Șapte cele mai mari universități din Moldova au lansat astăzi o campanie anticorupție. Au decis să recurgă la acest pas după un studiu realizat în premieră la noi. Dintre studenții chestionați, aproape 25% au spus că în universitățile din Moldova se copiază, iar 9% au afirmat că se oferă mită pentru susținerea examenelor. În același timp, 5% din tineri cred că tot cu bani se pot obține diplomele de licență și cele de masterat.
Studiul prezentat astăzi de Ministerul Educației arată că aproape 25% dintre studenții chestionați au spus că în universitățile din Moldova se copiază din sursele proprii sau de la alți colegi, iar 9% au afirmat că se oferă mită pentru susținerea examenelor. 10% din tineri susțin că profesorii îi impun pe studenți să cumpere materiale didactice de la profesori.
Deși în număr mai mic, aproximativ 5% din numărul total al respondenților, sunt și studenți care sunt siguri că tot cu bani se pot obține diplomele de licență și cele de masterat. Reprezentanții universităților nu sunt deloc de acord cu asta.
„Nu suntem de acord cu unele lucruri, spre exemplu cu vinderea diplomelor, vă dați bine seama că astăzi nu există așa ceva. Atunci când țara ia cursul european, când universitățile cu tineri sunt viitorul țării noastre care vor construi Moldova europeană, actele de corupție nu mai pot avea loc”.
Reprezentanții instituțiilor de învățământ superior sunt de părere că procesul educațional a evoluat în ultima vreme. Dovadă e și faptul, spun ei, că crește numărul de străini, care aleg să facă o facultate în Moldova.
„44% din studenți se declară satisfăcuți de procesul de studii, oferind o notă de 9 sau 10, iar alte 44% sunt în măsură medie satisfăcuți, oferind o notă de 7 sau 8, iar top trei aspecte de care studenții sunt satisfăcuți în măsură mai mare sunt materialele didactice pregătite de profesori, 58% sunt total satisfăcuți, interacțiunea dintre profesori și studenți, 55% sunt total satisfăcuți și nivelul de digitalizare administrativă”.
„Studiul a scos în evidență atractivitatea sistemului nostru de învățământ superior, fapt remarcat și de dumnevoastră, acestă tendință se observă din anul trecut, cel puțin la USM, prin venirea de peste hotare și a celor care învață să rămână acasă”.
Și dacă mediul academic vorbește despre progrese și fenomene optimiste, studenții au și nemulțumiri. Majoritatea sunt legate de condițiile din căminele și campusurile universitare. Acestea nu sunt amenajate corespunzător și nu sunt adaptate persoanelor cu dizabilități.
„Inclusiv și pentru minister este un feedback foarte bun că este necesar să facem mai multe investiții în special în cămine și în următoarea perioadă de timp asta o să fie prioritatea noastră la nivel instituțional, a fost și anul trecut, principalele resurse oferite din finanțarea suplimentară au mers în această direcție, din proiectul Băncii Mondiale urmează să reparăm integral două cămine, știu că și universitățile fac de sine stătător eforturi în acest sens”.
O altă problemă semnalată de o parte din tineri este că se ia mită și la acordarea locurilor în căminele studențești. Odată cu publicarea rezultatelor studiului, Ministerul Educației a lansat o campanie de prevenire a corupției în universități.
„Actul corupției de fapt implică doi subiecți, cel care dă și cel care ia. Respectiv trebuie educați în comun, și profesorii și studenții. Vreau să menționez că sondajul este într-adevăr unul destul de bun, de fapt ne arată realitatea. Eu sper că depunând un efort conjugat Centrul Național Anticorupție, cadrele didactice și studenții, peste un an acest sondaj va prezenta alte cifre”.
Studiul privind nivelul de integritate academică în universitățile din Republica Moldova a fost realizat în perioada 2 februarie – 21 martie 2024, pe un eșantion de peste 4200 studenți de la 7 universități de stat din Moldova.