Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 948: Alertă din Moldova, atac la Kiev și întâlnire Trump-Zelenski! Bloomberg: „Ucraina e în pericol”

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 852: Patru morți și 144 răniți într-un atac la Sevastopol. Serbia admite vânzarea de muniții

24 iunie 2024, ora 09:02

Organismul de supraveghere nucleară al ONU cere încetarea atacurilor asupra orașului Enerhodar, după ce substații electrice au fost atacate. În Sevastopol, patru persoane au murit și 144 au fost rănite în urma unui atac cu rachete ucrainene. Serbia a recunoscut că a vândut muniții unor state occidentale, posibil folosite de Ucraina. Un atac rusesc în Harkov a lăsat zece răniți și a întrerupt electricitatea. Rusia critică SUA pentru furnizarea de rachete ATACMS Ucrainei și deschide un dosar penal pentru terorism după atacul asupra Sevastopolului. Generalul ucrainean Budanov afirmă că recuperarea teritoriilor ocupate este singura opțiune de pace.

UPDATE Organismul de supraveghere nucleară al ONU a cerut, duminică, încetarea atacurilor asupra oraşului Enerhodar, situat în apropierea centralei nucleare Zaporojie, după ce, săptămâna trecută, două substaţii electrice care deservesc zona au fost atacate cu drone, relatează Reuters, citat de News.ro. Oficialii instalaţi de Rusia la centrală au acuzat Ucraina de organizarea a două atacuri cu drone care au distrus o substaţie, au avariat o alta şi au întrerupt pentru o perioadă de timp alimentarea cu energie electrică a populaţiei.

UPDATE Guvernatorul instalat de Moscova în Sevastopol, Mihail Razvozhaev, a anunțat că patru oameni au murit, inclusiv doi copii, iar alți 144 au fost răniți, după atacul cu rachete lansat de ucraineni, transmite Kommersant. 82 dintre ei au fost internați în spital, inclusiv 27 de copii, potrivit sursei citate.

UPDATE Serbia a vândut unor state occidentale, pentru sute de milioane de euro, muniţii care au servit, foarte probabil, Ucrainei să lupte contra Rusiei, a recunoscut preşedintele Aleksandar Vucic într-un interviu pentru cotidianul Financial Times. Publicaţia a scris că exporturile de muniţii sârbe găsite în Ucraina, exporturi realizate prin terţi, sunt estimate la 800 de milioane de euro, cifră despre care preşedintele Vucic a recunoscut că este în mare parte exactă. „Acest lucru face parte din relansarea noastră economică şi este important pentru noi. Da, exportăm muniţii!”, a spus Vucic în interviu. „Noi nu putem să exportăm în Ucraina sau în Rusia, dar am avut numeroase contacte cu americani, spanioli, cehi etc. Ce anume fac ei în cele din urmă, îi priveşte”, a adăugat preşedintele sârb.

UPDATE Numărul celor răniți în atacul aerian rusesc asupra obiectivelor civile din districtele Shevchenkivskyi și Kholodnohirskyi din Harkov a crescut la 10. Atacul a lăsat jumătate din oraș fără electricitate, a anunțat Oleh Syniehubov, șeful Administrației Militare Regionale Harkov, într-o postare pe Telegram, relatează Ukrinform. „Zece persoane au fost rănite. O persoană a murit. Printre răniți se numără și doi adolescenți de 15 și 16 ani”, a scris Syniehubov.

UPDATE Rusia a declarat că SUA nu trebuia să trimită Kievului rachetele ATACMS. „Responsabilitatea pentru atacul deliberat cu rachete împotriva populaţiei civile la Sevastopol revine înainte de toate Washingtonului, care a furnizat aceste arme Ucrainei, precum şi regimului de la Kiev, de pe teritoriul căruia a fost lansat acest atac” a afirmat ministerul într-un comunicat. Ministerul rus a mai spus că „toate misiunile de zbor ale rachetelor tactico-operaţionale ATACMS din SUA sunt proiectate de specialişti nord-americani pe baza propriilor date de la sateliţii-spion ai Statelor Unite”.

UPDATE Ministerul Apărării al Rusiei a anunțat că aceste acțiuni vor fi pedepsite. „Aceste acţiuni nu vor rămâne fără răspuns”, a mai afirmat comandamentul militar rus. Ministerul Apărării rus a spus că ucrainenii au lansat asupra Sevastopolului - baza principală a Flotei ruse de la Marea Neagră - cinci rachete ATACMS, de fabricaţie americană, echipate cu focoase cu dispersie. Patru rachete au fost doborâte de apărarea antiaeriană rusă. A cincea a explodat pe coasta peninsulei. În urma atacului au fost ucise două fetiţe de 2 şi, respectiv, 9 ani. Rușii au anunțat că au fost 124 de persoane rănite.

UPDATE Discuțiile de pace nu își au rostul, deoarece singura opțiune a Ucrainei o reprezintă revendicarea teritoriilor ocupate de forțele ruse, a declarat șeful Serviciului de informații militare al Ucrainei, generalul Kirilo Budanov, într-un interviu acordat publicației Philadelphia Inquirer și publicat duminică. „Nu avem altă opțiune decât să recuperăm ceea ce a fost ocupat. Altfel, starea de război va continua la nesfârșit”, a spus Budanov, pentru publicația americană, potrivit The Kyiv Independent. Elveția a organizat un summit pentru pace la începutul acestei luni, în cadrul căruia Ucraina a încercat să obțină sprijin pentru „formula sa de pace”, propunere care include restabilirea granițelor naționale. Rusia nu a fost invitată la evenimentul din Elveția.

UPDATE Comitetul rus de Investigaţie a transmis că a deschis un dosar penal pentru terorism după atacul cu rachete şi că în prezent „stabileşte circumstanţele evenimentelor şi persoanele legate de atacul terorist, ale căror acţiuni vor fi evaluate juridic”. „La locul incidentului lucrează anchetatori şi criminalişti”, a adăugat Comitetul. Casa Albă a trimis rachete ATACMS Ucrainei pentru a câștiga războiul cu Rusia. Țara condusă de Volodimir Zelenski folosise pentru prima dată în octombrie rachete americane ATACAMS împotriva Rusiei. Cele trimise recent sunt mult mai puternice decât celelalte. Ele dispun de o rază mai lungă de acţiune, de până la 300 km.

/VIDEO/ Danemarca, de 50 de ani în UE: Danezii se declară fericiți într-o țară cu salarii decente și fără corupție
/VIDEO/ Danemarca, de 50 de ani în UE: Danezii se declară fericiți într-o țară cu salarii decente și fără corupție
/VIDEO/ Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa
/VIDEO/ Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa
/VIDEO/ Mașinile noi, importate în Moldova, s-ar putea scumpi: Topul mărcilor auto preferate și prognozele experților
/VIDEO/ Mașinile noi, importate în Moldova, s-ar putea scumpi: Topul mărcilor auto preferate și prognozele experților
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Cum și-au schimbat retorica în timp candidații la scrutinul prezidențial
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Cum și-au schimbat retorica în timp candidații la scrutinul prezidențial
„Este total iresponsabil”. Reacția SUA la ultimele amenințări ale lui Putin cu arma nucleară
„Este total iresponsabil”. Reacția SUA la ultimele amenințări ale lui Putin cu arma nucleară

Acuzații de abuz sexual asupra minorilor dintr-un centru de plasament din Ucraina: Directorul, anchetat de poliție

missing
28 septembrie 2024, ora 19:00

Directorul unui centru de plasament din Lvov, vestul Ucrainei, este anchetat pentru „violențe sexuale asupra minorilor” , a anunțat sâmbătă Dmitro Lubineț, comisarul ucrainean pentru drepturile omului, relatează AFP și Hotnews.

Ucraina este un caz ieșit din comun, aceasta fiind țara din Europa cu cel mai mare număr de copii plasați (câteva zeci de mii conform ONU) într-o vastă rețea, adesea disfuncțională, de orfelinate, internate sau instituții pentru persoanele cu dizabilități.

„Am primit informații cu privire la posibile violențe fizice, psihologice și sexuale împotriva copiilor comise de directorul” unui centru pentru copii din regiunea Lvov, a declarat Lubineț într-un comunicat.

În cadrul unei „vizite de monitorizare”, managerul a spus că a strâns „mărturii de la copii conform cărora directorul instituției ar fi comis acte sexuale asupra copiilor, i-a umilit public și i-a amenințat că îi va bate și că îi va plasa într-un spital de psihiatrie pentru comportamentele urâte”.

Cu toate acestea, plângeri au fost depuse „în cursul acestui an” la poliție, dar „nu au fost procesate” de agenții ucraineni, a denunțat el.

O situație care l-a determinat pe Lobineț să contacteze parchetul ucrainean, care a deschis imediat o anchetă pentru „violența sexuală asupra unui minor”.

Procuratura generală a confirmat anunțul într-un comunicat separat, spunând că „copiii au fost plasați într-un loc sigur”.

Irina Susslova, reprezentant al ofițerului pentru drepturile copilului, a declarat pentru AFP că cinci din 57 de copii au fost afectați, fără a preciza numele instituției în cauză.

„Inacțiunea autorităților care ar trebui să protejeze drepturile copiilor este o crimă”, a a spus Dmitro Lubineț, spunând că dorește să „aducă în fața justiției pe oricine a abuzat de copii sau care nu a reacționat chiar dacă știa despre asta”.

Poliția ucraineană a declarat, la rândul său, că a „depus o cerere” care vizează „suspendarea” directorului vizat de anchetă.

În ultimii ani, Ucraina a fost scena unor abuzuri în anumite orfelinate (muncă forțată pe zi în case particulare pentru a efectua treburile casnice, exploatarea sexuală etc.).

Înainte de invazia rusă din februarie 2022, în țară au apărut și acuzații de trafic pentru adopție ilegală sau trafic de organe, potrivit ONG-urilor specializate.

În noul editorial „Verde-n ochi” cu Mariana Rață aflăm de ce corupții și criminalii se tem de Uniunea Europeană și se opun procesului de integrare a Republicii Moldova în UE. Principalul motiv este frica de pușcărie. În UE, politicienii corupți se tem de procurori și judecători. În Rusia, lucrurile stau pe dos. În momentul în care țara noastră va deveni membră a UE, marii corupți din Moldova nu vor mai putea scăpa de pușcărie decât refugiindu-se în Rusia sau Africa. Cel mai dureros pentru ei însă este că vor pierde toate bunurile obținute prin fraudă: case luxoase, mașini scumpe, avioane, iahturi, conturile bancare ticsite cu bani furați de la noi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președintele Parlamentului, Igor Grosu este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Noua ediție „Verde-n ochi” cu Mariana Rață este despre una dintre cele mai importante manipulări folosite de cei care sunt împotriva apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Interviu exclusiv cu fostul președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti. /Detalii din culisele luptei politice cu Plahotniuc, dar și despre confruntarea cu Putin.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitatul din această seară a emisiunii Cutia Neagră este președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
A început febra pregătirilor pentru alegerile și referendumul din toamnă. Cât de pregătiți suntem pentru votul prin corespondență, dar și cum putem face față provocărilor - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Iurie Ciocan, fost președinte CEC; Pavel Postică, vicepreședinte CEC.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
EXCLUSIV: Interviu pe sfârșit de mandat cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon. Detalii neștiute despre război, amenințări, reforma justiției, dar și noul sediu al ambasadei SUA.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.

TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni jurnalist TV8.md, reporter TV sau editor video
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni jurnalist TV8.md, reporter TV sau editor video
/VIDEO/ Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa
/VIDEO/ Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa
/VIDEO/ Vettingul lovește în investigarea fraudei bancare. Ion Munteanu: „Direct este afectată”
/VIDEO/ Vettingul lovește în investigarea fraudei bancare. Ion Munteanu: „Direct este afectată”
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Cum și-au schimbat retorica în timp candidații la scrutinul prezidențial
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Cum și-au schimbat retorica în timp candidații la scrutinul prezidențial
/VIDEO/ Mașinile pompierilor au trecut prin mijlocul mulțimii adunate la concertul din PMAN: Ce s-a întâmplat
/VIDEO/ Mașinile pompierilor au trecut prin mijlocul mulțimii adunate la concertul din PMAN: Ce s-a întâmplat

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.