Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 822: Atacuri la Harkov, moarte la hipermarket și bilanț negru! Zelenski îi răspunde lui Putin

25 mai 2024, ora 21:34

Președintele Volodimir Zelenski a anunțat că soldații ucraineni „au reușit să preia controlul luptei asupra zonei de frontieră în care invadatorii ruși au intrat”, în regiunea nord-estică Harkov. Între timp, în noaptea de vineri spre sâmbătă, forțele ruse au lansat noi atacuri cu rachete asupra regiunii Harkov, mai multe mașini și clădiri, inclusiv un liceu, fiind avariate. Cel puţin două persoane au fost ucise şi 24 rănite sâmbătă într-un atac rusesc asupra unui hipermarket de produse de construcţii din Harkov. 

Într-un interviu pentru publicațai The Economist, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că „este timpul ca aliații să ia în considerare ridicarea unora dintre restricțiile pe care le-au pus asupra utilizării armelor transferate Ucrainei”, referindu-se la lovirea unor „ținte militare legitime” de pe teritoriul Rusiei. Autoapărarea Ucrainei este ligitimă și legală, afirmă Stoltenberg.

UPDATE Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a reacționat la declarația dictatorului rus, Vladimir Putin, care a pus sub semnul întrebării legitimitatea conducerii de la Kiev. Într-un interviu pentru publicaţia kazahă „Vlast”, Zelenski a subliniat că ucrainenii își cunosc Constituția și legile, iar declarațiile lui Putin despre „ilegitimitatea lui Zelenski” sunt „plictisitoare și neinteresante pentru oamenii adecvaţi”, notează Rador.

UPDATE Statul Major ucrainean anunţă, într-o serie de comunicate, că armata rusă a pierdut 500.000 de oameni în lupte, ucişi sau răniţi, de la începutul războiului, 24 februarie 2022, relatează Le Monde, preluat de News.ro. Ziarul francez precizează că aceste date nu pot fi verificate şi subliniază că nici Moscova şi nici Kievul nu-şi comunică pierderile de la începutul războiului. La sfârşitul lunii trecute, ministerul britanic al Apărării estima că rușii au pierdut în Ucraina 450.000 de soldați, uciși sau răniți.

UPDATE Secretarul de stat american Antony Blinken va merge, marți, la Chișinău, a confirmat Departamentul de Stat de la Washington. El va purta discuții pe tema sprijinului american față de progresele Republicii Moldova pe drumul aderării la Uniunea Europeană, precum și pe tema securității energetice, se mai arată în comunicatul Departamentului de Stat american, scrie Rador.

UPDATE G7 va explora modalități de utilizare a veniturilor viitoare provenite din activele rusești înghețate pentru a spori finanțarea pentru Ucraina devastată de război, au declarat sâmbătă șefii de finanțe din Grupul celor șapte democrații industriale, fără a oferi detalii despre cum se va proceda, potrivit Mediafax.

 

UPDATE Trupele ruse au lovit sâmbătă după-amiază hipermarketul cu materiale de construcții “Epicentr”, aflat în zona rezidențială a Harkovului. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că este posibil ca “peste 200” de oameni să se fi aflat în magazin la momentul atacului. Cel puțin doua persoane au murit și 33 au fost rănite în urma atacului rusesc, dar bilanțul al putea crește. Pe rețelele de socializare circulă imagini cu un incendiu puternic care a cuprins hipermarketul.

UPDATE Băncile italiene trebuie să înceteze afacerile pe care le derulează în Rusia, deoarece rămânerea în această ţară aduce şi o "problemă de reputaţie", a declarat sâmbătă guvernatorul Băncii Centrale a Italiei, Fabio Panetta.

UPDATE Miniştrii Finanţelor din G7, reuniţi în Italia, se declară sâmbătă ”hotărâţi să crească sancţiunile financiare şi economice” impuse Rusiei în vederea unei ”reduceri” a veniturilor ruse. Ei propun o ”continuare a ţintirii veniturilor energetice ale Rusiei şi viitoarelor capacităţi de extracţie ale acesteia”, potrivit unui proiect al unui comunicat final obţinut de AFP.

UPDATE Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, propune activarea Articolului 5 al NATO, cel care privește apărarea colectivă, din cauza acțiunilor Rusiei. Stoltenberg susține că bruiajul sau atacurile cibernetice comise de Rusia ar putea duce la activarea Articolului 5.

UPDATE Șeful Direcției Principale de Informații (GUR) a Ministerului Apărării de la Kiev, Kirilo Budanov, susţine că dronele maritime Magura V5 vor depăşi în curând dominaţia navelor convenționale, scrie RBC, conform Rador Radio România.

UPDATE Rusia interferează din ce în ce mai mult cu operarea terminalelor de internet prin satelit Starlink din Ucraina, pe care Forțele Armate ucrainene le folosesc pentru comunicații, colectarea informațiilor și lovituri cu drone, scrie The New York Times.

UPDATE Armata ucraineană a lovit o instalație a sistemului rus de avertizare asupra atacurilor cu rachete din teritoriul Krasnodar, a declarat Dmitri Rogozin, senator din regiunea Zaporojie și fost șef al Roscosmos. Potrivit acestuia, obiectivul a fost avariat, scrie cotidianul rus Kommersant. Rogozin l-a numit „un element-cheie al sistemului de comandă și control al luptei pentru forțele nucleare strategice”. El a publicat o fotografie a obiectivului pe Telegram, dar nu a oferit detalii despre acesta.

UPDATE Multe dintre munițiile ghidate prin satelit fabricate de SUA și trimise în Ucraina nu au reușit să reziste la tehnologia rusă de bruiaj, ceea ce a determinat Kievul să înceteze să mai folosească anumite tipuri de armament furnizat de Occident după ce ratele de eficacitate s-au prăbușit, potrivit unor oficiali militari ucraineni de rang înalt și unor evaluări interne ucrainene confidențiale obținute de The Washington Post.

UPDATE Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a declarat, într-un interviu pentru șase jurnaliști de la publicații independente din Asia Centrală, că pierderile suferite în timpul ofensivei rusești din Harkov sunt estimate opt militari ruși la un ucrainean, relatează BBC Rusia. „Priviți. «Avansul» lor în direcția Harkov. Care a fost... cât timp a trecut? 20 de zile? Două săptămâni. Un pic mai mult. Victimele - una din opt. Un ucrainean - opt ruși”, a declarat Zelenski, vorbind despre victime militare. „Lui Putin nu-i pasă absolut deloc de înțelegerea vieții umane, nu-i pasă de poporul său, atât de civili, cât și de militari”, a mai spus, în acest context, Volodimir Zelenski.

UPDATE Ministrul polonez de externe, Radosław Sikorski, a declarat că Polonia susţine dreptul Ucrainei de a lansa atacuri asupra instalațiilor militare aflate pe teritoriul Rusiei. Într-un interviu pentru „The Guardian”, Sikorski a mai subliniat că ţările occidentale ar trebui să înceteze să îşi impună limite în privinţa ajutorului destinat Ucrainei. 

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova, a comentat apelul secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, de a permite Kievului să atace teritoriul Rusiei. Ea a menționat că toți cei invitați la presupusa conferință de pace din Elveția ar trebui să știe despre acest fapt. Este util pentru cei invitați la presupusa conferință de pace din Elveția să afle despre apelul secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, de a ridica restricțiile asupra atacurilor ucrainene lansate la adresa Federației Ruse, a declarat Maria Zaharova, scrie Rador.

UPDATE Premierul român Marcel Ciolacu a dat asigurări, sâmbătă, că România este o ţară sigură şi că Rusia nu o va ataca, chiar dacă la graniţe avem un război. Ciolacu a vorbit și despre îngrijorarea Rusiei legată de faptul că în România se lucrează 24 de ore din 24 pe autostrada Moldovei, relatează News.ro. „Am văzut astăzi, de dimineaţă, o îngrijorare a Rusiei că lucrează o companie cu 3.000 de angajaţi pe autostrada Moldovei şi o îngrijorare mare a administraţiei ruseşti, de ce în acest moment o companie, aceeaşi care lucrează şi aici (pe autostrada A1, între Margina şi Holdea - n.red. ), lucrează cu 3.000 de angajaţi, 24 de ore din 24 pe Autostrada Moldovei. Dânşii sunt îngrijoraţi, eu mă bucur că ne ţinem de cuvânt şi facem autostrada Moldovei”, a declarat, sâmbătă, Marcel Ciolacu, în timpul vizitei pe şantierul tronsonului de autostradă între Margina (judeţul Timiş) şi Holdea (judeţul Hunedoara).

UPDATE O reînarmare pe termen lung a Europei, în care Marea Britanie poate juca cel mai apropiat rol posibil, este necesară pentru a învinge ambiţiile imperiale ale Rusiei, a declarat ministrul polonez de externe, într-un interviu acordat publicaţiei The Guardian. Radosław Sikorski a cerut un vot majoritar pentru sancţiunile UE şi pentru o brigadă mecanizată a UE de 5.000 de oameni şi a declarat că Polonia este dispusă să susţină un program la nivelul UE pentru a stimula persoanele care se sustrag de la încorporare în Ucraina să se întoarcă în ţara lor natală.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski mulţumeşte lui ”Joe Biden, Congresului american şi poporului american” după ce Statele unite au anunţat vineri seara trimiterea de armament în valoare de 275 de milioane de dolari, pentru a ”ajuta Ucraina să respingă ofensiva Rusiei în apropiere de Harkov”, notează Digi24.

UPDATE Ucraina a refuzat tancuri de luptă Leopard 1A5 învechite din Danemarca și Germania, din cauza numeroaselor defecţiuni pe care le aveau, susţine radiodifuzorul danez DR, citând documente ale Ministerului Apărării, scrie Spot Media.

UPDATE Președintele rus a declarat vineri că liderul de la Kiev nu are nicio legitimitate după expirarea mandatului său de președinte, astfel că acest lucru este un obstacol legal în cazul în care Rusia și Ucraina ar purta discuții de pace. În schimb, Ruslan Ștefanciuk, președintele parlamentului Ucrainei, a declarat săptămâna aceasta că oricine pune la îndoială legitimitatea președintelui este un „inamic al Ucrainei” care răspândește informații false, scrie Spotmedia.

UPDATE Rusia se poate folosi de acordul de încetare a focului pentru a pregăti o nouă ofensivă în Ucraina, scrie Institutului American pentru Studiul Războiului (ISW) în raportul zilnic despre evoluția războiului, relatează BBC Rusia. Precizările vin în contextul în care agenția Reuters a relatat pe 24 mai, citând patru surse rusești, că președintele rus Vladimir Putin este gata să oprească războiul din Ucraina printr-un armistiţiu negociat care să recunoască actualele linii de pe câmpul de luptă. ISW a subliniat că nu poate verifica cât de exact reflectă informațiile din sursele Reuters poziția reală a președintelui rus cu privire la problema încetării focului. În ultimele șase luni, presa occidentală a relatat de mai multe ori, citând surse apropiate Kremlinului, că Putin este interesat să negocieze o încetare a focului.

UPDATE De la începutul războiului și până acum, peste o jumătate de milion de soldați ruși au fost uciși sau răniți, potrivit Statului Major General al Ucrainei. Doar în ultimele 24 de ore, 1.140 de militari ruși au fost „eliminați”.

UPDATE Miniştrii Finanţelor din G7, reuniţi în Italia, urmează să pună, sâmbătă, bazele unui acord de principiu asupra folosirii veniturilor generate de activele ruse blocate în vederea ajutării Kievului. Decizia finală urmează să fie luată la summitul şefilor de stat şi de guverne, prevăzută la mijlocul lui iuniue, relatează AFP.

UPDATE Recentele arestări a cinci ofițeri militari ruși sunt probabil doar o primă serie dintre zecile de militari care vor fi întemnițați într-o epurare amplă plănuită de către serviciile de securitate, au declarat oficiali guvernamentali rusi și surse apropiate de Kremlin și Ministerul Apărării pentru publicația independentă The Moscow Times.

UPDATE Armata rusă a revendicat sâmbătă cucerirea unui alt sat din estul Ucrainei, situat în apropierea localităţii Ocheretîne, unde a înregistrat progrese rapide în ultimele săptămâni, relatează AFP.  

UPDATE Sprijinul Chinei pentru Moscova este un factor crucial în războiul Rusiei împotriva Ucrainei, a declarat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg într-un interviu acordat ziarului german Welt am Sonntag. „China susține că doreşte să menţină relaţii bune cu Occidentul. În acelaşi timp, însă, Beijingul alimentează războiul din Europa. Nu poţi să joci la două capete”, a spus Stoltenberg, potrivit Spotmedia.

UPDATE Ministerul rus al Apărării a anunțat sâmbătă dimineață că trei drone ucrainene au fost doborâte în timpul nopții – două deasupra regiunii Belgorod și una deasupra regiunii Kursk, relatează BBC Rusia. „În cursul nopții trecute, au fost stopate încercările regimului de la Kiev de a efectua atacuri teroriste cu ajutorul unor drone de tip aeronavă împotriva unor obiective de pe teritoriul Federației Ruse. Sistemele de apărare antiaeriană de serviciu au distrus două vehicule aeriene ucrainene fără pilot deasupra teritoriului regiunii Belgorod, iar un UAV a fost interceptat deasupra teritoriului regiunii Kursk”, a anunțat Ministerul Apărării din Rusia într-un mesaj pe Telegram, scrie Spotmedia.

UPDATE Forțele ruse au lansat, în noaptea de vineri spre sâmbătă, atacuri cu rachete asupra regiunii ucrainene Harkov, o instituție de învățământ fiind avariată, au anunțat autoritățile regionale, citate de The Kyiv Independent și Ukrainska Pravda. În jurul orei locale 1.00 (aceeași oră în România), Rusia a lansat patru atacuri cu rachete împotriva regiunii ucrainene. Potrivit biroului procurorului din Harkov, regiunea a fost atacată cu rachete balistice S-300.

UPDATE Președintele Volodimir Zelenski a anunțat, în mesajul său zilnic, că armata ucraineană a preluat „controlul luptei” în zona zonei de frontieră a regiunii Harkov, unde intraseră trupele ruse, relatează Ukrainska Pravda. „Am ținut o ședință de securitate la Harkov, cu militari, șefii serviciilor speciale, autoritățile regionale și ale orașului. Acum soldații noștri au reușit să preia controlul de luptă asupra zonei de frontieră în care invadatorii ruși au intrat”, a spus liderul de la Kiev.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a transmis vineri, 24 mai, că Vladimir Putin a fost invitat să viziteze Coreea de Nord. Ba mai mult, Peskov a precizat, de asemenea, că se fac pregătiri în acest sens, relatează AFP, conform News.ro.

UPDATE Statele Unite au alocat un alt transport de arme Ucrainei, de 275 de milioane de dolari, „pentru a ajuta la respingere atacurilor rusești din regiunea Harkov”, a confirmat secretarul de stat Anthony Blinken, într-o declarație publicată de Departamentul Apărării. Ajutorul include muniție pentru sistemele de rachete cu lansare multiplă HIMARS, obuze de artilerie de 155 mm și 105 mm, rachete Javelin și rachete cu lansare tubulară, urmărite optic, ghidate cu fir, sisteme AT-4, muniții aeriene de precizie, arme de calibru mic și cartușe pentru arme de calibru mic, grenade și mine antitanc.

UPDATE Preşedintele Volodimir Zelenski a mers vineri în oraşul Harkov, situat în nord-estul Ucrainei, care se confruntă cu intensificarea atacurilor aeriene ruseşti, pe fondul unei ofensive a forţelor Moscovei în nordul regiunii, relatează AFP şi Reuters.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 821: Lupte grele și condiția lui Putin pentru un armistițiu! Rusia e cu ochii pe R. Moldova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 820: Lupte grele, dezastru la Harkov și cadoul lui Kadîrov. Rusia se ia de Moldova și acuză România
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
 BOP: Cine este favoritul moldovenilor la prezidențiale, dacă mâine ar avea loc alegerile
BOP: Cine este favoritul moldovenilor la prezidențiale, dacă mâine ar avea loc alegerile
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/VIDEO/ Percheziții masive în Moldova: Arme, bani și drone! Planul cu 100 de tineri antrenați în trei țări, inclusiv de Wagner
/VIDEO/ Percheziții masive în Moldova: Arme, bani și drone! Planul cu 100 de tineri antrenați în trei țări, inclusiv de Wagner

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei

17 octombrie 2024, ora 22:09

Rusia continuă în cea de-a 967-a zi a războiului să atace Ucraina cu drone. Armata Kievului a anunțat că a doborât zeci de vehicule aeriene fără pilot. Președintele Volodimir Zelenski este așteptat joi să prezinte „planul de victorie” în cadrul unui summit UE de la Bruxelles. NATO nu are în prezent planuri de a invita Ucraina în alianță în viitorul imediat, spune ambasadorul SUA la NATO, Julianne Smith.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) trage un semnal de alarmă. Dacă Rusia ar reuși să încheie războiul din Ucraina în favoarea sa, următoarea pe listă ar fi Republica Moldova, iar Vladimir Putin ia în calul invazia totală. Deocamdată Ucraina rezistă, dar întrebarea este - cât timp, notează experții, care subliniază că ajutorul occidental pentru Ucraina și Republica Moldova este esențial pentru a contracara influența și agresiunea rusă.

UPDATE „Moldova este acum un al doilea front în războiul Rusiei împotriva Ucrainei și Occidentului – unul luptat nu cu gloanțe, ci cu buletine de vot și foi de presă. Și așa cum a fost prematur să se proclame că Rusia a eșuat în Ucraina când nu a capturat imediat Kievul și nu l-a înlăturat pe președintele ucrainean Volodymyr Zelensky la sfârșitul lui februarie 2022, ar fi la fel de periculos să se concluzioneze că Rusia a eșuat dacă nu asigură înfrângerea lui Sandu. pe 20 octombrie. Lupta Moldovei de a-și alege propriul curs va fi o luptă mult mai lungă — și una pe care Occidentul trebuie să o susțină în continuare”, scrie jurnalistul William H. Hill în publicația Foreign Affairs, potrivit Cotidianul.

UPDATE Cetățenii Republicii Moldova votează duminică în cadrul unor alegeri prezidenţiale şi al unui referendum UE care vin într-un moment crucial în lupta dintre Rusia şi Occident pentru viitorul acestei națiuni sărace, relatează Reuters. Presa occidentală este cu ochii pe alegerile din Republica Moldova și relatează lupta crucială a Chișinăului de a se desprinde de trecut, alegând vestul occidental, dar și al Rusiei care nu vrea să scape Republica Moldova din 'ghiare', conform Reuters.

UPDATE Strategii de la Institutul pentru Studiul Războiului susțin că Rusia ar putea să invadeze Republica Moldova, dacă va învinge în Ucraina. Se știe deja că Rusia are o mică armată de propagandiști în Republica Moldova care promovează fake news-uri la adresa Uniunii Europene dar și a conducerii de la Chișinău. „Viitorul Moldovei ca stat independent și suveran este direct legat de rezultatul războiului Rusiei în Ucraina și afectează planificarea NATO pentru apărarea flancului său estic”, avertizează experții ISW, citați de Știripesurse. Potrivit analizei ISW, dacă Rusia ar avansa în războiul din Ucraina și ar ocupa regiunile Nikolaev și Odesa, armata lui Putin s-ar unii cu cei 1.500 de soldați ruși din Transnistria, care deocamdată nu reprezintă o amenințare majoră. Moscova vrea, deocamdată să se concentreze pe destabilizarea Republicii Moldova prin influențe politice și economice.

UPDATE Preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, unul dintre cei mai mari susţinători ai Ucrainei în Uniunea Europeană, le-a solicitat joi partenerilor săi europeni să accepte cererile "Planului de victorie" al Ucrainei, atât posibilitatea de a ataca teritoriul rus, cât şi aderarea la NATO, relatează EFE, potrivit Agerpres. 

UPDATE Armata ucraineană a testat cu success în această vară corveta Hetman Ivan Mazepa. Nava este capabilă să transporte elicopterul naval multifuncțional SH-60 Seahawk, care este proiectat pentru operațiuni de căutare și salvare, misiuni antisubmarin și alte sarcini, notează Digi24.

UPDATE Teoria actuală a preşedintelui rus Vladimir Putin privind victoria în Ucraina vizează prelungirea războiului şi susţine că trupele ruse pot rezista mai mult decât sprijinul occidental pentru Ucraina şi pot înfrânge rezistența ucraineană, câștigând un război de uzură, notează Institutul pentru Studiul Războiului. „Putin şi comandamentul militar rus au angajat armata rusă într-un efort ofensiv de un an de zile de-a lungul liniei frontului din estul şi nord-estul Ucrainei, care urmăreşte să epuizeze forţele ucrainene şi să împiedice Ucraina să acumuleze efectivele şi materialele necesare pentru a desfășura operațiuni contraofensive care să conteste inițiativa Rusiei la nivelul întregului teatru”, se arată în raportul ISW.

UPDATE Temerile privind o ofensivă rusă mai amplă în regiunea Zaporojie cresc, deoarece forțele ruse ar fi înregistrat progrese de-a lungul graniței dintre regiunile Donețk și Zaporojie și ar fi intensificat atacurile aeriene asupra capitalei regionale, scrie Kyiv Independent. Armata rusă a început să înainteze spre nord și sud de Ceasiv Iar, în regiunea Donețk, crescând presiunea asupra pozițiilor forțelor ucrainene din această zonă de importanță strategică. Situația este descrisă de armata ucraineană ca fiind „liniștea dinaintea furtunii”, scrie Adevărul.

UPDATE Campania ofensivă rusă din vara și toamna anului 2024 nu și-a atins obiectivele pe întregul teatru de operațiuni și este puțin probabil să facă acest lucru înainte de sosirea iernii. Aceasta este opinia lui Igor Ghirkin-Strelkov, fost ofițer FSB și fost lider al milițiilor din Republica Populară Donețk (RPD). Evaluarea sa privind situația de pe frontul războiului ruso-ucrainean a fost publicată într-un raport al Institutului american pentru studiul războiului (ISW), scrie Ziare.com.

UPDATE Un avion rus a fost detectat deasupra Mării Baltice, ceea ce a determinat ridicarea de la sol a două avioane germane de luptă Eurofighter Typhoon. Avionul rus care a pus probleme este o aeronavă de recunoaștere Il-20, după cum au anunțat Forțele Aeriene Germane, citate de Deutsche Welle.

UPDATE Furnizorilor ruși de servicii de internet le-ar putea fi interzisă utilizarea serviciului SpeedTest al companiei americane Ookla pentru măsurarea vitezei internetului, anunță Moscow Times. Academia Internațională de Comunicații din Rusia a propus această inițiativă, care a fost aprobată de Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, și de FSB. Anastasia Ositis, șefa Academiei Internaționale de Comunicații, a explicat propunerea organizației prin faptul că Ookla colaborează cu serviciile de informații americane, care l-ar putea utiliza pentru a crea un sistem de control de testare a rețelelor de comunicații din întreaga lume.

UPDATE Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat că Ucraina se va alătura Alianţei ca al 33-lea sau al 34-lea membru în viitor, informează Ukrainska Pravda. „În acest moment, se pare că va fi Ucraina numărul 33. Dar poate apare altcineva în faţa ei. Dar Ucraina va fi membră a NATO în viitor. Asta este ceea ce am decis la Washington. Aşadar, întrebarea nu se referă la termen”, a declarat secretarul general al NATO, notează Mediafax.

UPDATE Miniştrii apărării din NATO se află la Bruxelles pentru o întâlnire de două zile care începe joi, axată pe războiul din Ucraina, planurile viitoare de apărare ale alianţei şi producţia industriei de apărare, informează DPA.

UPDATE Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) susține că Rusia a modernizat dronele Shahed. Dronele zboară acum mai repede și la altitudini mai mari"ISW citează declarația unui militar care activează într-o unitate mobilă de apărare aeriană a forțelor armate ucrainene.

UPDATE Rusia a recrutat aproximativ 200 de femei din Asia și din Africa pentru a asambla drone Shahed în zona economică specială Alabuga din Republica Tatarstan, Rusia, scrie publicația Novaya Gazeta, citată de Rador. Cum anume sunt atrase femeile din străinătate? Femeile africane și asiatice, cu vârsta cuprinsă între 18 și 22 de ani, sunt recrutate prin intermediul Alabuga Start World, care se prezintă ca fiind un program de relocare pentru femei din 88 de țări, inclusiv din Uganda, Rwanda, Kenya, Sudanul de Sud, Sierra Leone, Nigeria și Sri Lanka. Femeilor li se promite instruire, pregătire și muncă în sectorul ospitalității sau catering: la curățenie, ca șoferi, chelnerițe și muncitori. În plus, cei care doresc să se mute în Rusia, li se promite că vor primi plata pentru zboruri și cazare într-un hostel, precum și plăți chiar de la începutul sejurului. Nou-veniților li se promit sume de 700 de dolari pe lună, iar atunci când ajung în Rusia li se spune că de fapt suma a scăzut la salarii de 500 de dolari. 

UPDATE Forţele ruse au vizat infrastructură energetică în regiunea Nikolaev din sudul Ucrainei, într-un atac cu 56 de drone şi o rachetă lansat în cursul nopţii de miercuri spre joi asupra teritoriului ucrainean, relatează Reuters.

UPDATE Războiul lui Putin din Ucraina, care se îndreaptă spre borna de 1.000 de zile, a trimis o undă de șoc pe întregul continent. Experții în securitate trag un semnal de alarmă, dezvăluind catastrofa care se observă în rândul statelor europene membre NATO, unde timp de decenii s-au redus cheltuielile militare. Europa nu se poate apăra în fața lui Putin, dacă nu ar beneficia de sprijinul crucial al Statelor Unite.

UPDATE Colonelul Nikita Klenkov, comandant adjunct al unei unități din agenția de informații militare a Rusiei (GRU), a fost împușcat mortal în regiunea Moscova, de un atacator necunoscut. Klenkov, 44 de ani, ar fi fost comandantul adjunct al unității GRU 43292, care servește drept centru de pregătire pentru forțele de operațiuni speciale, scrie Moscow Times. Canalul rus de Telegram Baza a raportat că Klenkov a fost împușcat pe un drum din orașul Melenki, la est de Moscova, când se afla la volan. Atacatorul ar fi tras opt focuri de armă. Potrivit TASS, Klenkov „s-a întors acasă cu o săptămână în urmă” din prima linie a frontului din Ucraina, potrivit Spotmedia.

UPDATE O călătorie transatlantică de o zi, în plină campanie electorală americană: vizita lui Joe Biden la Berlin, vineri, se va axa pe situația Ucrainei, într-un moment în care bombardamentele ruseşti împotriva infrastructurii sale esenţiale sunt în creştere, iar armata Kievului dă înapoi pe frontul de est, relatează AFP, conform Agerpres. Joe Biden va avea, de asemenea, o întâlnire în patru cu omologul său francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz şi premierul britanic Keir Starmer, potrivit programului vizitei transmis de Casa Albă. Călătoria are loc în momentul în care preşedintele Biden a anunţat miercuri un nou ajutor american pentru Ucraina în valoare de 425 de milioane de dolari în cursul unei discuţii telefonice cu preşedintele Volodimir Zelenski.

UPDATE Armata ucraineană a anunțat joi că a doborât 22 din 56 de drone rusești în timpul unui atac din timpul nopții, potrivit Reuters. Forțele aeriene au declarat că au pierdut urma a 27 de drone care probabil au căzut pe teritoriul ucrainean în urma măsurilor active de război electronic, iar două drone au mers în Belarus. Conform sursei citate, s-au înregistrat cinci lovituri asupra infrastructurii din regiunile din apropierea liniei frontului în timpul atacului.

UPDATE Comandantul forțelor armate ucrainene, generalul Oleksandr Sîrskîi, a declarat miercuri că Marea Britanie lucrează la propriile sale propuneri privind punerea în aplicare a „planului de victorie” al Ucrainei, potrivit HotNews.

UPDATE Ministrul Apărării, Pat Conroy, a anunţat joi că Australia va dona Ucrainei un lot de tancuri vechi Abrams, de producţie americană. Chiar înaintea reuniunii NATO care se desfăşoară la Bruxelles în cursul zilei de joi, Australia şi anunţat disponibilitatea de a livra Ucrainei un lot de 49 de tancuri vechi de luptă americane M1A1 Abrams în faţa ofensivei ruse, potrivit abc. Deşi Australia nu este oficial unul dintre cei 32 de membri ai Alianţei Nord-Atlantice, este unul dintre cei mai apropiați parteneri ai săi. Tancurile M1A1 Abrams de 60 de tone, echipate cu un tun de 120 de milimetri, au fost construite între 1985 şi 1993 şi au fost suferit o revizie generală înainte de achiziționarea lor de către Australia, la mijlocul anilor 2000.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 966: Alerta pentru Moldova, oraș evacuat și atac masiv! Planul victoriei are 5 puncte și 3 anexe secrete
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 965: Alerta lui Zelenski și mesajul NATO pentru Putin! Germania dezvăluie planurile Rusiei în Europa
/VIDEO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/VIDEO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
/VIDEO/ Provocare la TV8, în timpul dezbaterilor. Mariana Rață: „Am chemat poliția. Ne cerem scuze de la telespectatori”
/VIDEO/ Provocare la TV8, în timpul dezbaterilor. Mariana Rață: „Am chemat poliția. Ne cerem scuze de la telespectatori”
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/VIDEO/ Incendiu puternic în Chișinău. Subsolul unui bloc de locuit a fost cuprins de flăcări
/VIDEO/ Incendiu puternic în Chișinău. Subsolul unui bloc de locuit a fost cuprins de flăcări

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.