Ziua Internațională a Ochelarilor de Soare are loc pe 27 iunie, pentru a ajuta la promovarea si importanta purtării ochelarilor de soare. Odată cu venirea sezonului cald, soarele începe să strălucească mai puternic, motiv pentru care este esențial să ne protejăm ochii de razele ultraviolete care sunt dăunătoare. Principala modalitate prin care ne putem proteja vederea de razele solare o reprezintă ochelarii de soare, care au în spate o istorie care datează de sute de ani, notează Libertatea.
Scopul utilizării acestora a evoluat în timp, asemenea formelor, tehnologiilor și modelelor dezvoltate. Astăzi, ochelarii de soare sunt percepuți în primul rând ca un accesoriu „trendy” al outfit-ului nostru, mai ales pe timpul verii, dar și o necesitate pentru sănătatea ochilor noștri. Dincolo de beneficiile pe care aceștia le oferă, pe buzele multor oameni persistă o întrebare, și anume dacă purtarea ochelarilor de protecție ne poate afecta vederea. La această întrebare ne-am propus să răspundem în cele ce urmează.
Ochelarii de soare și rolul lor
Ochelarii de soare sunt considerați un accesoriu elegant cu care ne completăm ținutele de zi cu zi. Însă, în același timp, sunt și o necesitate deoarece, cu ajutorul lor, ne protejăm ochii împotriva luminii intense a soarelui mai ales pe timpul verii, potrivit Aoeyeweaer. Cu toate acestea, ochelarii de soare pot fi nefolositori și chiar periculoși, iar purtarea lor în anumite condiții ne poate afecta vederea. În timp ce unele persoane nu poartă niciodată ochelari de soare, altele îi poartă prea puțin și chiar uită de ei în situatii în care chiar ar fi nevoie.
Pe de altă parte, există oameni care poartă în exces ochelarii de soare, în medii și în anumite situații în care nu este nevoie, de multe ori doar de dragul de a avea un accesoriu în plus care să le completeze aspectul general. Purtarea acestora atunci când nu este nevoie poate să aibă pe termen lung efecte dăunătoare pentru sănătate. Explorând știința din spatele protecției împotriva razelor ultraviolete, a calității lentilelor și a utilizării corecte a acestora, îți vom face câteva recomandări pentru a putea lua cea mai bună decizie în ceea ce privește sănătatea ochilor tăi.
Cum ne afectează vederea razele de soare
Expunerea directă și pe termen îndelungat la lumina razelor de soare poate prezenta o serie de riscuri semnificative pentru vederea și sănătatea ochilor. Așa cum utilizarea cremelor de protecție solară este recomandată pentru a ne proteja pielea, la fel de important este să înțelegem că și ochii au nevoie de protecție împotriva razelor ultraviolete. Lumina soarelui poate să ne afecteze ochii în mai multe moduri.
Nu numai că aceasta poate provoca un disconfort imediat evident ori oboseală oculară, însă expunerea prelungită la „ultraviolete” poate să provoace apariția unor afecțiuni oculare grave care se dezvoltă în timp, cum ar fi arsurile solare corneene, cataractă, fotokeratită, pterigion, cancer de pleoape și multe altele, mai precizează sursa citată anterior, aflăm de pe site-ul WebMD. Printre cele mai des întâlnite simptome ale leziunilor oculare cauzate de lumina puternică a soarelui se numără vedere încețoșată, senzație de zgârieturi sau de nisip în ochi, lăcrimare sau ochi înlăcrimați, roșeață sau durere, sensibilitate la lumină, halouri (n.n. – cercuri sau inele luminoase în jurul luminii), umflarea ochilor, pleoape tremurânde și chiar pierderea temporară a vederii, aceasta din urmă, rar ce-i drept.
De ce să nu porți excesiv ochelarii de soare
Cu toate că ochelarii de soare sunt, așa cum spuneam, obiecte importante cu ajutorul cărora ne protejăm ochii, aceștia ar trebui purtați doar în anumite situații. Asta pentru că purtarea lor excesivă poate avea efecte nocive asupra sănătății ochilor noștri, relatează RX Safety. În general, soarele este benefic pentru sănătatea noastră. Atunci când este vreme însorită ne simțim plini de viață și energici, însă când razele solare ating nivelul maxim de radiații, acestea ne pot afecta grav pielea, buzele, părul și ochii.
Atâta vreme cât nu este excesiv de cald, soarele emite lungimi de undă benefice, însă dacă vei purta în exces ochelari de soare, ochii vor pierde o parte dintre cele aproximativ 1.500 de lungimi de undă care contribuie la sănătatea ochilor tăi. În același timp, nu doar că protejarea constantă a ochilor împotriva luminii puternice a soarelui va avea un impact negativ asupra vederii, însă va afecta și ale părți ale corpului. Ochii tăi absorb întregul spectru de lumină, iar acest lucru afectează direct hipotalamusul creierului care controlează multe funcții vitale. Totodată, studiile arată că purtarea permanentă a ochelarilor de soare va forța ochii să vadă corect în zonele cu iluminare slabă, ceea ce poate declanșa dureri de cap puternice.
Cum alegem cei mai buni ochelari de soare
Mulți dintre noi purtăm ochelari de soare pentru a ne feri de razele solare care ne incomodează ochii, însă uităm uneori că principalul lor scop nu este acela de a privi direct către soare, ci să ne asigure protecția necesară împotriva razelor solare. Spre exemplu, în sezonul de iarnă, lentilele ochelarilor de soare devin și mai periculoase pentru sănătatea ochilor noștri din cauza faptului că zăpada reflectă razele solare, iar în acest fel ochii sunt expuși la o doză suplimentară de radiații ultraviolete. Expunerea îndelungată la raze UV poate să cauzeze o serie de afecțiuni oculare, despre care am amintit anterior, acestea afectând vederea centrală.
Din această cauză, este important să ne protejăm ochii cu ajutorul unor ochelari de protecție speciali, mai ales atunci când mergem la schi sau ne aflăm în regiuni cu multă zăpadă. Atunci când cumpărăm ochelari de soare, calitatea trebuie să fie principala noastră preocupare. Astfel, aceștia ar trebui să aibă o absorbție UV de 100% sau chiar mai mult, să fie polarizați cu un nivel de protecție UV400, care blochează radiațiile UVA și UVB în proporție de 99-100%, relatează specialiștii de la Aoeyeweaer. În același timp, purtarea ochelarilor de soare poate limita vederea periferică, dar și capacitatea de a vedea obiectele și mișcările din afara liniei directe de vedere.
De asemenea, vederea periferică este crucială pentru conștientizarea situației, în special atunci când vă implicați în activități precum șofatul sau sportul. Ramele ochelarilor de soare pot obstrucționa vederea laterală, creând unghiuri moarte și crescând potențial riscul de accidente. Acestea ar trebui să fie ușoare pentru un plus de confort, iar dacă nu se potrivesc pe nas și pe urechi, acestea pot provoca dureri de cap, iritații și urme neplăcute și, uneori, dureroase.