Case, grădini și drumuri inundate, copaci doborâți și mașini blocate în apă și noroi. Codul galben, emis de meteorologi, s-a lăsat simțit în toată țara. Zeci de salvatori au intervenit pentru a evacua apa din curțile și beciurile oamenilor, dar și pentru a îndepărta copacii rupți de vânt. Și în Capitală echipele de intervenție au fost mobilizate pentru a înlătura consecințele ploilor abundente.
Ploile din ultimele zile au făcut ravagii în mai multe raioane ale țării. Potrivit Inspectoratului Greneral pentru Situații de Urgență, în seara zilei de ieri salvatorii au intervenit în orașul Hâncești, unde au efectuat lucrări de pompare a apei, circa 60 m3 dintr-o gospodărie afectată de precipitațiile abundente. Intervenția pompierilor a fost necesară și în localitatea Gherman, raionul Ungheni, aici salvatorii au pompat 15 m3 de apă din interiorul unui beci.
Mai mult, pompierii au fost solicitați și în satul Dănceni, raionul Ialoveni pentru evacuarea apei din interiorul unui beci a unei gospodării, unde nivelul crescut al apei putea cauza daune materiale considerabile. Astfel, angajații IGSU au reușit să pompeze aproximativ 800 m3 de apă.

Totodată, salvatorii au fost solicitați și pentru realizarea lucrărilor de deblocare a carosabilului, după ce rafalele de vânt au doborât mai mulți copaci în municipiul Chișinău. Astfel, pompierii au efectuat lucrai de defrișare a arborilor pe străzile Nikolai Zelinski 38/2, Sarmizegetusa 37/5, Ipate Soroceanu 19, dar și în localitatea Stolniceni raionul Hâncești.

De asemenea, angajații IGSU au intervenit și în ajutorul persoanelor a căror automobile au rămas blocate în stradă din cauza ploilor. Astfel, salvatorii au tractat trei autovehicule de pe strada Calea Ieșilor din municipiul Chișinău. În total, în ultimele 24 de ore salvatorii și pompierii au intervenit în 48 situații de risc.

Și Primăria Chișinău anunță că echipele de intervenție au fost mobilizate ieri seara și în dimineața zilei de astăzi în mai multe locații din municipiu pentru a înlătura crengile rupte și arborii doborâți la sol.
În total, la 11 adrese din oraș au căzut crengi, iar câțiva arbori cu sistemul radicular superficial au fost doborâți.

Municipalitatea îndeamnă conducătorii auto să parcheze vehiculele doar în locuri special amenajate și să evite staționarea în apropierea arborilor. De asemenea, locuitorii și vizitatorii capitalei sunt rugați să dea dovadă de prudență la deplasarea prin parcuri.
Menționăm că ieri, ploaia de ieri a făcut prăpăd în capitală. Mai multe străzi s-au transformat în râuri, iar unele subterane au fost inundate. Șoferii, dar și pietonii au trecut printr-un adevărat calvar, fiind nevoiți să circule pe alocuri prin apa până la brâu. Ploile nu se opresc însă aici. Meteorologii au emis un nou cod galben de instabilitate atmosferică în toată țara, valabil până diseară la ora 22.
Sectorul Buiucani a fost unul dintre cele mai afectate. Cei care au circulat ieri prin zona sensului giratoriu de la Universitatea Pedagogică Ion Creangă nu au mai ținut cont de regulile de circulație, iar pentru că trecerea subterană era inundată, mai mulți pietoni au decis să traverseze strada printre mașini.
Amintim că Serviciul Hidrometeorologic de Stat a prevăzut pentru și pentru astăzi, 30 mai, averse puternice și intensificări ale vântului în rafale de până la 15-18 m/s.