Ticseau mașinile cu migrați și îi transportau din Asia Centrală spre țările UE, începând din decembrie 2022. Patru bărbați din Moldova au fost reținuți, de comun cu autoritățile din România, pentru organizarea migrației ilegale. Suspecții ar fi ajutat peste 100 de persoane să ajungă clandestin în Italia sau Germania, contra unor taxe de până la 5000 de euro. Aceștia erau camuflați în locuri special amenajate în vehicule și tranzitau, în asemenea condiții, circa 5-6 state timp de câteva luni.
Potrivit procurorilor, bănuiții au vârste cuprinse între 23 și 34 de ani și sunt din Chișinău, Cahul, Orhei, Ocnița, dar dețin atât cetățenia Moldovei, cât și cea a României. Pe lângă cei patru reținuți, încă un bănuit este cercetat în libertate.
Cei cinci aveau rolul de șoferi (unii din ei fără permis auto), unul din ei fiind organizatorul lor, ca parte a unui grup infracțional format și din alți 19 bănuiți – cetățeni ai României – care au fost percheziționați în județele Ilfov și Dâmbovița, sub conducerea procurorilor Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) din Galați.
Sosiți în România, șoferii din Moldova luau în primire automobile de capacitate mare, înmatriculate în România, Franța și Bulgaria, Italia, Ungaria, cu spații dedicate transportării camuflate a migranților (a câte 5-20 migranți transportați într-un automobil). Totodată, aceștia primeau telefoane pentru comunicare cu locațiile destinațiilor indicate în aplicații, dar și pentru instrucțiuni de la organizatorii din România despre statul în care urmau să preia și să transporte migranții.
Migranții le achitau membrilor grupului infracțional a câte 3000-5000 euro pentru „serviciile de transport”, în care de regulă erau implicate două automobile – cel în care erau transportați migranții, iar în fața acestuia circula un alt automobil condus de un alt membru al grupului infracțional, cu rol de verificare a prezenței poliției pe traseu.
Transportarea acestora dura uneori și luni de zile (inclusiv prin implicarea „călăuzelor”, așa cum migranții în majoritatea cazurilor tranzitau cinci-șase state (Turcia, Grecia, Macedonia, Serbia de unde tranzitau alte state, în funcție de posibilitățile logistice prin Croația, Ungaria, Austria, România, Bulgaria).
Reținerea suspecților a fost realizată de procurorii PCCOCS, de comun cu ofițerii INI. În cadrul perchezițiilor la cei cinci învinuiți din Moldova, au fost ridicate telefoane care conțin conversațiile privind organizarea migrației ilegale, acte privind conturi bancare în UE, înscrisuri de ciornă, acte privind deportarea unuia din învinuiți din Franța și privind reținerea în Ungaria pentru organizarea migrației ilegale, precum și cu privire la o altă reținere a altui învinuit în Croația pentru aceeași infracțiune.
Urmare a audierii acestora, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) le-a formulat și prezentat învinuirile pentru organizarea migrației ilegale. Majoritatea din aceștia cooperează cu oamenii legii, iar doi din ei și-au recunoscut vinovăția.
Operațiunea a avut loc sub egida agenției Uniunii Europene Eurojust și a centrului european SELEC, în baza unei echipe comune de investigații moldo-române în total fiind efectuate 20 de percheziții în Moldova și România. Investigațiile continuă, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.