Cetățenii moldoveni pot acum accesa cu ușurință peste 1,5 milioane de decizii ale instanțelor de judecată din Moldova, cu ajutorul noii soluții digitale „Lucius Lex”, dezvoltată de AO „Implicare Plus” cu finanțarea Uniunii Europene (UE). Lansat la sfârșitul lunii mai, „Lucius Lex” ajută avocații, activiștii societății civile, jurnaliștii, dar și publicul larg să caute și să urmărească deciziile pronunțate de toate instanțele de judecată din Republica Moldova.
Soluția „Lucius Lex” se rezumă la două produse conexe. Este vorba despre o platformă web (https://implicareplus.org/luciuslex/) și un bot Telegram (https://t.me/instante_mdbot).
„Lucius Lex” permite utilizatorilor să caute cu ușurință deciziile instanțelor, chiar și în documentele scanate, folosind cuvinte-cheie simple în loc de numere de dosar, instanțe sau alți termeni juridici. Un utilizator poate efectua până la trei căutări simultan și se poate abona pentru a primi notificări prin email sau Telegram cu privire la noi decizii într-un caz sau o hotărâre pe care o urmărește.
Constantin Copăceanu, manager de proiect „Lucius Lex” la AO „Implicare Plus”, spune că a conceput „Lucius Lex” pentru a răspunde nevoii de a accesa eficient vasta cantitate de decizii judiciare moldovenești. În iunie 2023, Constantin a câștigat Hackathonul de Accelerație Civic Tech al Parteneriatului Estic, finanțat de UE, cu prototipul său „Lucius Lex” și a obținut finanțare de la UE pentru a dezvolta produsul.
„Am colaborat cu mai multe organizații ale societății civile din Moldova, precum și cu mulți avocați. Accesul la înregistrările legale în Moldova a fost întotdeauna o provocare pe care eu și colegii mei am încercat să o abordăm”, spune Constantin.
„Sper ca „Lucius Lex” să facă accesul la deciziile instanțelor din Moldova la fel de ușor ca o căutare pe Google”, mai spune Constantin Copăceanu.
Pe lângă facilitarea cercetării juridice, „Lucius Lex” sprijină societatea civilă din Republica Moldova în activitatea sa de monitorizare, încurajează un dialog public mai informat și contribuie la sporirea calității jurnalismului de investigație.
Soluția „Lucius Lex” face parte din efortul mai amplu al Uniunii Europene de a sprijini inovația digitală în țările Parteneriatului Estic prin Hackathonurile anuale Civic Tech organizate de proiectul „Facilitatea Societății Civile a Parteneriatului Estic”, finanțat de UE.