/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 844: Nouă strategie pe front, blocadă la Vovceansk și discuții de pace în Elveția

/VIDEO/ 60 de mii de străini, beneficiari de protecție temporară în Moldova. Le oferă beneficii și drepturi ca și cetățenilor moldoveni

missing
10 iunie 2024, ora 10:00

Chiar dacă migranții intră-n țară pe cale ilegală, autoritățile din Republica Moldova nu-i tratează ca pe infractori. Dimpotrivă, aceștia devin automat solicitanți de azil, iar in acest fel beneficiază de protecție din partea statului. De la începutul acestui an, peste 3 mii de cetățeni străini au depus cereri de azil, dar mulți dintre ei și-au retras solicitările. 

„În prezent, în sistemul de azil avem înregistrate 2 300 de persoane, dintre care 400 sunt beneficiari de protecție umanitară, 1700 sunt solicitanții de azil. De la începutul anului 2024 avem înregistrate peste trei mii de cereri, dintre care două mii au fost retrase de însăși solicitanți. Menționez că, solicitantul de azil poate cere această formă în scris sau verbal, și înregistrarea se face odată cu manifestarea voinței. Solicitanții de azil pot cere azil în subdiviziunile IGM, în punctele de trecere a frontierei, la subdiviziunile MAI sau în subdiviziunile structurale a ANP-ului din Ministerul de Justiție”, a spus șefa Serviciului relații cu publicul a Inspectoratului General pentru Migrație, Aliona Cozonac.

Odată ce un cetățean străin solicită azil pe teritoriul Republicii Moldova el beneficiază automat de protecție din partea statului. 

„Imediat ce aceste cereri vin la Inspectoratul General, pe parcursul a 21 de zile, este organizat un interviu de clarificare, de stabilirea tuturor circumstanțelor. În cadrul interviului, inspectoratul asigură prezența unui traducător, unui interpret și, desigur, dacă este necesar, prezența unui avocat. După 21 de zile cererea solicitantul se examinează pe parcursul a șase luni cu posibilitate de prelungire a trei luni, dar nu mai mult de nouă luni.

În tot această perioadă, solicitantul de azil nu poate fi îndepărtat de pe teritoriul RM. Primește un act provizoriu din partea inspectoratului, are dreptul de a munci, beneficiază de asistență juridică la orice etapă, are dreptul de asistență prespitalicească, iar copiii acestora pot fi încadrați în învățământul obligatoriu din țară și au același drept la asistență de sănătate ca și cetățenii RM”.

Cel mai des, persoanele optează pentru statutul de protecție temporară. Este un mecanism simplu, ce a fost implementat începând cu 1 martie 2022, fiind condiționat de războiul din Ucraina, atunci când mii de oameni au venit în țara noastră. În prezent, sunt circa 60 de mii de străini care beneficiază de protecție temporară.

„Forma de protecție temporară - este o formă exclusivă acordată pe teritoriul RM până la 1 martie 2025. Aceasta le oferă un șir de beneficii și drepturi ca și cetățenilor RM. Ei se pot încadra la muncă, pot studia, au acces la diferite oportunități valabile pe teritoriul RM, asistență juridică și, respectiv, au dreptul de a se afla legal în țară”. 

Pe lângă protecția temporară, migranții pot opta pentru statutul de refugiat, însă doar 200 au optat pentru această formă de aflare în țară. Alte două soluții sunt protecția umanitară și azilul politic. 

„- Ce îi motivează pe acești solicitanți de azil să rămână în Republica Moldova? - Oamenii solicită azil din motive de securitate, în contextul actual în care ne aflăm. Faptul că ei beneficiază de o formă de protecție, am enumerat că, vin la pachet cu o serie de beneficii. În primul rând ei se află legal pe teritoriul țării, sunt în siguranță, se pot încadra la muncă, beneficiază de asistență juridică, își pot întemeia o familie, își pot încadra copiii în sistemul educațional de învățământ. Devin oameni cu aceleași drepturi și oportunități ca și cetățenii Republicii Moldova”.

Cele mai multe solicitări de azil au fost făcute pe parcursul anului 2022, atunci când, în sistem, au fost înregistrate peste 12 mii de cereri. Anul trecut, numărul a fost de circa 4 mii, iar de la începutul acestui an au fost depuse 3400 de cereri. Majoritatea însă au fost retrase. 

Un reportaj de Gabriela Ursu 

Imagini de Vlad Glinjan 

Montaj de Vlad Glinjan 

INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?

/VIDEO/ O femeie, grațiată în 2021, acuzată de un moldovean că nu și-a onorat promisiunile pentru munca în Germania. „Eu nu fac angajări”
/VIDEO/ O femeie, grațiată în 2021, acuzată de un moldovean că nu și-a onorat promisiunile pentru munca în Germania. „Eu nu fac angajări”
Andrei Năstase - invitatul de astăzi al emisiunii „Cutia Neagră PLUS” cu Mariana Rață
Andrei Năstase - invitatul de astăzi al emisiunii „Cutia Neagră PLUS” cu Mariana Rață
/FOTO/ Situație de urgență lângă un aeroport din Siberia. Un avion cu pasageri s-a rupt de la jumătate, în timpul aterizării forțate
/FOTO/ Situație de urgență lângă un aeroport din Siberia. Un avion cu pasageri s-a rupt de la jumătate, în timpul aterizării forțate
/VIDEO/ Ar fi vândut partidul lui Șor? Vasile Tarlev, fotografiat alături de oamenii fugarului: „Sunt învinuiri nefondate”
/VIDEO/ Ar fi vândut partidul lui Șor? Vasile Tarlev, fotografiat alături de oamenii fugarului: „Sunt învinuiri nefondate”
/FOTO/ Destinații de vacanță, considerate a fi adevărate capcane turistice: Manipulările cu oferte de pe internet
/FOTO/ Destinații de vacanță, considerate a fi adevărate capcane turistice: Manipulările cu oferte de pe internet

/VIDEO/ Istoriile unor moldoveni, înșelați peste hotare atât la bani, cât și la volumul de muncă. „Nu se respectă contractul”

missing
16 iunie 2024, ora 10:00

De-a lungul anilor, o mulțime de moldoveni, numărul exact nu-l putem cunoaște, au trecut prin experiențe dezamăgitoare atunci când au ales să lucreze în străinătate. În majoritatea situațiilor, este vorba de nerespectarea promisiunilor privind salariile sau condițiile de lucru. 

Prima istorie este despre o femeie care se află la muncă în Italia din anul 2019. A acceptat să-și spună public experiența, doar că ne-a cerut să-i protejăm identitatea. Doamna a apelat la serviciile unei agenții private de recrutare, despre care a auzit întâmplător, în timp ce se afla într-un microbuz. În Italia are grijă de o bătrână, post de muncă oferit de agenție. Deși spune că a semnat un contract, partea ce ține de salariul agreat nu este respectată. 

„Ei așa și spun: Nu vă place, duceți-vă în altă parte. - Dar când vi se plătește puțin, ei ce vă spun, adică cum vi se explică că iată ei vă achită atât de puțin? - Cum vă zic. Unica soluție: Eu nu vă țin, vreți să mergeți în Moldova, duceți-vă în Moldova. Am ridicat întrebarea, am telefonat proprietarul și mi s-a spus că, se plătește la toți totuna, și, Ala, dacă-ți place muncește, dacă nu-ți place.... și atât. - Adică vedeți o indiferență? - Da”.

Femeia explică această situație prin faptul că unele moldovence merg să lucreze în Italia, fără să dețină acte europene. În acest fel, devin mai vulnerabile, iar agențiile de recrutare profită de acest aspect. 

„Promisiuni... promisiuni, cum vă zic, știți, este un Nu aici. Moldovencele care vin și care au nevoie de muncă - acceptă așa cum este. Adică, și mai este când nu-i cu toate documentele în regulă, că ar putea să ne dea o mână de ajutor ca să nu facem documentele în regulă, dar lor le este convenabil să ne lase așa. Că de ce? Că a fost sanatoria asta cum se mai numește, când a făcut songiorno pentru vizele de muncă, dar lor le este convenabil ca să ne țină așa”.

Nu doar salariul lunar este o problemă, dar și volumul orelor de muncă, ne spune femeia. 

„- Ce salariu dvs primiți? - Nu corespunde contractul cu orele de muncă și nu corespunde nimic. - Câte ore sunteți nevoită să lucrați și cât scrie în contract cât trebuie să lucrați, dacă nu corespunde? - În contract scrie 4-5 ore, că mi se arată salariu mai mic - una. Eu lucrez de la opt până la opt, dar în familie nu poți, că baba e pe picioare, de exemplu cum acuma, ea se culcă la zece. Tu de nevoie stai până la zece. - Ce salariu primiți? - Eu acuma la moment am 1200. Dar am liber sâmbăta și duminica, și sărbătorile care le sărbătoresc italienii, și două ore libere pe zi”. 

Femeia abia așteaptă să primească pașaportul românesc și crede că acest statut îi va aduce beneficii la locul de muncă. 

O altă moldoveancă în Italia, o altă istorie despre încălcarea promisiunilor privind condițiile de muncă. 

„Ei mă plăteau așa cum a fost înțelegerea de la început, necătând că după contract era altă plată. - Ce sumă lunar dumneavoastră primeați de la ei? - Vă spun, atunci aveam, lucrând toate zilele, toate orele, aveam 1050. Pe când, după ce m-a trimis domnul avocat să-mi facă toată recalcularea, trebuia să-mi plătească pe lună 1680”.

Victor, la vârsta de 19 ani, a decis să plece la muncă în Belgia. Prin intermediul unei postări pe Facebook, a găsit un loc de lucru în construcții. Două luni a fost nevoit să lucreze fără pauze, cu gândul că va avea și un salariu mai mare, dar banii, care i-au fost promiși, nu i-a mai primit. 

„Tatăl meu a fost deja plecat în Belgia. După ce am finisat armata trebuia să plec undeva că, momente că, nu am avut nici școală. Orice băiat din Moldova cam așa și face, pleacă peste hotare. După care am ajuns într-o companie găsită prin internet, în care a fost înțeleasă o sumă anumită de bani, adică care trebuia să fie achitată lunar. Adică nu săptămânal, dar era să fie achitată lunar. - Ce sumă era? - Acolo era pe oră, dar era chestia că se achita lunar. Era în jur la 11 euro pe oră, așa, după care noi scriam undeva 9, 10 ore, 11 ore... le scriam undeva într-un bloknoțel, după le dădeam la sfârșitul săptămânii”. 

„Am lucrat, am fost nevoiți câteodată să lucrăm chiar și cu sâmbetele, chiar și duminicile. Ne rugau, hai băieți că vă dăm ceva extra sau chestii de astea amăgitoare. După ce s-a ajuns la data când trebuia să primim salariul, mergea chestia că: Băieți puteți să ne așteptați un pic că nou nu ni s-a achitat, că stăpânul casei nu s-a achitat. După care a trecut o săptămână, două, trei, o lună și o lună jumate. După care noi ne-am dat seama că nu, aici nu va mai merge vorba de nici un ban”. 

„Băieți, tot normal, nu vă faceți griji. Puteau să mai vină să ne amăgească ochii, să ne aducă ceva mâncare, chestii din astea, sau să ne dea voie mai devreme un pic de la lucru într-o zi. Știi, așa, să ni se pară că totul e ok, totul e în regulă”. 

„Ne-am împrumutat de bani care și cum a putut. Reieșind din faptul că, am fost împrumutat în jur de 2000 de euro ca să pot să supraviețuiesc timpul ăsta că, eu mă gândeam că, o să vină data, asta banii și o să pot să mă achit cu tot. Dar bine, până la urmă nu s-a mai întâmplat nimic. Asta a fost o sumă de 2500 de euro, trebuia să mi se achite pe orele lucrate pentru o lună, ne reieșind din extra, după luna ailaltă”. 

După ce a trecut prin această experiență dură, tânărul le recomandă celor care vor să lucreze peste hotare să fie foarte atenți la anunțurile pe care le găsesc online. De multe ori, în spatele acestor texte sunt capcane. 

„Internet, Facebook, sunt o grămadă de grupuri pe Facebook, în care „caut muncitori, caut lucrători” și fără contract de muncă - asta-i altă problemă. Nu problemă, dar o altă chestie care o fac băieții venind din Moldova, nu caută un lucru cu contract de muncă, adică se duc la negru, crezând că nu o să achite taxe. Dar ei nu cunosc de la bun start că, achitând taxele astea tu le întorci înapoi și cam ieși la mai mulți bani decât ai lucra la negru. 

Nici într-un caz să nu lucreze fără contract de muncă. Nici într-un caz! Astea sunt sfaturile de bază pe care aș putea să le dau. În al doilea rând, să se intereseze, să se uite pe internet, să afle denumirea, pentru că foarte multe companii au denumirea pe Facebook și acolo sunt recomandări care sunt date de alți oameni. Că așa am scos la iveală în Belgia o altă echipă, dar nu am mai fost acolo că au fost băieți tot amăgiți de bani. Dar bine măcar că am intrat și am văzut pe Facebook, că au scris acolo: Nu plecați la muncă, că o să fiți amăgiți de bani”. 

Un reportaj de Gabriela Ursu 

Imagine și montaj de Vlad Glinjan

Zi fierbinte la Parlament. Deputații lui Ilan Șor s-au îmbrânzit cu agenții de pază, iar aproape 30 dintre activiștii de la un protest organizat de ei au ajuns la poliție. /O cursă charter plătită de Șor să aducă acasă moldoveni adunați la un eveniment politic la Moscova, a fost deviată spre București. Avionul a mobilizat forțele de ordine și personalul de pe aeroportul Otopeni, după o alertă cu bombă. / Ploaia puternică din această după-amiază a transformat unele străzi din capitală în râuri. A fost afectată și circulația transportului public. Îngropate în noroi după ploaia de aseară au fost și peste 30 de drumuri naționale.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a deschis un dosar penal în cazul fostul șef al Marelui Stat Major, Igor Gorgan, acuzat de spionaj în favoarea Rusiei. / Evaziune fiscală de aproape 20 de milioane de lei. Este vizată o rețea de restaurante din țară. Aceștia evitau să dea bonul fiscal clienților, iar banii în numerar nu îi reflectau în evidența contabilă. / Peste zece localități din raionul Orhei, Cahul și Ceadâr Lunga sunt și astăzi parțial în beznă, după ploaia și furtuna puternică de acum aproape două zile. Între timp, meteorologii au emis un nou Cod galben de instabilitate atmosferică.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Furtuna și ploaia puternică de aseară a făcut două victime. O copilă de 13 ani, dar și regizorul Arcadie Spoială au murit striviți de copaci. Zeci de localități din țară rămân în beznă și la această oră. În capitală a fost anunțată situație de forță majoră. /Gheorghe Cotorobai, învinuit de răpirea și uciderea cu deosebită cruzime a tânărei din Orhei, însărcinată, s-a mai ales cu un capăt de acuzare. Acesta este învinuit de viol. Procurorii au cerut astăzi prelungirea mandatului de arest cu încă 30 de zile. /Politicieni moldoveni au sărbătorit, astăzi, ziua Rusiei chiar în centrul Chișinăului. Deputații, asociați cu fugarul Ilan Șor, dar și fostul premier Vasile Tarlev au onorat invitația ambasadei Rusiei de a participa la recepția organizată cu ocazia sărbătorii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Ploile puternice au făcut prăpăd în mai multe raioane din țară. Sute de hectare de floarea de soarelui, viță de vie, porumb și grâu au fost distruse. /Încă o persoană a fost arestată în dosarul INTERPOL. Aceasta va sta după gratii 30 de zile, dar procurorii nu spun despre cine este vorba. /După câteva tergiversări a finalizării lucrărilor de pe strada Mihai Viteazul, primăria anunță o soluție de alternativă pentru ambuteiajele imense din zonă- un nou traseu care să ocolească zona șantierului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele europene de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. / Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, va ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Apă-Canal Chișinău cere scumpirea apei. Tariful propus pentru apă și canalizare este cu 6 lei mai mare decât cel actual.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
lan Șor și politicienii afiliați lui au fost incluși în categoria „organizațiilor și persoanelor periculoase” de compania care deține rețeau Faceebok și Instagram. Șor amenință Meta cu judecata. / Fostul deputat moldovean, Vadim Vacarciuc, a fost arestat în SUA. Acesta este acuzat de utilizarea neautorizată a documentelor. / Anchetă internă la Ministerul Culturii, după ce unii membri ai ansamblului Joc au dansat la un eveniment organizat la Sankt Petersburg, la care a participat și fugarul Ilan Șor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șeful biroului Interpol Moldova a fost băgat după gratii pentru 30 de zile. Viorel Țentiu este acuzat că face parte dintr-o grupare ce a asigurat refugiu în Republica Moldova pentru persoane influente date în căutare de Interpol. / Generalul acuzat că a spionat pentru ruși a ajuns și în vizorul justiției. Procuratura Generală anunță că-l investighează pe fostul șef al Marelui Stat Major, Igor Gorgan, iar președintele Parlamentului cere procurorilor să facă publice mai multe detalii. / De astăzi moldovenii pot purta toate actele în telefon. Statul a lansat aplicația numită EVO, obligând și instituțiile să recunoască autenticitatea documentelor digitale. Câte acte încap într-un smartphone?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scandal uriaș de spionaj în Armată. Fostul şef al Statului Major al R. Moldova, Igor Gorgan, ar fi informator al spionajul militar rusesc. Sunt datele unei investigații The Insider. Președinția a condamnat actul de trădare. / Au apărut mai multe nume în dosarul schemei de corupție privind manipularea datelor INTERPOL. Printre bănuiți ar fi șeful biroului Interpol din Moldova,șeful Inspectoratului pentru Migrație, un fost viceministru al Justiției și un avocat. Informațiile nu au fost confirmate de autorități. / În India au avut loc cele mai masive alegeri din lume. Au fost 44 de zile de vot, iar la urne au fost chemaţi aproape un miliard de alegători.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Milioane de dolari pentru a ajuta persoane date în căutare de Interpol să obțină azil sau statut de refugiat în Republica Moldova. Procuratura Anticorupție anunță că au fost reținuți patru funcționari de la noi. / Percheziții într-un dosar de corupție la oficiile Serviciului Fiscal din Bălți și raioanele Florești, Fălești, Soroca și Șoldăneși. Oamenii legii au ridicat un milion 500 de mii de lei. / A început sesiunea de Bacalaureat. Primii au intrat în febra examenelor absolvenții de lidceu din școlile alolingve.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Noi percheziții la partidele afiliate lui Ilan Șor. Procurorii au mai ridicat trei milioane de lei de la oamenii din anturajul oligarhului fugar și spun că acesta a pus în aplicare o nouă schemă ilegală de a aduce bani în Republica Moldova. / Ședință de judecată cu proteste și o alertă cu bombă. S-a întâmplat la Judecătoria Centru, cu sediul Buiucani, unde a avut loc o nouă şedinţă în dosarul bașcanei Găgăuziei. Organizatorii dau vina pe poliție pentru alerta cu bombă. / Președintele ucrainean acuză China că ajută Federația Rusă să compromită Summitul de pace privind Ucraina. Evenimentul este programat pentru jumătatea acestei luni, în Elveția.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Președinta, Maia Sandu și premierul Dorin Recean vor fi audiați în calitate de martori în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. Cum a reacționat Președinția? Un polițist a fost făcut colonel după ce a refuzat mită de 20 de mii de dolari. Operațiunea CNA s-a soldat cu reținerea unei femei de afaceri din Ucraina. Germania mai oferă 14 blindate ”Pirahna” Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut de ministrul Apărării de la Berlin după ce omologul său de la Chișinău i-a arătat dorările armatei naționale.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
CSP a ales un procuror general. Câștigătorul concursului este Ion Munteanu. Acesta urmează să fie numit în funcție de șefa statului. /Râuri pe mai multe străzi din capitală după ploile torențiale. Șoferii surprinși de șuvoaie au trecut prin momente de calvar. Între timp, meteorologii au prelungit codul galben de vreme rea. /Dezinformarea publică ar putea fi tratată drept trădare de patrie! Legea propusă de PAS este criticată dur de opoziție, care spune că e un instrument de luptă cu politicienii și presa incomodă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, este la Chișinău. Acesta a anunțat că Statele Unite ne acordă 50 de milioane de dolari pentru curățarea justiției, lupta cu dezinformarea și alegeri libere. Sosirea oficialului a fost marcată de proteste. / O nouă licitație pentru închirierea spațiilor comerciale de la aeroport. Autoritățile au schimbat regulile concursului. / Vom avea mai mulți militari de carieră. Guvernul a aprobat fondarea Colegiului Militar. Noua instituție se deschide la 1 septembrie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă un judecător, achitat în dosarul Laundromat, așteaptă despăgubiri de 300 de mii de lei de la stat. Este vorba despre magistratul Mihail Moraru, care a solicitat 1 milion 250 de mii de lei cu titlu de prejudiciu moral. / Guvernul a anunțat cifrele programului guvernamental Prima casă Plus. Acesta va fi accesibil din luna iulie și va putea fi accesat de mai multe categorii de persoane. / A fost lansată platforma de înregistrare prealabilă pentru persoanele care vor vota peste hotare. Cum funcționează aceasta?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doctoriță din Chișinău condamnată pentru malpraxis. Aceasta a fost găsită vinovată de tratarea superficială a situației medicale a unei gravide, care s-a soldat, în consecință, cu traumarea nou-născutului. / Probleme cu legea și pentru doi medici de la Orhei. Sunt suspectați că eliberau certificate medicale contra unor sume de până la 1 mie 500 de lei și au fost astăzi percheziționați de ofițerii CNA. / Mașinile electrice vor avea plăcuțe verzi cu numere de înmatriculare. Cât costă schimbarea acestora?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șefa Procuraturii Anticorupție este așteptată în Parlament, pentru a oferi explicații în cazul învinuirilor aduse fostei membre a Comisiilor Prevetting și Vetting, care și-a dat demisia. Deputații vor să știe mai exact, care sunt dovezile că Tatiana Răducanu ar avea legătură cu fugarii Veaceslav Platon și Ilan Șor. / Încă un judecător, cercetat în dosarul Laundromat pentru complicitate la spălarea banilor, și scos ulterior de sub urmărire penală, va fi despăgubit de stat. Acesta va primi jumătate de milion de lei. / Ministerul Educației cere pedepse pentru ultragierea personalului didactic. Se întâmplă la câteva zile după ce directoarea unei școli și-a pus capăt zilelor, după ce a fost atacată și denigrată de un grup de părinți.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scandalul din justiție a ajuns la CNA! Procuratura Anticorupție susține că mesajele dintre Platon și Colenco despre fosta judecătoare Tatiana Răducanu se aflau de peste cinci ani în computerul de serviciu al unui ofițer de acolo. / Deținutul politic, Victor Pleșcanov, a fost pus în libertate de autoritățile separatiste de la Tiraspol. Semnarea actului de grațiere a avut loc cu o zi înainte de întrevederea de astăzi a vicepremierului Serebrian cu șeful diplomației regiunii. / Și-au transformat casa într-o speluncă de droguri. Un cuplu din capitală cultiva marihuana în apartament. Bărbatul a fost reținut de poliție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul a acceptat demisia Tatianei Răducanu din Comisiile Prevetting și Vetting. Președintele Legislativului susține, însă, că Răducanu s-a grăbit cu demisia și critică scrisoarea Procuraturii Anticorupție și activitatea Veronicăi Dragalin. / Ex-judecătorul Gheorghe Marchitan, cercetat în dosarul „Laundromat”, rămâne vinovat, dar scapă basma curată. Curtea de Apel Chișinău a menținut sentința primei instanțe. Magistratul a scăpat de răspundere penală din cauza expirării termenului de prescripție. / Incendiu la un service auto de pe strada Calea Basarabiei din capitală! Cinci echipaje de pompieri au intervenit pentru a lichida flăcările.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
A fost ultima zi în care pretendenții la funcția de procuror general și-au putut depune dosarele. Sunt patru candidați la șefia Procuraturii Generale. / Încă o tranzacție cu banii lui Șor zădărnicită! Oamenii fugarului Ilan Șor au încercat să aducă de la Moscova echivalentul a peste două milioane de lei. Au rămas, însă, fără bani, la scurt timp după aterizarea la Chișinău. / Procuratura Anticorupție confirmă autenticitatea scrisorii, în care membra comisiei Pre-Vetting și Vetting, Tatiana Răducanu, este suspectată de legături cu fugarii Platon și Șor. Iar șefa statului cere probe pentru aceste acuzații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă 30 de zile de arest pentru bărbatul suspectat de răpirea și uciderea cu deosebită cruzime a tinerei de la Orhei. Individul refuză în continuare să colaboreze cu ancheta și se declară nevinovat. / Scandal în justiție! Membra comisiei pre-vetting și evaluare a procurorilor, Tatiana Răducanu, a demisionat. Asta- după ce în spațiul public a apărut un document semnat de șefa Procuraturii Anticorupție, în care se menționează că Răducanu e investigată pentru acțiuni de corupție în interesele lui Platon și Șor. / Maladie periculoasă în capitală. Un copil de patru ani s-a îmbolnăvit de tetanos. Micuțul nu a fost vaccinat.

/VIDEO/ Arcadie Spoială, victima furtunii violente: Cunoscutul regizor moldovean a murit la 36 de ani
/VIDEO/ Arcadie Spoială, victima furtunii violente: Cunoscutul regizor moldovean a murit la 36 de ani
Andrei Năstase - invitatul de astăzi al emisiunii „Cutia Neagră PLUS” cu Mariana Rață
Andrei Năstase - invitatul de astăzi al emisiunii „Cutia Neagră PLUS” cu Mariana Rață
/VIDEO/ Artiștii, în doliu după vestea tristă despre Arcadie Spoială. Irina Rimes: „Vei rămâne o amintire frumoasă în viețile multora”
/VIDEO/ Artiștii, în doliu după vestea tristă despre Arcadie Spoială. Irina Rimes: „Vei rămâne o amintire frumoasă în viețile multora”
/VIDEO/ Copila ucisă de un tei, în urma furtunii, era la plimbare cu o prietenă. Ce spune mama fetei de 13 ani
/VIDEO/ Copila ucisă de un tei, în urma furtunii, era la plimbare cu o prietenă. Ce spune mama fetei de 13 ani
/EXCLUSIV/ „A fost complicat, dar vesel”: Imagini din culisele filmărilor „Dă-mă mamă după Iura”, lansată de Magnat și Feoctist
/EXCLUSIV/ „A fost complicat, dar vesel”: Imagini din culisele filmărilor „Dă-mă mamă după Iura”, lansată de Magnat și Feoctist

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram