Fordo, Natanz și Isfahan — nu au reușit să distrugă complet capacitățile de îmbogățire a uraniului, ci doar le-au întârziat „cu câteva luni”. În ciuda concluziilor din raport, atât Trump, cât și secretarul Apărării, Pete Hegseth, continuă să afirme public că operațiunea a dus la „oprirea totală” a programului nuclear iranian. „Obiectivul a fost eliminarea îmbogățirii uraniului în Iran și acest obiectiv a fost atins,” a spus Witkoff, care a susținut că a analizat personal evaluările de după atacuri și că „nu există îndoială” că infrastructura nucleară a fost distrusă.

UPDATE Iranul va organiza sâmbătă la Teheran funeralii naţionale pentru responsabilii militari şi oamenii de ştiinţă ucişi în războiul de 12 zile lansat de Israel, a relatat miercuri presa oficială iraniană, transmite Digi24. „Funeralii naţionale (...) pentru ofiţerii superiori şi oamenii de ştiinţă martiri în urma agresiunii regimului sionist vor avea loc sâmbătă, începând cu ora locală 08:00 (04:30 GMT)" la Teheran, a relatat agenţia de ştiri IRNA. O ceremonie funerară va avea loc, de asemenea, joi în centrul ţării pentru Hossein Salami, şeful Gărzilor Revoluţionare, armata ideologică a Republicii Islamice, care a fost ucis în prima zi a războiului. Un apropiat al liderului suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, acesta era cunoscut pentru diatribele sale la adresa Israelului şi a Occidentului.

UPDATE Iranul a anunțat miercuri că a spânzurat trei bărbați prezentați ca spioni plătiți de Israel, la o zi după intrarea în vigoare a unei fragile încetări a focului între Republica Islamică și Israel, relatează AFP, conform Agerpres. „Idris Ali, Azad Shojai și Rasul Ahmad, care au încercat să importe echipamente pentru a comite asasinate în țară, au fost arestați și judecați pentru (...) cooperare în favoarea regimului sionist (Israel - n.r.). Sentința a fost executată în această dimineață (...) Ei au fost spânzurați”, a transmis puterea judiciară.

UPDATE Președintele american Donald Trump le-a spus congresmenilor în această săptămână că siturile iraniene bombardate de SUA adăposteau un „program de dezvoltare a armelor nucleare”, deși agențiile de informații americane au afirmat că un astfel de program nu există, informează Reuters, conform Digi24. Afirmația lui Trump a stârnit întrebări privind măsura în care decizia sa de a ordona atacurile asupra Iranului, duminică, a fost susținută de serviciile de informații americane. Președintele republican a făcut această declarație într-o scrisoare datată luni, adresată președintelui Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, un aliat cheie, document care a fost publicat pe site-ul Casei Albe. „Forțele Statelor Unite au efectuat un atac de precizie asupra a trei facilități nucleare din Iran, utilizate de Guvernul Republicii Islamice Iran pentru programul său de dezvoltare a armelor nucleare”, a scris Trump. Cea mai recentă evaluare a serviciilor de informații americane, prezentată Congresului în martie de către directorul comunității de informații, Tulsi Gabbard, arăta că liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, nu a ordonat reluarea programului de arme nucleare închis în 2003.

UPDATE Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat marți seara că țara sa a obținut o „victorie istorică” împotriva Iranului și a programului său nuclear. Teheranul, la rândul său, a susținut că a forțat inamicul său de la Ierusalim să „înceteze unilateral” acțiunile militare și și-a reafirmat „drepturile legitime” de a-și continua programul atomic în scopuri civile, transmite Digi24. „Am obținut o victorie istorică. Am distrus proiectul nuclear al Iranului. Și dacă cineva din Iran încearcă să îl reconstruiască, vom acționa cu aceeași determinare, cu aceeași intensitate, pentru a contracara orice încercare. Iranul nu va avea niciodată arme nucleare”, a declarat premierul israelian într-un discurs către națiune. La rândul său, președintele Massoud Pezeshkian a anunțat seara „sfârșitul războiului (...) impus” de Israel şi s-a angajat să respecte încetarea focului cu condiția ca adversarul său să facă același lucru. Totodată, Consiliul Suprem de Securitate Naţională din Iran a confirmat că s-a ajuns la un armistițiu cu Israelul, propus anterior de președintele american Donald Trump, şi pe care l-a descris drept o înfrângere pentru statul israelian.

video: yt/Associated Press

UPDATE Campania militară de atacuri aeriene lansată pe 13 iunie de Israel împotriva Iranului a întârziat programul nuclear al acestei ţări „cu câţiva ani”, a declarat marţi seara şeful Statului Major al armatei israeliene, care a avertizat totuşi că, în pofida armistiţiului intrat în vigoare mai devreme în aceeaşi zi, campania împotriva Iranului nu s-a încheiat, ci intră într-o nouă fază, relatează AFP, potrivit Agerpres. „Tocmai am încheiat o etapă importantă, dar campania împotriva Iranului nu s-a terminat. Începem un nou capitol pe baza progreselor înregistrate în campania actuală”, a declarat într-un comunicat şeful Statului Major al armatei israeliene, generalul Eyal Zamir.

UPDATE Şapte soldaţi israelieni au fost ucişi într-un al treilea incident în sudul Fâşiei Gaza, a anunţat miercuri armata israeliană, conform News.ro. Armata a publicat identitatea a şase dintre soldaţi, în vârstă de 19 şi 21 de ani, care făceau parte din Batalionul 605 de geniu de luptă al Brigăzii 188, specializat în special în distrugerea tunelurilor şi a altor infrastructuri militare, deminarea şi deschiderea rutelor pentru infanterie şi vehicule blindate în timpul luptelor. Identitatea celei de-a şaptea victime nu a fost dezvăluită.

UPDATE Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a accentuat marți necesitatea reluării inspecțiilor agenției sale la instalațiile nucleare din Iran după o încetare a focului între Republica islamică și Israel, anunțată anterior de președintele american Donald Trump și care a fost la prima vedere acceptată de cele două părți beligerante, relatează dpa, conform Agerpres. „Reluarea cooperării cu AIEA este esențială pentru un acord diplomatic de succes pentru a rezolva definitiv diferendul legat de activitățile nucleare ale Iranului”, susține Rafael Grossi într-un comunicat dat publicității marți la sediul organizației din Viena.

/LIVE TEXT/ Război în Orientul Mijlociu, ziua 627: Furia lui Trump și noi victime în Gaza. Armistițiul Iran-Israel a fost încălcat
/LIVE TEXT/ Război în Orientul Mijlociu, ziua 626: Complot la Teheran, vizită la Moscova și atac la Damasc. 19 moldoveni au fost repatriați
/VIDEO/ Bomba cu ceas de sub ASP. O firmă conectată la Andronachi a câștigat în arbitraj și obligă statul să plătească 90 milioane de lei
/VIDEO/ Bomba cu ceas de sub ASP. O firmă conectată la Andronachi a câștigat în arbitraj și obligă statul să plătească 90 milioane de lei
/VIDEO/ 8 ANI DE TV8. Margareta Cemârtan, copilul rupt din Moldova și exilat în Siberia: „Libertatea e un cuvânt mare”
/VIDEO/ 8 ANI DE TV8. Margareta Cemârtan, copilul rupt din Moldova și exilat în Siberia: „Libertatea e un cuvânt mare”
Fulger mortal la Ungheni: O femeie a decedat pe loc. Cum s-a produs tragedia
Fulger mortal la Ungheni: O femeie a decedat pe loc. Cum s-a produs tragedia
/VIDEO/ De la propagandă clasică la deepfake: Cum recunoaștem adevărul în era digitală la „Alo, TV8”
/VIDEO/ De la propagandă clasică la deepfake: Cum recunoaștem adevărul în era digitală la „Alo, TV8”
/VIDEO/ „Din copilărie nu mă conformam cu genul atribuit la naștere”: Nicholas așteaptă ca statul să-l vadă așa cum îl văd toți ceilalți
/VIDEO/ „Din copilărie nu mă conformam cu genul atribuit la naștere”: Nicholas așteaptă ca statul să-l vadă așa cum îl văd toți ceilalți

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.