Polonia, care va prelua, în 2025, președinția rotativă a Uniunii Europene promite să facă lobby pentru Republica Moldova în procesul negocierilor de aderare la UE, iar Germania sugerează că integrarea nu înseamnă doar o favoare pentru moldoveni, ci și beneficii pentru Europa. Asta ne-au declarat miniștri de la Berlin și Varșovia, în cadrul unui interviu oferit în exclusivitate postului nostru de televiziune.
Reprezentanți ai Franței, Germaniei și Poloniei, țări care fac parte din alianța „Triunghiul de la Weimar” au venit la Chișinău pentru a transmite un semnal de susținere în ajunul conferinței inter-guvernamentale Moldova-UE, planificată pentru 25 iunie la Luxemburg.
„Pentru mine este clar, atunci când vorbesc cu oamenii de aici și mă uit împrejur, că sunt într-o țară care aparține în esență Uniunii Europene. Sunt sigură că și Uniunea Europenă va beneficia de prezența Moldovei, de vinul vostru, de cultura voastră. Sunt o serie de trupe celebre deja în Europa. Data trecută când am fost aici, am avut plăcerea să merg la concertul celor de la Zdob și Zdub”.
„Cu ce mesaj va veni cancelarul Olaf Scholz în această vară în Moldova?”
„Știu că așteaptă cu nerăbdare vizita în Moldova. Pentru noi este critic ca Moldova să continue pe această cale europeană, lucru care ne ajută și pe noi să facem UE mai puternică și mai sigură”.
La rândul său, ministrul polonez a vorbit despre experiența prin care a trecut țara sa în procesul de aderare, iar ambasadorul Franței la Chișinău s-a arătat impresionat de progresul țării noastre, chiar dacă a catalogat procesul ca fiind unul complicat.
„În Polonia, experiența noastră a fost că am primit multe fonduri de la UE care au permis să schimbăm economia, dar cel mai important a fost că am fost parte a pieței unice europene. Exporturile noastre au crescut de șase ori, cele în materie de agricultură de 10 ori. Suntem o țară total diferită acum. Trebuie să folosiți această perioadă - negocierile de aderare pentru a reforma țara. Nu este vorba despre a bifa o căsuță doar, este despre a schimba cu adevărat țara. Aș vrea să vă asigur că pe parcursul președinției poloneze a Consiliului UE, extinderea UE va fi una dintre prioritățile de bază”.
„Uniunea Europeană este valoroasă pentru cetățenii Republicii Moldova pentru că înseamnă pace, prosperitate și solidaritate. Într-o perioadă foarte scurtă de timp, Moldova a reușit să depășească multe obstacole, pentru că este un proces dificil. Săptămâna viitoare va avea loc o etapă foarte importantă, iar noi susținem acest proces”.
Pe 25 iunie, la Luxemburg, va avea loc prima conferință interguvernamentală Moldova-UE, eveniment ce va iniția oficial procesul de negocieri pentru aderarea la blocul comunitar. Chișinăul a realizat cu succes cele nouă recomandari ale Comisiei Europene și a finalizat etapa de screening explicativ, următorul fiind screeningul bilateral.