Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 954: Lovitura secolului, ordinul lui Sîrski și reproș la NATO. Rusia: O greșeală poate duce la catastrofă

externe

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 235: Spania, Irlanda şi Norvegia recunosc Palestina. Netanyahu, criticat de comunitatea internațională

28 mai 2024, ora 17:20

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a catalogat atacul sângeros care a vizat tabăra de refugiaţi din Rafah, în Fâşia Gaza, drept un „incident tragic”, relatează AFP. Premierul a făcut aceste declarații într-un discurs susținut în Knesset, parlamentul israelian. Premierul israelian a declarat că ceea ce s-a întâmplat este subiectul unei anchete, scrie Evz.ro. Iar la final, a precizat Netanyahu vor fi trase concluziile și vor fi prezentate oficial. Duminică, un atac aerian israelian a cauzat un incendiu într-o tabără de deplasaţi în sudul Fâşiei Gaza, care a antrenat, potrivit autorităţilor enclavei, moartea a cel puţin 45 de persoane.

UPDATE Parlamentul Danemarcei a respins marţi un proiect de lege privind recunoaşterea unui stat palestinian, după ce ministrul danez de externe a declarat anterior că lipsesc condiţiile prealabile necesare pentru o ţară independentă, relatează Reuters.

UPDATE Tancuri israeliene au ajuns marţi pentru prima dată în centrul oraşului Rafah din sudul Fâşiei Gaza, relatează martori cu care a discutat agenţia Reuters. Blindatele au fost văzute în apropierea moscheii Al-Awda, un reper important în localitatea aflată la frontiera cu Egiptul. Forţele armate israeliene au comunicat că îşi continuă operaţiunea în zona Rafah, fără a comenta despre înaintarea spre centrul oraşului. În cursul nopţii, au avut loc lovituri aeriene şi tiruri ale tancurilor, afirmă localnicii.

UPDATE Spania, Irlanda şi Norvegia recunosc marţi în mod oficial Palestina, o decizie care înfurie Israelului, care consideră această recunoaştere drept o ”recompensă” a mişcării islamiste palestiniene Hamas în toiul Războiului din Fâşia Gaza, relatează AFP.

UPDATE Israelul a declarat administraţiei Biden că a folosit o muniţie de precizie pentru a lovi o ţintă în Rafah duminică, dar că şrapnelul din explozie a aprins un rezervor de combustibil din apropiere şi a declanşat un incendiu care a cuprins o tabără pentru palestinienii strămutaţi şi a dus la zeci de morţi, a declarat un oficial american pentru CNN.

UPDATE Negocieri prevăzute între Iran şi Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA) în vederea unei ieşiri dintr-un impas în care acestea se află au fost suspendate din cauza morţii preşedintelui Ebrahim Raisi, anunţă într-un raport agenţia ONU, relatează AFP.

UPDATE Preşedintele francez Emmanuel Macron s-a declarat indignat de atacurile sângeroase, ale armatei israeliene, care au dus la moartea civililor din Rafah. El a cerut o încetare a focului imediată, după cum relatează AFP. Președintele Franței a postat un mesaj, în acest sens, pe rețeaua de socializare X (Twitter).

UPDATE Gruparea teroristă Hamas a denunţat atacul israelian drept un „masacru oribil”. De menționat, că anterior, cu câteva ore ca forțele IDF să atace în Rafah, Hamas a lansat, la rându-i un atac cu rachete de croazieră, din Rafah, asupra orașului Tel Aviv. Proiectilele au fost distruse, de apărarea israeliană, la fel ca și lansatorul de rachete, conform unui anunț oficial. În Cisiordania, Autoritatea Palestiniană (AP) a acuzat Israelul de „ţintirea deliberată” a taberei de la Rafah. Apărarea Civilă palestiniană a anunţat că există numeroase corpuri „carbonizate”  în incendiul care a izbucnit și care a devastat tabăra de refugiați Barkasat, administrată de UNRWA. 

UPDATE Amnesty International (AI) acuză Israelul de uciderea, în aprilie, a 44 de civili palestinieni, între care 32 de copii. Organizația susține că a documentat trei atacuri aeriene în centrul şi sudul Fâşiei Gaza. AI cere Curţii Penale Internaţionale (CPI) să deschidă o anchetă pentru „crime de război”, relatează AFP. Organizaţia precizează că atacurile au avut loc, la 16 aprilie, în Tabăra de Refugiaţi al Maghazi, în centrul Fâşiei Gaza, şi la 19 şi 20 aprilie la Rafah, în sud. AI prezintă „elemente de probă esenţiale care arată atacuri ilegale imputabile armatei israeliene”. Amnesty a intervievat 17 supravieţuitori şi martori, a vizitat un spital în care au fost îngrijiţi răniţi, a fotografiat fragmente de muniţie.

/VIDEO/ Accident în lanț la Botanica! Patru mașini și un troleibuz au fost implicate
/VIDEO/ Accident în lanț la Botanica! Patru mașini și un troleibuz au fost implicate
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Secretele lui Vasile Tarlev, Bitcoinul Nataliei Morari și cine stă în spatele Victoriei Furtună
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Secretele lui Vasile Tarlev, Bitcoinul Nataliei Morari și cine stă în spatele Victoriei Furtună
Grupările din spatele recentelor destabilizări ar ținti la preluarea forțată a unor instituții. „Scopurile sunt ambițioase”
Grupările din spatele recentelor destabilizări ar ținti la preluarea forțată a unor instituții. „Scopurile sunt ambițioase”
/VIDEO/ ANULARE! Ministrul Dan Perciun urma să ajungă la „Moldova Gândește LIVE”, dar n-a fost să fie
/VIDEO/ ANULARE! Ministrul Dan Perciun urma să ajungă la „Moldova Gândește LIVE”, dar n-a fost să fie
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 954: Lovitura secolului, ordinul lui Sîrski și reproș la NATO. Rusia: O greșeală poate duce la catastrofă
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 954: Lovitura secolului, ordinul lui Sîrski și reproș la NATO. Rusia: O greșeală poate duce la catastrofă

Rise Moldova: Afacerile lui Șor cu Guvernul Rusiei. Oligarhul a creat 5 companii la Moscova

missing
04 octombrie 2024, ora 17:35

În perioada campaniei electorale pentru prezidențiale și a referendumului din 20 octombrie 2024, Ilan Șor a creat cinci companii la Moscova, arată o investigație Rise Moldova. Firmele sunt specializate în servicii financiare, credite și împrumuturi. În una dintre ele, Șor s-a asociat cu o corporație de stat deținută de guvernul rus, iar în alta, de tip holding, cu o bancă rusească de stat folosită de oligarh pentru a cumpăra alegătorii moldoveni. 

La rândul lor, alegătorii trebuie să spună „Nu” la referendum și să voteze pentru candidatul al cărui nume le este trimis prin aplicația Telegram de la Moscova.

Rise Moldova a descoperit că Promsviazbank, instituția financiară prin intermediul căreia au fost transferați cele 15 milioane de dolari către simpatizanții lui Șor din Moldova, a înființat o companie la Moscova împreună cu oligarhul Ilan Șor.

S-a întâmplat pe 2 septembrie curent, adică în aceeași lună în care au fost transferate cele 15 milioane de dolari.

Firma se numește А7 și este specializată în prestarea serviciilor financiare, împrumuturi și alte tipuri de credite. Compania, cu sediul în centrul de afaceri «Белые Сады» (White Gardens), ce se află într-o zonă prestigioasă la 30 de minute de Kremlin și tot atât față de Aeroportul Internațional Sheremetievo.

Documentele consultate de reporteri îl indică pe Ilan Șor drept beneficiar al firmei A7. El deține 51% din companie, iar restul de 49% îi revine băncii PromsviazBank. Firma a fost înființată cu un capital social de aproximativ 110 mii de dolari.

Tot luna trecută, Ilan Șor și banca rusească au înființat alte două companii-fiice cu nume asemănătoare. Prima se numește A71, iar cealaltă A7-Agent SRL. Cele două societăți au aceeași adresă cu compania-mamă A7, iar directorul este Ilan Șor.

Citește investigația integral pe pagina rise.md

Șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, este invitatul emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa. Fiecare din noi își dorește o viață mai bună pentru copiii săi. Bogații din Rusia nu sunt o excepție. Principala destinație de trai a odraslelor oamenilor din anturajul lui Putin sunt țări din Europa de Vest și SUA. Unde se bucură de educație de top, viață de lux și rețele globale de afaceri. Lista oligarhilor și demnitarilor ruși cu familii și proprietăți în Occident, inclusiv în Uniunea Europeană, este foarte lungă. Semn că, dincolo de ce le spun ei oamenilor de la televizor despre degradarea Occidentului, ceea ce au ei mai drag – familiile și banii, țin tocmai în această parte a lumii. Acolo unde există siguranță, cultură și progres. 
Cutia Neagră
Cutia Neagră
În noul editorial „Verde-n ochi” cu Mariana Rață aflăm de ce corupții și criminalii se tem de Uniunea Europeană și se opun procesului de integrare a Republicii Moldova în UE. Principalul motiv este frica de pușcărie. În UE, politicienii corupți se tem de procurori și judecători. În Rusia, lucrurile stau pe dos. În momentul în care țara noastră va deveni membră a UE, marii corupți din Moldova nu vor mai putea scăpa de pușcărie decât refugiindu-se în Rusia sau Africa. Cel mai dureros pentru ei însă este că vor pierde toate bunurile obținute prin fraudă: case luxoase, mașini scumpe, avioane, iahturi, conturile bancare ticsite cu bani furați de la noi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președintele Parlamentului, Igor Grosu este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Noua ediție „Verde-n ochi” cu Mariana Rață este despre una dintre cele mai importante manipulări folosite de cei care sunt împotriva apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Interviu exclusiv cu fostul președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti. /Detalii din culisele luptei politice cu Plahotniuc, dar și despre confruntarea cu Putin.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitatul din această seară a emisiunii Cutia Neagră este președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
A început febra pregătirilor pentru alegerile și referendumul din toamnă. Cât de pregătiți suntem pentru votul prin corespondență, dar și cum putem face față provocărilor - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Iurie Ciocan, fost președinte CEC; Pavel Postică, vicepreședinte CEC.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
EXCLUSIV: Interviu pe sfârșit de mandat cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon. Detalii neștiute despre război, amenințări, reforma justiției, dar și noul sediu al ambasadei SUA.

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Cum și-au schimbat retorica în timp unii candidați la scrutinul prezidențial
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Cum și-au schimbat retorica în timp unii candidați la scrutinul prezidențial
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Secretele lui Vasile Tarlev, Bitcoinul Nataliei Morari și cine stă în spatele Victoriei Furtună
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Secretele lui Vasile Tarlev, Bitcoinul Nataliei Morari și cine stă în spatele Victoriei Furtună
/VIDEO/ Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa
/VIDEO/ Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa
/VIDEO/ ANULARE! Ministrul Dan Perciun urma să ajungă la „Moldova Gândește LIVE”, dar n-a fost să fie
/VIDEO/ ANULARE! Ministrul Dan Perciun urma să ajungă la „Moldova Gândește LIVE”, dar n-a fost să fie
/VIDEO/ Danemarca, de 50 de ani în UE: Danezii se declară fericiți într-o țară cu salarii decente și fără corupție
/VIDEO/ Danemarca, de 50 de ani în UE: Danezii se declară fericiți într-o țară cu salarii decente și fără corupție

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.