Situația complicată din agricultură, cu secetă în unii ani ori ploi puternice însoțite de grindină în alți ani, este agravată și mai mult de lipsa sistemelor de irigare. Responsabilii de la Ministerul Agriculturii se declară conștienți de amploarea problemei și spun că sunt ferm angajați să caute soluții, mai ales că cele mai multe dintre sistemele de irigare din țară sunt sovietice și nefuncționale.
Potrivit secretarului de stat al Ministerului Agriculturii, Vasile Șarban, anul trecut, bunăoară, au fost irigat doar 5,7 mii de hectare de teren. Anul acesta, situația e și mai proastă.
„Anul acesta e mult mai puțin, avem undeva 1 întreg și ceva mii de hectare”, a declarat Vasile Șarban în cadrul ediției de miercuri, 29 mai, a emisiunii „Moldova Gândește LIVE” de la TV8.
Șarban susține că irigarea terenurilor este la latitudinea producătorilor și depinde inclusiv de accesul la sistemul central de irigare. Potrivit secretarului de stat, în comparație cu aproape acum 70 de ani, în Republica Moldova sunt irigate de circa 10 ori mai puține terenuri agricole.
„Cert este că noi avem foarte puține terenuri irigabile. Dacă în anii 1960 noi aveam aproape 300 de mii de hectare, noi avem acum de ordinul la circa 30 de mii de hectare care pot fi irigate”, a menționat Șarban.
În prezent, în Republica Moldova sunt 78 de sisteme de irigare centralizate, moștenite din perioada sovietică și doar 10 modernizate, din bani americani. Vasile Șarban a precizat că Ministerul Agriculturii își planifică să reabiliteze sistemele cât mai curând.
„Suntem puși să restabilim cât mai mult posibil din sistemele centrale de irigare. Noi trebuie să dăm oamenilor acces la apă”, a declarat Vasile Șarban.