Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 980: Atac nocturn și negocieri Kiev-Moscova! Avertizare: „Al Treilea Război Mondial a început deja”

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 839: Tensiuni în administrația de la Kiev și pierderi uriașe pentru Gazprom. Zelenski e în Germania

11 iunie 2024, ora 21:09

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit în Germania, noaptea trecută. Liderul de la Kiev va participa la Conferința pentru Reconstrucția Ucrainei și va purta, de asemenea, discuții cu cancelarul Olaf Scholz, președintele Frank-Walter Steinmeier și președintele Bundestagului Bärbel Bas. În plus, este planificată o vizită la o bază militară unde armata ucraineană desfășoară exerciții. Între timp, apar noi tensiuni în administrația de la Kiev, după ce șeful agenţiei de reconstrucţie din Ucraina, Mustafa Nayyem, a demisionat surprinzător înaintea conferinței internaționale.

UPDATE Trupele ruse au ocupat satul Ivanivske din regiunea Donețk, lângă Ceasiv Iar, a anunțat marți proiectul de analiză DeepState, care a publicat și o hartă pe care apare localitatea pierdută de ucraineni. "Inamicul a avansat lângă Novopokrovsk, în Staromaiorske, și a ocupat Ivanivske. Linia de contact din Klișciivka s-a modificat", a transmis sursa citată.

UPDATE Rușii au atacat districtul Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk, luni seară și marți dimineață, cu tiruri de artilerie și drone. Trei case și o unitate de infrastructură au fost avariate, dar nu s-au înregistrat victime. Atacul de dimineață a vizat centrul districtului, care a fost lovit de șase drone kamikaze, a anunțat șeful administrației militare regionale, Serhii Lîsak. Un atac aerian a provocat șase răniți și a avariat cel puțin 13 blocuri de locuințe în Kostiantînivka, regiunea Donețk.

UPDATE Nava antisubmarin Amiral Levcenko a luat foc în Marea Barents, a anunțat purtătorul de cuvânt al marinei militare ucrainene. Potrivit acestuia, a fost lansată o operațiune de salvare a navei, care poate avea un echipaj de sute de oameni. Vasul vânător de submarine a intrat în serviciu în 1988 și are ca bază portul Severomorsk, de pe țărmul estic al Golfului Kola, din Marea Barents. Amiral Levcenko este dotat cu torpile Rastrub care pot lovi sub apă și la suprafață.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, marţi, în Bundestag (camera inferioară a parlamentului german), că nu poate exista pace în Ucraina atât timp cât ţara rămâne divizată, cu o parte ocupată de Rusia. "O Europă divizată nu a fost niciodată paşnică. Iar o Germanie divizată nu a fost niciodată fericită. Ştiţi aceasta din experienţă (...) facem absolut totul pentru a preveni ridicarea unui zid între diferitele părţi ale ţării noastre", a declarat Zelenski, ovaţionat de deputaţi şi oficiali de rang înalt, între care cancelarul Olaf Scholz şi preşedintele german Frank-Walter Steinmeier.

UPDATE Polițiștii din Republica Moldova au reținut la aeroportul din Chișinău câțiva pasageri sosiți din Rusia. Propagandiștii ruși susțin că persoanele reținute au participat la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg, relatează Nexta.

UPDATE A doua fază a exercițiilor militare comune desfășurate de "forțele nucleare non-strategice" ale Rusiei și Belarusului au început în țara condusă de Lukașenko. Ministerul Apărării din Belarus a anunțat că "exercițiile sunt menite să mențină pregătirea personalului și a echipamentului unităților de luptă". Exercițiile anunțate din luna mai au loc la ordinul lui Vladimir Putin, ca reacție la "declarațiile provocatoare" ale Occidentului împotriva Rusiei.

UPDATE Războiul din Ucraina aduce aproape zilnic noi umilințe mândriei imperiale a Rusiei. Distrugerea celui mai nou avion de luptă SU-57 și atacurile pe teritoriul rusesc de către armele americane sunt cele mai recente exemple în acest sens, scrie The Telegraph. Publicația notează că Kremlinului îi place să fluture „linii roșii”, a căror trecere se presupune că va avea consecințe îngrozitoare. Una dintre aceste linii, în special, a fost utilizarea armelor americane pentru a lovi teritoriul Rusiei. Ucraina a încălcat recent această linie roșie. Și aceasta nu a fost urmată de nicio pedeapsă clară, cu excepția declarațiilor dubioase ale lui Dmitri Medvedev din Telegramă. Mai mult, datorită acestor atacuri, Ucraina a primit un avantaj tactic semnificativ în apărarea zonelor de frontieră.

UPDATE Asistența Statelor Unite ale Americii a permis Forțelor Armate ale Ucrainei să încetinească avansul forțelor de ocupație ruse în regiunea Harkov. În plus, a ajutat la asigurarea unei strângeri puternice pe linia defensivă. „Rușii au încetinit cu adevărat în ceea ce privește progresul pe care îl făceau la Harkov”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Apărare al SUA, generalul Patrick Ryder, citat de serviciul de presă al Pentagonului.

UPDATE Un avion militar rusesc este suspectat că a încălcat luni dimineaţa spaţiul aerian finlandez în zona Golfului Finic, a anunţat Ministerul Apărării al Finlandei.

UPDATE Administrația președintelui american Joe Biden va permite folosirea armelor americane transferate soldaților Gărzii Naționale a Brigăzii a 12-a Forțe Speciale Azov. Potrivit The Washington Post, decizia corespunzătoare a fost luată după o inspecție de către Departamentul de Stat al brigăzii Azov. Cu câțiva ani în urmă, americanii au impus un „tabu” asupra înarmarii poporului Azov pe fondul „preocupărilor de la Washington cu privire la originile grupului”. Acum această brigadă a Gărzii Naționale a Ucrainei va avea acces la aceeași asistență militară a SUA ca orice altă unitate.

UPDATE Gigantul energetic rusesc Gazprom Group a tăiat anul trecut producția sa de gaze naturale cu 13%, aceasta ajungând în 2023 la un minim istoric de 359 de miliarde de metri cubi, a arătat compania în raportul său pe anul precedent, publicat luni și citat de Reuters.

UPDATE Mustafa Nayyem, directorul Agenției de Stat pentru Reconstrucția și Dezvoltarea Infrastructurii Ucrainei, și-a dat demisia din funcție luni, cu doar o zi înainte de o conferință importantă ce va avea loc la Berlin în vederea mobilizării ajutorului internațional pentru țara afectată de război. „Am luat decizia pe cont propriu datorită obstacolelor sistemice care nu îmi permit să îmi exercit în continuare cu eficacitate atribuțiile”, a declarat el într-un mesaj publicat pe Telegram. „Începând cu noiembrie anul trecut, echipa Agenției s-a confruntat cu opoziție constantă, rezistență și crearea unor obstacole artificiale”, a acuzat el, menționând în acest sens inclusiv piedici puse în construirea de fortificații pentru liniile de apărare.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 838: Rușii eșuează în ofensiva din Harkov. Alerta ex-șefului CIA: Războiul s-ar putea extinde
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 837: Rușii transferă noi forțe la granița de lângă regiunea Harkov. Putin are o problemă tot mai mare
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 980: Atac nocturn și negocieri Kiev-Moscova! Avertizare: „Al Treilea Război Mondial a început deja”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 980: Atac nocturn și negocieri Kiev-Moscova! Avertizare: „Al Treilea Război Mondial a început deja”
/VIDEO/ „Moldova se scufundă în credite”: Ce se ascunde în spatele acestui mesaj de manipulare și ce scop urmărește
/VIDEO/ „Moldova se scufundă în credite”: Ce se ascunde în spatele acestui mesaj de manipulare și ce scop urmărește
/VIDEO/ Ajun de alegeri prezidențiale 2024: Locuitorii din sate spun că au decis pe cine să voteze în turul II
/VIDEO/ Ajun de alegeri prezidențiale 2024: Locuitorii din sate spun că au decis pe cine să voteze în turul II
/VIDEO/ Verde-n ochi: Referendum salvat la limită de diasporă. Alegerile au fost influențate de corupție, îngâmfare și lene
/VIDEO/ Verde-n ochi: Referendum salvat la limită de diasporă. Alegerile au fost influențate de corupție, îngâmfare și lene
/VIDEO/ Mărturie din potopul filmat în Spania: Zeci de oameni au murit, iar „mașinile pluteau ca bărcile”
/VIDEO/ Mărturie din potopul filmat în Spania: Zeci de oameni au murit, iar „mașinile pluteau ca bărcile”

Comisia Europeană vrea ca negocierile pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană să aibă loc „cât mai curând posibil”

missing
30 octombrie 2024, ora 22:15

Comisia Europeană a apreciat, în raportul anual privind extinderea Uniunii Europene, că Ucraina ar trebui să treacă la următoarea etapă de negociere a aderării la UE „cât mai curând posibil".

Astfel, ar urma să avanseze, în 2025, tratativele în domenii cum ar fi justiţia, reglementările financiare şi drepturile fundamentale se menționează într-un raport prezentat miercuri, 30 octombrie, scrie Adevărul.

Cu această ocazie, şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a afirmat că Ucraina „a continuat să promoveze reforme-cheie, deşi luptă într-un război brutal de agresiune", transmite dpa, citat de Agerpres.

Aderarea la Uniunea Europeană este o prioritate strategică pentru Ucraina, susţinută puternic de preşedintele Volodimir Zelenski după ce ţara a fost invadată de forţele ruse în februarie 2022.

Negocierile au început în iunie, dar procesul este îndelungat şi complicat, necesitând ani de schimbări în administraţie, legislaţie şi economie până când statul candidat îndeplineşte standardele UE.

Chiar şi după începerea tratativelor, nu există garanţii. Este și situaţia Turciei, unde negocierile au început în 2005, dar sunt blocate de mai mult timp. În raportul prezentat miercuri, Comisia nu a indicat existenţa vreunui progres, deşi a remarcat o "reangajare treptată".

Raportul este unul negativ în privinţa Georgiei, unde recentele alegeri au avut loc, conform observaţiilor Comisiei, într-un „mediu tensionat şi foarte polarizat". Negocierile cu Georgia sunt suspendate din iunie, când guvernul de la Tbilisi a impus o lege împotriva organizaţiilor neguvernamentale şi de presă finanţate din străinătate.

Legislaţia respectivă, asemănătoare cu cea din Rusia, obligă structurile din mass-media şi societatea civilă să se înregistreze ca „agenţi străini" dacă primesc din afara ţării mai mult de 20% din fonduri. 

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024

Primele falsuri observate la dezbaterea Sandu vs. Stoianoglo: „Sunt circa 15 minciuni și manipulări”
Primele falsuri observate la dezbaterea Sandu vs. Stoianoglo: „Sunt circa 15 minciuni și manipulări”
/VIDEO/ „Moldova se scufundă în credite”: Ce se ascunde în spatele acestui mesaj de manipulare și ce scop urmărește
/VIDEO/ „Moldova se scufundă în credite”: Ce se ascunde în spatele acestui mesaj de manipulare și ce scop urmărește
/VIDEO/ Cal troian, povești cu zâne și misterul kuliokului: Topul replicilor din dezbaterea „ca între doi români” Sandu vs. Stoianoglo
/VIDEO/ Cal troian, povești cu zâne și misterul kuliokului: Topul replicilor din dezbaterea „ca între doi români” Sandu vs. Stoianoglo
/VIDEO/ Verde-n ochi: Referendum salvat la limită de diasporă. Alegerile au fost influențate de corupție, îngâmfare și lene
/VIDEO/ Verde-n ochi: Referendum salvat la limită de diasporă. Alegerile au fost influențate de corupție, îngâmfare și lene
/VIDEO/ Ediție Specială la TV8: Sandu vs. Stoianoglo. Dezbateri electorale pentru turul II al alegerilor prezidențiale 2024
/VIDEO/ Ediție Specială la TV8: Sandu vs. Stoianoglo. Dezbateri electorale pentru turul II al alegerilor prezidențiale 2024

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.