Cercetătorii își propun să utilizeze inteligența artificială pentru a facilita comunicarea între oameni și animale. Un proiect lansat de Fundația Jeremy Coller și Universitatea din Tel Aviv oferă un premiu generos de 10 milioane de dolari pentru această inițiativă.
Provocarea Coller Dolittle vizează dezvoltarea unei comunicări bidirecționale între specii. Deși nu este obligatoriu să se folosească inteligența artificială, aceasta poate juca un rol crucial în accelerarea progresului, potrivit The Guardian.
Jeremy Coller, președintele fundației, consideră că inteligența artificială poate juca un rol similar cu Piatra Rosetta în dezvăluirea misterelor comunicării inter-specifice. De exemplu, algoritmi recent dezvoltați au permis traducerea sunetelor emise de lilieci pentru a identifica subiectele disputelor dintre aceste animale. Alți cercetători au lucrat la decodificarea emoțiilor porcilor din sunetele lor și la interpretarea semnalelor emise de rozătoare pentru a detecta stările de stres.
„Cred că nicio programare IA nu poate înlocui pe termen lung cunoștințele detaliate despre societatea în care animalele comunică”, a spus Robert Seyfart, profesor de psihologie la Universitatea din Pennsylvania.
„A încerca să descoperi semnificația mormăitului unui babuin, al fluierului unui delfin sau al huruitului unui elefant fără a cunoaște mediul social – asta durează ani de zile – este ca și cum ai sări la pagina 137 din „Mândrie și Prejudecată” și ai încerca să explici de ce Elizabeth Bennett îi spune nu domnului Darcy fără să știi nimic despre istoria lor”.
Scopul este de a dezvolta un sistem care să permită comunicarea între om și animale fără ca acestea să conștientizeze acest lucru. Proiectul este deschis la diverse metode de comunicare, de la cele acustice la cele chimice, și își propune să fie aplicabil într-o varietate de contexte.
Premiul nu doar că ar putea aduce avantaje practice, precum îmbunătățirea condițiilor de viață ale animalelor de fermă, dar ar putea, de asemenea, să sprijine drepturile animalelor. Totuși, există și voci critice care pun sub semnul întrebării capacitatea inteligenței artificiale de a înțelege cu adevărat semnificația vocalizărilor animalelor.
În ciuda acestor preocupări, mulți cercetători sunt optimiști în privința posibilității ca inteligența artificială să ne ajute să descifrăm comunicarea cu animalele. Totuși, este esențial să fim deschiși să ascultăm cu adevărat ceea ce au de spus animalele și să le acordăm drepturile pe care le merită.
„Mai important este să vedem dacă vom fi dispuși să ascultăm cu adevărat ceea ce au de spus animalele și, în cele din urmă, să le acordăm drepturile fundamentale pe care le cere demnitatea lor intrinsecă. Sper din tot sufletul că da”.