Deși urcă în rapoartele internaționale, Republica Moldova are încă multe restanțe în domeniul drepturilor femeilor. Ultimul sondaj arată că țara noastră a urcat pe 11 poziții, plasându-se pe locul 53 din peste 170 de țări. Totuși, multe femei devin în continuare victime ale violenței, discriminării și alte nedreptăți, susțin specialiștii din domeniul protecției drepturilor omului.
Potrivit raportului realizat de Institutul Georgetown pentru Femei, Pace și Securitate, Republica Moldova ocupă locul 53 din 177 de țări analizate, clasamentul fiind bazat pe criterii precum securitatea, accesul la justiție și respectarea drepturilor femeilor. Președinta Gender Centru, Valentina Bodrug-Lungu, subliniază că, deși există progrese, acestea sunt realizate într-un ritm prea lent.
„Republica Moldova a marcat aniversarea de 33 de ani de la ratificarea convenției CEDA cu privirea la eliminarea tuturor formelor de discriminare față de femei. Uite eu consider că noi nu mai avem încă 30 de ani, de așteptat, până vom soluționa problemele cu referire la participarea politică a femeilor, participarea femeilor în procesele decizionale, participarea femeilor în domeniul economic, participarea femeilor în domeniul educației, în câmpul muncii, în toate domeniile”.
Valentina Bodrug spune că mai avem multe de făcut pentru siguranța femeilor.
„Este pentru noi foarte important, cum asigurăm durabilitatea acestor progrese. Pentru că rămân foarte multe provocări, totuși una din ele rămâne nivelul foarte înalt de violența în familie, problema hărțuirii sexuale la locul de muncă, problema discriminării, situațiilor de discriminare în câmpul muncii. Există probleme acum, sigur că cum oferim suport protecție diferitor grupe de femei, în special grupuri vulnerabile”.
Deși datele indică progrese, multe femei continuă să trăiască o realitate sumbră, marcată de violență, discriminare și lipsa siguranței. În spatele cifrelor pozitive, problemele persistă în case, pe stradă și la locul de muncă, unde frica și nedreptatea rămân parte din viața de zi cu zi.
„Când am avut fractură de mână, eram în ghips. Nu doar că nimeni nu a acordat locul în transport, dar și niște tineri mi-au turnat coji de semințe în glugă. Totul din cauza că am făcut observație, că în transport scuipau coji de semințe pe jos. Pentru asta fiind cu fractură, am fost și acoperită cu coji de semințe”.
„Din păcate avem și o istorie familiară în care a fost discriminată mama de tata, au fost discriminate la serviciu. Chiar am cunoștințe care din păcate a trebuit să se adreseze la poliție de două, trei ori la poliție. Ca să fie apărate fie de soțul de care a divorțat fie de concubinul cu care trăia împreună. De aceea, încă mai este nevoie ca legea să fie la punct, la orice adresare, să se adreseze și nu din a doua sau a treia oară”.
„Eu în general mă simt în siguranță, doar că sunt unele momente în care pot fi bărbați, băieți care pe stradă se uită, sunt chiar care se apropie. Sau în transport public, care se uită, poate chiar să se apropie pentru a vorbi. De exemplu în transport public când erau doi bărbați mai în vârstă, s-au apropiat și m-au luat la întrebări. Mă făceam că îi ignor”.
Lidera clasamentului internațional pentru siguranța femeilor, în care Moldova a urcat 11 poziții, este Danemarca, unde sunt cele mai bune condiții de securitate și trai. La polul opus este Afganistan.