Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1003: Atac mortal și pericol nuclear! Putin amenință două țări, iar Zelenski cere o ripostă globală

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 825: Avioane F-16 pentru Ucraina și cetățenie moldovenească pentru trupa anti-Putin. Anunțul Poloniei

28 mai 2024, ora 17:23

Volodimir Zelenski vizitează marți Belgia și va semna un pact de securitate cu premierul Alexander De Croo, a anunțat guvernul belgian, în contextul în care președintele ucrainean încearcă să obțină mai mult ajutor militar din partea aliaților săi occidentali, în timp ce trupele sale se luptă să țină în loc forțele rusești, transmite Hotnews. Vizita vine după ce, luni, el a vizitat Spania, care i-a promis un sprijin militar în valoare de 1 miliard de euro în acest an, în cadrul unui pact de securitate semnat de Zelenski și premierul spaniol Pedro Sanchez, transmite Reuters. Ucraina a semnat o serie de astfel de acorduri cu partenerii săi occidentali, care au promis asistență de securitate pe termen lung sub formă de armament și instruire pentru forțele Kievului.

UPDATE Forțele rusești au încercat ieri un asalt frontal mecanizat pe teren deschis spre microdistrictul estic al orașului Ceasiv Iar, notează OSINTtechnical, un cont de X care urmărește desfășurarea războiului. Trupele Moscovei au pierdut două tancuri (T-80BV și T-90M) și un vehicul de luptă a infanteriei BMD-2 chiar lângă orașului înainte ca grupul să fie forțat să se retragă.

UPDATE Rusia este aproape de a deveni prima țară din lume care recunoaște regimul taliban din Afganistan și stabilește relații diplomatice cu drepturi depline cu acesta, a confirmat marți Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei.

UPDATE Suedia va suspenda temporar planurile de a trimite Ucrainei avioane de vânătoare Gripen pentru a acorda timp piloților ucraineni să se familiarizeze cu avioanele F-16 de fabricație americană, a declarat marți la Bruxelles ministrul suedez al apărării.

UPDATE Rusia ar trebui să rămână pe poziții și să continue „operațiunea militară specială„ în Ucraina ca răspuns la fervoarea militară a Occidentului, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenția RIA Novosti. Pe de altă parte, Peskov a declarat că în Occident nu există o unanimitate de opinie în ceea ce privește loviturile armatei ucrainene cu arme occidentale pe teritoriul rusesc. (Reuters)

UPDATE  NATO desfăşoară exerciţii care implică arme nucleare împotriva Rusiei, a declarat marţi generalul Vladimir Kulişov, prim-adjunct al directorului Serviciului Federal de Securitate al Rusiei şi şeful poliţiei de frontierăa. "În apropierea graniţei cu Rusia, activitatea de recunoaştere a NATO este în creştere, iar intensitatea pregătirii operaţionale de luptă a trupelor Alianţei Nord-Atlantice este în creştere", şi în acest context "se pregătesc scenarii pentru desfăşurarea operaţiunilor de luptă împotriva Federaţiei Ruse, inclusiv lansarea unor lovituri nucleare pe teritoriul nostru", a afirmat el într-un interviu acordat agenţiei RIA Novosti.

UPDATE Polonia nu ar trebui să excludă trimiterea de trupe în Ucraina, a declarat ministrul de Externe Radoslaw Sikorski într-un interviu apărut marţi în mai multe publicaţii europene, fără a preciza însă ce rol ar putea avea acestea. Întrebat dacă Polonia e dispusă să trimită trupe în Ucraina, Sikorski a răspuns: "Nu ar trebui să excludem. Ar trebui să-l punem pe Putin în postura de a ne ghici intenţiile". Sikorski a declarat anterior că prezenţa de trupe NATO în Ucraina nu este 'de neimaginat'.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și premierul Belgiei, Alexander De Croo, au semnat, marți, la Bruxelles, un acord bilateral de securitate pe zece ani. Belgia este a 11-a țară care a semnat un astfel de document. Conform acordului, Belgia va trimite Kievului 30 de avioane de luptă F-16 până în 2028, iar primele aeronave ar urma să ajugă anul acesta. 

UPDATE Polonia a anunţat luni că a cumpărat rachete de croazieră, în valoare de 677 de milioane de euro din SUA, în vederea creşterii capacităţilor de apărare împotriva unei ameninţări din partea Rusiei. ”Războiul din Ucraina a demonstrat importanţa de a putea trage rachete asupra unor ţinte inclusiv foarte departe de linia frontului, iar raza rachetelor care vor fi cumpărate este de aproximativ 1.000 de kilometri”, a anunţat într-un comunicat Ministerul polonez al Apărării. 

UPDATE Mai mulţi membri ai grupului ruso-belarus Bi-2, celebru în Rusia pentru opoziţia sa faţă de invazia Ucrainei, au primit cetăţenia moldovenească, au anunţat luni autorităţile de la Chişinău. "Preşedinta Maia Sandu a semnat decretul de acordare a cetăţeniei Republicii Moldova pentru anumiţi membri ai grupului Bi-2 şi familiile acestora", a scris şeful ei de cabinet Adrian Balutel pe Telegram. "Ţara noastră protejează demnitatea umană, libertatea de exprimare şi manifestă solidaritate cu cei aflaţi în pericol", a adăugat el, amintind că artiştii grupului au fost "reprimaţi după ce s-au pronunţat împotriva războiului din Ucraina". 

UPDATE Guvernul leton va investi aproximativ 20 de milioane de euro în crearea, anul acesta, a unei coaliții a dronelor cu Ucraina, a anunțat luni ministrul leton al Apărării, Andris Spruds, citat de televiziunea publică LSM. Riga va investi o sumă similară pentru a-și forma propria armată de drone, a mai spus acesta. Letonia va continua, totodată, alianța cu Ucraina pentru a-i furniza capacități vitale și își propune să cumpere până la 1.000 de drone pe care să le trimită Kievului.

UPDATE Emmanuel Macron se întâlnește marți cu cancelarul Olaf Scholz, în ultima zi a vizitei sale de stat în Germania, pentru a discuta despre sprijinul acordat Ucrainei și despre o întărire a Europei, dincolo de divergențe.

UPDATE Rusia a pierdut 503.800 de soldați în Ucraina de la începutul războiului, la 24 februarie 2022, a anunţat marţi Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei. Numărul include cele 1.460 de pierderi suferite de forțele ruse în ultima zi. Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 7.692 de tancuri, 14.858 de vehicule blindate de luptă, 17.740 de vehicule și rezervoare de combustibil, 13.029 de sisteme de artilerie, 1.085 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 815 sisteme de apărare aeriană, 357 de avioane, 326 de elicoptere, 10.482 de drone, 27 de nave și ambarcațiuni și un submarin.

UPDATE Orașul ocupat Lugansk din estul Ucrainei a fost atacat de două ori în decurs de trei ore azi-noapte, potrivit unor oficiali locali, acesta fiind cel mai recent dintr-o serie de atacuri în apropierea orașului. Leonid Pasechnik, guvernatorul pus de Moscova în regiunea Lugansk, a afirmat că primul atac, care a avut loc în jurul orei 21.00, a fost efectuat cu muniție cu dispersie și a provocat un incendiu. Mai multe persoane au fost rănite, au spus serviciile de urgență citate de TASS.

UPDATE Zelenski respinge propunerea Chinei şi Braziliei de a invita Rusia la summitul pentru pace din Elveţia. Preşedintele ucrainean a respins luni propunerea Chinei şi Braziliei, care insistau asupra participării Rusiei la summitul pentru pace în Ucraina ce este prevăzut să aibă loc la mijlocul lui iunie în Elveţia.

UPDATE Comandantul-șef al armatei ucrainene, Oleksandr Sîrskîi, și ministrul apărării Rustem Umerov au discutat luni cu ministrul francez al apărării Sebastien Lecornu. Potrivit publicației ucrainene Zerkalo Nedeli, cele două părți au convenit asupra desfășurării de instructori militari francezi în Ucraina. Acordul, semnat de generalul Sîrskîi din partea Ucrainei, prevede desfășurarea doar pentru misiuni de instruire a armatei ucrainene.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1002: Scenariu negru, vecin nebun și escaladare clară! Alertă: Al Treilea Război Mondial a început oficial
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1002: Scenariu negru, vecin nebun și escaladare clară! Alertă: Al Treilea Război Mondial a început oficial
/PROMO/ „Întreabă Ghețu” a ajuns la Ciuciuleni: Despre schimbarea miniștrilor, speranțe și dezamăgiri - de la 19:55, la TV8
/PROMO/ „Întreabă Ghețu” a ajuns la Ciuciuleni: Despre schimbarea miniștrilor, speranțe și dezamăgiri - de la 19:55, la TV8
/VIDEO/ În rând după cauciucuri: Primii fulgi i-a adus la service-uri pe cei nepregătiți de iarnă
/VIDEO/ În rând după cauciucuri: Primii fulgi i-a adus la service-uri pe cei nepregătiți de iarnă
/PROMO/ Mame violente: Cine e de vină - de la 17:45, la „Moldova gândește LIVE”
/PROMO/ Mame violente: Cine e de vină - de la 17:45, la „Moldova gândește LIVE”
Tragedie la Rîșcani: Tată și fiu, găsiți morți în casă
Tragedie la Rîșcani: Tată și fiu, găsiți morți în casă

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1003: Atac mortal și pericol nuclear! Putin amenință două țări, iar Zelenski cere o ripostă globală

22 noiembrie 2024, ora 12:07

Vladimir Putin a reacționat, după ce Ucraina a lansat rachete occidentale pe teritoriul Rusiei. Marea Britanie și SUA sunt pe lista scurtă a liderului rus. Putin a declarat joi într-un discurs televizat că facilitățile militare din Marea Britanie și SUA ar putea deveni ținte valide pentru forțele ruse, ca răspuns direct la utilizarea de către Ucraina a rachetelor ATACMS și Storm Shadow, transmite publicația „The Sun”. Între timp, orașul Sumî din nord-estul Ucrainei a fost ținta unui atac cu drone rusești vineri dimineața, soldat cu două victime și 12 persoane rănite.

Totuși, un purtător de cuvânt al Alianței Nord-Atlantice a declarat joi ce recenta acțiune a Rusiei împotriva Ucrainei „nu va schimba nici cursul conflictului, nici determinarea aliaţilor NATO de a sprijini Ucraina”. Președintele Volodimir Zelenski a declarat că atacul rusesc asupra Ucrainei cu un nou tip de rachetă balistică a fost o „escaladare clară și severă” în război și a cerut o condamnare mondială puternică. Însă, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) consideră că nici atacul de joi, nici declarația lui Putin, nu reprezintă o schimbare semnificativă a probabilității Rusiei de a folosi o armă nucleară.

UPDATE Executivul american a anunţat joi o serie de sancţiuni ce vizează circa 50 de bănci ruseşti pentru a limita "accesul la sistemul financiar internaţional" şi a reduce finanţarea efortului de război al Moscovei în Ucraina, relatează AFP şi Reuters.

UPDATE O nouă serie de sisteme antiaeriene ruse Tor-M2 a sosit, joi, în Belarus, în cadrul cooperării militare dintre cele două ţări, a informat Ministerul Apărării de la Minsk într-un comunicat, citat de EFE.

UPDATE Șeful Națiunilor Unite a cerut tuturor părților din războiul din Ucraina să detensioneze conflictul după ce Vladimir Putin a lansat o nouă rachetă în Nipro. Folosirea de către Rusia a unei noi rachete balistice cu rază intermediară a fost „încă o evoluție îngrijorătoare”, a declarat purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU Antonio Guterres.

UPDATE Terumi Tanaka, un japonez hibakusha, copreședintele grupului câștigător al Premiului Nobel pentru Pace din acest an, care este un supraviețuitor al atacurilor cu bombe nucleare ale SUA din 1945, avertizează lumea că omenirea este într-un pericol iminent. El atenționează că Putin nu are idee despre distrugerea provocată de „monstru” (bomba denumită Fat Man – Grasul) la Nagasaki, unde au murit peste 74.000 de oameni. El vine cu mărturii cutremurătoare privind urmările exploziei bombei nucleare din orașul său natal, când avea doar 13 ani. Tanaka a spus că folosirea armelor nucleare în prezent va semnifica „sfârșitul rasei umane” și că lideri precum Putin „nu realizează amploarea pierderilor pe care le poate face”, potrivit The Independent, citat de Ziare.com.

UPDATE Un agent de securitate care lucrează la Ambasada SUA din Norvegia a fost arestat fiind suspectat de spionaj în numele Rusiei și Iranului, a declarat joi un oficial norvegian din cadrul serviciului de poliție de securitate, informează Rador.

UPDATE Dacă în urmă cu câteva săptămâni Ucraina ataca câteva fabrici de alcool, iar informația putea provoca un zâmbet în colțul gurii, în noaptea de 20 noiembrie a fost rândul unei fabrici de maioneză din regiunea Belgorod să fie ținta dronelor. Dincolo de insolitul situației, atacul a avut un fundament militar, scrie Defense Express.

UPDATE Rușii au fost loviți de hotărârea lui Vladimir Putin de a duce un război ”fără sfârșit” în Ucraina, iar efectul psihologic se vede acum după aproape trei ani de conflict. Fenomenul s-a răspândit în toată țara, consumul excesiv de alcool a reapărut în Rusia, aruncând populația spre un viciu mortal. Astfel în perioada ianuarie-octombrie 2024, vânzările acestor băuturi au ajuns la un record de 1,84 miliarde de litri, scrie Ziare.com.

UPDATE Parlamentul ucrainean a amânat o ședință care ar fi trebuit să aibă loc vineri din motive de securitate, potrivit unor surse citate de radiodifuzorul public Suspilne, relatează The Guardian. Conform sursei citate, parlamentarilor li s-a cerut să își țină familiile departe de cartierul guvernamental din Kiev. Pentru moment, următoarea ședință nu a fost programată.

UPDATE Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat joi seară, 21 noiembrie, că Rusia nu are de gând deocamdată să atace un stat membru NATO și că România este o țară foarte sigură, iar „Rusia nu va ocupa în totalitate Ucraina”.

UPDATE În raportul său zilnic despre războiul din Ucraina, Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) scrie că “nici atacul cu racheta balistică Oreșnik, nici declarația lui Putin din seara de 21 noiembrie, nu reprezintă o inflexiune semnificativă a capacităților de atac rusești, nici probabilitatea de a folosi o armă nucleară. Forțele ruse lansează în mod regulat rachete Iskander sau Kinjal, care pot purta și focoase nucleare, iar singura caracteristică fundamental nouă a atacului din 21 noiembrie a fost însăși racheta Oreșnik. Aceasta s-a dorit o demonstrație ostentativă a vehiculelor de reintrare în atmosferă (nr – specifice armelor hipersonice) pentru a amplifica spectacolul și amenințarea nucleară. Dar Occidentul menține opțiuni de descurajare credibile, iar zgomotul nuclear al lui Putin nu ar trebui să îi constrângă pe oficialii occidentali să oprească ajutorul pentru Ucraina. De altfel, Directorul CIA, Bill Burns, i-a avertizat pe factorii de decizie occidentali, în septembrie 2024, să nu se teamă de retorica nucleară a lui Putin, despre care a spus că este un bully care va continua să-și zdrăngăne armele din când în când”, notează Biziday.

UPDATE China a reiterat vineri apelurile la „calm” și „reținere” din partea tuturor părților implicate în războiul din Ucraina, după ce Rusia a confirmat că a lansat o rachetă balistică hipersonică experimentală, relatează agenția France-Presse, preluată de The Guardian.

UPDATE Lawrence Wilkerson, un colonel american în retragere care a servit în staff-ul fostului secretar de stat american Colin Powell, a făcut o declarație controversată, care provoacă creșterea tensiunilor dintre Statele Unite și Rusia. El a declarat că, după autorizarea președintelui Joe Biden ca Ucraina să folosească arme cu rază lungă de acțiune furnizate de Washington în interiorul Rusiei, Moscova ”are tot dreptul să atace țintele NATO acum”.

UPDATE Fostul președinte rus și actual vicepreședinte al Consiliului de Securitate Dmitri Medvedev, satisfăcut de anunțul privind lansarea primului atac rusesc cu rachetă balistică în Ucraina, a postat pe rețeaua X (fostă Twitter) un mesaj adresat comunității internaționale. 

UPDATE “Putem confirma că Rusia a lansat o rachetă balistică experimentală, cu rază intermediară. Aceasta a fost dezvoltată din modelul de rachetă balistică intercontinentală RS-26 Rubej”, a declarat joi seara Sabrina Singh, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, precizând că atât o rachetă cu rază intermediară (IRBM), cât și o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) au trasee de zbor similare, traiectorii înalte și pot transporta sarcini utile mari, scrie Biziday.

UPDATE Blogurile militare ucrainene raportează că rușii au făcut noi progrese în diferite zone din Kurahove și împrejurimi în ultimele 24 de ore și sugerează că unitățile ucrainene vor trebui în curând să se retragă din oraș, relatează BBC.

UPDATE Ministrul rus al apărării, Andrei Belousov, a declarat într-o înregistrare video difuzată vineri că forțele ruse din Ucraina și-au accelerat înaintarea pe front. În înregistrarea Ministerului rus al Apărării, Belousov apare vizitând un post de comandă rus din Ucraina și înmânând medalii pentru curaj.

UPDATE Ucraina cere Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) să ia măsuri mai drastice împotriva Rusiei, pentru încercările sale de a provoca un accident cu radiaţii prin atacarea substaţiilor care sunt de importanţă critică pentru operarea centralelor electrice nucleare, potrivit Ukrinform. ”Penele de curent sau oprirea de urgenţă a centralelor electrice nucleare este prioritatea lor. Ca urmare, riscul unor accidente nucleare este incredibil de mare”, a avertizat ministrul ucrainean al Energiei, German Galuşcenko, la o întâlnire cu ambasadorii UE la Viena, în Austria.

UPDATE Potrivit textului adoptat joi de către deputați în Duma de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, cheltuielile cu apărarea urmează să atingă în 2025 aproape 13.500 de miliarde de ruble (aproximativ 127 de miliarde de euro) - reprezentând 6% din PIB-ul Rusiei, scrie New.ro, citând AFP. În total, cel puţin 40% din bugetul federal din 2025 urmează să fie alocat apărării şi securităţii naţionale.

UPDATE Președintele Volodimir Zelenski a declarat că Rusia a recunoscut că a făcut deja al doilea pas în ultimul an pentru a escalada războiul pe care l-a declanşat împotriva Ucrainei. Într-un mesaj transmis joi seară, Zelenski a explicat că, după ce a implicat armata nord-coreeană în războiul împotriva ucrainenilor, Rusia a folosit, joi, o nouă rachetă balistică intercontinentală, atacând oraşul Dnipro, scrie Rador.

UPDATE Un atac rusesc cu drone asupra oraşului Sumî, din nord-estul Ucrainei, a ucis vineri dimineaţă două persoane şi a rănit 12, au anunţat autorităţile regionale, scrie Reuters, potrivit News.ro. 

UPDATE Viktor Orban anunță sfârșitul ordinii mondiale dominate de Occident, așa cum a fost în ultimii 500 de ani. Premierul ungar vede că viitorul este în Eurasia, acolo unde se regăsesc Rusia și China, țări cu care Ungaria are relații foarte strânse, scrie Ziare.com.

UPDATE Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a anunțat că Moscova continuă invazia în Ucraina, întrucât vrea să mai cucerească și alte teritorii. Ba mai mult, Rusia a admis că a încorporat Republica Populară Donețk (RPD) în granițele sale încă din anul 1991, relatează ziarul Kommersant.

UPDATE Rusia a furnizat Coreei de Nord rachete antiaeriene și echipamente de apărare aeriană în schimbul trimiterii de trupe pentru a sprijini Moscova în războiul său împotriva Ucrainei, a declarat consilierul pentru securitate națională din Coreea de Sud, Shin Won-sik, potrivit Reuters. În schimbul armelor și trimiterii de trupe pentru a participa la războiul ruso-ucrainean, Coreea de Nord va primi de la Kremlin și aproximativ 600-700 de tone de orez pe an, a declarat fostul ambasador sud-coreean în Rusia, Wi Song-lak, pentru cotidianul Korea Herald, potrivit BBC.

UPDATE Liderul nord-coreean Kim Jong Un a acuzat Statele Unite de creşterea tensiunilor şi provocărilor, afirmând că niciodată Coreea de Nord nu s-a confruntat cu riscul unui război nuclear aşa ca în prezent, a anunţat vineri agenţia de presă de stat KCNA.

UPDATE Conform liderului de la Kremlin, trupele ucrainene au atacat marți, 19 noiembrie, un depozit de muniții din regiunea Briansk cu șase rachete ATACMS. Nu s-au înregistrate victime sau răniți, iar incendiul rezultat a fost lichidat. Ulterior, la două zile distanță, mai exact la 21 noiembrie, Ucraina a folosit rachete Storm Shadow și HIMARS pentru a ataca unul dintre posturile de comandă ale grupului rus Sever (Nord), în regiunea Kursk, a mai susținut Putin. „Ca urmare a atacului și a luptei antiaeriene există, din păcate, victime, morți și răniți din rândul personalului unităților de securitate externă a instalației și al personalului de mentenanță. Personalul de comandă și operațional al centrului de control nu a fost rănit”, a transmis președintele rus. În continuare, șeful statului rus a susținut că Moscova a ripostat testând „unul dintre cele mai noi sisteme rusești de rachete cu rază medie de acțiune”, numit Oreșnik, pe 21 noiembrie. „Testele au fost reușite. Scopul lansării a fost atins”, a precizat el, potrivit Libertatea.

 

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1002: Scenariu negru, vecin nebun și escaladare clară! Alertă: Al Treilea Război Mondial a început oficial
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1001: Alertă la Kiev, pericol atomic și condițiile lui Putin. Zelenski: „Vom pierde războiul, dacă...”
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Spovedania” lui Șor și Platon despre frauda bancară și influența lui Plahotniuc
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Spovedania” lui Șor și Platon despre frauda bancară și influența lui Plahotniuc
/PROMO/ „Întreabă Ghețu” a ajuns la Ciuciuleni: Despre schimbarea miniștrilor, speranțe și dezamăgiri - de la 19:55, la TV8
/PROMO/ „Întreabă Ghețu” a ajuns la Ciuciuleni: Despre schimbarea miniștrilor, speranțe și dezamăgiri - de la 19:55, la TV8
/VIDEO/ Tragedie fără margini! Fiica lui Igor Cuciuc a murit
/VIDEO/ Tragedie fără margini! Fiica lui Igor Cuciuc a murit
/PROMO/ Mame violente: Cine e de vină - de la 17:45, la „Moldova gândește LIVE”
/PROMO/ Mame violente: Cine e de vină - de la 17:45, la „Moldova gândește LIVE”
/UPDATE/ Accident în lanț pe viaduct: Sunt cinci mașini implicate și un rănit! Momentul impactului, surprins de o cameră de bord
/UPDATE/ Accident în lanț pe viaduct: Sunt cinci mașini implicate și un rănit! Momentul impactului, surprins de o cameră de bord

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.