Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că nu a respectat armistițiul de Paște declarat de Vladimir Putin, atacând mai multe regiuni ucrainene în timpul pauzei umanitare promise de Paște. „Mai devreme sau mai târziu, răul se va retrage”, a spus Zelenski în mesajul de Paște. „Fie ca ceasul răului să se sfârşească. Va veni ziua vieţii. Ziua păcii. Ziua Ucrainei. O zi care va dura un secol. Şi ne vom putea aduna din nou. La o singură masă. La un Paşte paşnic. Fie ca toate acestea să devină realitate”, a transmis Volodimir Zelenski.
Marea Britanie îndeamnă Rusia să accepte un armistițiu complet în Ucraina. Solicitarea a venit după ce președintele Vladimir Putin a anunțat un armistițiu valabil doar de Paște. Chiar și așa, ucrainenii au spus că rușii au continuat să atace chiar și după intrarea în vigoare a armistițiului, scrie Gândul.
UPDATE În cazul în care Rusia este capabilă să mențină o încetare totală a focului pe parcursul weekendului de Paște, Ucraina ar dori să prelungească armistițiul cu 30 de zile, a declarat președintele Volodimir Zelenski.
UPDATE Zelenski a subliniat că Ucraina va răspunde în oglindă: „Tăcere ca răspuns la tăcere, atacuri defensive ca răspuns la atacuri”. El a reiterat faptul că Ucraina este pregătită să respecte un armistițiu real, dar nu poate avea încredere în promisiunile Moscovei. „Nu există nicio încredere în cuvintele care vin de la Moscova. Știm prea bine cum manipulează și suntem pregătiți pentru orice”, a avertizat liderul ucrainean, scrie Mediafax.
UPDATE Președintele Zelenski a semnalat că, în ciuda declarațiilor Kremlinului despre încetarea focului, luptele continuă în unele regiuni. Pe front se înregistrează sute de atacuri și utilizări masive de drone. „În general, în dimineaţa de Paşte, putem spune că armata rusă încearcă să creeze o impresie generală de încetare a focului, dar în unele locuri nu renunţă la încercările individuale de a avansa şi de a provoca pierderi Ucrainei”, a declarat Zelenski.
UPDATE Volodimir Zelenski a denunțat, de Paște, că armata rusă a distrus, în cei trei ani de război, peste 600 de biserici și lăcașe religioase. El a subliniat sacrificiul suferit de clerici și credincioși și a promis reconstrucția acestora, ca parte a „luptei Ucrainei pentru libertate, demnitate și credință”.
UPDATE Poliția rusă a făcut raiduri prin sălile de sport pentru a recruta soldați pentru armata rusă. Au apărut imagini cu un astfel de raid într-o sală de fitness din Kransodar. Bărbaților li s-a cerut să se culce la pământ. Cetățenii ruși au fost apoi duși la birourile de înrolare, relatează The Telelgraph.
UPDATE La slujba de Paște, patriarhul Kirill a cerut ca „pacea durabilă şi justă să poată fi stabilită în vastele întinderi ale Rusiei istorice”, a relatat agenţia de ştiri de stat RIA, o referire la un teritoriu medieval care cuprindea părţi din ceea ce este acum Ucraina, Belarus şi Rusia. „Cât de minunat se spunea, nu face rău altuia şi nu te purta cu alţii aşa cum nu ai vrea să se poarte ei cu tine”, a declarat Kirill, citat de agenţia rusă de stat TASS. „Dacă oamenii ar adera la această poruncă de sărbători, atunci viaţa ar fi complet diferită: viaţa familială şi socială şi – permiteţi-mi să spun asta – interguvernamentală”, a completat şeful Bisericii Ortodoxe Ruse, potrivit Adevărul.
UPDATE Vladimir Putin a participat la slujba de Paște în timp ce luptele din Ucraina nu s-au oprit complet, în ciuda promisiunii de armistițiu pe perioada pascală. Participarea sa reflectă atașamentul față de tradițiile ortodoxe, dar contrastul dintre imaginea religioasă și realitatea războiului rămâne puternic resimțit, scrie Spotmedia.
UPDATE Președintele rus Vladimir Putin și primarul Moscovei, Serghei Sobianin, s-au alăturat altor credincioși pentru o slujbă de Paște condusă de șeful Bisericii Ortodoxe a Rusiei, Patriarhul Kirill, un susținător fidel al liderului rus și un susținător al războiului din Ucraina, potrivit Adevărul.
UPDATE Comandantul-șef Oleksandr Sîrski raportează peste 380 de bombardamente și 19 asalturi în doar câteva ore, inclusiv în regiunile Donețk, Zaporojie și Kursk. Ucraina răspunde simetric și își menține oferta pentru un armistițiu real de 30 de zile, condiționat de respectarea completă a încetării focului de către Rusia, scrie Spotmedia.
UPDATE Pe frontul din Donețk, forțele ruse au înregistrat progrese vest și nord-est de Torețk, conform ultimului raport al Institutului American pentru Studierea Războiului (ISW), care se bazează pe imagini geolocalizate, scrie Adevărul.
UPDATE Regatul Unit și Italia au făcut apel la Rusia să accepte un armistițiu complet în Ucraina, respingând încetarea temporară a focului anunțată de Putin pentru Paște. Londra a subliniat că Ucraina s-a angajat într-un armistițiu total și că Rusia trebuie să urmeze acest exemplu pentru a da o șansă păcii, notează Spotmedia.
UPLOAD Diplomatul ucrainean Andrii Melnyk i-a cerut viitorului cancelar german Friedrich Merz să livreze urgent rachete Taurus și să aloce fonduri masive pentru înarmarea Ucrainei. Propunerea include și un plan de finanțare european și G7, care ar trimite un semnal ferm Kremlinului. Melnyk consideră că Germania are responsabilitatea de a juca un rol central în oprirea războiului și în apărarea păcii în Europa, potrivit Spotmedia.
UPDATE Avioane de luptă britanice au fost lansate de două ori săptămâna aceasta pentru a intercepta aeronave rusești, deasupra Mării Baltice și între Polonia și Lituania. Misiunile, care s-au succedat în mai puțin de 48 de ore, arată că Rusia devine din ce în ce mai agresivă în testarea limitelor NATO, potrivit Biziday.
UPDATE Parlamentul Ucrainei ar putea suspenda în mod legal legea marțială dacă războiul cu Rusia se încheie până în august 2025, a declarat secretarul Comitetului de apărare Roman Kostenko. Președintele Volodimir Zelenski a declarat pentru prima dată legea marțială și mobilizarea generală la 24 februarie 2022, când Rusia și-a lansat invazia la scară largă a Ucrainei. Măsura a fost prelungită în mod repetat de atunci. „În ceea ce privește legea marțială, din punct de vedere juridic. Rada Supremă, așa cum a adoptat-o, o poate anula, chiar dacă există unele decizii care o cer”, a declarat Kostenko, scrie Spotmedia.
UPDATE Un armistițiu real necesită negocierea cu adversarul și pregătiri speciale și serioase pentru ca el să fie implementat corect.Această decizie pe repede înainte pare să fie un nou artificiu al Rusiei menit să flateze Casa Albă a lui Trump și să-i arate președintelui american „disponibilitatea” Rusiei de a se opri din luptă. Cel mai probabil, ea va alimenta poziția pro-rusă a lui Donald Trump și va duce la situații problematice pe câmpul de luptă, unde Ucraina ar putea fi acuzată de SUA că încalcă un gest de bunăcredință al lui Putin. Practic, o nouă farsă elaborată a regimului de la Kremlin, cunoscut pentru abilitatea sa de a crea astfel de situații. În final, acest scurt, teoretic și cel mai probabil doar retoric act de oprire temporară a războiului de trei ani va face mai mult rău rolului diplomației în încercarea de a obține pacea în Ucraina, notează Antena3, care citează CNN.