/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 860: Avertizare Moldovei, sfatul lui Orban, aerodrom atacat și vești bune! Rusia îl contrazice pe Trump

GPeC Republica Moldova: e-Comerțul reprezintă calea spre viitor /P/

missing
28 iunie 2024, ora 11:49

Chișinău, 28 iunie 2024: La Chișinău a avut loc cea de a doua ediție a GPeC SUMMIT, cel mai relevant forum pe piața de E-Commerce și Digital Marketing din Europa Centrală și de Est.

În debutul evenimentului  Andrei Radu, CEO & Founder GPeC, a menționat că, deși are o experiența vastă în moderarea unor evenimente de anvergură, emoțiile persistă, în special atunci când este vorba de evenimente desfășurate în Republica Moldova. Totodată, Andrei Radu a spus: „Când am pus pe hârtie prima oară agenda de astăzi, am remarcat ce bine e că ajungem să abordăm toate aceste subiecte importante.”

18 speakeri internaționali, români și locali au abordat în cadrul summitului cele mai actuale și importante subiecte despre cum să vinzi online cu succes. Printre subiectele discutate a fost și cel privind provocările și oportunitățile de creștere, cross-border în e-commerce.

Cornel Morcov, Chief Commercial Officer al FAN Courier, a subliniat în discursul său că scopul primordial al conferinței este de a consolida comunitatea de specialiști în domeniu: „GPeG nu este doar despre a face o conferință sau doar despre a da content și informații, ci este despre a crea această comunitate, de a face networking”. Privind perspectivele de creștere a pieței e-Commerce Cornel Morcov a menționat: „În ultimii cinci ani, piața de e-Commerce a crescut cu 380%, adică, practic, de mai bine de cinci ori decât piața de retail. În România businessul de e-Commerce, raportat la volumele de pe care le transportăm prin FAN Courier, a crescut în ultimul an cu mult peste media țărilor din jur – 12-15%, creștere directă. Și Republica Moldova este în creștere și observăm din partea seller-ilor de aici o dorință tot mai mare de a fi prezenți în această industrie”.

Oana Dumitrescu, Industry Head & Retail Lead în cadrul Google România, a oferit antreprenorilor din Republica Moldova, aflați la început de drum, mai multe recomandări privind dezvoltarea businessului regional, printre care – exportul. „Unul dintre lucrurile pe care îl recomandăm este exportul. Chiar dacă este o călătorie mai lungă, este o strategie care poate ajuta în cazul în care lucrurile sunt incerte în una dintre piețe”, a spus Oana Dumitrescu.

Alte subiecte din agenda celei de a doua ediții a GPeC SUMMIT Republica Moldova, s-au referit la tehnicile de optimizare a conversiei care cresc vânzările online, rezultatele studiului pieței de comerț electronic din Republica Moldova, importanța datelor pentru a avea campanii de marketing cu rezultate pozitive, vânzarea în UE prin eMAG Marketplace, moduri inovatoare de a utiliza media plătită, SEO și platformele de recenzii pentru a crea strategii de marketing integrate, folosirea A.I. în E-Commerce pentru optimizarea proceselor logistice și eficientizarea activității și altele.

Despre  tendințele de creștere în ultimii ani pe dimensiunea e-Commerce, precum și despre schimbarea comportamentului clienților a vorbit Aliona Stratan, Prim-vicepreședinta MAIB, șefa Diviziei Retail Banking. „În Moldova crește cota cashless și ajungem în unele perioade până la 47%, ceea ce înseamnă că, tot mai mult și mai mult, clienții se obișnuiesc cu aceste tranzacții, inclusiv cu cele online. Prin urmare, este foarte important să investim în securitatea tranzacțiilor precum și în educarea publicului despre cum să plătească, unde și cu ce instrumente, acest lucru devenind un subiect care trebuie comunicat foarte atent”, a menționat Aliona Stratan.

Mila Malairău, Executive Director al American Chamber of Commerce in Moldova (AmCham Moldova), moderatoarea panelulului privind studiile de caz și experiențele jucătorilor locali, a felicitat participanții la discuție pentru rezultatele remarcabile pe care le-au obținut în activitatea lor: „Mă simt norocoasă că sunt moderatorul acestei sesiuni și vă felicit și pe voi pentru că ați ajuns să fiți speakeri în această sesiune, ceea ce înseamnă că sunteți exponenți ai unor istorii de succes despre care se vorbește și se cunoaște. Este evident că acest lucru reprezintă rezultatul muncii voastre prodigioase în a vă promova brandurile, în spațiul online inclusiv”, a spus Mila Malairău.

 Printre speakerii celei de a doua ediții a GPeC SUMMIT Republica Moldova au fost și Luke Carthy (E-Commerce Expert in Growth, SEO & Conversion), Elena Maleca (Hive5), Cosmin Dărăban (Gomag), Mihai Burunciuc (AmCham Moldova), Hannah Carthy (Verkeer),  Ion Hornet (Simpals), Liliana Busuioc (AIM Moldova), Andrei Gramatschii (GUGA GAGA), Mihai Dîrțu (Oldcom), Sergiu Malai (Hermina), Cristian Orășanu (Naratix.ai). În paralel cu Conferința GPeC, s-a desfășurat și GPeC Expo - locul în care furnizorii de servicii e-commerce au avut parte de networking cu 200+ participanți C-Level ai celor mai importante companii din E-Commerce, Retail și Digital din România și Republica Moldova. Evenimentul s-a desfășurat  la Radisson Blu Leogrand Hotel și a întrunit peste 350 de participanți.

Despre GPeC Republica Moldova: Este un eveniment de E-Commerce și Digital Marketing organizat de GPeC în parteneriat cu AmCham Moldova, AIM - Alianța Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Moldova, susținut de partenerul principal  FAN Courier și partenerul premium MAIB. Partenerii strategici ai GPeC Republica Moldova sunt USAID, Suedia și Marea Britanie. De asemenea, evenimentul este susținut de Gomag și Naratix.

/P/ Acest material este un articol comercial și nu prezintă punctul de vedere al redacției TV8. Instituția nu poartă responsabilitate pentru conținutul textului de mai sus.

Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova și cum îi susținem pe cei deja prezenți, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți și Dumitru Vicol, analist financiar.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari, vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului, aflați la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.

/VIDEO/ „M-ai atins în locul care mă doare”: Aura, despre frica că Lori și Beti vor rămâne peste hotare. Ce dezvăluie interpreta
/VIDEO/ „M-ai atins în locul care mă doare”: Aura, despre frica că Lori și Beti vor rămâne peste hotare. Ce dezvăluie interpreta
Furtună cu grindină în toiul caniculei! A fost emisă alertă de ploi și vânt puternic. Temperaturile vor scădea
Furtună cu grindină în toiul caniculei! A fost emisă alertă de ploi și vânt puternic. Temperaturile vor scădea
/VIDEO/ Ronaldo își ia adio de la naționala Portugaliei, după ce a plâns la EURO 2024. „Cu el în echipă, știam că putem învinge”
/VIDEO/ Ronaldo își ia adio de la naționala Portugaliei, după ce a plâns la EURO 2024. „Cu el în echipă, știam că putem învinge”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 860: Avertizare Moldovei, sfatul lui Orban, aerodrom atacat și vești bune! Rusia îl contrazice pe Trump
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 860: Avertizare Moldovei, sfatul lui Orban, aerodrom atacat și vești bune! Rusia îl contrazice pe Trump
/UPDATE/ Alertă falsă! Aeroportul Internațional Chișinău și-a reluat activitatea în regim normal
/UPDATE/ Alertă falsă! Aeroportul Internațional Chișinău și-a reluat activitatea în regim normal

20 de ani ai Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar: Banii tăi sunt în siguranță!/P/

missing
01 iulie 2024, ora 09:57

La 1 iulie 2024 Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar din Republica Moldova (FGDSB) împlinește 20 de ani din momentul constituirii sale ca persoană juridică de drept public. Tocmai atunci a intrat în vigoare Legea privind garantarea depozitelor în sistemul bancar în care au fost stipulate explicit condițiile în care FGDSB garantează depozitele în monedă naţională şi în valută străină deţinute de  persoanele fizice rezidente şi nerezidente.

Obiectivul primordial al activității FGDSB este de a garanta depozitele constituite în bănci, a proteja interesele deponenților și a contribui la stabilitatea sistemului financiar. Eduard Usatîi, Directorul general al FGDSB, spune: „Este foarte important ca fiecare cetățean al Republicii Moldova să fie sigur că banii săi depuși în bancă, sunt protejați, orice s-ar întâmpla cu banca respectivă. Bănuiesc că mulți se întreabă dacă nu cumva există riscuri în a depune banii la bancă și dacă nu ar fi mai sigur să păstreze banii la saltea. Răspunsul, din moment ce există FGDSB, este univoc: banii păstrați acasă nici nu cresc în valoare și nici nu sunt în siguranță, spre deosebire de cei păstrați în bancă. Atragem atenția că FGDSB garantează compensarea nu doar a depozitelor plasate la termen. Constituie depozit orice sumă de bani depusă de persoanele fizice și juridice în conturile băncilor din Moldova, inclusiv conturile curente, conturile de card, etc. În cazul în care depozitele unei bănci devin indisponibile, FGDSB garantează compensarea acestora fiecărui deponent în limita nivelului de acoperire.”

Pentru a compensa deponenții până la nivelul de acoperire, în cazul în care depozitele din cadrul unei bănci devin indisponibile, FGDSB administrează resursele Fondului de acoperire a depozitelor bancare, principalele surse de alimentare ale căruia sunt contribuțiile bancare și veniturile obținute din activitatea investițională a FGDSB. Acest Fond este alimentat constant de băncile licențiate de BNM, care achită trimestrial contribuții ordinare. Cota anuală de contribuire a fiecărei bănci, membră a Fondului, constituie 0,3 la sută din valoarea depozitelor garantate. În acest mod, se creează fonduri financiare suficiente pentru a plăti compensații tuturor celor care, altfel, ar putea fi puși în situații de risc din cauza intrării în insolvabilitate a băncii unde își păstrau banii.

 Nadejda Cornețel, președinta Consiliului de administrație al FGDSB, menționează că astăzi protejarea intereselor deponenților este mult mai consolidată decât acum 20 de ani: din octombrie 2023, odată cu intrarea în vigoare a noii legi, nivelul de acoperire a depozitelor bancare s-a majorat de la 50 000 de lei la 100 000 de lei, iar începând cu 1 ianuarie 2025, acesta va atinge cifra de 200 000 de lei. „Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar este o instituție creată de stat ceea ce înseamnă că depozitele sunt protejate prin lege până la nivelul de acoperire.  În cazul unei probleme cu o bancă, FGDSB  are proceduri bine stabilite pentru a se asigura că deponenții primesc compensațiile într-un timp cât mai scurt și sunt informați clar și transparent despre modul în care funcționează FGDSB, care depozite sunt garantate și cum se desfășoară procesul de plată a depozitelor devenite indisponibile. Mai mult decât atât, în ultimul timp, FGDSB colaborează intens cu organizații internaționale, ceea ce sporește preluarea celor mai bune practici mondiale în domeniu”- mai spune Nadejda Cornețel.

În toată această perioadă de activitate, FGDSB a obținut realizări importante, continue. Nivelul de acoperire a fost majorat, de la 4 500 de lei în 2004 la 100 000 de lei în 2023/24 și, după cum s-a menționat mai sus, din 2025 acesta va atinge cifra de 200 000 de lei. De asemenea, au fost extinse categoriile de persoane, depozitele cărora sunt garantate. Inițial erau garantate doar depozitele persoanelor fizice. În 2020 au fost incluse în schema de garantare și depozitele persoanelor juridice de drept privat. Începând cu 1 octombrie 2023, potrivit dispozițiilor legale, dar și celor mai bune practici internaționale, au fost extinse criteriile de eligibilitate, fiind incluse în lista depozitelor eligibile depozitele persoanelor fizice afiliate băncii și depozitele persoanelor juridice de drept public. Totodată, au fost acumulate resursele financiare destinate garantării depozitelor bancare în valoare de 1.251,1 mln lei (circa 55% - din contribuțiile băncilor, iar 45% în urma activității investiționale realizate de FGDSB). Pe parcursul a 20 de ani de activitate FGDSB a plătit compensații în mărime de 50.248,5 mii lei. Fondul a efectuat plăți pentru depozitele garantate din cinci bănci, cărora le-a fost retrasă licența de către BNM. Au fost rambursate mai mult decât 99% din depozitele garantate ale deponenților incluși în listele prezentate de lichidatori, în mod eficient și în termeni mult mai restrânși decât prevedea legislația în vigoare.

FGDSB prezintă un mecanism stabil și de încredere pentru protecția depozitelor. Eduard Usatîi, Directorul general al FGDSB, atrage atenția și asupra faptului că s-a micșorat perioada de compensare a deponenților. „Anul trecut termenul pentru începerea efectuării plăților către deponenți a fost redus, de la 12 la 10 zile, iar începând cu 1 ianuarie 2025, acesta va fi redus la 7 zile lucrătoare. Respectiv, deponenții își vor primi depozitele garantate mult mai rapid, fără stres și sigur. Menționez că nu există niciun termen limită pentru a ridica suma depozitului garantat: aceasta rămâne la dispoziția deponentului respectiv și poate fi revendicată oricând. Cetățenii noștri trebuie să știe că pentru FGDSB fiecare leu depus în bancă de ei contează și este în absolută siguranță!”

FGDSB este o instituție accesibilă pentru toți deponenții și orice informație cu privire la schema de garantare a depozitelor în Republica Moldova poate fi obținută prin apel telefonic, e-mail sau nemijlocit la sediul Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar. FGDSB este un aliat de încredere, asigurând fiecărui deponent astăzi stabilitatea de mâine!

Despre FGDSB: Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar (FGDSB) a fost constituit ca persoană juridică de drept public la 01 iulie 2004 și are menirea de a garanta depozitele constituite în bănci, a proteja interesele deponenților și a contribui la stabilitatea sistemului financiar din Republica Moldova. FGDSB administrează Fondul de acoperire a depozitelor bancare care garantează depozitele în monedă națională și în valută străină deținute de persoane fizice și persoane juridice, atât rezidente cât și nerezidente, în toate instituțiile membre. În cazul în care depozitele unei bănci devin indisponibile, FGDSB garantează compensarea acestora fiecărui deponent în limita nivelului de acoperire. Orice bancă licențiată de Banca Națională pentru activitatea de atragere a depozitelor devine, în mod obligatoriu, instituție membră a Fondului de acoperire a depozitelor bancare din ziua intrării în vigoare a deciziei privind eliberarea licenței.

 /P/ Acest material este un articol comercial și nu prezintă punctul de vedere al redacției TV8. Instituția nu poartă responsabilitate pentru conținutul textului de mai sus.

Alertă cu bombă la Aeroportul Chișinău! Toți pasagerii și personalul au fost evacuați, iar procesul de înregistrare a fost întrerupt. /Ședință cu fermierii la Ministerul Agriculturii, după ce aceștia au amenințat cu proteste masive. Ce li s-a promis, vedeți în continuare. / Curtea Supremă din SUA i-a acordat imunitate lui Donald Trump în ancheta asaltului asupra Capitoliului. „Un precedent periculos”, a reacționat actualul președinte Joe Biden.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se scumpesc semnificativ carburanții. Mâine, prețul benzinei cu cifra octanica 95 va ajunge la 25 de lei per litru. Cum explică ANRE motivele? / Consiliului Superior al Magistraturii nu a reușit nici astăzi să aleagă un președinte a CSM. Doi candidați Aliona Miron și Sergiu Caraman au fost înscriși în concurs, însă au solicitat timp pentru a se pregăti. / Încă o șansă pentru elevii din clasa a 9, care nu au susținut examenele din prima. Astăzi a început sesiunea suplimentară pentru absolvenții de gimnaziu.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Un consilier PSRM de la Bălți a fost reținut, după ce a fost implicat într-o bătaie.„Provocare criminală organizată”, au reacționat socialiștii. De la ce a pornit totul? / Concursul pentru șefia Consiliului Superior al Magistraturii a eșuat. Ion Guzun și Vasile Șchiopu și-au retras candidaturile. Cum și-au argumentat deciziile? /Dezastru ecologic la nordul țării. De mai bine de cinci decenii, deșeurile din orașul Glodeni sunt aruncate pe un câmp de la periferia orașului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică din Uniunea Europeană. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. / Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Serviciile de apă și canalizare în municipiul Chișinău ar putea să se scumpească cu aproape 40 la sută. „Apă-Canal Chișinău” spune că a acumulat devieri financiare de peste 150 de milioane de lei, iar acestea trebuie recuperate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Republica Moldova și Ucraina au început negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Guvernarea de la Chișinău speră că procesul se va încheia până în anul 2030. / O nouă schemă de escrocherie. Mai mulți cetățeni au primit conturi de plată pentru ca să-și poată primi coletele de peste hotare. / Fermierii amenință, din nou, cu proteste. De această dată sunt nemulțumiți că statul nu va mai prelungi restricțiile la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Astăzi se dă startul negocierilor de aderare a Republicii Moldova și Ucrainei la UE. Este un moment solemn, organizat la Luxembourg, unde a zburat mai bine de jumătate din Cabinetul de Miniștri de la Chișinău. / Calea Ferată din Moldova a intrat, din nou, în datorii. Întrepriderea se confruntă cu pierderi uriașe și are restanțe la plata salariilor angajaților încă din luna martie. Ce soluții au autoritățile / Flăcările au cuprins una dintre cele mai înalte clădiri din Bălți. Doi pensionari au fost duși la spital, iar zeci de persoane au fost evacuate, după un incendiu izbucnit într-o clădire cu 16 etaje.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Zi de doliu național în Republica Moldova. Cu cărți în mâini și flori, zeci de oameni au venit să-l petreacă pe maestrul Spiridon Vangheli pe ultimul drum! /Circulația pe podul Mihai Viteazul ar putea fi închisă pentru două luni. Solicitarea a fost făcută de agentul economic, care se ocupă de reparația podului. Pe unde ar putea circula șoferii? /Un tânăr a căzut de pe o stâncă de la o înălțime de circa 30 de metri. Cazul a avut loc în seara de 23 iunie, pe teritoriul mănăstirii Saharna din Rezina. Victima a fost transportată la spital.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Guguță a rămas orfan. Celebrul Spiridon Vangheli a decedat la onorabilă vârsta de 92 de ani. / Fosta șefă a asistenței sociale din Bălți a fost reținută. Aceasta este acuzată că a luat cinci mii de euro mită ca să nu intervină în planul de deposedare de apartamente a doi bătrâni singuratici. /Mașinile fugarului Ilan Șor au fost scoase la licitație în efortul de a recupera prejudiciile aduse de frauda bancară. Cât costă acestea?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apa din Nistru poate fi contaminată, în urma unei scurgeri de reziduri în regiunea transnistreană. Ministerul Mediului de la Chișinău ne recomandă să evităm scăldatul în aval de orașul Tighina, până vor fi gata rezultele unei analize prelevate de Agenția de Mediu. / La un an după lansare, compania finaciară Revolut pleacă din Republica Moldova. Clienții au fost anunțați că din 20 iulie nu vor mai putea face operațiuni prin aplicație. /România a decis a decis donarea unui sistem de apărare aeriană Patriot către Ucraina. Anunțul vine în ziua în care și președintele Iohannis a declarat că se retrage din cursa pentru șefia NATO, în favoarea candidatului olandez.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
O șefă de secție de la asistența socială din Bălți a fost reținută de ofițerii anticorupție. Aceasta și câțiva dintre colegii ei sunt suspectați că a lăsat fără apartamente doi pensionari singuratici. / Deși a fost finalizat, drumul Leova-Bumbăta nu poate fi dat în exploatare. Primarul de la Leova refuză recepția atât timp cât Procuratura Anticorupție investighează cine și cât a furat din acest proiect de infrastructură. / O competiție din Rusia a certat Guvernul de la Chișinău cu mai multe federații sportive din țară. Ministerul Educației amenință că va tăia finanțările celor care au trimis sportivi la Kazan, calificând participarea noastră la competiție drept act de încurajare a agresorului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Italia s-a angajat să sprijine Republica Moldova în parcursul său european, dar și în domeniul cultural. Două acorduri în acest sens au fost semnate, astăzi, la întâlnirea oficială a șefei statului Maia Sandu și omologul său italian, Sergio Mattarella. /Mai mulți bani pentru petroliști. Autoritățile le-au dat voie companiilor petroliere să încaseze cu 11 bani mai mult din vânzarea fiecărui litru de motorină sau benzină. / Liderii Uniunii Europene au încheiat luni discuțiile privind posturile de conducere ale blocului comunitar pentru următorii cinci ani fără a ajunge la un acord, urmând să ia o decizie la summitul de săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Primarul de la Boldurești, acuzat că a accidentat mortal un copil de 14 ani a compărut în fața judecătorilor la prima lui ședință de judecată. Acesta pledează nevinovat și refuză să facă declarații de presă. / Banca Mondială oferă Republicii Moldova 40 de milioane de dolari. Banii sunt destinați pentru sprijinul refugiaților ucraineni, familiilor care îi susțin, dar și dezvoltarea economiei țării. /Exploatați de cea care trebuia să îi apere. O polițistă din Edineț a fost condamnată la 20 de ani de închisoare pentru trafic de copii și de ființe umane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Zi fierbinte la Parlament. Deputații lui Ilan Șor s-au îmbrânzit cu agenții de pază, iar aproape 30 dintre activiștii de la un protest organizat de ei au ajuns la poliție. /O cursă charter plătită de Șor să aducă acasă moldoveni adunați la un eveniment politic la Moscova, a fost deviată spre București. Avionul a mobilizat forțele de ordine și personalul de pe aeroportul Otopeni, după o alertă cu bombă. / Ploaia puternică din această după-amiază a transformat unele străzi din capitală în râuri. A fost afectată și circulația transportului public. Îngropate în noroi după ploaia de aseară au fost și peste 30 de drumuri naționale.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a deschis un dosar penal în cazul fostul șef al Marelui Stat Major, Igor Gorgan, acuzat de spionaj în favoarea Rusiei. / Evaziune fiscală de aproape 20 de milioane de lei. Este vizată o rețea de restaurante din țară. Aceștia evitau să dea bonul fiscal clienților, iar banii în numerar nu îi reflectau în evidența contabilă. / Peste zece localități din raionul Orhei, Cahul și Ceadâr Lunga sunt și astăzi parțial în beznă, după ploaia și furtuna puternică de acum aproape două zile. Între timp, meteorologii au emis un nou Cod galben de instabilitate atmosferică.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Furtuna și ploaia puternică de aseară a făcut două victime. O copilă de 13 ani, dar și regizorul Arcadie Spoială au murit striviți de copaci. Zeci de localități din țară rămân în beznă și la această oră. În capitală a fost anunțată situație de forță majoră. /Gheorghe Cotorobai, învinuit de răpirea și uciderea cu deosebită cruzime a tânărei din Orhei, însărcinată, s-a mai ales cu un capăt de acuzare. Acesta este învinuit de viol. Procurorii au cerut astăzi prelungirea mandatului de arest cu încă 30 de zile. /Politicieni moldoveni au sărbătorit, astăzi, ziua Rusiei chiar în centrul Chișinăului. Deputații, asociați cu fugarul Ilan Șor, dar și fostul premier Vasile Tarlev au onorat invitația ambasadei Rusiei de a participa la recepția organizată cu ocazia sărbătorii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Ploile puternice au făcut prăpăd în mai multe raioane din țară. Sute de hectare de floarea de soarelui, viță de vie, porumb și grâu au fost distruse. /Încă o persoană a fost arestată în dosarul INTERPOL. Aceasta va sta după gratii 30 de zile, dar procurorii nu spun despre cine este vorba. /După câteva tergiversări a finalizării lucrărilor de pe strada Mihai Viteazul, primăria anunță o soluție de alternativă pentru ambuteiajele imense din zonă- un nou traseu care să ocolească zona șantierului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele europene de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. / Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, va ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Apă-Canal Chișinău cere scumpirea apei. Tariful propus pentru apă și canalizare este cu 6 lei mai mare decât cel actual.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
lan Șor și politicienii afiliați lui au fost incluși în categoria „organizațiilor și persoanelor periculoase” de compania care deține rețeau Faceebok și Instagram. Șor amenință Meta cu judecata. / Fostul deputat moldovean, Vadim Vacarciuc, a fost arestat în SUA. Acesta este acuzat de utilizarea neautorizată a documentelor. / Anchetă internă la Ministerul Culturii, după ce unii membri ai ansamblului Joc au dansat la un eveniment organizat la Sankt Petersburg, la care a participat și fugarul Ilan Șor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șeful biroului Interpol Moldova a fost băgat după gratii pentru 30 de zile. Viorel Țentiu este acuzat că face parte dintr-o grupare ce a asigurat refugiu în Republica Moldova pentru persoane influente date în căutare de Interpol. / Generalul acuzat că a spionat pentru ruși a ajuns și în vizorul justiției. Procuratura Generală anunță că-l investighează pe fostul șef al Marelui Stat Major, Igor Gorgan, iar președintele Parlamentului cere procurorilor să facă publice mai multe detalii. / De astăzi moldovenii pot purta toate actele în telefon. Statul a lansat aplicația numită EVO, obligând și instituțiile să recunoască autenticitatea documentelor digitale. Câte acte încap într-un smartphone?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scandal uriaș de spionaj în Armată. Fostul şef al Statului Major al R. Moldova, Igor Gorgan, ar fi informator al spionajul militar rusesc. Sunt datele unei investigații The Insider. Președinția a condamnat actul de trădare. / Au apărut mai multe nume în dosarul schemei de corupție privind manipularea datelor INTERPOL. Printre bănuiți ar fi șeful biroului Interpol din Moldova,șeful Inspectoratului pentru Migrație, un fost viceministru al Justiției și un avocat. Informațiile nu au fost confirmate de autorități. / În India au avut loc cele mai masive alegeri din lume. Au fost 44 de zile de vot, iar la urne au fost chemaţi aproape un miliard de alegători.

/VIDEO/ Adrian Albu, detalii despre bătaia de la Bălți: „Domnul Moroșan până astăzi nu a avut măcar o amendă”
/VIDEO/ Adrian Albu, detalii despre bătaia de la Bălți: „Domnul Moroșan până astăzi nu a avut măcar o amendă”
/VIDEO/ „Vrei să mă arăți nemachiată?” ori „Finul îl filmează pe nănaș”: Cum arată o zi de muncă la TV8? Imagini în premieră
/VIDEO/ „Vrei să mă arăți nemachiată?” ori „Finul îl filmează pe nănaș”: Cum arată o zi de muncă la TV8? Imagini în premieră
/VIDEO/ Petrecere pe cinste la Dănceni. Soacrele și-au dat întâlnire cu muzică și voie bună la sărbătoare
/VIDEO/ Petrecere pe cinste la Dănceni. Soacrele și-au dat întâlnire cu muzică și voie bună la sărbătoare
Tragedie în familia cântăreței Janet Erhan și a fostului ministru Octavian Bodișteanu! Fiul lor, Bogdan, a decedat
Tragedie în familia cântăreței Janet Erhan și a fostului ministru Octavian Bodișteanu! Fiul lor, Bogdan, a decedat
/VIDEO/ Tot mai mulți alergici la ambrozie! Bolocan face apel la vaccinare: „Îndemnăm autoritățile publice să se implice”
/VIDEO/ Tot mai mulți alergici la ambrozie! Bolocan face apel la vaccinare: „Îndemnăm autoritățile publice să se implice”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram