Peste 150 de polițiști din cadrul Inspectoratului Genera au donat sânge şi plasmă astăzi, în cadrul unei noi campanii naţionale pentru colectare de produse sanguine. Acțiunea va dura până la finele lunii, iar gestul oamenilor legii este inclusiv un îndemn pentru toți oamenii să meargă și să doneze, pentru a salva vieți. Până la 30 iunie, centre de donare a sângelui vor fi deschise în toate raioanele țării, iar campania va dura până la sfârșitul lunii.
Sala amenajată pentru colectarea sângelui era plină cu voluntari încă de la primele ore ale dimineții. Majoritatea erau angajați ai Inspectoratului General de Poliției. Aceștia spun că donarea de sânge a devenit aproape o rutină pentru ei.
„Donez sânge ori de câte ori ni se solicită și o fac în cele mai multe cazuri și voluntar cu gândul și speranța de a ajuta pe cineva care este într-o anumită necesitate”.
„De când sunt angajat al poliției am donat de trei ori sâng, îmi place. E o faptă bună și cred că cu activitatea noastră mâine, poimâine aș putea și eu să am nevoie de sânge”.
„ - Foarte multe donări am, dacă nu mă înșel, două luni în urmă am donat ultima dată.
- Cât de impotant este ca oamenii să înțeleagă că este un lucru nobil să donezi sânge?
- Un act de binefacere și acesta este minimul pe care-l putem face.”
La scurt timp, pe scaunul donatorului s-a așezat și șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu.
„Asta trebuie să arate ca o lecție pentru toate instituțiile statului și nu doar pentru instituții, aici vorbim de omenia și cultura care o creștem fiecare dintre noi acolo unde trebuie să demonstrăm că ne pasă de viața unui om și asta este cel mai important de a putea oferi această șansă.Cel mai important este rezultatul care trebuie sa-l asigurăm și ce este palpabil în aspectul nostru de a oferi speranța la viață”,a zis șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu.
Și reporterul TV8 s-a alăturat campaniei de donare, care va dura până la 30 iunie. Acțiunea are loc în contextul aniversării a 20-ea a Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge, marcată anual la data de 14 iunie. Atunci puncte mobile de colectare a sângelui vor fi deschise atât în capitală, cât și în municipiile Bălți și Cahul.
„Aceste campanii de donare contribuie la crearea de stocuri sufieciente de produse sangvine și ulterior acestea ajung la patul pacientului. Acolo unde viața cuiva dintre noi depinde anume de aceste cantități și anume de aceste produse sangvine”,a spus directorul Centrului Național de Transfuzie a Sângelui, Silvia Roșca.
Medicii susțin că pot dona sânge toate persoanele sănătoase, de la 18 la 60 de ani, cu excepția gravidelor. În același timp, numărul de donări de sânge integral permise într-un an nu trebuie să depășească 5 pentru bărbați și 3-4 pentru femei. Acțiunea umanitară este un îndemn pentru populație să doneze sânge, dând dovadă astfel de empatie față de oamenii cu probleme de sănătate.