Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 936: Atac masiv al Rusiei și grâu furat! Kievul e pregătit să ajute Moldova, iar Putin își mărește armata

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 839: Tensiuni în administrația de la Kiev și pierderi uriașe pentru Gazprom. Zelenski e în Germania

11 iunie 2024, ora 21:09

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit în Germania, noaptea trecută. Liderul de la Kiev va participa la Conferința pentru Reconstrucția Ucrainei și va purta, de asemenea, discuții cu cancelarul Olaf Scholz, președintele Frank-Walter Steinmeier și președintele Bundestagului Bärbel Bas. În plus, este planificată o vizită la o bază militară unde armata ucraineană desfășoară exerciții. Între timp, apar noi tensiuni în administrația de la Kiev, după ce șeful agenţiei de reconstrucţie din Ucraina, Mustafa Nayyem, a demisionat surprinzător înaintea conferinței internaționale.

UPDATE Trupele ruse au ocupat satul Ivanivske din regiunea Donețk, lângă Ceasiv Iar, a anunțat marți proiectul de analiză DeepState, care a publicat și o hartă pe care apare localitatea pierdută de ucraineni. "Inamicul a avansat lângă Novopokrovsk, în Staromaiorske, și a ocupat Ivanivske. Linia de contact din Klișciivka s-a modificat", a transmis sursa citată.

UPDATE Rușii au atacat districtul Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk, luni seară și marți dimineață, cu tiruri de artilerie și drone. Trei case și o unitate de infrastructură au fost avariate, dar nu s-au înregistrat victime. Atacul de dimineață a vizat centrul districtului, care a fost lovit de șase drone kamikaze, a anunțat șeful administrației militare regionale, Serhii Lîsak. Un atac aerian a provocat șase răniți și a avariat cel puțin 13 blocuri de locuințe în Kostiantînivka, regiunea Donețk.

UPDATE Nava antisubmarin Amiral Levcenko a luat foc în Marea Barents, a anunțat purtătorul de cuvânt al marinei militare ucrainene. Potrivit acestuia, a fost lansată o operațiune de salvare a navei, care poate avea un echipaj de sute de oameni. Vasul vânător de submarine a intrat în serviciu în 1988 și are ca bază portul Severomorsk, de pe țărmul estic al Golfului Kola, din Marea Barents. Amiral Levcenko este dotat cu torpile Rastrub care pot lovi sub apă și la suprafață.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, marţi, în Bundestag (camera inferioară a parlamentului german), că nu poate exista pace în Ucraina atât timp cât ţara rămâne divizată, cu o parte ocupată de Rusia. "O Europă divizată nu a fost niciodată paşnică. Iar o Germanie divizată nu a fost niciodată fericită. Ştiţi aceasta din experienţă (...) facem absolut totul pentru a preveni ridicarea unui zid între diferitele părţi ale ţării noastre", a declarat Zelenski, ovaţionat de deputaţi şi oficiali de rang înalt, între care cancelarul Olaf Scholz şi preşedintele german Frank-Walter Steinmeier.

UPDATE Polițiștii din Republica Moldova au reținut la aeroportul din Chișinău câțiva pasageri sosiți din Rusia. Propagandiștii ruși susțin că persoanele reținute au participat la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg, relatează Nexta.

UPDATE A doua fază a exercițiilor militare comune desfășurate de "forțele nucleare non-strategice" ale Rusiei și Belarusului au început în țara condusă de Lukașenko. Ministerul Apărării din Belarus a anunțat că "exercițiile sunt menite să mențină pregătirea personalului și a echipamentului unităților de luptă". Exercițiile anunțate din luna mai au loc la ordinul lui Vladimir Putin, ca reacție la "declarațiile provocatoare" ale Occidentului împotriva Rusiei.

UPDATE Războiul din Ucraina aduce aproape zilnic noi umilințe mândriei imperiale a Rusiei. Distrugerea celui mai nou avion de luptă SU-57 și atacurile pe teritoriul rusesc de către armele americane sunt cele mai recente exemple în acest sens, scrie The Telegraph. Publicația notează că Kremlinului îi place să fluture „linii roșii”, a căror trecere se presupune că va avea consecințe îngrozitoare. Una dintre aceste linii, în special, a fost utilizarea armelor americane pentru a lovi teritoriul Rusiei. Ucraina a încălcat recent această linie roșie. Și aceasta nu a fost urmată de nicio pedeapsă clară, cu excepția declarațiilor dubioase ale lui Dmitri Medvedev din Telegramă. Mai mult, datorită acestor atacuri, Ucraina a primit un avantaj tactic semnificativ în apărarea zonelor de frontieră.

UPDATE Asistența Statelor Unite ale Americii a permis Forțelor Armate ale Ucrainei să încetinească avansul forțelor de ocupație ruse în regiunea Harkov. În plus, a ajutat la asigurarea unei strângeri puternice pe linia defensivă. „Rușii au încetinit cu adevărat în ceea ce privește progresul pe care îl făceau la Harkov”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Apărare al SUA, generalul Patrick Ryder, citat de serviciul de presă al Pentagonului.

UPDATE Un avion militar rusesc este suspectat că a încălcat luni dimineaţa spaţiul aerian finlandez în zona Golfului Finic, a anunţat Ministerul Apărării al Finlandei.

UPDATE Administrația președintelui american Joe Biden va permite folosirea armelor americane transferate soldaților Gărzii Naționale a Brigăzii a 12-a Forțe Speciale Azov. Potrivit The Washington Post, decizia corespunzătoare a fost luată după o inspecție de către Departamentul de Stat al brigăzii Azov. Cu câțiva ani în urmă, americanii au impus un „tabu” asupra înarmarii poporului Azov pe fondul „preocupărilor de la Washington cu privire la originile grupului”. Acum această brigadă a Gărzii Naționale a Ucrainei va avea acces la aceeași asistență militară a SUA ca orice altă unitate.

UPDATE Gigantul energetic rusesc Gazprom Group a tăiat anul trecut producția sa de gaze naturale cu 13%, aceasta ajungând în 2023 la un minim istoric de 359 de miliarde de metri cubi, a arătat compania în raportul său pe anul precedent, publicat luni și citat de Reuters.

UPDATE Mustafa Nayyem, directorul Agenției de Stat pentru Reconstrucția și Dezvoltarea Infrastructurii Ucrainei, și-a dat demisia din funcție luni, cu doar o zi înainte de o conferință importantă ce va avea loc la Berlin în vederea mobilizării ajutorului internațional pentru țara afectată de război. „Am luat decizia pe cont propriu datorită obstacolelor sistemice care nu îmi permit să îmi exercit în continuare cu eficacitate atribuțiile”, a declarat el într-un mesaj publicat pe Telegram. „Începând cu noiembrie anul trecut, echipa Agenției s-a confruntat cu opoziție constantă, rezistență și crearea unor obstacole artificiale”, a acuzat el, menționând în acest sens inclusiv piedici puse în construirea de fortificații pentru liniile de apărare.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 838: Rușii eșuează în ofensiva din Harkov. Alerta ex-șefului CIA: Războiul s-ar putea extinde
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 837: Rușii transferă noi forțe la granița de lângă regiunea Harkov. Putin are o problemă tot mai mare
/HARTĂ/ Cutremur puternic în România: Seismul a fost resimțit și în Republica Moldova
/HARTĂ/ Cutremur puternic în România: Seismul a fost resimțit și în Republica Moldova
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Caruselul lui Șor! Un om din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc, sponsor de milioane al „GagauziyaLand”
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Caruselul lui Șor! Un om din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc, sponsor de milioane al „GagauziyaLand”
/VIDEO/ Maia Sandu a resimțit cutremurul în direct, la postul național de televiziune. Cum a reacționat președinta
/VIDEO/ Maia Sandu a resimțit cutremurul în direct, la postul național de televiziune. Cum a reacționat președinta
/VIDEO/ „Secretul banilor” la TV8: Primul interviu oferit presei de către ministra Finanțelor, Victoria Belous
/VIDEO/ „Secretul banilor” la TV8: Primul interviu oferit presei de către ministra Finanțelor, Victoria Belous
/VIDEO/ Cum a fost resimțit cutremurul la Chișinău: E cel mai puternic din acest an
/VIDEO/ Cum a fost resimțit cutremurul la Chișinău: E cel mai puternic din acest an

Cum finanțează Rusia războiul cu ajutorul cerealelor furate de la ucraineni. Câți bani a obținut din comerțul ilegal

missing
16 septembrie 2024, ora 22:49

Pe lângă atacurile nemiloase asupra orașelor ucrainene, Rusia încearcă prin toate modalitățile să împiedice eforturile Kievului de a face față războiului care a intrat în al treilea an. 

Încă de acum doi ani, Rusia și aliații săi au vândut cereale ucrainene luate din teritoriile ocupate de soldații ruși. Din aceste tranzacții, Moscova și partenerii s-au ales cu aproape un miliard de dolari, relatează The Wall Street Journal, conform Epravda și Adevărul

„Afacerea” se bucură de succes, iar printre clienți se numără firmele responsabile pentru „operațiunea militară specială”, dar și o companie afiliată Gărzii Revoluționare Iraniene, afaceristul din Crimeea Mihailo Hanga, care colaborează cu Siria și Israel prin intermediul firmei sale Agro-Fregat, și o companie care desfășoară activități comerciale cu Emiratele Arabe Unite. 

În primele șase luni ale acestui an, Rusia a trimis 15 vase cu 81.000 de tone de grâu în Turcia de la Mariupol. Conform autorităților de la Ankara, vasele nu pot părăsi terminalele ucrainene ocupate. 

În plus, Turcia a transmis că colaborează cu Ucraina pentru a împedica comerțul ilegal de cereale. 

Demn de menționat este faptul că greu de apreciat valoarea exactă a produselor furate de Rusia. Totuși, conform ministrului adjunct al Agriculturii, Markian Dmitrasevich, încă din 2022, minimum 4 milioane de tone de cereale din teritoriile ucrainene ocupate au fost puse în vânzare pe piețele internaționale, produse ce valorau în jur de 800 de milioane de dolari. 

 În plus, conform sursei citate, cerealele furate de Moscova ar valora 6,4 miliarde de dolari. 

Conform guvernului american, trei dintre vasele implicate în această „afacere” sunt deținute de United Shipbuilding Corporation, societate deținută de statul rus, care a fabricat și navele de război utilizate pentru a lansa atacuri asupra țării devastate de război. 

O firmă rusă care se ocupă cu vânzarea cerealelor din zona ocupată a regiunii Zaporojie a făcut o donație în valoare de 111.000 de dolari către un batalion al forțelor lui Putin. 

Implicate în comerțul ilegal ar fi și nave străine. În luna iunie, procurorul ucrainean Igor Ponochovni a și-a îndreptat atenția spre nava turcă Usko MFU, suspectată că a transportat în urmă cu un an cereale furate din portul Sevastopol. 

În luna noiembrie, vasul a dus în Turcia 2.100 de tone de semințe de floarea-soarelui și de grâu. Întreaga încărcătura ar valora 500.000 de milioane de dolari. 

Noua ediție „Verde-n ochi” cu Mariana Rață este despre una dintre cele mai importante manipulări folosite de cei care sunt împotriva apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Interviu exclusiv cu fostul președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti. /Detalii din culisele luptei politice cu Plahotniuc, dar și despre confruntarea cu Putin.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitatul din această seară a emisiunii Cutia Neagră este președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
A început febra pregătirilor pentru alegerile și referendumul din toamnă. Cât de pregătiți suntem pentru votul prin corespondență, dar și cum putem face față provocărilor - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Iurie Ciocan, fost președinte CEC; Pavel Postică, vicepreședinte CEC.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
EXCLUSIV: Interviu pe sfârșit de mandat cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon. Detalii neștiute despre război, amenințări, reforma justiției, dar și noul sediu al ambasadei SUA.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.

/VIDEO/ Moldova sau Veneția? Imagini ca în filme din raioane: Mașini scoase cu macaraua de sub apă și drumuri transformate în râuri
/VIDEO/ Moldova sau Veneția? Imagini ca în filme din raioane: Mașini scoase cu macaraua de sub apă și drumuri transformate în râuri
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Caruselul lui Șor! Un om din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc, sponsor de milioane al „GagauziyaLand”
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Caruselul lui Șor! Un om din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc, sponsor de milioane al „GagauziyaLand”
/VIDEO/ Terifiant! Două tinere luate de apă au ajuns sub roțile unei mașini, pe o stradă din Chișinău. Alți locuitori înoată pe drumuri
/VIDEO/ Terifiant! Două tinere luate de apă au ajuns sub roțile unei mașini, pe o stradă din Chișinău. Alți locuitori înoată pe drumuri
/VIDEO/ „Secretul banilor” la TV8: Primul interviu oferit presei de către ministra Finanțelor, Victoria Belous
/VIDEO/ „Secretul banilor” la TV8: Primul interviu oferit presei de către ministra Finanțelor, Victoria Belous
/VIDEO/ Chișinău, oraș sub ape. Bîc a ieșit din maluri, iar Centrul Capitalei s-a transformat în râu. La Durlești a curs cu găleata
/VIDEO/ Chișinău, oraș sub ape. Bîc a ieșit din maluri, iar Centrul Capitalei s-a transformat în râu. La Durlești a curs cu găleata

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.