Premierul israelian Benjamin Netanyahu a catalogat atacul sângeros care a vizat tabăra de refugiaţi din Rafah, în Fâşia Gaza, drept un „incident tragic”, relatează AFP. Premierul a făcut aceste declarații într-un discurs susținut în Knesset, parlamentul israelian. Premierul israelian a declarat că ceea ce s-a întâmplat este subiectul unei anchete, scrie Evz.ro. Iar la final, a precizat Netanyahu vor fi trase concluziile și vor fi prezentate oficial. Duminică, un atac aerian israelian a cauzat un incendiu într-o tabără de deplasaţi în sudul Fâşiei Gaza, care a antrenat, potrivit autorităţilor enclavei, moartea a cel puţin 45 de persoane.
UPDATE Parlamentul Danemarcei a respins marţi un proiect de lege privind recunoaşterea unui stat palestinian, după ce ministrul danez de externe a declarat anterior că lipsesc condiţiile prealabile necesare pentru o ţară independentă, relatează Reuters.
UPDATE Tancuri israeliene au ajuns marţi pentru prima dată în centrul oraşului Rafah din sudul Fâşiei Gaza, relatează martori cu care a discutat agenţia Reuters. Blindatele au fost văzute în apropierea moscheii Al-Awda, un reper important în localitatea aflată la frontiera cu Egiptul. Forţele armate israeliene au comunicat că îşi continuă operaţiunea în zona Rafah, fără a comenta despre înaintarea spre centrul oraşului. În cursul nopţii, au avut loc lovituri aeriene şi tiruri ale tancurilor, afirmă localnicii.
UPDATE Spania, Irlanda şi Norvegia recunosc marţi în mod oficial Palestina, o decizie care înfurie Israelului, care consideră această recunoaştere drept o ”recompensă” a mişcării islamiste palestiniene Hamas în toiul Războiului din Fâşia Gaza, relatează AFP.
UPDATE Israelul a declarat administraţiei Biden că a folosit o muniţie de precizie pentru a lovi o ţintă în Rafah duminică, dar că şrapnelul din explozie a aprins un rezervor de combustibil din apropiere şi a declanşat un incendiu care a cuprins o tabără pentru palestinienii strămutaţi şi a dus la zeci de morţi, a declarat un oficial american pentru CNN.
UPDATE Negocieri prevăzute între Iran şi Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA) în vederea unei ieşiri dintr-un impas în care acestea se află au fost suspendate din cauza morţii preşedintelui Ebrahim Raisi, anunţă într-un raport agenţia ONU, relatează AFP.
UPDATE Preşedintele francez Emmanuel Macron s-a declarat indignat de atacurile sângeroase, ale armatei israeliene, care au dus la moartea civililor din Rafah. El a cerut o încetare a focului imediată, după cum relatează AFP. Președintele Franței a postat un mesaj, în acest sens, pe rețeaua de socializare X (Twitter).
UPDATE Gruparea teroristă Hamas a denunţat atacul israelian drept un „masacru oribil”. De menționat, că anterior, cu câteva ore ca forțele IDF să atace în Rafah, Hamas a lansat, la rându-i un atac cu rachete de croazieră, din Rafah, asupra orașului Tel Aviv. Proiectilele au fost distruse, de apărarea israeliană, la fel ca și lansatorul de rachete, conform unui anunț oficial. În Cisiordania, Autoritatea Palestiniană (AP) a acuzat Israelul de „ţintirea deliberată” a taberei de la Rafah. Apărarea Civilă palestiniană a anunţat că există numeroase corpuri „carbonizate” în incendiul care a izbucnit și care a devastat tabăra de refugiați Barkasat, administrată de UNRWA.
UPDATE Amnesty International (AI) acuză Israelul de uciderea, în aprilie, a 44 de civili palestinieni, între care 32 de copii. Organizația susține că a documentat trei atacuri aeriene în centrul şi sudul Fâşiei Gaza. AI cere Curţii Penale Internaţionale (CPI) să deschidă o anchetă pentru „crime de război”, relatează AFP. Organizaţia precizează că atacurile au avut loc, la 16 aprilie, în Tabăra de Refugiaţi al Maghazi, în centrul Fâşiei Gaza, şi la 19 şi 20 aprilie la Rafah, în sud. AI prezintă „elemente de probă esenţiale care arată atacuri ilegale imputabile armatei israeliene”. Amnesty a intervievat 17 supravieţuitori şi martori, a vizitat un spital în care au fost îngrijiţi răniţi, a fotografiat fragmente de muniţie.