Chiar dacă migranții intră-n țară pe cale ilegală, autoritățile din Republica Moldova nu-i tratează ca pe infractori. Dimpotrivă, aceștia devin automat solicitanți de azil, iar in acest fel beneficiază de protecție din partea statului. De la începutul acestui an, peste 3 mii de cetățeni străini au depus cereri de azil, dar mulți dintre ei și-au retras solicitările.
„În prezent, în sistemul de azil avem înregistrate 2 300 de persoane, dintre care 400 sunt beneficiari de protecție umanitară, 1700 sunt solicitanții de azil. De la începutul anului 2024 avem înregistrate peste trei mii de cereri, dintre care două mii au fost retrase de însăși solicitanți. Menționez că, solicitantul de azil poate cere această formă în scris sau verbal, și înregistrarea se face odată cu manifestarea voinței. Solicitanții de azil pot cere azil în subdiviziunile IGM, în punctele de trecere a frontierei, la subdiviziunile MAI sau în subdiviziunile structurale a ANP-ului din Ministerul de Justiție”, a spus șefa Serviciului relații cu publicul a Inspectoratului General pentru Migrație, Aliona Cozonac.
Odată ce un cetățean străin solicită azil pe teritoriul Republicii Moldova el beneficiază automat de protecție din partea statului.
„Imediat ce aceste cereri vin la Inspectoratul General, pe parcursul a 21 de zile, este organizat un interviu de clarificare, de stabilirea tuturor circumstanțelor. În cadrul interviului, inspectoratul asigură prezența unui traducător, unui interpret și, desigur, dacă este necesar, prezența unui avocat. După 21 de zile cererea solicitantul se examinează pe parcursul a șase luni cu posibilitate de prelungire a trei luni, dar nu mai mult de nouă luni.
În tot această perioadă, solicitantul de azil nu poate fi îndepărtat de pe teritoriul RM. Primește un act provizoriu din partea inspectoratului, are dreptul de a munci, beneficiază de asistență juridică la orice etapă, are dreptul de asistență prespitalicească, iar copiii acestora pot fi încadrați în învățământul obligatoriu din țară și au același drept la asistență de sănătate ca și cetățenii RM”.
Cel mai des, persoanele optează pentru statutul de protecție temporară. Este un mecanism simplu, ce a fost implementat începând cu 1 martie 2022, fiind condiționat de războiul din Ucraina, atunci când mii de oameni au venit în țara noastră. În prezent, sunt circa 60 de mii de străini care beneficiază de protecție temporară.
„Forma de protecție temporară - este o formă exclusivă acordată pe teritoriul RM până la 1 martie 2025. Aceasta le oferă un șir de beneficii și drepturi ca și cetățenilor RM. Ei se pot încadra la muncă, pot studia, au acces la diferite oportunități valabile pe teritoriul RM, asistență juridică și, respectiv, au dreptul de a se afla legal în țară”.
Pe lângă protecția temporară, migranții pot opta pentru statutul de refugiat, însă doar 200 au optat pentru această formă de aflare în țară. Alte două soluții sunt protecția umanitară și azilul politic.
„- Ce îi motivează pe acești solicitanți de azil să rămână în Republica Moldova? - Oamenii solicită azil din motive de securitate, în contextul actual în care ne aflăm. Faptul că ei beneficiază de o formă de protecție, am enumerat că, vin la pachet cu o serie de beneficii. În primul rând ei se află legal pe teritoriul țării, sunt în siguranță, se pot încadra la muncă, beneficiază de asistență juridică, își pot întemeia o familie, își pot încadra copiii în sistemul educațional de învățământ. Devin oameni cu aceleași drepturi și oportunități ca și cetățenii Republicii Moldova”.
Cele mai multe solicitări de azil au fost făcute pe parcursul anului 2022, atunci când, în sistem, au fost înregistrate peste 12 mii de cereri. Anul trecut, numărul a fost de circa 4 mii, iar de la începutul acestui an au fost depuse 3400 de cereri. Majoritatea însă au fost retrase.
Un reportaj de Gabriela Ursu
Imagini de Vlad Glinjan
Montaj de Vlad Glinjan