Vadim Pistrinciuc, director executiv al IPIS, a declarat astăzi la emisiunea „Cutia Neagră” de la TV8 că corupția politică este vizibilă în campania electorală, iar organizațiile internaționale monitorizează diverse aspecte. Referindu-se la sateliții lui Ilan Șor, Pistrinciuc a subliniat că aceștia ar fi implicați în plata oamenilor care asigură suportul informațional și în utilizarea serviciilor unor instituții, inclusiv în justiție.
„Unu, coruperea politică, am văzut în campania electorală, au fost făcute și monitorizări de către organizații. Doi, pentru plata oamenilor care asigură suportul informațional. Trei, inclusiv pentru plata serviciilor anumitor instituții, probleme în justiție. Unii oameni care sunt reținuți, de exemplu cei care împart banii. Și nu în ultimul rând, dacă există o solicitare mare de cash, de bani gheață înseamnă că se pregătește și ceva mai puternic. Și aici observăm mișcările de așa-zisa conducere de la Comrat, care nicidecum nu se ocupă de apărarea drepturilor populației din Găgăuziei, ei au agenda lor, făcută de la Moscova. Observăm că acolo ceva dorește să se facă, provocarea autorităților statului. Lucrurile astea nu sunt accidentale, pentru că ele sunt destul de bine regizate.
Eu ce văd, poliția îi reține, dar nu am auzit decizii definitive în instanță și nu am auzit decizii solide argumentate. Și aici eu cred că noi deja am depășit interesul național demult și deja ajungem într-un absurd social. Dacă aceștia o să înceapă a cumpăra votul cu duiumul, să ne așteptăm că la următoarele alegeri o să fie și alte partide care o să vrea să facă la fel. Este un risc de securitate națională, care poate duce la detonarea întregului sistem democratic”, a susținut Vadim Pistrinciuc.
Anatol Țăranu, analist politic, a adăugat că lipsa deciziilor definitive în instanță și riscul ca partidele să cumpere voturi în mod sistematic reprezintă o amenințare la adresa securității naționale. El a subliniat paradoxul în care politicienii promovează modelul moscovit de organizare a societății, dar cer să fie tratați după normele democratice occidentale, pe care tot ei le blamează.
„Politicul elaborează și implementează legi. Dacă nu se dau legi, înseamnă că ei sunt implicați și fac asta special sau ei pur și simplu sunt incompetenți, îndeosebi în condițiile critice. (...). Ei promovează modelul moscovit de organizare a societății, dar pe sine ne obligă să îi tratăm după normele democratice, cu procedurile din occident, pe care ei îl blamează. E un paradox”, a argumentat Anatol Țăranu.
Avertizările nu vin doar din interiorul Republicii Moldova. SUA, Canada și Marea Britanie au avertizat anterior Chișinăul că actori ruși implementează un scenariu de influențare a rezultatelor alegerilor prezidențiale din toamnă. Se pare că Rusia intenționează să declanșeze proteste și destabilizări în Moldova dacă candidatul pro-rus nu va câștiga.