Au intrat în vigoare noi reguli în Veneția, cu scopul de a limita impactul turismului excesiv asupra orașului italian, relatează BBC și Libertatea.
Conform noilor reguli, grupurile de turiști nu mai pot să depășească numărul de 25, iar difuzoarele nu mai pot fi folosite pe străzile din orașul-lagună. Veneția a pus în aplicare noile măsuri în încercarea de a limita impactul turismului excesiv asupra orașului italian, după ce, la începutul acestui an, a introdus o taxă de intrare de 5 euro, ceea a provocat chiar și proteste.
Autoritățile din oraș consideră turismul excesiv drept una dintre cele mai urgente probleme, în contextul în care orașul, care are o populație de aproximativ 250.000 de persoane, a avut peste 13 milioane de vizitatori în 2019. Numărul de vizitatori a scăzut de atunci, dar se așteaptă ca în anii următori să depășească nivelurile anterioare pandemiei.
Exod al locuitorilor, din cauza turismului
Veneția a înregistrat un exod al locuitorilor locali de teamă că turiștii ar putea copleși orașul istoric insular. Ocio, o asociație de cetățeni care urmărește locuințele din oraș, a declarat într-o actualizare recentă că în cartierul istoric există aproximativ 49.000 de paturi pentru turiști care pot fi închiriate – mai multe decât numărul celor disponibile pentru rezidenți.
Modificările aduse regulilor privind turismul vin după ce experții de la Unesco au avertizat anul trecut că Veneția ar putea fi adăugată pe o listă a siturilor din patrimoniul mondial aflate în pericol, deoarece impactul schimbărilor climatice și turismul de masă amenință să îi provoace modificări ireversibile.
Organismul cultural al ONU nu a adăugat Veneția pe listă în cele din urmă, acordând o șansă încercărilor de a rezolva problemele.