Rusia nu are nevoie de soldați îmbrăcați în uniforme militare pentru a destabiliza Republica Moldova, întrucât războiul modern nu mai începe cu tancuri la frontieră, ci cu soldați în blugi și cu propagandă pe internet. De această părere este Stanislav Secrieru, secretar al Consiliului Suprem de Securitate și consilierul Maiei Sandu în domeniul apărării și securității naționale, în contextul riscului de securitate din stânga Nistrului.
În viziunea consilierului, Rusia „are deja un întreg manual al războiului hibrid”, iar în contextul posibilității ca Moscova să își întărească prezența pe teritoriul controlat de pretinsele autorități de la Tiraspol, este important de învățat lecțiile trecutului.
Astfel, după 2014, autoritățile din Moldova au prevenit mai multe tentative ale Rusiei de a roti trupele militare prin Aeroportul Chișinău sub acoperirea civilă.
„După ce Ucraina a interzis în 2014 rotația trupelor ruse prin teritoriul său instituțiile abilitate a Republicii Moldova au prevenit mai multe tentative de a efectua rotația trupelor ruse prin intermediul aeroportului Chișinău, soldați sau ofițeri îmbrăcați în haine civile”, a scris Secrieru.
Acest gen de rotații camuflate au avut loc și în perioada sovietică, cum ar fi în Cuba, Egipt, Siria sau Angola, în anii 60-80 ai secolului XX.
Prin urmare, în viziunea oficialului, „este o lecție importantă pentru toți cei care subestimează pericolul” și doar o Moldovă cu o direcție clar europeană poate face față acestor riscuri.
„Tocmai de aceea, Moldova are nevoie de instituții vigilente și bine pregătite, de parteneriate internaționale solide și de o direcție clară, cea europeană, care este singura capabilă să ne garanteze pacea, securitatea și libertatea”, consideră Secrieru.
TV8.md amintește că autoritățile de la Chișinău au condamnat desfășurarea ilegală a unor acțiuni militare în Zona de Securitate, calificând-o drept o „sfidare flagrantă” la adresa păcii în regiune. Evenimentul, pus în scenă de structurile de la Tiraspol împreună cu trupele ruse staționate ilegal în țară, a inclus tehnică militară, artilerie și muniții oarbe, sub pretextul reconstituirii istorice a operațiunii Iași-Chișinău din cel de-al Doilea Război Mondial.