Volodimir Zelenski vizitează marți Belgia și va semna un pact de securitate cu premierul Alexander De Croo, a anunțat guvernul belgian, în contextul în care președintele ucrainean încearcă să obțină mai mult ajutor militar din partea aliaților săi occidentali, în timp ce trupele sale se luptă să țină în loc forțele rusești, transmite Hotnews. Vizita vine după ce, luni, el a vizitat Spania, care i-a promis un sprijin militar în valoare de 1 miliard de euro în acest an, în cadrul unui pact de securitate semnat de Zelenski și premierul spaniol Pedro Sanchez, transmite Reuters. Ucraina a semnat o serie de astfel de acorduri cu partenerii săi occidentali, care au promis asistență de securitate pe termen lung sub formă de armament și instruire pentru forțele Kievului.
UPDATE Forțele rusești au încercat ieri un asalt frontal mecanizat pe teren deschis spre microdistrictul estic al orașului Ceasiv Iar, notează OSINTtechnical, un cont de X care urmărește desfășurarea războiului. Trupele Moscovei au pierdut două tancuri (T-80BV și T-90M) și un vehicul de luptă a infanteriei BMD-2 chiar lângă orașului înainte ca grupul să fie forțat să se retragă.
UPDATE Rusia este aproape de a deveni prima țară din lume care recunoaște regimul taliban din Afganistan și stabilește relații diplomatice cu drepturi depline cu acesta, a confirmat marți Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei.
UPDATE Suedia va suspenda temporar planurile de a trimite Ucrainei avioane de vânătoare Gripen pentru a acorda timp piloților ucraineni să se familiarizeze cu avioanele F-16 de fabricație americană, a declarat marți la Bruxelles ministrul suedez al apărării.
UPDATE Rusia ar trebui să rămână pe poziții și să continue „operațiunea militară specială„ în Ucraina ca răspuns la fervoarea militară a Occidentului, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenția RIA Novosti. Pe de altă parte, Peskov a declarat că în Occident nu există o unanimitate de opinie în ceea ce privește loviturile armatei ucrainene cu arme occidentale pe teritoriul rusesc. (Reuters)
UPDATE NATO desfăşoară exerciţii care implică arme nucleare împotriva Rusiei, a declarat marţi generalul Vladimir Kulişov, prim-adjunct al directorului Serviciului Federal de Securitate al Rusiei şi şeful poliţiei de frontierăa. "În apropierea graniţei cu Rusia, activitatea de recunoaştere a NATO este în creştere, iar intensitatea pregătirii operaţionale de luptă a trupelor Alianţei Nord-Atlantice este în creştere", şi în acest context "se pregătesc scenarii pentru desfăşurarea operaţiunilor de luptă împotriva Federaţiei Ruse, inclusiv lansarea unor lovituri nucleare pe teritoriul nostru", a afirmat el într-un interviu acordat agenţiei RIA Novosti.
UPDATE Polonia nu ar trebui să excludă trimiterea de trupe în Ucraina, a declarat ministrul de Externe Radoslaw Sikorski într-un interviu apărut marţi în mai multe publicaţii europene, fără a preciza însă ce rol ar putea avea acestea. Întrebat dacă Polonia e dispusă să trimită trupe în Ucraina, Sikorski a răspuns: "Nu ar trebui să excludem. Ar trebui să-l punem pe Putin în postura de a ne ghici intenţiile". Sikorski a declarat anterior că prezenţa de trupe NATO în Ucraina nu este 'de neimaginat'.
UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și premierul Belgiei, Alexander De Croo, au semnat, marți, la Bruxelles, un acord bilateral de securitate pe zece ani. Belgia este a 11-a țară care a semnat un astfel de document. Conform acordului, Belgia va trimite Kievului 30 de avioane de luptă F-16 până în 2028, iar primele aeronave ar urma să ajugă anul acesta.
UPDATE Polonia a anunţat luni că a cumpărat rachete de croazieră, în valoare de 677 de milioane de euro din SUA, în vederea creşterii capacităţilor de apărare împotriva unei ameninţări din partea Rusiei. ”Războiul din Ucraina a demonstrat importanţa de a putea trage rachete asupra unor ţinte inclusiv foarte departe de linia frontului, iar raza rachetelor care vor fi cumpărate este de aproximativ 1.000 de kilometri”, a anunţat într-un comunicat Ministerul polonez al Apărării.
UPDATE Mai mulţi membri ai grupului ruso-belarus Bi-2, celebru în Rusia pentru opoziţia sa faţă de invazia Ucrainei, au primit cetăţenia moldovenească, au anunţat luni autorităţile de la Chişinău. "Preşedinta Maia Sandu a semnat decretul de acordare a cetăţeniei Republicii Moldova pentru anumiţi membri ai grupului Bi-2 şi familiile acestora", a scris şeful ei de cabinet Adrian Balutel pe Telegram. "Ţara noastră protejează demnitatea umană, libertatea de exprimare şi manifestă solidaritate cu cei aflaţi în pericol", a adăugat el, amintind că artiştii grupului au fost "reprimaţi după ce s-au pronunţat împotriva războiului din Ucraina".
UPDATE Guvernul leton va investi aproximativ 20 de milioane de euro în crearea, anul acesta, a unei coaliții a dronelor cu Ucraina, a anunțat luni ministrul leton al Apărării, Andris Spruds, citat de televiziunea publică LSM. Riga va investi o sumă similară pentru a-și forma propria armată de drone, a mai spus acesta. Letonia va continua, totodată, alianța cu Ucraina pentru a-i furniza capacități vitale și își propune să cumpere până la 1.000 de drone pe care să le trimită Kievului.
UPDATE Emmanuel Macron se întâlnește marți cu cancelarul Olaf Scholz, în ultima zi a vizitei sale de stat în Germania, pentru a discuta despre sprijinul acordat Ucrainei și despre o întărire a Europei, dincolo de divergențe.
UPDATE Rusia a pierdut 503.800 de soldați în Ucraina de la începutul războiului, la 24 februarie 2022, a anunţat marţi Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei. Numărul include cele 1.460 de pierderi suferite de forțele ruse în ultima zi. Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 7.692 de tancuri, 14.858 de vehicule blindate de luptă, 17.740 de vehicule și rezervoare de combustibil, 13.029 de sisteme de artilerie, 1.085 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 815 sisteme de apărare aeriană, 357 de avioane, 326 de elicoptere, 10.482 de drone, 27 de nave și ambarcațiuni și un submarin.
UPDATE Orașul ocupat Lugansk din estul Ucrainei a fost atacat de două ori în decurs de trei ore azi-noapte, potrivit unor oficiali locali, acesta fiind cel mai recent dintr-o serie de atacuri în apropierea orașului. Leonid Pasechnik, guvernatorul pus de Moscova în regiunea Lugansk, a afirmat că primul atac, care a avut loc în jurul orei 21.00, a fost efectuat cu muniție cu dispersie și a provocat un incendiu. Mai multe persoane au fost rănite, au spus serviciile de urgență citate de TASS.
UPDATE Zelenski respinge propunerea Chinei şi Braziliei de a invita Rusia la summitul pentru pace din Elveţia. Preşedintele ucrainean a respins luni propunerea Chinei şi Braziliei, care insistau asupra participării Rusiei la summitul pentru pace în Ucraina ce este prevăzut să aibă loc la mijlocul lui iunie în Elveţia.
UPDATE Comandantul-șef al armatei ucrainene, Oleksandr Sîrskîi, și ministrul apărării Rustem Umerov au discutat luni cu ministrul francez al apărării Sebastien Lecornu. Potrivit publicației ucrainene Zerkalo Nedeli, cele două părți au convenit asupra desfășurării de instructori militari francezi în Ucraina. Acordul, semnat de generalul Sîrskîi din partea Ucrainei, prevede desfășurarea doar pentru misiuni de instruire a armatei ucrainene.