Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 972: Scenariul negru, atac mortal, pilot ucis și supărarea Kievului. SUA: Rusia nu a reușit în Moldova

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 839: Tensiuni în administrația de la Kiev și pierderi uriașe pentru Gazprom. Zelenski e în Germania

11 iunie 2024, ora 21:09

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit în Germania, noaptea trecută. Liderul de la Kiev va participa la Conferința pentru Reconstrucția Ucrainei și va purta, de asemenea, discuții cu cancelarul Olaf Scholz, președintele Frank-Walter Steinmeier și președintele Bundestagului Bärbel Bas. În plus, este planificată o vizită la o bază militară unde armata ucraineană desfășoară exerciții. Între timp, apar noi tensiuni în administrația de la Kiev, după ce șeful agenţiei de reconstrucţie din Ucraina, Mustafa Nayyem, a demisionat surprinzător înaintea conferinței internaționale.

UPDATE Trupele ruse au ocupat satul Ivanivske din regiunea Donețk, lângă Ceasiv Iar, a anunțat marți proiectul de analiză DeepState, care a publicat și o hartă pe care apare localitatea pierdută de ucraineni. "Inamicul a avansat lângă Novopokrovsk, în Staromaiorske, și a ocupat Ivanivske. Linia de contact din Klișciivka s-a modificat", a transmis sursa citată.

UPDATE Rușii au atacat districtul Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk, luni seară și marți dimineață, cu tiruri de artilerie și drone. Trei case și o unitate de infrastructură au fost avariate, dar nu s-au înregistrat victime. Atacul de dimineață a vizat centrul districtului, care a fost lovit de șase drone kamikaze, a anunțat șeful administrației militare regionale, Serhii Lîsak. Un atac aerian a provocat șase răniți și a avariat cel puțin 13 blocuri de locuințe în Kostiantînivka, regiunea Donețk.

UPDATE Nava antisubmarin Amiral Levcenko a luat foc în Marea Barents, a anunțat purtătorul de cuvânt al marinei militare ucrainene. Potrivit acestuia, a fost lansată o operațiune de salvare a navei, care poate avea un echipaj de sute de oameni. Vasul vânător de submarine a intrat în serviciu în 1988 și are ca bază portul Severomorsk, de pe țărmul estic al Golfului Kola, din Marea Barents. Amiral Levcenko este dotat cu torpile Rastrub care pot lovi sub apă și la suprafață.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, marţi, în Bundestag (camera inferioară a parlamentului german), că nu poate exista pace în Ucraina atât timp cât ţara rămâne divizată, cu o parte ocupată de Rusia. "O Europă divizată nu a fost niciodată paşnică. Iar o Germanie divizată nu a fost niciodată fericită. Ştiţi aceasta din experienţă (...) facem absolut totul pentru a preveni ridicarea unui zid între diferitele părţi ale ţării noastre", a declarat Zelenski, ovaţionat de deputaţi şi oficiali de rang înalt, între care cancelarul Olaf Scholz şi preşedintele german Frank-Walter Steinmeier.

UPDATE Polițiștii din Republica Moldova au reținut la aeroportul din Chișinău câțiva pasageri sosiți din Rusia. Propagandiștii ruși susțin că persoanele reținute au participat la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg, relatează Nexta.

UPDATE A doua fază a exercițiilor militare comune desfășurate de "forțele nucleare non-strategice" ale Rusiei și Belarusului au început în țara condusă de Lukașenko. Ministerul Apărării din Belarus a anunțat că "exercițiile sunt menite să mențină pregătirea personalului și a echipamentului unităților de luptă". Exercițiile anunțate din luna mai au loc la ordinul lui Vladimir Putin, ca reacție la "declarațiile provocatoare" ale Occidentului împotriva Rusiei.

UPDATE Războiul din Ucraina aduce aproape zilnic noi umilințe mândriei imperiale a Rusiei. Distrugerea celui mai nou avion de luptă SU-57 și atacurile pe teritoriul rusesc de către armele americane sunt cele mai recente exemple în acest sens, scrie The Telegraph. Publicația notează că Kremlinului îi place să fluture „linii roșii”, a căror trecere se presupune că va avea consecințe îngrozitoare. Una dintre aceste linii, în special, a fost utilizarea armelor americane pentru a lovi teritoriul Rusiei. Ucraina a încălcat recent această linie roșie. Și aceasta nu a fost urmată de nicio pedeapsă clară, cu excepția declarațiilor dubioase ale lui Dmitri Medvedev din Telegramă. Mai mult, datorită acestor atacuri, Ucraina a primit un avantaj tactic semnificativ în apărarea zonelor de frontieră.

UPDATE Asistența Statelor Unite ale Americii a permis Forțelor Armate ale Ucrainei să încetinească avansul forțelor de ocupație ruse în regiunea Harkov. În plus, a ajutat la asigurarea unei strângeri puternice pe linia defensivă. „Rușii au încetinit cu adevărat în ceea ce privește progresul pe care îl făceau la Harkov”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Apărare al SUA, generalul Patrick Ryder, citat de serviciul de presă al Pentagonului.

UPDATE Un avion militar rusesc este suspectat că a încălcat luni dimineaţa spaţiul aerian finlandez în zona Golfului Finic, a anunţat Ministerul Apărării al Finlandei.

UPDATE Administrația președintelui american Joe Biden va permite folosirea armelor americane transferate soldaților Gărzii Naționale a Brigăzii a 12-a Forțe Speciale Azov. Potrivit The Washington Post, decizia corespunzătoare a fost luată după o inspecție de către Departamentul de Stat al brigăzii Azov. Cu câțiva ani în urmă, americanii au impus un „tabu” asupra înarmarii poporului Azov pe fondul „preocupărilor de la Washington cu privire la originile grupului”. Acum această brigadă a Gărzii Naționale a Ucrainei va avea acces la aceeași asistență militară a SUA ca orice altă unitate.

UPDATE Gigantul energetic rusesc Gazprom Group a tăiat anul trecut producția sa de gaze naturale cu 13%, aceasta ajungând în 2023 la un minim istoric de 359 de miliarde de metri cubi, a arătat compania în raportul său pe anul precedent, publicat luni și citat de Reuters.

UPDATE Mustafa Nayyem, directorul Agenției de Stat pentru Reconstrucția și Dezvoltarea Infrastructurii Ucrainei, și-a dat demisia din funcție luni, cu doar o zi înainte de o conferință importantă ce va avea loc la Berlin în vederea mobilizării ajutorului internațional pentru țara afectată de război. „Am luat decizia pe cont propriu datorită obstacolelor sistemice care nu îmi permit să îmi exercit în continuare cu eficacitate atribuțiile”, a declarat el într-un mesaj publicat pe Telegram. „Începând cu noiembrie anul trecut, echipa Agenției s-a confruntat cu opoziție constantă, rezistență și crearea unor obstacole artificiale”, a acuzat el, menționând în acest sens inclusiv piedici puse în construirea de fortificații pentru liniile de apărare.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 838: Rușii eșuează în ofensiva din Harkov. Alerta ex-șefului CIA: Războiul s-ar putea extinde
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 837: Rușii transferă noi forțe la granița de lângă regiunea Harkov. Putin are o problemă tot mai mare
Ora de iarnă 2024: Când se schimbă ora în Moldova. Sfaturi eficiente pentru a preveni efectele negative
Ora de iarnă 2024: Când se schimbă ora în Moldova. Sfaturi eficiente pentru a preveni efectele negative
/VIDEO/ În plasa minciunilor? Despre impactul falsurilor asupra rezultatelor referendumului - de la 19:55, la „Alo, TV8”
/VIDEO/ În plasa minciunilor? Despre impactul falsurilor asupra rezultatelor referendumului - de la 19:55, la „Alo, TV8”
Reacția Casei Albe după alegerile din Moldova: Rusia „a lucrat energic” pentru subminarea votului
Reacția Casei Albe după alegerile din Moldova: Rusia „a lucrat energic” pentru subminarea votului
Declarație TV8: Vom ignora dezbaterile electorale moderate de Gheorghe Gonța
Declarație TV8: Vom ignora dezbaterile electorale moderate de Gheorghe Gonța
/VIDEO/ Alegeri prezidențiale 2024: Condițiile în care ar putea avea loc dezbaterea Maia Sandu vs. Alexandr Stoianoglo
/VIDEO/ Alegeri prezidențiale 2024: Condițiile în care ar putea avea loc dezbaterea Maia Sandu vs. Alexandr Stoianoglo

A doua oară într-o lună! Putin a scos la rampă rachetele nucleare. Exercițiile, în apropiere de locul unde are loc summitul BRICS

missing
22 octombrie 2024, ora 22:45

Rusia scoate la rampă rachetele nucleare, pentru a doua oară într-o lună. Oficial, pentru că are exerciții progamate. Faptul că Moscova dă publicității aceste imagini exact în ziua în care Putin e gazda summitului BRICS, nu e deloc lipsit de importanță, scrie Digi24

Asta, pentru că manevrele cu rachete Yars, capabile să lovească la 12 mii de kilometri, au loc în la câteva zeci de kilometri distanță de Kazan. Adică exact orașul în care Putin se află acum alături de liderii Chinei, Iranului, Indiei și Turciei.  

În primele zile ale lunii, Rusia și-a amplasat lansatoarele nucleare mobile „pe rutele de patrulare de luptă”, potrivit agenției de știri TASS, preluată de publicația Newsweek. Militarii ruși au verificat echipamentele „pentru sarcini de lungă durată pe teren”, a mai precizat atunci sursa citată. 

Ministerul rus al Apărării a anunțat că unitățile mobile de lansare ale rachetelor sunt deplasate pe teren pentru a executa misiuni de patrulare și pregătire în eventualitatea unui conflict, și face parte din strategia de descurajare nucleară a Rusiei. 

„De asemenea, militarii vor rezolva probleme legate de contracararea sabotajului și a grupurilor de recunoaștere”, a adăugat agenția.

Yars RS-24 (denumire NATO SS-29) este o rachetă nucleară strategică cu o rază de acțiune de până la 12.000 de kilometri și o precizie de 250 de metri, potrivit publicației specializate în domeniul militar și al apărării, Army Recognition. Aceasta poate fi montată pe camioane purtătoare, sau amplasată în silozuri. Primul regiment Yars RS-24, format din trei batalioane, a fost desfășurat în 2011, în timp ce două batalioane ale celui de-al doilea regiment au fost puse în serviciul de luptă în decembrie anul trecut.

Care sunt prognozele referendumului de duminică? Este sau nu umbrit acesta de alegerile prezidențiale? Care este miza, dar și scenariile ce ar putea avea loc după vot – analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Nicu Popescu, președintele Asociației Cetățeni pentru Europa /Iulian Groza, președinte IPRE.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. În ultimele săptămâni am devenit martori ai unei implicări agresive a unor preoți și episcopi în campania electorală pentru alegerile prezidențiale. Cel mai vizibil dintre toți este Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel. Desigur, nu este pentru prima dată când Episcopul Marchel sau alte fețe bisericești promovează discurs politic în slujbele religioase, inclusiv discurs de ură. Nici nu e premieră că susțin anumiți politicieni în alegeri.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
De unde vin milioanele pentru destabilizări și cine își va asuma consecințele? De ce unor politicieni le este frică de integrarea în Uniunea Europeană? /Vom mai avea surprize până la alegeri? Cine ar putea fi exclus din cursa prezidențială? Cine sunt candidații care au ajuns în vizorul poliției și procurorilor?
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia. Noua ediție Verde-n ochi cu Mariana Rață este despre pensii. În ultima perioadă, am discutat cu mai mulți pensionari de la noi. Toți ei se plâng de pensia mică pe care o primesc. O bătrânică din Cantemir cu greu își stăpânea lacrimile în timp ce îmi vorbea despre pensia ei de 1200 de lei, din care cu greu se descurcă singură. Femeia întreba disperată când se vor mări pensiile și pentru bătrânii noștri necăjiți?
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, este invitatul emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa. Fiecare din noi își dorește o viață mai bună pentru copiii săi. Bogații din Rusia nu sunt o excepție. Principala destinație de trai a odraslelor oamenilor din anturajul lui Putin sunt țări din Europa de Vest și SUA. Unde se bucură de educație de top, viață de lux și rețele globale de afaceri. Lista oligarhilor și demnitarilor ruși cu familii și proprietăți în Occident, inclusiv în Uniunea Europeană, este foarte lungă. Semn că, dincolo de ce le spun ei oamenilor de la televizor despre degradarea Occidentului, ceea ce au ei mai drag – familiile și banii, țin tocmai în această parte a lumii. Acolo unde există siguranță, cultură și progres. 
Cutia Neagră
Cutia Neagră
În noul editorial „Verde-n ochi” cu Mariana Rață aflăm de ce corupții și criminalii se tem de Uniunea Europeană și se opun procesului de integrare a Republicii Moldova în UE. Principalul motiv este frica de pușcărie. În UE, politicienii corupți se tem de procurori și judecători. În Rusia, lucrurile stau pe dos. În momentul în care țara noastră va deveni membră a UE, marii corupți din Moldova nu vor mai putea scăpa de pușcărie decât refugiindu-se în Rusia sau Africa. Cel mai dureros pentru ei însă este că vor pierde toate bunurile obținute prin fraudă: case luxoase, mașini scumpe, avioane, iahturi, conturile bancare ticsite cu bani furați de la noi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președintele Parlamentului, Igor Grosu este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Noua ediție „Verde-n ochi” cu Mariana Rață este despre una dintre cele mai importante manipulări folosite de cei care sunt împotriva apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Interviu exclusiv cu fostul președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti. /Detalii din culisele luptei politice cu Plahotniuc, dar și despre confruntarea cu Putin.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.

/INFOGRAFIC/ Referendum 2024: Răsturnare de situație! Cum au votat moldovenii, potrivit rezultatelor finale
/INFOGRAFIC/ Referendum 2024: Răsturnare de situație! Cum au votat moldovenii, potrivit rezultatelor finale
/VIDEO/ În plasa minciunilor? Despre impactul falsurilor asupra rezultatelor referendumului - de la 19:55, la „Alo, TV8”
/VIDEO/ În plasa minciunilor? Despre impactul falsurilor asupra rezultatelor referendumului - de la 19:55, la „Alo, TV8”
/INFOGRAFIC/ Alegeri prezidențiale 2024: Primele rezultate! Sandu și Stoianoglo se vor confrunta în turul II
/INFOGRAFIC/ Alegeri prezidențiale 2024: Primele rezultate! Sandu și Stoianoglo se vor confrunta în turul II
Declarație TV8: Vom ignora dezbaterile electorale moderate de Gheorghe Gonța
Declarație TV8: Vom ignora dezbaterile electorale moderate de Gheorghe Gonța
/ULTIMA ORĂ/ Primele declarații ale Maiei Sandu după prezidențiale și referendum: „Dimensiunea fraudei este fără precedent”
/ULTIMA ORĂ/ Primele declarații ale Maiei Sandu după prezidențiale și referendum: „Dimensiunea fraudei este fără precedent”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.