Ministerul Mediului și Agenția Apele Moldovei anunță că țara noastră nu este și nu va fi afectată de secetă hidrologică. Precizarea vine după ce ieri, pe internet au apărut imagini cu porțiuni ale râului Nistru secate în zona orașului Hotin din Ucraina. Autoritățile precizează că zona afectată este un afluent mare al Nistrului, care și-a mărit albia în urma deversărilor controlate din această primăvară.
„Scurgerea pe teritoriul țării este compensată din lacul de acumulare Nistrean ce asigură un volum suficient pentru acoperirea necesității atât pentru alimentarea cu apă a populației cât și menținerea condițiilor de viață din ecosistemele acvatice. Situația prezentă în imaginile video s-a creat din cauza deversărilor din lacul de acumulare Nistrean în perioada aprilie-mai, a debitelor mici cauzate de lipsa precipitațiilor în munții Carpați și revenirii albiei fluviului Nistru în albia sa naturală în această regiune”,a zis șefa subdiviziune Ministerul Mediului, Stella Popa.
Autoritățile susțin că Agenția apele Moldovei este în contact permanent cu instituțiile de resort din Ucraina, iar hidrologii din țara vecină susțin că de secetă a fost afectat doar un afluent al Nistrului.
Ieri, pe internet au apărut imagini video din Ucraina, în care oamenii spun că o porțiune a Nistrului din apropierea cetății Hotin a secat, iar acum râul poate fi traversat pe jos.
„Satul Braga, regiunea Hmelinițk, râul Nistru, vizavi Cetatea Hotin, iar apă aproape că nu mai este. O viață am trăit, dar nu am văzut așa ceva. Oameni, ce se întâmplă?”.
Un alt localnic a publicat un video în care povestește că râul Kalius, afluent al Nistrului, a secat în urma deversărilor din fluviu. Martorul mai spune că apa ar fi fost folosită pentru producerea energiei electrice. Informația nu a fost însă confirmată de autoritățile ucrainene.
„Râul Kalius. Apa din Nistru a fost deversată pentru producerea energiei electrice. Iată ce a rămas din râul Kalius, satul Glibivka”.
Râul Nistru izvorăşte din Carpaţii ucraineni şi se varsă în Marea Neagră, prin liman. Fluviul și afluenții săi reprezintă una din principalele surse de alimentare cu apă potabilă pentru locuitorii Republicii Moldova. Apa din râu este folosită inclusiv în industrie și agricultură.