Cel puțin 37 de palestinieni decedați și sute de răniți în urma bombardamentele recente ale Israelului asupra Fâșiei Gaza. Aceste atacuri au avut loc în zona corturilor de refugiați de lângă Rafah, unde, în urmă cu câteva zile, un alt raid a provocat un incendiu devastator, soldat cu 45 de victime. Aceste atacuri au lovit zonele unde nu au fost ordonate evacuări, declanșând o nouă tragedie umanitară
Problemele continuă și pentru livrarea ajutoarelor umanitare, esențiale pentru palestinienii aflați în pragul foametei. Debarcaderul temporar construit de SUA, în valoare de 320 de milioane de dolari, a fost avariat de marea agitată și vremea furtunoasă. Pentagonul a anunțat că reparațiile vor dura cel puțin o săptămână. În acest timp, transportul de ajutoare umanitare este blocat, agravant situația deja critică.
Astăzi, Consiliul de Securitate al ONU se reunește pentru a vota o rezoluție pregătită de Algeria, menită să oprească masacrul din Rafah. Ambasadorul Algeriei a declarat că rezoluția va fi "un text scurt și clar" pentru a pune capăt violențelor. În ciuda tragediei, Statele Unite își mențin sprijinul pentru Israel, deși Casa Albă a transmis că "nu închide ochii" la victime.
În ultimele zile, patru ambarcațiuni americane, folosite la debarcaderul provizoriu, au eșuat din cauza mării agitate. Pentagonul a confirmat că debarcaderul va fi demontat și trimis în orașul Ashdod din sudul Israelului pentru reparații, care vor dura cel puțin o săptămână. Debarcaderul este crucial pentru transportul ajutoarelor umanitare, fiind una dintre puținele soluții pentru ca alimentele și proviziile să ajungă la palestinienii afectați de război.
Secretarul de presă adjunct al Pentagonului, Sabrina Singh, a declarat că costurile de reparație ale debarcaderului se ridică la aproximativ 320 de milioane de dolari. Cele două puncte principale de trecere din sudul Gazei, Rafah din Egipt și Kerem Shalom din Israel, sunt în mare parte inaccesibile din cauza luptelor intense din apropiere. Debarcaderul și punctele de trecere din nordul Gazei au fost principalele rute de acces pentru ajutorul umanitar în ultimele trei săptămâni.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat că a livrat materiale medicale Spitalului Al-Ahli din Gaza, marcând prima lor misiune în partea de nord a enclavei în ultimele două săptămâni. Totuși, medicii de la Spitalul Al-Ahli au raportat că combustibilul primit va dura doar 10 zile și că sunt necesare 100 de paturi, mult peste cele 14 disponibile în prezent.
Amintim că, Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că atacul aerian în urma căruia zeci de oameni din Rafah au murit a reprezentat "o greșeală tragică".
Secretarul general adjunct al ONU pentru afaceri umanitare, Martin Griffiths, l-a criticat dur pe prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu pentru că a calificat drept "o greşeală tragică" atacul aerian israelian mortal de duminică asupra unei tabere din Rafah care adăpostea persoane strămutate