Bacalaureatul nu înseamnă decât un examen pentru patru absolvenți de liceu din țară. Aceștia au deja câte trei de zece din oficiu, pentru că sunt premianți ai olimpiadelor republicane. Sunt atât de geniali, încât pot fi admiși fără niciun efort la orice universitate. Ce meserii au ales cei mai erudiți absolvenți, vedeți în reportajul ce urmează.
Patricia Caraman, absolventă a Liceului Teoretic Republican „Aristotel” este singura fată din cei patru candidaţi care se bucură de trei de 10 din oficiu. Spune că pentru aceste rezultate a fost nevoită să facă mai multe sacrificii, însă rezultatul este cel care o bucură cel mai mult și o face mândră în același timp.
„Bineînțeles au fost nopți nedormite, unele ieșiri cu prietenii ratate, mai puțin timp cu familia, mai puțin timp cu cei dragi, a fost o experiență foarte frumoasă din care am avut de învățat foarte multe și sunt foarte fericită pentru că am încununat tot acest succes cu locuri la olimpiade și cu 10 la cele trei examene de bacalaureat”.
Pentru că la limba română și la istorie a obținut rezultate remarcabile la olimpiadele republicane și a mai susținut cu brio un examen internațional la engleză, absolventa mai are de trecut o singură probă, cea la alegere. Deși a studiat în clasă cu profil umanist, a ales matematica, pentru că are mare nevoie de ea în profesia pe care și-o dorește.
„Ultimul examen este la matematică și nu este o alegere întâmplătoare, pe lângă faptul că m-a fascinat matematica și mi-a plăcut dintotdeauna, mai bine zis din clasele mai mari am început să îndrăgesc acest obiect, pentru că în clasa a cincea și a șasea îmi dădea bătăi de cap, are tangență și cu viitoarea mea profesie, pentru că îmi doresc foarte mult să devin pilot, să urmez o carieră în aviație”.
Deși inițial își dorea să devină jurnalistă, ulterior a înțeles că vrea să fie, la propriu, la înălțime.
„Mă regăsesc în acest domeniu, îmi place foarte mult să călătoresc, să descopăr culturi noi, să învăț de la alți oameni și aviația este un domeniu care te provoacă, asta este ceea ce eu caut, provocări care trebuie depășite și care te dezvoltă în cel mai frumos mod posibil”.
Constantin Babuc, absolvent al Liceul Teoretic „Orizont”, a avut de susținut doar un singur examen. Spune că scopul său nu au fost notele de zece, ci acumularea mai multor cunoștințe pentru olimpiade.
„Notele de la bacalaureat obținute din oficiu sunt doar o consecință, un efect secundar a pregătirii mele pentru olimpiade, a studiului general, respectiv la matematică și biologie am primit note de zece din oficiu datorită premiului întâi la olimpiada republicană și la engleză în urma obținerii unui certificat internațional, certificatul TOEFL”.
Absolventul ne-a spus că niciodată nu a stat doar cu cartea în mână. Pe lângă școală, Constantin era prins și în alte activități.
„Pe parcursul anilor mi-am schimbat parțial activitățile extrașcolare, dar am făcut și diferite tipuri de sport, taekwando, box, dansuri, când eram mai mic am participat la campionatele municipale”.
„Chiar dacă a scăpat de examene, tânărul spune că învață în continuare. În luna iulie, el ne va reprezenta țara la olimpiada internațională de biologie din Kazahstan. Deși rezultatele obținute la liceu îi deschid calea către cele mai prestigioase universități din lume, Constantin a ales să-și continue studiile acasă. Se visează medic, așa că este pregătit să muncească pentru un noul său obiectiv la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu". Mai mult, tânărul crede că anume stabilirea unui țel și munca asiduă pentru a-l atinge sunt cheia succesului către un rezultat bun”.
„Cred că fiecare elev ar trebui să-și stabilească un scop pentru anii de liceu și să muncească pentru al atinge, fie să citească cât mai multe cărți, fie să obțină o notă mare la o disciplină sau mai multe, fie să participe la olimpiadă”.
De rezultate remarcabile se bucură și Sergiu Levința, absolvent al Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din Bălți. Spune că a moștenit dragostea pentru carte de la bunica sa, care a știut să îl ghideze în tot parcursul său, iar el nu a încetat niciodată să-i fructifice sfaturile.
„Sunt intransigent în convingeri, adică atunci când îmi pun un scop fac tot posibilul pentru al realiza. Am reușit să învăț să trec peste remușcări, să fiu consecvent, să sacrific din timpul personal și din unele satisfacții inerente vârstei pentru a mă angaja în totalitate în actul creației și cunoașterii”.
Chiar dacă a depus mult efort și a făcut multe sacrificii, absolventul se bucură acum de rodul muncii sale.
„La etapa actuală mă simt împlinit, știu că nopțile nedormite și sacrificiile asumate firesc, deoarece ele sunt inerente parcursului meu olimpic nu au fost în zadar, ele au dat roade, unele dintre ele au fost instante, altele din potrivă cu efect întârziat, dar orice efort se prețuiește și sunt mândru că am reușit să îmi materializez visurile”.
Sergiu vrea să urmeze o facultate peste hotare, dar nu exclude posibilitatea de a reveni la un moment dat acasă.
„Mă văd în viitor un bun specialist în drept, voi urma cel mai probabil o universitate din România, dar nu neg posibilitatea reîntoarcerii acasă pentru a aduce o schimbare în sistemul juridic din țară”.
Amintim că, în acest an, la Bacalaureat un număr record de elevi s-au ales cu nota zece din oficiu la unele examenele. Cei mai mulți, 2 594 au fost scutiți de proba la limba străină, iar 61 – la informatică.