Astăzi este marcată Ziua Mondială a Mediului, iar cu această ocazie Serviciul Hidrometeorologic de Stat și-a deschis porțile pentru curioși. Oamenii au putut afla informații despre stabilirea prognozelor meteo, dar și despre instrumentele cu ajutorul cărora se fac măsurări în apă, aer și sol. Tot astăzi, în baza celor mai recente date, am aflat direct de la sursă și cum va fi vremea în următoarele zile.
Curioși să afle mai multe despre vreme, mai mulți tineri au venit chiar de dimineață la Serviciul Hidrometeorologic de Stat unde se află și una din cele 18 stații meteo din țară. Atenți și entuziasmați, aceștia au ascultat secretele din spatele măsurătorilor, prezentate chiar de sinopticieni și hidrologi.
„Avem două stații automate care au funcția de a transmite datele pe un calculator care se află în incinta stației meteo și avem senzori pentru a determina toate caracteristicile legate de temperatura aerului, umiditate, presiune, temperatura solului”.
Deși stația este dotată cu tehnică modernă pentru a măsura temperatura, umiditatea, vântul și precipitațiile, specialiștii nu au renunțat definitiv la vechile instrumente.
„Asta este heliograful, care determină durata strălucirii soarelui. Este foarte simplu, o sticlă care majorează și o foaie de hârtie, atunci când soarele pătrunde prin sticlă, arde hârtia și astfel putem determina durata strălucirii soarelui. Se scoate de două ori pe zi și după lenta care este arsă putem deduce durata de strălucire a soarelui”.
Pentru a face un buletin meteo, sunt necesare mai multe date din teren. După ce sunt colectate, acestea ajung la sinopticieni. În cele din urmă se stabilește starea vremii pentru zilele următoare. De exemplu, din datele de astăzi, rezultă că în următoarea perioadă vom avea parte tot de vreme instabilă.
„În următoarea perioadă se așteaptă instabilitate atmosferică, ceea ce presupune că vom avea parte de averse însoțite de descărcări electrice, iar în unele zile ne putem aștepta la grindină, la fel ca în zilele precedente, pe lângă aceste fenomene am putea avea și intensificări de vânt”.
Sarcina hidrologilor este la fel de importantă pentru stabilirea datelor despre rețeaua hidrografică a Republicii Moldova și transmiterea informațiilor către populație. În țara noastră sunt peste 50 de posturi care transmit informațiile despre adâncimea, temperatura, volumul și viteza apei din râuri. Doar o mică parte dintre acestea sunt automatizate, așa că la necesitate specialiștii mai folosesc și rigla sau metrul.
„Pe această masă vedeți echipamente mai vechi rămase încă din secolul trecut, rămase încă din secolul trecut, din anii 60-70, utilizate la diferite tipuri de măsurători, inclusiv grosimea stratului de zăpadă, umiditatea în stratul de zăpadă, nivelul apei, grosimea gheței și altele. În prezent avem echipamente mai moderne utilizate, care în mod automat măsoară viteza apei și ne permit să facem calculele mult mai repede și mai precis”.
Pentru măsurători mai exacte, hidrologii au la dispoziție și diferite tipuri de bărci.
„Această barcă este utilizată de specialiștii Serviciului Hidrometeorologic pentru a inspecta râurile în perioadele când nivelul apei în crește. În caz de inundații, acest mijloc de transport rămâne a fi cel mai sigur, inclusiv pentru misiuni de cercetare”.
Cei care au făcut astăzi turul Serviciului Hidrometeorologic spun că au aflat multe lucruri noi.
Ziua Mondială a Mediului este marcată anual pe 5 iunie. Aceasta a fost instituită în 1972, de Adunarea Generală a Națiunilor Unite.