Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 962: Zeci de drone ucrainene au atacat Rusia. Explozii la Zaporojie și trei localități ocupate

/VIDEO/ „Opriți discriminarea pensionarilor!” Un bărbat din Ialoveni luptă de patru ani cu sistemul de pensii. Ce-a constatat pensionarul

missing
25 mai 2024, ora 23:39

Un pensionar din Ialoveni, care a lucrat decenii la rând în construcții și fără gram de cunoștințe juridice, s-a pus contra sistemului. Bărbatul vrea să demonstreze că mii de persoane, care se pensionează în primele trei luni ale anului, indiferent de ce an vorbim, sunt discriminați față de ceilalți care ies începând cu luna aprilie. Și asta pentru că în prima situație li se aplică niște coeficienți mai vechi, care sunt depășiți de timp. În cazul lui, pensia putea fi mai mare cu 400 de lei. Respectiv, a început să bată la ușile tuturor instituțiilor care au tangență cu problema invocată de el. De patru ani, de când tot face navete, încă nu a dat de capăt. Cazul său a fost discutat și la Parlament și continuă să mai fie discutat la Ministerul Muncii și Protecției Sociale. 

„- Îmi zice Valeriu Șuparschi, îs născut în 31 ianuarie 1957. La pensie am ieșit în martie 2020. - Ce pensie ați avut? - 3125. - Dar nu ați fost de acord cu ea? - Desigur că nu”.

Când a ieșit la pensie, în martie 2020, Valeriu Șuparschi avea un stagiu de muncă ce însuma 37 de ani și 2 luni. Toată această perioadă a muncit în construcții, cu excepția a cinci ani, când a lucrat la o fabrică de înghețată. Așa cum a spus și el mai sus, i-a fost calculată o pensie de 3125 de lei. Bărbatul consideră că suma trebuia să fie mai mare cu 410 lei și asta pentru că în formula de calculare au fost folosiți coeficienții nu din anul precedent pensionării - în cazul lui anul 2019 -, ci coeficienții din anul 2018. Acest lucru este din cauza că este născut în primele trei luni ale anului, când noii coeficienți încă nu sunt gata, consideră pensionarul. 

„Eu am ieșit cu pensia 3125, nu cu coeficienții care trebuiau. După documentele pe care le țin în mână, diferența dintre coeficienții din anul 2018 și 2019, pentru pensia mea, este de 410 lei. Dar la soție e încă și mai mare. Adică, coeficienții în formulă joacă rolul principal”.

Convins că are dreptate, Valeriu Șuparschi a început o luptă cu sistemul, în care intră mai multe instituții. Printre cele mai importante se numără: Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Casa Națională de Asigurări Sociale și Biroul Național de Statistică. Și astfel, după aproape 40 de ani dedicați construcțiilor, de când e la pensie, s-a aprofundat în studierea legislației privind calcularea pensiei.

„M-am pregătit, am stat de vorbă cu doi miniștri de la minister. Întâi cu Spătaru de la minister, acum cu dl Buzu. O dată-n două săptămâni mă duc la minister. Mă sun cu CNAS, mă sun cu BNS, unde mi se da răspunsul că totul este legitim. Dar nu este așa. Dacă doi oameni sunt născuți într-un an, dar în aceste trei luni - ianuarie, februarie și martie, și femeile - după luna iulie, apoi noi suntem amăgiți. Am răspuns de la Consiliul discriminării unde au găsit, apoi eu vreau să bat în această lege. Legea 121 din anul 2012, unde e clar scris cum instituțiile trebuie să socoată, să modifice legile și hotărârea Guvernului. Toate aceste socoteli le influențează BNS-ul. Acești coeficienți, ei pot să-i socoată și până în ianuarie-februarie, dar ei nu vor”. 

Pensionarul consideră că, din cauza acestor coeficienți, atât el, cât și soția sa, ratează, în prezent, câte o mie de lei lunar. 

„Iată pensia mea, care eu singur am socotit-o și am arătat-o la toate instituțiile, unde s-a găsit greșeală. După adresarea la toate instituțiile, Consiliul de egalitate, a găsit peste 400 de lei mie. Dar soției, CNAS nu a vrut să facă. Iată toate scrisorile mele către instituții și răspunsurile. Mapa e plină. Cel mai scurt se poate așa: cum de înlăturat discriminarea pensionarilor în Republica Moldova. Iată acuma, din al cincilea an, s-a început, ministerul a înțeles că trebuie să modifice. Eu i-am spus dlui Buzu, faceți ce vreți, inventați, dar să fie scoasă această discriminare. Iată acum, eu fac lucrul CNAS-ului, ministerului și BNS-ului”.

Pe lângă drumurile către aceste instituții ale statului, pensionarul a mai fost sfătuit să depună o plângere în judecată. 

„Toți avocații la care m-am adresat mi-au spus așa: o să umbli, o să-ți pierzi nervii, dar în final o să pierzi. Am un avocat de aici din Ialoveni, el fix așa s-a adresat, a fost și deputat, s-a adresat la judecătorie și tot a pierdut. Mi-a zis că să-i spun cum se va termina istoria mea. Dar simt că acum nu vom rezolva problema asta”.

Pe de altă parte, conducerea Casei Naționale de Asigurări Sociale susține că nu e nicio greșeală la mijloc.

„Persoanele care se pensionează în perioada 1 ianuarie - 31 martie, se aplică coeficienții de valorificare, care sunt aprobați anual de Guvern, în baza salariului anului precedent perioadei de pensionare. Dacă acum, o persoană se pensionează după 1 aprilie, se aplică acei coeficienți care au fost stabiliți pentru anul 2023, dar dacă s-a pensionat între 1 ianuarie - 31 martie, sunt coeficienții pentru anul 2022. Însă, este important de spus că persoana beneficiază și de indexarea din 1 aprilie”, a spus șefa adjunctă a unei direcții a CNAS, Cnasolga Mihaeș.

„- Este vreo discriminare? - Nu. Oamenii trebuie să se documenteze înainte de a se pensiona”, a declarat directoarea CNAS, Elena Țîbîrnă.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale susține că este în căutare de soluții.

Pentru a obține un tablou și mai complet al situației invocate de Valeriu Șuparschi, am solicitat răspuns și de la Biroul Național de Statistică. Am primit confirmare că solicitarea a ajuns și că a fost expediată directorului biroului, dar până la ora difuzării acestui reportaj, nu am primit un răspuns. 

Abonează-te la canalul nou de Youtube „Moldova Gândește” și activează clopoțelul pentru notificări! 

Un reportaj de Veronica Gherbovețchii 

Imagine de Vlad Glinjan

Montaj de Constantin Niculae

Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.

/VIDEO/ Pericolul a trecut? Retrospectiva celor șase episoade de viol al fetei care a născut la 11 ani
/VIDEO/ Pericolul a trecut? Retrospectiva celor șase episoade de viol al fetei care a născut la 11 ani
/PROMO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/PROMO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
A vrut să facă business cu mâncare pentru animale? Cum a fost reținut un șofer în timp ce încerca să treacă vama
A vrut să facă business cu mâncare pentru animale? Cum a fost reținut un șofer în timp ce încerca să treacă vama
Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
/VIDEO/ Călin Vieru a devenit tătic pentru a patra oară. Pe cine a adus pe lume cea de-a doua soție, Gabriela
/VIDEO/ Călin Vieru a devenit tătic pentru a patra oară. Pe cine a adus pe lume cea de-a doua soție, Gabriela

/VIDEO/ Pericolul a trecut? Retrospectiva celor șase episoade de viol al fetei care a născut la 11 ani

missing
12 octombrie 2024, ora 21:09

Cazul fetei de 11 ani, care a devenit mamă mult prea devreme, este șocant din mai multe motive. Cel care a violat-o este tatăl ei vitreg, în grija căruia se afla, pentru că mama ei era plecată la muncă, peste hotare. Despre abuzuri, care au fost 6 la număr, conform probelor procurorilor, știa fratele ei mai mare, însă, de frică, a decis să tacă. 

Fata, deși frecventa școala din sat cu regularitate, a fost depistată însărcinată abia când era în 7 luni, datorită unui părinte. Iar ultimul viol a avut loc cu puțin timp înainte ca victima să nască și în timp ce mama fetei se întorsese deja acasă. Pe de altă parte, agresorul a declarat instanței că relațiile erau benevole, plus că fata mai și primea bani pe deasupra. Ce lecție au învățat autoritățile de nivel local și raional din această tragedie? Este întrebarea la care am vrut foarte mult să aflăm răspuns.

Despre cazul fetei care a adus pe lume un copil, la doar 11 ani, s-a aflat abia după ce nașterea a avut loc. Medicii de la Institutul Mamei și Copilului, acolo unde a fost internată mica lăuză, anunțau că procesul a decurs bine, fără complicații.

„În instituție a fost acordată toată asistența medicală și psihologică posibilă. Asta a permis ca atât mama, cât și copilul născut, să fie deja externați cu bine la domiciliu”, spune purtătorul de cuvânt al Institutului Mamei și Copilului, Maxim Cazacu.

Fata a născut la mijlocul lunii ianuarie, iar în acel moment încă nu se știa cu certitudine cine este tatăl copilului. 

„La 13 decembrie, poliția din a fost sesizată de reprezentanții unui centru de sănătate din raion care ne-au comunicat că, în urma examinării unui control medical a unei minore de 11 ani, s-a constatat că aceasta este însărcinată. Pe cazul dat a fost pornită o cauză penală pentru viol săvârșită asupra unei persoane care nu a atins vârsta de 14 ani. În cadrul cercetărilor urmează a fi efectuate acțiuni procesuale pentru stabilirea tuturor circumstanțelor. Totodată, a fost inițiată procedura de audiere a minorei în condiții speciale”, a zis purtătoarea de cuvânt a IGP, Diana Fetco.

Inițial, ea dăduse vina pe un băiat mai mare, dintr-un alt sat, dar, deși oamenii legii au încercat să-l găsească, nu au mai reușit. În cele din urmă, printr-o probă ADN, s-a aflat că fata a rămas însărcinată de la tatăl ei vitreg. Bărbatul, în vârstă de 49 de ani, rămăsese să aibă grijă de ea, și de frații ei, după ce mama lor plecase la muncă peste hotare. După confirmarea paternității, care a arătat o certitudine de 99,9%, acesta a fost reținut și acuzat de viol. În fața jurnaliștilor, bărbatul a refuzat să dea orice comentariu. 

Dosarul a fost examinat în instanță timp de trei luni, iar la final, completul de judecată l-a condamnat la detenție pe viață. Am consultat și noi sentința, din care am aflat că tatăl vitreg a fost învinuit în șase episoade de viol. 

Primul abuz a avut loc la sfârșitul lunii martie, iar ultimul în luna ianuarie, în primele zile, când fata era deja pe punctul de a naște. Potrivit mărturiilor din dosar, inculpatul a aflat despre sarcină în luna august și tot atunci a încercat să aplice metode despre avortare, care nu au dat rezultat. I-a cerut fetei să bea inclusiv oțet pentru a opri sarcina. În tot acest timp, copila mergea la școală, dar primele indicii, pentru cei din jur, despre faptul că ar putea să fie gravidă, au început abia în luna noiembrie, la Balul Bobocilor. 

După ce autoritățile locale au reușit să obțină acordul mamei pentru a o verifica pe fată, în luna decembrie, medicul ginecolog a constatat că fata era în 33 de săptămâni de sarcină. După ce s-a constatat fapta, în țară a revenit și mama minorei. Femeia și-a luat fiica de la Centrul de Plasament și a adus-o acasă. Însă, chiar dacă se afla pe loc, acest fapt nu l-a împiedicat pe inculpat să mai abuzeze sexual fata. Cităm un fragment din sentința de judecată:

„Ultima dată a fost când eram însărcinată, în ianuarie. Mama a fost în ***** cu fratele mai mic să-i scoată o măsea. Pe fratele mai mare l-a trimis la magazin, tata vitreg i-a spus să meargă la magazin pentru că el vrea relații cu mine. Fratele mai mare știa”. 

Pe de altă parte, inculpatul a declarat în instanță că relațiile sexuale au fost cu acordul fetei și neagă că au fost 6 episoade. În prezent, după ce a fost condamnat la închisoare pe viață, inculpatul se află la Penitenciarul 13, acolo unde își ispășește deja pedeapsa. Am încercat să înregistrăm un interviu cu acesta, dar a refuzat.

Și cu avocatul familiei victimei am încercat să discutăm, pentru a afla ce pași vor fi întreprinși în continuare, dar la fel nu a dorit să ofere comentarii. Recent, am revenit în localitatea unde s-a produs infracțiunea, intenția noastră a fost să discutăm cu autoritățile locale despre lecțiile învățate.

„Suntem în satul în care a avut loc acest caz, care a bulversat opinia publicată. Am revenit aici la 9 luni distanță, după ce fata de 11 ani a născut. Vrem să aflăm de la principalele autorități ale satului - primarul, asistenta socială, directoarea școlii și polițistul de sector - ce măsuri au fost luate ca astfel de situații să nu se mai repete”.

De la secretara primăriei, am aflat că primarul nu se află în țară, iar ea, fără acordul lui, nu oferă niciun comentariu. Am încercat să-l contactăm la telefon, însă nu ne-a răspuns. Am lăsat un mesaj, în speranța că ne va contacta, dar acesta a fost doar citit.

Am telefonat a treia oară primarul localității, însă acesta nu ne-a răspuns. Am încercat să discutăm cu secretara și asistenta socială din localitate, însă acestea au refuzat să ne vorbească fără acordul primarului.

Am mers și la polițistul de sector din localitate, dar nu l-am găsit la fața locului.

În cele din urmă, am reușit să vorbim la telefon cu directoarea adjunctă a școlii.

„Fetița merge la școală, fetița e bine. Fetița e copilul cel de clasa 6a care ar trebui să fie. Învață pe 6, pe 7, așa cum a învățat. Totul este bine, slavă Domnului că a trecut peste toate... și noi ca profesori, și fetița. Asta s-a întâmplat. Am lucrat mult cu dânsa și acuma se lucrează. Altceva nu vă pot spune. Cu noi se lucrează ca cadre didactice. Avem până la anul nou niște seminare de prevenire a cazurilor acestea, cu profesorii facem. De la direcția Chișinău vine o doamnă.

- Vreau să vă întreb, cum credeți, în acel moment la ce trebuia să atragă atenția cadrele didactice, pentru că asta s-a depistat foarte târziu? - Bun, dvs. v-ar fi trecut prin gând că un elev de clasa, de 11 ani, să-i atrageți cumva atenția, că ceva s-a schimbat? - Da, dar totuși schimbări oricum sunt, atât timp cât cu fiecare lună... - Copilul a venit după vacanța de vară, normal, ca un copil la școală. Septembrie, octombrie și noi în noiembrie depistat. Eu cred că nu s-a depistat târziu de către cadrele didactice.

De bănuit nouă nu ne-a dat. Eu știu că peste tot suntem puși noi ca cei mai vinovați, dar credeți-mă, eu am dus sarcina la doi copii, eu nu am văzut sarcina în ea. Chiar când s-a depistat, eu am spus: hai să nu vorbim, că nu cred. Așa că, da, eu știu că dintr-o parte e bine că, cum așa nu s-a observat? Iaca așa, nu am observat. Nu s-a observat”, ne-a spus directoarea adjunctă a gimnaziului, Larisa Dodon.

De la șefa direcției educație a raionului, am aflat că elevei i s-a oferit un program de studii special, adaptat noului statut, fiind încurajată să continue studiile.

„Noi ca comunitate locală ne-am văzut misiunea în a fi foarte flexibili pentru a asigura posibilitatea acestui copil, acestei eleve, să poată să-și urmeze parcursul școlar. De aici a venit și flexibilitatea în orarul organizării frecvenței către școala acestui copil, cu pauze mai mari care erau necesare, ținând cont de sarcina pe care o avea eleva respectivă. Cadrele didactice s-au dovedit a fi foarte înțelegătoare ca să organizeze în afara orelor de program obligatoriu, pentru susținerea, suportul și asistența de care a avut nevoie acest copil pe domeniul cunoașterii materialelor de studii, pe domeniul asistenței psihologice. 

Iată pe acest al doilea domeniu s-au dovedit a fi foarte active ONG-urile din domeniul protecției copilului, serviciul republican de asistență psiho-pedagogică, ombudsmanul copilului, centrul de informare și documentare în domeniul dreptului copilului. Toate aceste instituții, ne-au ajutat ca în calitate de cadre didactice, colectiv pedagogic să găsim cea mai potrivită și necesară, și utilă măsură pentru a fi în suportul copilului care se afla în situație de risc”, spune Elena Gonța.

Funcționara recunoaște că este nevoie de mai multă implicare și pregătire din partea cadrelor didactice pentru a identifica la timp posibile cazuri de risc.

„Urmează să învățăm în continuare să fim mai atenți către toți copiii care ne înconjoară și cred că mai multe seminare, ore de instruire care au fost organizate în situația în care ne-am aflat ceva timp în urmă, vor fi ca o armă în plus pentru cadrele didactice din raionul nostru pentru a putea să fie mai precauți în problema riscului care poate interveni copiilor”. 

Și pentru cei care gestionează munca asistenților sociali, acest caz a fost un exemplu clar că mecanismul de protecție a copilului nu a fost activat la maximum.

Un reportaj de Gabriela Ursu 
Imagini și montaj de Vlad Glinjan

Verde-n ochi: Apostoli ai minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
Cutia Neagră
Cutia Neagră
De unde vin milioanele pentru destabilizări și cine își va asuma consecințele? De ce unor politicieni le este frică de integrarea în Uniunea Europeană? /Vom mai avea surprize până la alegeri? Cine ar putea fi exclus din cursa prezidențială? Cine sunt candidații care au ajuns în vizorul poliției și procurorilor?
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia. Noua ediție Verde-n ochi cu Mariana Rață este despre pensii. În ultima perioadă, am discutat cu mai mulți pensionari de la noi. Toți ei se plâng de pensia mică pe care o primesc. O bătrânică din Cantemir cu greu își stăpânea lacrimile în timp ce îmi vorbea despre pensia ei de 1200 de lei, din care cu greu se descurcă singură. Femeia întreba disperată când se vor mări pensiile și pentru bătrânii noștri necăjiți?
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, este invitatul emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa. Fiecare din noi își dorește o viață mai bună pentru copiii săi. Bogații din Rusia nu sunt o excepție. Principala destinație de trai a odraslelor oamenilor din anturajul lui Putin sunt țări din Europa de Vest și SUA. Unde se bucură de educație de top, viață de lux și rețele globale de afaceri. Lista oligarhilor și demnitarilor ruși cu familii și proprietăți în Occident, inclusiv în Uniunea Europeană, este foarte lungă. Semn că, dincolo de ce le spun ei oamenilor de la televizor despre degradarea Occidentului, ceea ce au ei mai drag – familiile și banii, țin tocmai în această parte a lumii. Acolo unde există siguranță, cultură și progres. 
Cutia Neagră
Cutia Neagră
În noul editorial „Verde-n ochi” cu Mariana Rață aflăm de ce corupții și criminalii se tem de Uniunea Europeană și se opun procesului de integrare a Republicii Moldova în UE. Principalul motiv este frica de pușcărie. În UE, politicienii corupți se tem de procurori și judecători. În Rusia, lucrurile stau pe dos. În momentul în care țara noastră va deveni membră a UE, marii corupți din Moldova nu vor mai putea scăpa de pușcărie decât refugiindu-se în Rusia sau Africa. Cel mai dureros pentru ei însă este că vor pierde toate bunurile obținute prin fraudă: case luxoase, mașini scumpe, avioane, iahturi, conturile bancare ticsite cu bani furați de la noi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președintele Parlamentului, Igor Grosu este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Noua ediție „Verde-n ochi” cu Mariana Rață este despre una dintre cele mai importante manipulări folosite de cei care sunt împotriva apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Interviu exclusiv cu fostul președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti. /Detalii din culisele luptei politice cu Plahotniuc, dar și despre confruntarea cu Putin.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.

TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni jurnalist TV8.md, reporter TV sau editor video
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni jurnalist TV8.md, reporter TV sau editor video
/PROMO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/PROMO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Secretele lui Vasile Tarlev, Bitcoinul Nataliei Morari și cine stă în spatele Victoriei Furtună
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Secretele lui Vasile Tarlev, Bitcoinul Nataliei Morari și cine stă în spatele Victoriei Furtună
Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
Fata de 14 ani din Ungheni, găsită după două săptămâni de la dispariție. Starea minorei
Fata de 14 ani din Ungheni, găsită după două săptămâni de la dispariție. Starea minorei

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.